HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A harmadik ipari forradalom

ferenck 2013.05.17. 08:30

A kései 18. század Angliájából, a textilgyártás gépiesítésével indult első ipari forradalom eredményeként kézzel végzett munkákat mechanizáltak, megjelentek az e tevékenységekre specializálódott üzemek, gyárak. A második ipari forradalom a korai 20. században zajlott le: Henry Ford bevezette a futószalagot, kialakult a tömegtermelés.

A harmadik ipari forradalom lényege, hogy a gyártás különféle high tech megoldások (intelligens szoftverek, új anyagok és munkafolyamatok, masszív robotok, webalapú szolgáltatások stb.) konvergenciájának következtében digitalizálódik. Termékek tömeges személyre szabását 20. századi gyártási technológiákkal és módszerekkel nehezen vagy egyáltalán nem lehetetett kivitelezni, a digitalizációval viszont az adott árucikk egyéni ízlés szerint készíthető el. Paradox módon az új megoldások közelebb állnak a korai 19. század szövőszékeihez (sőt, a reneszánsz kézművesekhez is), mint Henry Ford futószalagjához.

iparif1.jpg

A „klasszikus” – 20. századi – gyártás lényege, hogy a részekből csavarozással, hegesztéssel stb. állították össze az egészet. Ma viszont számítógépen, CAD szoftverrel megtervezhető, rétegről rétegre haladva kinyomtatható az adott tárgy. Egy-egy kattintással bármikor változtathatunk a terven. Ha hiányzik valami, a legközelebbi nagyváros helyett online beszerezhető, csak le kell tölteni hozzá a megfelelő designt, és így a földrajzi kötöttségek/távolságok jelentőségüket vesztik. A 3D printer minimális emberi felügyelet mellett is tökéletesen működik, hagyományos gyártóüzemek számára túl bonyolult dolgokat képes létrehozni. Újabb nyomtatóanyagokkal, a nyomtatási módszerek és a gépek minőségének folyamatos javulásával csak idő kérdése az „akárki akárhol akármit elkészíthet” geek jövőkép valóra válása.

Az új anyagok könnyebbek, erősebbek és tartósabbak a régieknél, szénszálak egyre több területen helyettesítik az alumíniumot és az acélt. A nanotechnológiával atomi szintű precizitás érhető el, gondos genetikai tervezéssel környezetbarátabb, organikusabb termékek készíthetők, miközben az internet globális méretű együttműködést biztosít.

iparif2.jpg

A korábbi ipari forradalmakhoz hasonlóan, a digitális gyártás elterjedését is „szakadásokat” eredményez: eltűnnek vagy teljesen átalakulnak a gyárak, átértelmeződik, kevésbé helyhez kötött a munka, összemosódik a gyártás és a szolgáltatás, a tömegtermelést jellemző sok ismétlődő és unalmas tevékenységre egyáltalán nem lesz szükség, a gyártás egyrészt automatizálódik, másrészt több szakértelmet igényel.

A harmadik ipari forradalom tárgyak előállítási módja mellett az előállítás helyszínét is megváltoztatja. A gyártás ugyan globalizálódik, viszont a személyre szabhatóság térnyerésével a cégek földrajzilag is egyre közelebb akarnak kerülni vásárlóikhoz. Az alacsonyabb előállítási költségekkel csökken a munka távoli, olcsó országokba történő kihelyezése iránti igény. Egy példa: előrejelzések szerint 2020-ban az Egyesült Államok által ma Kínából importált közlekedési berendezések, számítógépek és más gépek 15-30 százalékát otthon fogják előállítani.

Címkék: trendek gazdaság tudomány alkalmazások gyártótechnológiák

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr655237872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2013.05.18. 01:13:03

Mindez szep. De gondolom no a munkanelkuliseg is. Vagy a szolgaltato szektor kepes lesz felszivni a munkaerot???

a_tom 2013.05.18. 07:25:46

Elkezdtem írni, de hirtelen más gondolat tolakodott az agyamba, mégpedig ez; HOGY A FRANCBA LEHET OLYAT KITALÁLNI HOGY VILÁGOSSZÜRKE HÁTTÉREN FEHÉRREL ÍRJAK, JÉZUSOM!!!

Szóval nem lenne gond ha áttérnénk a teljesen automata gyártásra, mert amúgy is tól sokat gyártunk, fogyasztunk, ezt mindenképpen le kell építeni előbb utóbb. A felszabadult munkaerő viszont többet dolgozhatna a kutatás-fejlesztésben, végülis ebben vagyunk jobbak mint a gépek, a gondolkodásban, kreativitásban. Persze nem kell mindenkinek atomfizikusnak lenni, apróbb gondolatai, ötletei szinte mindenkinek vannak, amik jobbítanák a világot, csak nem tudjuk megvalósítani sajnos a jelen körülmények között.

Mrs.Columbo 2013.05.18. 07:47:07

@a_tom: Ezt most ugye te sem gondolod komolyan, hogy a több százezer ember, akinek át fogják venni a munkáját a gépek (mert előbb-utóbb az lesz), az majd mind abból él meg, hogy a zseniális ötleteivel jobbítja a világot?

Egyébként tényleg, ez valami helyesírási teszt ez a komment form? Ki tud tökéletesen vakon írni?

a_tom 2013.05.18. 07:57:51

@Mrs.Columbo:
Nem úgy gondolom hogy abból fog élni, hanem hogy azt fogja csinálni.
A megéléshez szükséges javak rendelkezésre állnak a földön, a kitermelésüket, feldolgozásukat megcsinálják a gépek. Már csak szét kell osztani. Azt a hülyeséget kell elfelejteni hogy a legnagyobb "értéket" pénzzel lehet teremteni és nem munkával. Ezt a szemléletet hogy mindent birtokba kell venni és akinek eredetileg, vagy születésekor nem jutott az majd éhbérnél kevesebbért fenntartja a rendszert, remélem meghaladjuk egyszer.

a_tom 2013.05.18. 08:07:30

@a_tom:
A munka-fizetés rész lehet nem tiszta. Szóval én nem értek egyet az aki nem dolgozik ne is egyék elvvel, igenis legyen mindenkinek meg az alapvető létszükséglete. Ezen a javak igazságosabb elosztásával már most sokat lehetne javítani. Még a vadállatok is esznek, isznak munkavégzés nélkül, és nem veszik el a másiktól amit nem tudnak elfogyasztani. Ne legyünk már náluk rosszabbak...
Aki ezen felül luxusra vágyik, annak annyi jár amennyivel hozzájárult a plusz termeléshez, fejlődéshez.

Watchdog 2013.05.18. 09:43:24

szovjethatalom + villamosítás = kommunizmus

Előre!!!

epa.oszk.hu/01800/01814/00017/pdf/Statisztikai_Szemle_EPA01814_1951_05_395-408.pdf

Pár embert ráveszünk, hogy 3D printeren nyomja a cuccot, szétosztjuk (mi, akik igazságosan tudunk osztani, ohne pénz), a többiek meg álmodhatnak szép jövőt, ráérnek... :-)
süti beállítások módosítása