HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Fanyomtatás 2014

ferenck 2014.02.03. 14:30

Technológiai szenzációnak számított, amikor a Thingiverse közösség egyik tagja, a német Kai Parthy 2012 szeptemberében fa és műanyag keverékéből nyomtatott tárgyakról készült fényképeket töltött fel a digitális tervfájlokat megosztó oldalra, majd tavaly előállt a Laywoo-D3 nyomtatószállal. Az ok egyszerű: korábban csak műanyagokra, műgyantára és fémekre gondoltunk nyomtatható matériaként, faalapú anyagokkal szinte senki nem számolt. Pedig az összes többinél természetesebb, és esztétikailag is egyedi.

A változások jele, hogy az ipari printereket és nyomtatóanyagokat gyártó, 3D szolgáltatásokat kínáló német Voxeljet legújabban fával, pontosabban faporral is kísérletezik. Komoly piaci potenciált látnak benne.

A fabútorok mindig népszerűek és – a minőségi alapanyag, a míves asztalosmunka, az állandó kereslet miatt – drágák voltak, és az árak manapság sem esnek. Itt jön képbe a 3D nyomtatás.

fa2.jpg

A 4 AXYZ startup alapító-igazgatója, Samir Shah az additív gyártótechnológia bevezetésével, fanyomtatással, a megrendelő egyéni ízlése szerint készült, néhány napon belül házhoz szállított, elérhető árú darabokkal akarja megújítani a bútoripart. Technológiájukról viszont szinte semmit nem árult el eddig.

Valószínűsíthető, hogy a tavaly kikísérletezett és bevezetett faalapú nyomtatóanyagok valamelyikével dolgoznak. A Laywoo-D3-t követően több kezdő cég állt elő hasonló termékkel, például a ColorFabb a 20 százalékban újrahasznosított fából készült WoodFill-lel, a kínai Pop Bit a nyárfapor-alapú Pop Wood kompozittal, vagy a Design for Craft fűrészport tartalmazó – küllemében fára, tartósságában műanyagokra hasonlító – újdonságával. Az ezekkel az anyagokkal nyomtatott darabokat ugyanúgy lehet dörzsölni, fényezni és festeni, mint bármilyen fatárgyat.

fa1.jpg

Megnyugtató, hogy a 2013 közepén még pokoli drága faalapú anyagok ára fokozatosan esik, és ma már kevésbé tűnik drasztikusnak. Csúcstechnológiai tapasztalatok alapján borítékolható: a tendencia (komolyabb) minőségromlás nélkül is folytatódni fog.

Még több faalapú nyomtatóanyag megjelenésével és a technológia elterjedésével, a design- és bútoripar mellett más területeken is újabb 3D printing alkalmazások várhatók.

Összegzésként: egyes vélemények szerint a fa lesz 2014 egyik áttörése, a következő „nagy durranás.”

Címkék: trendek fa nyomtatóanyagok

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr65709758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csakjoaruk Webáruház · http://csakjoaruk.hu 2014.02.04. 19:07:43

Én ezt nem hívnám fának. Ami fa az 100% fa, ez meg egy ragasztó vagy műanyag valami amibe fűrészport szórtak.
süti beállítások módosítása