HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Additív gyártás, 3D nyomtatás: 2013-as trendek

ferenck 2013.05.27. 08:30

Növekvő bevételek

Az additív gyártásra (AM) és 3D nyomtatásra specializálódott független technológiai konzultációs és tanácsadó cég, a coloradói Wohlers Associates közzétette 18. alkalommal elkészített éves mélyelemzését (Wohlers Report 2013) az AM és a 3D printing jelenéről, a 2013-as esztendőt várhatóan meghatározó trendekről. Egyik legérdekesebb meglátásuk, hogy az Egyesült Államok elveszítheti versenyelőnyeit.

Az AM összes aspektusát (történelem, alkalmazás, munkafolyamatok, gyártók, anyagok stb.) lefedő jelentés pontosan dokumentálja az utóbbi másfél esztendőt, kutatásfejlesztéseket, kormányok, oktatási intézmények és ipari szereplők együttműködését, végül pedig világviszonylatban összegez.

A 2012-es szakterületi bevételek világviszonylatban meghaladták a 2,2 milliárd dollárt (egészen pontosan: 2,204 milliárd), ami 2011-hez képest 28,6 százalékos növekedést jelent. Szintén előrelépés, hogy a 2,204 milliárd dollár 28,3 százaléka immáron végtermékek részeinek legyártásához köthető.

wohlers1.jpg

Arányeltolódások

Az AM ipari létesítményeinek 38 százaléka az Egyesült Államokban, 9,7 Japánban, 9,4 Németországban, 8,7 Kínában található. 16 európai uniós, hét kínai, öt amerikai és két japán cég árusít professzionális gyártórendszereket. Utóbbi számsor egyértelműen jelzi, hogy az arányok nagyon eltolódtak az elmúlt tíz évben: egy évtizede tíz amerikai, hét-hét uniós és japán, három kínai vállalat volt a sorrend.

Az amerikai versenyelőny fenntartásáért, megerősítéséért a Fehér Ház és több kormányügynökség, valamint a védelmi minisztérium együttműködésével létrehozta a nemzeti Additív Gyártás innovációs Intézetet (NAMII). Nincs könnyű dolguk, hiszen Kínában, az EU több országában és a világ más régióiban, például Szingapúrban vagy Dél-Afrikában is többszáz millió dollárral támogatják a szakterületi fejlesztéseket, a néhány éven belüli kereskedelmi áttörést, a „technológiacsalád” széleskörű elterjedését.

A Wohlers Associates azt tanácsolja az iparág amerikai vezetőinek, hogy a terület egészére koncentráljanak, átfogó célokat dolgozzanak ki, mint például fémalapú porágy fúziós (metal-based powder bed fusion systems) és más előremutató gyártórendszerek fejlesztése.

wohlers2.jpg

Címkék: trendek gazdaság gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr335319142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása