HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elkészült az első kínai 3D bioprinter

ferenck 2013.08.08. 08:30

Xu Ming-En és csoportja a hangcsoui Elektronika Tudomány és Technológia Egyetemen megalkották Kína első 3D bioprinterét.

Miért hasznos egy bioprinter?

A laboratóriumban májszövet nyomtatását mutatták be. A folyamat 40-60 percet vesz igénybe. A bionyomtatás lényege, hogy a rétegről rétegre dolgozó gép műanyag és a többi ismert matéria helyett úgynevezett biológiai építőkockákból hoz létre valódi élő szövetet. A munka megkezdése előtt megtekinthetjük az egész folyamatot, dönthetünk a sebességről és a hőmérsékletről. Xu elmondása szerint a rendszer még távolról sem tökéletes és nem elég intelligens, így esetenként manuálisan kell irányítani.

biop1.jpg

„A sejtekhez alacsony, 0 fok körüli hőmérsékleten tartjuk az egész nyomtatási kamrát és a fúvókákat. Speciálisan tervezett fúvókákkal és anyagkezelési technológiával a sejtek túlélési rátája 90 százalékra vagy még többre növelhető” – nyilatkozta Xu.

A nyomtató több szempontból is előnyös: nagyon pontos, nagy viszkozitású anyagok printelésére is alkalmas, alacsony a sejtsérülési ráta, alacsony és magas hőmérsékletet jól kezelő, speciális tervezésű dupla fúvókák vannak benne, -5 és 260 Celsius fok között működik.

biop2.jpg

A jelen és a közeljövő

A bionyomtatás egyelőre gyerekcipőben jár még.

Vízalapú hidrogél lap nyomtatási felületre helyezésével kezdik, amit egy környi sejt követ. Az eljárást addig ismétlik rétegről rétegre, míg el nem készül egy kisebb halomnyi lap, az új szerv.     

Egy hüvelykméretű fül nyomtatása nagyjából 50 percig tart, és ha a printing kész, a megszilárdítása szintén eltart egy ideig. Mivel a szövet nagyon puha, térhálósító szer kell hozzá, és a fület csak ezt követően, megfelelő szilárd állapotban teszik be egy inkubátorba.

biop3.jpg

Xu és munkatársai az emberi fül, orr és arc modelljét nyomtatták ki eddig; orvosi polimert, szervetlen anyagokat, hidrogélt és élő sejteket használtak fel. Bízik benne, hogy a technológia néhány éven belül eléri az emberi szervezetbe átültethető szervek, máj és vese nyomtatásához szükséges szintet. A nyomtatót eleinte viszont valószínűleg idegrostok és véredények elkészítéséhez fogják használni.

Címkék: emberi test Kína bioprinter

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr495450005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása