HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A világ első nyomtatott titán fülhallgatója

ferenck 2014.02.25. 08:30

Korlátozott példányszámban (150 darab) készült el a világ első 3D nyomtatott titán fülhallgatója. A fülhallgatót három japán cég jegyzi: a hifi dolgokkal foglalkozó Final Audio Design (FAD) az NTT Data Engineering Systems és a Probox Japan közreműködésével hozta létre a „Final Audio Design Lab 01” nevű tetszetős darabot. A korlátozott példányszám ellenére az FAD Lab 01 abban is világelső, hogy mások még nem gyártottak tömegesen titán fülhallgatót.

titan1.jpg

A fémkomponenseket szelektív lézeres printerezéssel nyomtatták, a német EOS M280 gépen kivitelezett printeléshez Ti64 titánvegyület-port használtak. Több prototípus közül választották ki a legígéretesebbet.

A nyomtatott titánrész egyébként szürkébb és durvább, mint a hagyományosan megmunkált csillogó „őrölt” titán. Polírozni kell, hogy visszanyerje fémes fényességét. A polírozáshoz viszont körülbelül akkora szakértelem szükséges, mint a precíz printeléshez. A folyamat e részét a fémmegmunkálásra, szelektív lézeres szinterezés utáni nyerstermékek „megszépítésére” specializálódott Probox Japan végezte el.

titan2.jpg

A 3D nyomtatással lényegesen csökkentették az előállítási időt és a költségeket. Fröccsöntéssel legalább 50 millió jenbe került volna egy prototípus létrehozása, ami azt is jelenti, hogy a múltban csak nagymennyiségű gyártással tudtak profitra szert tenni. Additív technológiával viszont kismennyiségben is megéri létrehozni valamit.

titan3.jpg

A FAD Lab 01 – egyelőre 150 példányban – hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül. Egy fülhallgató 160 ezer jenbe (1563 dollárba) fog kerülni.

Címkék: zene titán prototípuskészítés szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr995831124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása