HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Angol kutatók szemsejteket nyomtattak

ferenck 2013.12.27. 14:30

A Cambridge Egyetem kutatói 3D biomedikális nyomtatótechnológiát alkalmazva, sikeresen printeltek szemsejteket. Tudományos premierről beszélhetünk, hiszen korábban senki nem nyomtatott központi idegrendszerhez tartozó neuront.  A kutatás retina környéki sejteken alapuló mesterséges szövetgraftok készítését eredményezheti, fontos szerepe lehet a látás helyreállításában. A retinasejtek pusztulása a vakság egyik oka, a neuronok egymáshoz való viszonya, szinkronizált működésük ugyanis a hatékony látás alapfeltételei közé tartozik.

retina1.jpg

Felnőtt patkány retinájából kinyert két sejttípuson dolgoztak: egyrészt az információfeldolgozó ganglion-, másrészt támasztósejteken (gliasejtek). Előbbiek juttatják el az információt az agy megfelelő részére, utóbbiak pedig védőszerepet töltenek be neuronok mellett.

A kutatók elismerték: ez még csak a kezdet kezdete, viszont az is óriási eredmény, hogy a két sejttípus nyomtathatóságát gyakorlati úton sikerült bebizonyítaniuk.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr325698671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása