HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Térben rajzolás: az első 3D nyomtató toll

ferenck 2013.02.25. 08:30

A 3D nyomtatás népszerűsítéséhez, széleskörű elterjedéséhez jelentősen hozzájárulhat az olcsó gyerekjátékokat és robotokat fejlesztő WobbleWorks LLC 3D nyomtatóval ellátott 3Doodler fantázianevű, printereknél sokkal olcsóbb tolla. Tervezői szerint a legmegfizethetőbb 3D nyomtató lesz.  

Nemcsak firkálgatás

A 3Doodler (magyarítva „firkálgató”) Peter Dilworth és Maxwell Bogue ötlete. Kompakt szerkezet, működése egyszerű, nem kell hozzá se szoftver, se számítógép, leginkább egy ragasztópisztolyhoz hasonlítható. Ragasztóanyag helyett ABS műanyagot kell beletölteni, amelyet felmelegít, nyomtatáskor pedig rögtön le is hűt. Utána nagyjából úgy funkcionál, mint egy toll, azzal a különbséggel, hogy sík felületek helyett a térben dolgozunk.

3doodlers2.jpg

A műanyag kiáramlásának sebességét két gombbal szabályozhatjuk. Ha papírra nyomtatunk, a gyorsabb, ha levegőbe a lassabb a célszerű.

Elvileg szinte bármit létrehozhatunk vele: többek között egyszerű 3D alakzatokat és modelleket, ékszereket, díszeket, jégszekrény-mágnest miniatűr Eiffel-tornyot, parányi focipályát. Személyre szabhatunk hétköznapi tárgyakat, iPhone-tokot, laptopot, tollakat stb. Kisebb javításokra is használható.

3doodlers.jpg

Kérdés, hogy bonyolultabb alkotások mikor készíthetők vele, profi nyomtató lesz-e az ígéretes kütyüből. Az első generáció még aligha. Az elképzelések szerint idővel viszont készül hozzá számítógépes tervek nyomtatására alkalmas dokkoló is.

 75 dollárba fog kerülni   

A gyártáshoz a világ talán legnagyobb közösségi tőkegyűjtő (crowd funding) oldalán, a 2009-ben kifejezetten kreatív projektek finanszírozására alapított Kickstarteren keresik a támogatókat. Az első száz 50, a többiek 75 dollárért vásárolhatják majd meg a tollat.

Pár óra leforgása alatt jóval több pénz összejött a megvalósításhoz szükséges 30 ezer dollárnál. A kampány eddig fényesen bevált, hiszen néhány nap alatt az eredeti költség sokszorosát, bő másfél milliót gyűjtöttek össze.

Be is jelentették: az első szállítmány decemberre várható. A tollat eleinte konnektorba kell dugni, a későbbi generációknál viszont ergonomikusabb (például elemmel működő stb.) megoldások várhatók.

Címkék: trendek kreatív nyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr395102083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása