HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotfiú

ferenck 2014.03.13. 08:30

A Zürichi Egyetem Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában fejlesztett robotfiú – Roboy – 48 izmának köszönhetően viszonylag könnyen mozgatja végtagjait, jön-megy, beszél, megváltozik az arckifejezése, ha azt mondja, hogy „boldog tudok leenni.” Ha pedig azt adja értésünkre, hogy mérges, vörös lesz a feje. Érzelmeket juttat tudtunkra, imádja „megmutatni” a személyiségét.

roboy1.jpg

Emberszerűbb a legtöbb emberszerű robotnál

A 3D-ben nyomtatott humanoid rendeltetése, hogy orvosokat és tudósokat segítsen az emberi agy és test közötti interakciók megértésében. Orvosok platformként használhatják, rajta gyakorolhatnak. Diagnosztizálják a Roboy által szimulált betegségeket. A szimulációval egyrészt csökkenthetők a továbbképzések és az orvostanhallgatók oktatásának a költségei, másrészt Roboy hatékonyabb művégtagok gyártását is eredményezheti.

A főként a japán robotikából ismert humanoidok fejlesztése komoly kihívásokkal jár. A gyors és egyenletes mozgás vagy a robusztus, rugalmas, de puha bőr kivitelezése nehéz feladat. A fejlesztők ezért az erre legalkalmasabb technológiát, 3D nyomtatást használtak a csontok, ízületek, inak és az izmok „rugózatának” kidolgozásához. A moduláris izomzatot az egész testre kellett leképezniük. Az emberi izmok utánzásához vastag tekercselt rugók, a szalagokban pedig aktuátorok és vezetékek kellettek. A legbonyolultabb feladatnak a kéz egy darabban történő kinyomtatása bizonyult.

roboy2.jpg

„Roboy egy kicsit humanoidabb a legtöbb humanoidnál. Nemcsak az ember alakját és küllemét, de működési mechanizmusainkat is megkíséreltük utánozni. Motorok helyett izmokat és inakat építettünk bele” – magyarázza a projektet vezető Rafael Hostettler.

roboy4.jpg

200 ezer euróért bárki megépítheti

Roboy március 9-én, a hannoveri CeBIT-en ünnepelte első születésnapját. A zürichi premier óta a világ több kiállításán, színházakban mutatták be. Közben a svájci kutatók és a 2012-ben indult hároméves európai uniós Myorobotics projekt közötti együttműködés részeként a Müncheni Műszaki Egyetem Robotika és Beágyazott Rendszerek Laboratóriumában izomzatát, ízületeit és elektronikus rendszerét egyaránt továbbfejlesztették.

roboy3.jpg

Roboy fejlesztését exkluzív szponzorok, valamint közösségi támogatással (crowdfunding) finanszírozták. A támogatásért cserébe, valamennyiük nevét vagy logóját rávésik a gépgyerekre. A kutatók tervei szerint a CAD-adatokat és a forráskódot is közkinccsé teszik, így magánszemélyek és intézmények is letölthetik, majd megépíthetik saját robotfiaikat. A zürichi laboratórium egyetlen kikötése, hogy referenciaként legyenek benne a kódban. Mivel az előállítási költségek igen borsosak – 200 ezer euró körüli összeget tesznek ki –, nem valószínű, hogy a közeljövőben Roboy-ok lepik az utcákat.

Címkék: robot orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr85857417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása