HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Hibrid gyártás, erősebb anyagokkal

ferenck 2013.09.19. 08:30

A Missouri Tudomány és Technológia Egyetemen a NASA támogatásával erősebb és tartósabb anyagok előállítását tervezik. A Frank Liou által vezetett Lézeres Gyártófolyamatok Laboratóriumban az elmúlt 15 év a lézeres szinterezés jegyében telt el. Rájöttek, hogy additív gyártással masszívabb anyagok hozhatók létre, mint hagyományos megoldásokkal, például az így készült acélrészek 10 százalékkal erősebbek.

Legújabb kutatásaiban Liou az additív technológiát tradicionálisabb eljárásokkal kombinálta. Az eredményt „hibrid gyártásnak” nevezte el, amellyel kétféle fémből (valószínűleg acélból és rézből) tartósabb repülőgép-alkatrészek készíthetők. A fémek durva éleit automatizált CNC gépekkel (programozható mikroszámítógépet is tartalmazó szerszámgépekkel) simítják ki.

missouri.jpg

Liou többféle additív eljárás számítógépes modelljét dolgozta ki. Véleménye szerint a modellek segítenek annak megértésében, hogy a rétegesen elhelyezett anyagok hogyan kötnek meg adott felületeken. Erre azért van szükség, mert az anyag nem törhet és nem „fáradhat” el. Képzeljük el, milyen következményei lennének a repülőgép-gyártásban vagy bio- és orvosi alkalmazásokban!

A kutatás következő fázisa a természetben általában nem tanulmányozható anyagok létrehozása. Ha sikerrel járnak, drága alkatrészeket nem kell majd kiselejtezni, mert sokkal egyszerűbb és olcsóbb lesz a javításuk.

Címkék: NASA CNC gyártótechnológiák nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr465522637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása