HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

6-9 millió éves bálnatemető 3D nyomtatásban

ferenck 2014.03.03. 08:30

2010 és 2013 között a Pánamerikai Autópálya bővítésekor az észak-chilei Atacama sivatagban rengeteg őskövületet, 6-9 millió éves bálnatemetőt találtak. A Smithsonian intézet kutatói és chilei tudósok 2011-től vizsgálják a kőzeteket, és igyekeznek kitalálni, hogy mi történhetett a régmúltban.

balna2.jpg

A bálnák tömeges partra verődése Arisztotelész óta foglalkoztatja a tudományt. Úgy tűnik, a kutatók most magyarázatot találtak arra, hogy miért halt meg olyan sok óriásemlős ugyanazon a helyen. A kései miocén korban (5-11 millió éve) káros algák által termelt mérgezőanyagok végezhettek velük. A bálnák gyors halálát minden bizonnyal az anyagok belélegzése vagy lenyelése okozta, a haldokló és halott állatokat a hullámok egy folyótorkolatba sodorták, majd a homokos partra vetették, az évezredek és milliók múlásával pedig egyre több homokréteg temette őket mind mélyebbre.

balna1.jpg

A Pánamerikai Autópálya munkálatai miatt a kutatóknak gyorsan kellett cselekedniük. A Smithsonian Intézet paleontológusai egy teljes hetet töltöttek az ásatásoknál, digitalizációs projektjük részeként az egész helyszínről 3D szkennelést készítettek, pontosan rögzítették a csontvázak elhelyezkedését és állapotát.

A kövületek ma már egyrészt chilei múzeumokban, másrészt – a Smithsonian Intézet jóvoltából – online tekinthetők meg. A digitális térképek és a 3D szkennelés alapján készült modelleket használva, bárki interakcióba léphet a bálnacsontváz-kövületekkel. A további kutatások érdekében, a modelleket ki is nyomtatják.

Címkék: paleontológia 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr575839796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása