HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A jövő autója a Genfi Motor Show-n?

ferenck 2014.03.06. 11:30

Létrehozható-e egy alkatrész, modul vagy akár teljes autó egyetlen gyártófolyamatban? Az additív technológia fejlődése azt vetíti előre, hogy igen. A német EDAG nyomtatott járműve úgyszintén.

Más futurista autók mellett a Genesist szintén a ma kezdődő Genfi Motor Show-n mutatják be. A járművet élővilágbeli modellről, a teknőcről mintázták, a tervezőket leginkább az állat páncélja és csontozata ihlette meg. Egyöntetűen állítják: ennyire organikus szerkezetet nem lehet hagyományos módszerekkel létrehozni, arról nem is beszélve, hogy az additív technológia erőforrás-takarékosabb és környezetbarátabb a hagyományos gyártásnál.

genesis0.jpggenesis1_1.jpggenesis3_1.jpggenesis4.jpg

Több lehetőség – szelektív lézeres szinterezés (SLS), szelektív lézeres olvasztás (SLM), sztereolitográfia (SLA), ráolvasztásos (FDM) – közül, gondos felmérést követően az FDM, egész pontosan annak egy továbbfejlesztett változata mellett döntöttek. Előnye, hogy a méret nem akadály, így egész bonyolult szerkezetek is kivitelezhetők vele. Jelenleg főként alkatrészek, esetleg modulok, egész járművekre évekig várhatunk még.

Címkék: jövő autó sztereolitográfia FDM szelektív lézeres szinterezés

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr255844835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

no_successful2 2014.03.06. 18:43:17

Talán sokan még nem fogták fel, de a 3D nyomtatás mindent megváltoztat amit a termelésről eddig gondoltunk.
Eddig úgy volt, hogy bonyolult komplex rendszereket mint pl egy autó csak nagy szériában érte meg gyártani, épp a bonyolultsága miatt. Létrejöttek a mamut cégek, a multik, akik gyáróriásokban ontották a tömegtermékeket.
Most a nyomtatási terveket fogják teamek megtervezni, azt értékesíteni, és az érdemi gyártás kisebb gyáregységekben, speciális igények szerint fog megtörténni.

szamarhegy 2014.03.07. 14:53:14

@no_successful2: Számomra sem fogható fel, hogy mit fog ez megváltoztatni, egy autó esetében az anyag ismeret,a minőség, a jellemzők (nyomás, kopás, hő, napsugárzás) ismerete szerintem továbbra is igényli a specialista cégeket, akik most gumiabroncsot, kuplungot, elektronikát gyártanak és a tömegtermelést nem fogja ez felváltani. Amit nem látok egyáltalán, hogy a 3D nyomtatók milyen anyagokban gondolhatnak, egy nyomtató homogén, egy autóban meg X féle acél, műanyag, számítógép, elektromotor hegyek, érdekes technológia, az biztos.

body_andras 2014.03.07. 22:33:17

most akkor ennek van kereke, vagy mi ez?

body_andras 2014.03.07. 22:36:03

@szamarhegy: amíg mi örülünk a nyomtatott bögrének, mint majom a farkának, addig a fejlesztő mérnökök már azon dolgoznak hogy két évtizeden belül kompozitokat és organikus anyagokat lehessen nyomtatni. nem ez lenne az elő technológia a történelemben ami felülmúlja az átlagember várakozásait.
süti beállítások módosítása