HTML

FREEDEE blog

"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson

3D WORSKHOPOK

Legyél Te is az additív gyártástechnológiák szakértője!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

3D nyomtató árak

Érdekelnek a legjobb asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek árai?

Töltsd le az árlistánkat!

Következő lépések


Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

A jövő gyára

ferenck 2017.06.27. 08:30

A jövő gyárát előrevetítő 3D nyomtatásklaszteréről ismert new yorki Voodoo Manufacturingba 5 millió dollárt fektetnek kockázati tökések. A 2015-ben alapított cég januárban már kapott 1,4 milliós támogatást, így jelenleg 6,4 milliónál járnak. Meghálálták a januári kört, mert márciusban már elő is álltak a kilencprinteres robotkarból álló Project Skywalker automatizált 3D nyomtatórendszerrel.

A mostani befektetést a saját szoftver, autonóm robotok és emberi munkaerő kombinációján alapuló brooklyni digitális gyár további bővítésére szánják, a gyártást ugyanolyan gyorssá, megfizethetővé és skálázhatóvá akarják tenni, mint egy szoftvert. A cég szolgáltatásokat is kínál, de elsősorban nagyméretű gyártási lehetőségeiről ismert, a sok egymással szinkronizált FDM printer, elsődlegesen MakerBot Replicator 2 (a jövőben mások is) maximum 10 ezer iteráción keresztül képes egyetlen utasításra részeket nyomtatni.

3dnyomtatas_voodoo.jpg

Állításuk szerint minden más szolgáltatónál gyorsabbak, rövid idő alatt és önköltségen akár többezer műanyagrészt és terméket is előállítanak. Csakhogy a 10 ezer egység még nem a fröccsöntés szintje, és ezen oknál fogva mindent megtesznek, hogy előrébb lépjenek, ki is tűzték a 100 ezret, ami – és egyben az ipari méretű 3D nyomtatás – viszont a költségek egy nagyságrenddel történő csökkentésével kivitelezhető csak.

3dnyomtatas_voodoo1.jpg

Ezt vetíti előre a következő lépés: az üzem teljes automatizálása 90 százalékkal csökkentheti a költségeket. Az ismétlődő tevékenységeket gépek fogják végezni a tervek szerint 2017 végéig megkétszereződő területen. Autonóm robotok és szoftverek mellett egyre jobban szélesedő új piacokat megcélzó új anyagokban is gondolkoznak.

Az automatizálás felveti a mostanában gyakran emlegetett problémát: az egyre intelligensebb gépekkel, robotokkal sokan elveszítik állásukat, és kérdés, hogy az új technológiák teremtenek-e annyi munkalehetőséget, mint amennyit elvesznek. A jelenség nem új, mert minden komoly technológiaváltás és ipari forradalmak velejárója, csakhogy ezúttal sokkal nagyobb embertömegeket érint, és a mostani megoldások minden korábbinál nagyságrendekkel intelligensebbek, pontosabban a történelemben most beszélhetünk először valamilyen szintű gépi intelligenciáról.

3dnyomtatas_voodoo0.jpg

„Az az igazság, hogy az MI-vel rendelkező robotok egyre hasznosabbak és együttműködőbbek, és a folyamat hatására új munkakörökre lesz igény. Ezekhez a munkakörökhöz, például rendszerkarbantartáshoz vagy az ügyfélszolgálathoz kifejezetten emberi képességek kellenek. Újradefiniálódik a gyári munkás jelentése, és izgatottan várjuk, hogy nagyszerű befektetőink segítségével az Egyesült Államokat megint a gyártási innováció csomópontjává tegyük” – véli Max Friefeld vezérigazgató.

„A desktop printerek legutolsó hulláma hozzáférhető és megfizethető technológia lett, a Voodoo viszont a digitális gyártás méretét változtatja meg. Az ötlet és a gyártás közti szakadék áthidalása régóta a makerek álma. A Voodoo automatizált és hálózatosított 3DP megközelítése a leggyorsabb és a legjobb árú szolgáltatás. Örülünk, hogy támogathatjuk őket” – nyilatkozta Spencer Lazar befektető.

Címkék: jövő ipar gyártótechnológiák MakerBot nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Új 3D nyomtatószoftver mechanikus tárgyakhoz

ferenck 2017.06.26. 08:30

Az Adobe Research-csel együttműködő osztrák Tudomány és Technológia Intézet (IST) kutatói 3D nyomtatásra alkalmas, működő mechanikus tárgyakat tervező szoftverrendszert fejlesztettek. A tervek szerint a számítógépes grafika legnagyobb éves seregszemléjén, a nyári SIGGRAPH konferencián, Los Angelesben bemutatásra kerülő rendszer segítségével mechanikus sablonokat és az óhajtott formákat használva tervezhetünk újra printelt darabokat.

Az ismert szoftverfejlesztő Adobe-nak nem ez az első próbálkozása a 3D nyomtatással, legutoljára januárban jelentkeztek a 2 és 3D képeket összekombináló, pontosabban 3D objektumok 2D környezetekhez történő hozzáadását optimalizáló felhőalapú szoftverplatform Project Felix-szel. A Felix megkönnyíti és finomhangolja a Photoshoppal egyébként eleve kivitelezhető tervezést, interfészét kezdők is jól tudják kezelni. A program az Adobe Stockon elérhető modellkönyvtárral együtt jelent meg.

3dnyomtatas_szoftver0.jpg

Az új szoftverrel kapcsolatban az osztrák kutatók elmagyarázták, hogy makerek ugyan könnyen találnak nyomtatható mechanikus tárgyakhoz fájlokat, terveiket viszont egyáltalán nem egyszerű különböző célokra vagy különböző formákra megváltoztatni, módosítani. Az IST és az Adobe megoldásával megnyílnak az ezirányú lehetőségek, például teherautók belső mechanikája stb. alakítható át (majdnem) tetszés szerint.

Autómodelleknél általában egyfajta mechanizmus egyszerre biztosítja a funkcionalitást és a jármű formáját, és ne felejtsük el, hogy az utóbbinál többezer potenciális alakzatról van szó. A mechanizmust eddig nehezen lehetett formáról formára változtatni, az új programmal viszont az összes formára alkalmazható, újrahasznosítható.

„Kódunk áthidalja a szakadékot” – magyarázza a fejlesztésük rugalmas használatát is hangsúlyozó Thomas Auzinger, a szoftvert ismertető tanulmány egyik szerzője.

3dnyomtatas_szoftver_1.jpg

Az IST Austria képén az eddig nyomtatott prototípusok láthatók, valamennyi rendelkezik a működését garantáló mechanikus tulajdonságokkal.

A fejlesztők a tervezői szabadságot szintén kiemelik. A szoftverrel egyrészt meglévő terveket lehet egyedivé, rendelés szerint átformálni, másrészt viszont mechanikus sablonnal a semmiből is kialakíthatók objektumok.

„A program garantálja a funkcionalitást, művészek pedig választásuk szerinti tervhez igazíthatják a mechanikus sablont” – fejtegeti Ran Zhang, a tanulmány főszerzője.

Zhang megemlítette még, hogy szoftverükkel abszolút kezdők is képesek az általuk kiválasztott formából működő modellt alkotni.

Címkék: szoftver 3D modellezés

Szólj hozzá!

Ultimaker nyomtatókkal spórol a Volkswagen

ferenck 2017.06.23. 08:30

A Volkswagen portugáliai Autoeuropa gyára 2014 óta állít elő desktop 3D nyomtatókkal, ráolvasztásos (FDM) technológia alkalmazásával szerszám-alkatrészeket, amelyeket aztán a futószalag mellett használnak. A 4 ezer személyt alkalmazó üzem felújításokkal és új modellekkel együtt kb. évi 100 ezer autón dolgozik.

3dnyomtatas_olcsobb.jpg

Az autógyártó 2016-ban tett egy nagyon fontos bejelentést: az FDM 3D printerekkel évi 160 ezer dollárt, a tipikus gyártási költségek 90 százalékát spórolják meg. Idén még jobb eredményre számítanak, 200 ezres megtakarítást terveznek, 2018-tól pedig az évi negyedmilliót veszik célba. Emellett a fejlesztési napokkal, órákkal is takarékoskodnak, számszerűsítve: additív gyártással 95 százalékkal kevesebb ideig tart a munka.

3dnyomtatas_olcsobb1.jpg

2016-ban az üzem kb. ezer szerszám-alkatrészt gyártott, ami azt is jelenti, hogy az eredeti befektetés mindössze két hónap alatt megtérült. Egyik ilyen nyomat az autómodell nevét pontosan a járműre helyező célszerszám, amely külső beszállítóval 445, 3D nyomtatással viszont mindössze 11 dollárba kerül. Az idővel is 89 százalékot spóroltak, mert ami kiszervezéssel átlagosan 35 nap, helyben kivitelezett additív gyártással csak 4 napot vett igénybe. Ráadásul a szerszám törékeny részeit a helyszínen könnyen helyettesíthetik, nincs a sok utánajárás okozta kellemetlenség és persze a tetemes időveszteség.

3dnyomtatas_olcsobb0.jpg

A költségek csökkenése mellett a legmeglepőbb és legpozitívabb tény, hogy mindezt nem 100 ezer dolláros vagy még drágább ipari gépekkel, hanem asztali Ultimakerekkel érik el. Az Autoeuropa pilot üzemi futószalagja hét 3D nyomtatóból, Ultimaker 3 és Ultimaker 2+ gépekből áll össze. A nagyon jó technikai paraméterekkel rendelkező Ultimaker 3 – a Formlabs Form 2-jéhez hasonlóan – ipari gépeket kiváltó desktop megoldásnak számít. Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza az Ultimaker gépcsaládot (akárcsak a Form 2-t.)  

A Volkswagen más területen szintén használja a 3D nyomtatást. A cég május végén jelentette be, hogy mostantól pótalkatrészeket is fog gyártani a technológiával. Korábban csak prototípuskészítésre használta, azaz mindkét megoldással komoly lépést tett abba az irányba, hogy a 3DP fontos szerepet játsszon végtermékek gyártásánál is. Egy rendelésre készített GTI modellnél (részben) szintén éltek a 3D nyomtatás adta lehetőségekkel.

Címkék: autó szerszám Form 2 FreeDee Ultimaker

Szólj hozzá!

3D nyomtatás és virtuális valóság a világ vízproblémáinak orvoslására

ferenck 2017.06.22. 08:30

A vízcsúcs (peak water) elméletet az édesvíz-források elérését, minőségét és felhasználását akadályozó egyre több tényező miatti aggodalom szülte. Magát a kifejezést 2010 óta használják – ugyanabban az évben fel is került a New York Times „Az év szava” 33-as listájára –, és bolygónkon hiába óriásiak a vízkészletek, csökken a fenntartható módon használható víz mennyisége. Ha folytatódnak a mostani trendek, 2025-re 1,8 milliárd személy küzd vízhiánnyal, a Föld lakosságának kétharmada pedig vízkorlátozásokra kényszerül. Egyesek szerint az olajcsúcs az igazi veszély, de úgy tűnik, a vízcsúcs súlyosabb problémákat vet fel. Sokan az örökösen forrongó közép-keleti valóságot is a vízzel, pontosabban a víz szűkösségével, hiányával magyarázzák.

Új technológiák, például a 3D nyomtatás és a virtuális valóság (VR) nemcsak techfanoknak és szakembereknek, jóléti államok fogyasztóinak kínál új lehetőségeket, hanem a harmadik világ alacsony életszínvonalú országainak is. Az ismert jótékonysági szervezet Oxfam ezekkel a megoldásokkal hívja fel a figyelmet arra, hogy egyes területeken mennyire meg kell küzdeni az ivóvízért, pedig messze még a vízcsúcs. A szervezet természetesen nemcsak figyelmeztet, hanem segíteni is igyekszik a rászorulókon.

3dnyomtatas_viz.jpg

Az Oxfam csapat más partnerekkel együtt készített 360 fokos VR-filmje, az Evelyn’s Story bemutatja, hogy kenyai családoknak milyen nehéz tiszta vízhez jutni. Mivel a filmet VR-szközökkel nézhetjük meg, Evelyn és családja szemével látva, a közegben teljesen elmerülve ismerjük meg a problémát, hitelesebben éljük át a szomjúságot. Átélhetőbb, erősebb érzelmi hatást vált ki, mintha közönséges képernyőn néznénk. A filmkészítők elégedettek, üzenetük a technológia közvetítésével sokakhoz eljutott, amihez az utóbbi idők könnyebb VR-hozzáférhetősége is jelentősen hozzájárult.

Világméretű együttműködés keretében az Oxfam a 3D nyomtatást is használja humanitárius célokra. A 2015-ös nepáli földrengés után kifolyócsöveket és más vízzel kapcsolatos dolgokat printeltek a helyszíneken. Mentési műveleteknél szintén éltek a 3DP adta lehetőségekkel. Rájöttek (ők is), hogy a technológiával gyorsabban előállíthatók alkatrészek. A szervezet és partnerei azóta is aktívak Nepálban, helyi anyagokkal dolgoznak, az eszközkészítés a 3DP mellett ezért is olcsóbb és fenntarthatóbb.

3dnyomtatas_viz0.jpg

Sri Lankán szenzorokkal mérték a csapadékot. Mezőgazdáknak segítettek vele biztosítási kérvényeik érvényesítése során.

Lester P. Brown, az Earth Policy Institute elnöke írta 2013-ban, hogy hiába kimerítő az olajcsúcsról szóló szakirodalom, a jövőre nézve a vízcsúcs az igazi veszély.

Címkék: trendek jövő víz

Szólj hozzá!

Orvosi műszerek nyomtatása Indiában

ferenck 2017.06.21. 08:30

A 3D nyomtatás lassanként Indiában is megfizethetővé válik, legalábbis az egyre több helyi startup erre utal. A piaci/üzletiintelligencia-megoldásokat kínáló 6Wresearch előrejelzése alapján az indiai 3DP piac – elsősorban a prototípuskészítés és az anyagok – 2022-re eléri a 62 millió dollárt.

De térjünk vissza a mába!

A prototípuskészítés mellett az ipari alkalmazások szintén emelkedő tendenciát mutatnak. Építészet, autógyártás, fogyasztói elektronika, divat, művészetek és oktatás vezetik a listát. Az autógyártók és más ipari szereplők mindinkább csúcskategóriás gépeket vásárolnak, a szubkontinensen a két óriás, a Stratasys és a 3D Systems a vállalatok, az ABS és a PLA a nyomtatószálak között a legnépszerűbb. E két tényből logikusan következik, hogy a ráolvasztásos (FDM) technológia a number one.

Világviszonylatban és Indiában is egyre jobban terjednek a 3DP egészségügyi alkalmazásai. A szingapúri think3D Labs helyi leányvállalata, a think3D a napokban jelentette be, hogy 6 millió dollárból 2 ezer négyzetméteres 3DP létesítményt alapít az Adhra Pradesh állambeli Vizagban. A központot az Andhra Pradesh MedTech Zónával (AMTZ) együtt kivitelezik. Az AMTZ célja az indiai orvosi műszeripar fellendítése.

indiao.jpg

Folyamatosan növekvő, jelenleg 5,5 milliárd dolláros iparágról van szó, és el szeretnék érni, hogy függetlenebb legyen. Komoly feladat, hiszen a mostani piac közel 75 százaléka import. Márpedig ez a szám kicsit más megvilágításba helyezi a tetszetős növekedési statisztikákat.

A helyi gyártást és tervezést a kormány által vezetett MAKE IN INDIA kezdeményezés is ösztönzi. A MAKE IN INDIA és Andhra Pradesh kormánya együtt indították el az ország első orvostechnológiai gyártóparkját. Ebben a parkban létesítik a 3DP központot. Indiai cégek helyben dolgozhatnak csúcstechnológiás gépekkel, amelyekért használat alapján kell fizetniük. Ezzel a megoldással az érintett cégek elkerülhetik, hogy komoly összegeket fektessenek felszerelésbe, saját üzembe, miközben termékeiket a legjobb technológiákkal állíthatják elő.

Az AMTZ felismerte, hogy ipari partnerek nélkül nem megy, és az együttműködésből mindegyik fél profitál: költséghatékonyan és ipari léptékben hoznak létre minőségi termékeket. A think3D-t tender alapján választották, feladata az AMTZ támogatása a 3D nyomtató és tervezőközpont kialakításában. Az AMTZ bérbe ad nekik gépeket és felszerelést, a think3D pedig saját költségen működteti a központot, klienseiknek jutányos, nem-klienseknek piaci áron kínál szolgáltatásokat. A tervek szerint több fémnyomtatót, SLS, SLA gépeket, bioprintereket, tervezőeszközöket használnak majd. A központban lesz reverse engineering szekció is.

Címkék: orvosi ipar India nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A nyílt forrás a 3D nyomtatás jövője

ferenck 2017.06.20. 08:30

A 3D Printing Industry „jövőnéző” sorozatában ezúttal Alicia Gibb és Michael Weinberg, az Open Source Hardware Association vezetői vázolták fel a következő 5 esztendő fontosabb 3DP trendjeit, és nem meglepő módon rendkívül fontosnak látják a nyílt forrást (open source) célzó törekvéseket.

Mindketten elkötelezettek az open source mellett, Gibb a nyílt hardver szószólója, kutatója, a gyakorlatban pedig hackere. Weinberg több írást publikált a témakörben, a washingtoni Public Knowledge agytrösztnél végzett munkája megkerülhetetlen a technológiával kapcsolatos vitáknál. Jelenleg a Shapeways-nél is tanácsadó.

A 3DP utóbbi évtizedét meghatározta a nyílt forrás: a RepRap projekt számtalan asztali nyomtatóhoz vezetett, és közvetve-közvetlenül e tendenciának köszönhető, hogy a technológiát megismerték az üzleti életben, iskolákban és persze az egyéni felhasználók is. Nyílt forrás nélkül az iparág ma még a szűk szakma privilégiuma lenne. A nyílt szemlélet viszont specialisták, makerek nemzetközi hálózataihoz, izgalmas fejlesztésekhez, folyamatosan bővülő és fejlődő ökoszisztémákhoz vezetett. Ma már szinte az összes desktop printer open source, vagy ilyen technológiára épül. Ezzel párhuzamosan megjelentek a teljesen nyílt forrású nyomtatószálak is.

3dnyomtatas_opensource.jpg

A trend erősödéséhez hozzájárul a szabadalmak elavulása is, minden egyes lejárt szabadalommal nő az érdeklődés az adott megoldás iránt, fellendül az innováció. Ne felejtsük, hogy egyik-másik milyen sokáig és milyen mértékben gátolta a 3DP fejlődését.

Mivel a nyitottság nyitottságra épül, az elmúlt fél évtized munkái megalapozzák a következőt, egyre többen jelennek meg a területen, a 3DP a társadalom még több szegmensében lesz jelen. E növekedés visszacsatolásaként javulnak a nyomtatási eljárások, gépek, anyagok, bővül az alkalmazási kör.

Az open source hagyományosan és a közvélekedés szerint még mindig egyéneket, oktatási intézményeket és kisebb kereskedőket céloz meg. Ezzel szemben ma már nagyobb ipari létesítményekben is használnak nyílt forrású printereket, nyomtatófarmok szintén egyre több open source megoldással élnek, és a nyitottság szép lassan túllép a ráolvasztásos technológián, az open source printerek egyre nyilvánvalóbban célozzák meg a vállalati szférát. A következő 5 év egyik meghatározó jelensége lesz, hogy az üzleti életben is elterjednek ezek a gépek.

A nyílt forrású anyagok szaporodásával az alkatrész-gyártás is megváltozhat, és beindulhat a desktop chipgyártás is. A printerek és az új anyagok körüli innovatív tevékenység együttes hatásaként az olyan jelenleg zárt szektorok, mint például az integrált áramkörök gyártása szintén nyílt forrásúvá válhatnak.

A két szerző végül hangsúlyozza, hogy az open source 3DP nem a kevésbé nyílt alternatívák vetélytársa, hanem az innováció, meggyőződés és szakértelem egyik nélkülözhetetlen forrása. Ezért fontos, hogy az iparágon belül mindenki számára kritikus tényező legyen.

Címkék: trendek jövő szabadalom open source nyílt forráskód nyomtatóanyagok RepRap

Szólj hozzá!

Robotprinteres épületnyomtatás Kaliforniában

ferenck 2017.06.19. 08:30

Behrokh Khoshnevis, a Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Iskolájának (Los Angeles) tanára és az innovatív Contour Crafting alapítója 2011-ben időintervallum megjelölés nélkül beszélt az alapoktól a tetőig nyomtatott többszintes házakról.

Elsőként aztán Sanghajban húztak fel nyomtatott házakat 2014 tavaszán, Khoshnevis azonban mindenképpen az épületprintelés úttörői közé tartozik. Nem véletlen, hogy a 3Ders.org tavaly augusztusban a félév 12 legfontosabb 3DP innovációja listáján az általa kidolgozott robotikus gyártótechnológiát, a szelektív elválasztó szinterezést (SSS) választotta hatodiknak, amelyet egyébként a NASA is alkalmazna a Marson. És ez sem véletlen, mert Khoshnevis az űrügynökséggel közösen tervez nyomtatható lakóépületeket a vörös bolygóra és a Holdra, amelyeket a marsi, illetve holdbéli talajból kinyert porszerű anyagokból és nem jégből húznának fel.

3dnyomtatas_epuletprinter.jpg

De térjünk vissza a Földre, mert Mars ide, Mars oda, a 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb alkalmazási területe az anyabolygón is az építészet. A technológia megváltoztatja a diszciplínát, új anyagokat von be a gyártásba, felgyorsít folyamatokat.

A Contour Crafting is ezen az úton jár: az anyagot zsaluzás helyett egymásra rétegező, teljes szerkezeteket és komponenseket egyaránt előállító robotikus rendszere cementből kihozható különféle formákkal kísérletezik. A gyors nyomtatás végtermékei elvileg különböző tervrajzok alapján készített önálló épületek, de lakóparkok is lehetnek; mindegyikben elektromos, vízvezeték- és szellőzőrendszerrel.

Khoshnevis cége komoly befektetőre talált az osztrák Umdasch Csoport építkezésre összpontosító (és a Contour Craftingban mostantól 30 százalékos tulajdonnal rendelkező), innovatív technológiák és üzleti modellek iránt érdeklődő Doka Ventures leányvállalata részéről. A Contour Crafting a vállalat első stratégiai befektetése.

3dnyomtatas_epuletprinter0.jpg

Khoshnevis cége a kaliforniai El Segundoban bérelt egy kb. 3 ezer négyzetméteres telket, ahol mintegy 185 négyzetméteres házat tervez 24 óra leforgása alatt nyomtatni, elkészíteni, a fentebb említett rendszerekkel együtt.

A feltaláló szerint technológiájukkal sokat segíthetnek alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek otthonteremtésében, de olcsó és gyors építési módszerüket katasztrófa sújtotta területeken is alkalmazhatják. Ezek mellett természetesen máshol is, úgyhogy – nemcsak a világűrben, hanem bolygónkon is – bíztatónak látja a jövőt. A Föld lakosságának és a városiasodás tempójának növekedésével szükség is lesz minden innovatív új megoldásra, mert hagyományos építészeti módszerekkel nem lehet a sokasodó igényeknek eleget tenni.

Jelenleg elsőgenerációs robotikus építészprinterük a tervek szerint 2018 elején kereskedelmi forgalomba kerülő első sorozatán dolgoznak. A közel 370 kilós gép pehelysúlyúnak számít az építészeti eszközök között, és így a szállítás, helyszíni telepítés sem okoz különösebb nehézséget: sima kamionnal, tengeri szállítmányozó konténerben megoldható. Működtetéséhez néhányfős értő személyzet elegendő.

Címkék: építészet épület építőipar nyomtatók épületnyomtatás innovátorok NASA nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A világ legnagyobb SLM üzeme nyílt meg Aachenben

ferenck 2017.06.16. 08:30

Az aacheni Fraunhofer Lézertechnikai Intézet (Fraunhofer ILT) bejelentette, hogy megnyitja a „világ legnagyobb SLM üzemét” (selective laser melting, szelektív lézeres olvasztás), az Aacheni 3DP Központot, amely most szerezte be a Concept Laser XLine 2000R 3D nyomtatót. A létesítmény megnyitása a Fraunhofer ILT és az RWTH Aacheni Alkalmazott Tudományok Egyetem együttműködésének gyümölcse. A két intézmény korábban új additív fémburkoló-technológiát dolgozott ki közösen. A nyitóünnepségnek a Fraunhofer Intézethez közeli RWTH Aachen kampusza adott otthont, 40 vendég vett részt rajta.

A helyszínben semmi meglepő nincs, hiszen az SLM technológiát – egy kísérleti projektben – az aacheni Fraunhofer ILT kezdte először használni több mint 20 éve, 1995-ben. Az ILT SLM DE 19649865 szabvány lett a projekt eredménye.

Az SLM speciális gyors prototípuskészítő, 3DP technika; a folyamat során nagyon erős és sűrű lézerrel olvasztanak meg és egyesítenek fémporokat. Több SLM eljárást a szelektív lézeres szinterezés (SLS) alkategóriájának tartják. Jelentős különbség a kettő között, hogy az SLS-szel ellentétben, az SLM módszerrel a fémanyag teljes olvasztásával szilárd 3D rész, homogén fémmassza alakítható ki belőle. Az eljárásnál rezet, alumíniumot, rozsdamentes és szerszámacélt, kobalt krómot, titánt és volfrámot használnak.

3dnyomtatas_fraunhofer_slm.jpg

A 800x400x500 köbmilliméter nyomtatási területű, 9200 kiló Concept Laser XLine 2000R a hároméves SLM-XL kutatási projekt tárgya lesz. A 15 partner különféle ipari szektorokat képvisel, az üzem pedig minél több kis- és középvállalatnak is lehetőséget kíván biztosítani saját – anyagi okok miatt máskülönben kivitelezhetetlen – additív gyártótechnológiai projektjeik megvalósítására. Az Aacheni Központ jóvoltából versenyképességüket növelő, innovatív tevékenységüket erősítő technológiákhoz férhetnek hozzá.

Az üzem létesítésénél több más szektor mellett leginkább a gépkocsi-iparra gondoltak: „nagyméretű működő prototípusok gyártásának felgyorsításával jelentős mértékben csökkenthetők a gyakran rendkívül hosszú és drága fejlesztési folyamatok.”

3dnyomtatas_fraunhofer_slm0.jpg

A gépet „hagyományos eljárásokkal vagy kivitelezhetetlen vagy nagyon nehezen és drágán gyártható nagy mennyiségű, egyedi funkciókra is kialakítható szerszámok 3D nyomtatására” szintén fogják használni. Bíznak benne, hogy hozzájárul a 3DP még nagyobb mértékű ipari használatához, és hogy újabb lehetőségeket villant fel a technológiában rejlő potenciálból.

A világ legnagyobb fémnyomtató gépe címre a Concept Laser XLine 2000R mellett más cégek is igényt tartanak: a philadelphiai 3D Hybrid Solutions a CNC-gyártó Multiax-szel májusban mutatott be egy monumentális szerkezetet, míg a dél-afrikai titánprinter Aeroswift iránt olyan repülőgép-gyártók érdeklődnek, mint az Airbus és a Boeing.

Címkék: acél ipar aluminium nyomtatók innovátorok fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Szerszámgépgyártók az európai 3D nyomtatás további fejlődéséért

ferenck 2017.06.15. 08:30

A Szerszámgépgyártó Ipar Európai Szövetsége, a CECIMO 20 oldalas dokumentumban foglalta össze additív gyártási stratégiáját.

Filip Geerts igaugató az előszóban hangsúlyozta, hogy az iparág mindig a kutatásfejlesztés és az innováció élcsapatához tartozott, és támogatta a kialakuló új technológiák elterjedését a kontinensen. Ezek közül ma az additív gyártás az egyik legrelevánsabb. Ha a kontinens továbbra is vezető szerepet akar játszani a fejlett gyártási megoldásokban és meg akarja őrizni globális versenyképességét, akkor sikeresen kell ipari méretűvé tennie az innováció új szintjeit jelentő 3D nyomtatást.

A dokumentum kijelöli azokat a területeket, amelyekre összpontosítva legjobban kihasználhatjuk a 3DP előnyeit: oktatás és képzés, szabványok és minősítések, szellemi jogok és szabadalmak, kutatásfejlesztési politika, hozzáférés a kockázati tőkéhez, infokommunikáció és cyberbiztonság, munkahelyi biztonság, globális kereskedelem. Mindegyik területen, de különösen az oktatásban és képzésben, szellemi tulajdonjogokban, szabványosításban és a pénzügyekben különösen előrébb kell lépni.

3dnyomtatas_europai3dp.jpg

A 3DP oktatásról és képzésről, speciális képességekről a stratégia szerzői egyszerűen annyit írnak, hogy hiányoznak, pedig a gyártásalapú iparágak zömében egyre égetőbb szükség lenne rájuk. Az oktatási rendszerek a kontinens legtöbb országában elavultak, az oktatók nehezen (vagy egyáltalán nem) tartják a lépést az additív gyártás tempójával, lemaradnak. Ennélfogva az újonnan jelentkezők nem rendelkeznek a szakterület munkaerőpiacához elengedhetetlen képzettséggel és képességekkel. A siker érdekében a tananyagot és az oktatási stratégiát is meg kell változtatni.

Az oktatási probléma orvoslására azt javasolják, hogy a 3DP cégek vegyenek részt a tananyag kidolgozásában. Az oktatók így jobban informálódnak az additív gyártás legújabb trendjeiről, fejlesztéseiről. Szintén fontos lenne az iskolák, egyetemek anyagi támogatása, hogy könnyebben hozzáférhessenek 3DP rendszerekhez. (A stratégia e pontjai, az oktatás jelentőségének hangsúlyozása a FreeDee 3D tech az iskolákban programjával rokon törekvések.)

A szabványokra és minősítésekre vonatkozó stratégia szintén kulcsfontosságú az additív gyártás alkalmazásához és elterjedéséhez. Jelenleg kb. minden egyes cég a saját szabványai szerint nyomtat alkatrészeket, ami a terület széttöredezettségéhez vezetett. Célszerű lenne egész Európára érvényes megoldásokat kitalálni. Hatékonyabb együttműködés és átfogóbb szabványosítási törekvések kellenének hozzá. Az ipar időt és anyagi forrásokat spórolhatna meg velük.

Szellemi jogokkal és szabadalmakkal a döntéshozóknak kellene minél előbb és behatóbban foglalkozniuk. Sok vállalat pontosan a szellemi jogokkal való visszaélés kockázata miatt ódzkodik a 3DP bevezetésétől. A tanulmány szerzői a jelenlegi szabályozás szigorúbb érvényesítése mellett a szabadalmi folyamatok árának és idejének csökkentését javasolják.

A k+f-hez átfogó kutatási környezet kialakítását tanácsolják. Egy ilyen környezet startupokat, kis- és középvállalatokat egyaránt részvételre inspirálna, amihez persze az adminisztrációs eljárások és a javaslatok elbírálásának idejét is csökkenteni kellene. Minél többen vennének részt ezeken, annál nagyobb mértékben alkalmazná Európa végfelhasználói szektora a 3DP rendszereket.

Címkék: oktatás jövő szabályozás szabadalom ipar FreeDee

Szólj hozzá!

Vége a nyomtatott Csillagok háborúja játékoknak?

ferenck 2017.06.14. 08:30

A Csillagok háborúja a 3D nyomtatás világában is rendkívül népszerű, birodalmi lépegetőktől BB-8-ig, a hőn szeretett robotig a sorozat hőseiről, jellegzetes gépeiről sok házilag készített 3D modell tölthető le online. Mivel játékkarakterek barkácsolása a technológia egyik legfelkapottabb otthoni használata, így semmi meglepő nincs abban, hogy printelhető Disney figurákat igen könnyen találunk az interneten.

Úgy tűnik, hogy hamarosan nem fogunk ennyire könnyen Mickey egérre és társaira bukkanni, sőt – bár nem valószínű –, talán egyáltalán nem találunk róluk printelhető fájlokat…  

A Disney ugyanis filmes karaktereinek, rajzfilmhőseinek engedély nélküli 3D szkennelését és nyomtatását megakadályozó, de legalábbis a digitalizálást megnehezítő anyaggal kapcsolatban adott be szabadalmi kérelmet. A szabadalmi leírás alapján az anyag a szkennereket megzavaró visszatükröző tulajdonsággal rendelkezik, így az élek nehezen azonosíthatók. A működési módról egyelőre nincs pontos információ, a kérelemből viszont arra lehet következtetni, hogy az alakok arcába tett üvegkristályok segítenek benne: „a szkenneléstől védett külső felületek vagy magukba szívják, vagy szokatlan irányokba tükrözik vissza a fényt.”

3dnyomtatas_szkenneles_disney.jpg

A Disney tisztában van azzal, hogy nehezen akadályozható meg karaktereinek engedély nélküli másolása, sokszorosítása. 3D nyomtatással készült figurák esetében ez még problémásabb, és ezért döntöttek a szokatlan, de a cég szempontjából érthető lépésről.

A szerzői jogok kérdését évek óta feszegetik a 3D nyomtatás világában, születnek javaslatok és ellenjavaslatok, de az évek múlásával és a technológia még szélesebb körű használatával valószínűsíthető, hogy egyre több szabályozási javaslat lát majd napvilágot, amelyeket egyre ügyesebben játszanak ki, és nehéz lesz mindkét oldal számára megnyugtató megoldást találni. A Disney lépése talán jobban felhívja a nyilvánosság figyelmét a kérdésre, és azt is jelzi, hogy a cég most már valóban komolyan foglalkozik 3D nyomtatott másolatokkal. Elképzelhető, hogy más frontokon is támadást intéznek a másolás ellen.

A szabadalmi kérelemmel kapcsolatban persze sokkal praktikusabb kérdések is felmerülnek. Elsőként az, hogy működik-e egyáltalán az anyag? Merthogy az összes 3D szkennelőtechnológiának ellen kell állnia… És BB-8 stb. nemcsak szkenneléssel másolható, hanem készíthetünk saját modelleket is, vagy más forrásból, például videojátékokból gyűjtjük ki a nyomtatáshoz nélkülözhetetlen 3D adatokat.

Címkék: szerzői jog szabadalom Disney Csillagok háborúja 3D szkennelés

Szólj hozzá!