HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és a zene

ferenck 2013.02.22. 08:30

Az additív gyártás és a 3D nyomtatás, a gyors prototípuskészítés és a potenciális alkalmazásaik, kísérleti, egyéni felhasználói és ipari szinten egyaránt fontos tényezőkké válnak. A közlekedéstől a divatig, az egészségügytől a zenéig, a hétköznapok több területén hasznosulnak. A zenekészítés és -ipar mindig szorosan kapcsolódott a csúcstechnológiai megoldásokhoz, így nem meglepő, hogy a 3D nyomtatással, új lemez-előállítási módokkal, hangszerekkel stb. is kísérleteznek.

Bakelitlemez

Az év elejének egyik szenzációja volt, amikor a média beszámolt róla, hogy a fizikai interfészek kutatásával foglalkozó Amanda Ghassaei rájött, miként lehet 3D printerrel digitális audiófájlokból 33 rpm-es nyomtatott – lemezjátszón felcsendülő – bakelitkorongokat készíteni.

A kinyomtatott prototípusok egyrészt bizonyítják, hogy a program működik, másrészt, a zene ugyan még távolról sem csúcsminőség, de hallgatható, és a hangzás relatíve meggyőző.

A feltaláló honlapján részletesen beszámol a nyomtatásról, a lemezek működéséről és a teszteredményekről.

 Hangszerek

Hangszereket szintén nyomtatnak már 3D printerrel. Egyelőre nem versenyeznek a fával és más hagyományos anyagokból készültekkel, viszont zenélhetünk rajtuk, és a technológia fejlődésével egyre több és javuló minőségű hasonló termék várható.

Az új-zélandi Odd cég Atom gitárja már (3500 dollárért) megvásárolható kereskedelmi forgalomban. A hangszer teste szelektív lézer szinterezéssel készült, a nejlon egyik nagyon erős fajtáját használták hozzá. Az Atom-B basszusgitárt ugyanazzal a módszerrel hozták létre, mint a szólóváltozatot.

hangszer1.jpg

A világ első nyomtatott akusztikus gitárját az amerikai Scott Summit jegyzi.

hangszer3elsoakusztikusgitar.jpg

Zoran Amit az MIT Médialaboratóriumában kísérletezik printelhető hangszerekkel. Különböző anyagokat használva, egyetlen darabban nyomtatott ki egy fuvolát.

A német EOS Stradivari hegedű prototípusát készítette el. Természetesen más hangszerekkel –sípokkal, szaxofonokkal stb. – is próbálkoznak.

 Ukelele

A legutóbbi a Rochester Technológiai Intézet Brinkman Laboratóriumában nyomtatott ukelele. Az általában Hawaii zenéjével azonosított hangszer tulajdonképpen a gitár kicsinyített, négyhúros változata. Koa fából, több hónapig készítik. Az RTI három diákja viszont egy éjszaka leforgása alatt kinyomtatta a 3D-s modellt.

Az volt a céljuk, hogy egyetlen darabból álljon, és ne kelljen utólagos összeszerelő munkát végezniük. Mivel a modell nagyon kicsinek tűnt, méretezhetőre tervezték. Rétegről rétegre haladtak, eleinte fekete, majd (a Tigris logóhoz) narancs nanotintával és nagyon finom részecskékből álló műanyaggal dolgoztak. Másnap hozzáadták a négy húrt, az érintőt és a húrfeszítő csavarokat, így összességében 24 óra alatt elkészült a működő hangszer.

hangszer2.jpg

Ukelele vásárlás helyett egyébként elég a Thingiverse honlapjára látogatni és letölteni a Makerlele nevű instrumentumot.

Mindent összegezve megállapítható, hogy a jelenlegi szerteágazó projektek egyelőre még nem használják ki a 3D nyomtatásban rejlő számtalan lehetőséget, viszont jól példázzák a zene és az új gyártótechnológia összekapcsolódásának távlatait.

Címkék: trendek zene művészet alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr565097236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása