HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás mentett meg egy tengeri teknőst

ferenck 2013.11.06. 08:30

Beteg, sebesült állatokon sokszor már egyáltalán nem segítenek a hagyományos gyógymódok. Reménytelen esetekben egyre többen fordulnak új technológiákhoz. Júniusban például egy kiskacsát mentettek meg 3D nyomtatással, szeptemberben pedig egy tengeri teknőst.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem Additív Gyártás és Logisztika Laboratóriumát különös kéréssel kereste meg a parti őrség: egy közeli szigeten talált súlyosan sebesült teknősön kellene segíteniük. Egyik elülső uszonyán volt nyílt törés (singcsont stb.) és egy hatalmas tátongó seb. Az állatot annyiban szerencsésnek lehetett nevezni, hogy a vérkeringést és az idegrendszert nem érte sérülés. A laboratóriumban CT szkennelésnek vetették alá.

teknoc1.jpg

A sebészi stabilizálás tűnt az egyik lehetőségnek, viszont mivel a kutatók szerint nem lett volna elegendő, az uszony szabálytalan formája és az eset sürgőssége miatt a 3D nyomtatás mellett döntöttek. Leszkennelték a másik – ép – végtagot, 3D modellt készítettek róla, majd Stratasys Connexen prototípusokat printeltek. Nem jártak eredménnyel.

teknoc2.jpg

Ezt követően visszatértek az eredeti CT szkenneléshez és az stl modellhez. Most már a sérült végtag adatait használták, Clay modellező szoftverrel dolgozták fel, és az anatómiai elváltozásokat korrigálva, bonyolultabb és pontosabb, teljesen az állat méreteire szabott kiegészítést-pótlást terveztek, amit néhány iterációt követően ki is nyomtattak.

Sikerrel jártak – a teknőc ismét vígan úszkál, eszik-iszik.

Címkék: bio állatok orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr45614573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása