HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Repülőgépek és hidak Lego-szerű építőkockákból

ferenck 2013.08.19. 08:30

Nyomtatható-e repülőgép?

Neil Gershenfeld, az MIT Bitek és Atomok Központjának igazgatója és kutatótársa, Kenneth Cheung e kérdésre válaszolva, dolgoztak ki Lego-szerűen működő könnyű szerkezeteket. A szerkezetek összeszerelhető részegységei, azaz „építőkockái” 3D nyomtatással hozhatók létre.

mit1.jpg

Hamar felismerték, hogy nagyméretű, masszív tömbök printelése rendkívül nehéz, idő- és munkaigényes, cseppet sem praktikus megoldás. Viszont, ha a szerkezeteket többezer apró, egyforma és egymásba illeszthető részre szedik, például egy repülő nyomtatása máris nem tűnik annyira bonyolultnak.

A Gershenfeld és Cheung által kidolgozott új geometriai modellen alapuló részek a jelenleg használatos ultrakönnyű anyagoknál tízszer keményebb szerkezetet képeznek. A szerkezet megbízható, egyszerűen szét- és összeszerelhető, és mivel moduláris rendszerként működtethető, egy-egy rész meghibásodását követően csak az adott részt kell kijavítani, kicserélni. Használata nemcsak a repülőgép- és űrhajógyártást, de sok más nagyméretű struktúra (hidak, gátak, töltések stb.) előállítását is forradalmasíthatja, illetve a gyártási költségeket is jelentősen csökkentené.

mit2.jpg

A kutatók jelenleg az összeszerelő roboton dolgoznak. A robot a tervek szerint rovarszerűen mozog az épülő szerkezeten, egyesével illesztve hozzá az újabb részeket.

Címkék: alkalmazások űrhajó repülőgép innovátorok

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr365465975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gozos 2013.08.20. 11:05:11

Repülőt nyomtatni jó dolog, bár előfeltétele lesz, hogy tudjanak üvegszálas hálót tekercselve nyomtatni és a étegek közé epoxy gyantát teríteni.

Szerintem marad erre még jó darabig a hagyományos "nyomtatás". :)

Azonban tény, hogy olyan helyekre, ahol nem követelmény az extrém mechanikai igénybevétel, a 3D nyomtató főleg prototípusgyártásnál nagy jelentőségre tehet szert.

Ööö 2013.08.20. 12:35:55

@gozos: ma már nem csak műanyagot, de fémet is lehet „nyomtatni”.
süti beállítások módosítása