HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz egy új szakmát!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

Digitális fogászat: a Materialise is színre lép

ferenck 2017.09.21. 08:30

A 3D nyomtatás felpörgő fogászati alkalmazását mi sem szemlélteti jobban, hogy miután tegnapi anyagunkban a nyomtatott fogszabályzók piaci szereplőivel foglalkoztunk, ma is érkezett egy izgalmas hír a flamand 3DP szoftveróriás Materialise és az Egyesült Államok és Ausztrália felé partner-együttműködésekkel terjeszkedő (4Qube Solutions, Dental Axess) szingapúri Structo háza tájáról.

A két cég ugyanis közösen bejelentette a Materialise 3D nyomtatásra fájlokat előkészítő, folyamatokat kidolgozó Magic Print programjára épülő és a digitális fogászatot megcélzó Structo Printworks Prot.

3dnyomtatas_materialise_1.jpg

A programot a Structo – digitális fogászatot forradalmasító – speciális sztereolitográfiai 3D nyomtatóeljárására (Liquid Crystal Dynamic Mask Stereolitography, MSLA) optimalizálták. A módszer kiagyalóit részben az integrált áramkörök gyártása során használt folyamatok ihlették meg. Lényege, hogy a megfelelő hullámhosszú fényforrás egyforma és párhuzamos fényeket sugároz a folyadékkristályos filmmaszk réteg felé. A réteg kontrollálja, hogy a printerben lévő műgyanta melyik részeit éri fény. A műgyantát az XY tengely érintett részei mentén dolgozzák fel. Ezzel az eljárással gyorsabban dolgozhatók ki bonyolult modellek, mint a szabvány lézeres sztereolitográfiával.

Az új program tartalmaz elemeket a Structo Materialise-zal közösen fejlesztett két korábbi szoftvercsomagjából (Structo Build Processor, Structo PrintWorks). A fogszkenner nyers bemeneti adataira épülő folyamatokat hivatott a nyomtatáshoz áramvonalasítani, pontosabb és gyorsabb szeleteléssel, a hibák számának csökkentésével, anyag-specifikus nyomtatási profilokkal stb. gördülékenyebbé teszi az egészet.

3dnyomtatas_materialise0_1.jpg

Mindkét cég vezetősége elégedett. Stefaan Motte (Materialise Software) elmondta, hogy a Magic Print személyre szabott változatával gördülékenyebb a szakemberek munkája, hamarabb elsajátítják a technológiát, és összességében a digitális fogászat szélesebb rétegek számára lesz hozzáférhető.

Huub van Esbroek, a Structo alapítója szintén a digitális fogászat szélesebb körű elfogadásáról, könnyebb alkalmazásáról és a felhasználói élmény javulásáról beszélt. Kifejezetten gyümölcsözőnek tartja a Materialise-zal való együttműködést.

(A 3D nyomtatótechnológiák fogászati alkalmazásaihoz ideális megoldás a világ legfejlettebb desktop printere, a Magyarországon a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott Form 2.)

Címkék: szoftver fogászat műgyanta innovátorok Szingapúr sztereolitográfia Materialise

Szólj hozzá!

Hogyan alakítja át a fogászatot a 3D nyomtatás?

ferenck 2017.09.20. 08:30

Szinte naponta elhangzik, hogy a medicina a 3D nyomtatás egyik leglátványosabb alkalmazási területe. A technológia a fogászatot is átalakítja, egyes printerek, például a Magyarországon a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott Form 2, a világ legfejlettebb desktop 3D nyomtatója ideálisak fogászati célokra.

Fogászat és 3DP kapcsolatáról, a többmilliárd dolláros üzleti potenciálról készített összefoglaló anyagot a 3D Printing Industry portál.

Az Invisalign „láthatatlan fogszabályzók” mögött álló és idén a Forbes szerint várhatóan 1,3 milliárd dollár eladást produkáló Align Technology bemutatásával kezdik. A 3DP-t és fogászatot sikeresen összekombináló cég az év első két negyedévében generált 600 millió dollár bevételének nagy része a „láthatatlan fogszabályzók”, a többi pedig iTero 3D szkennerrendszerük értékesítéséből származik.

3dnyomtatas_fog_2.jpg

A személyre szabott fogszabályzókat a cég hatalmas 3DP üzemében állítják elő, ahol 50-60 3D nyomtató évi 8 milliót gyárt le belőle. A szám az Invisalign technológia fejlődésével folyamatosan nő, a terméket esztétikailag, valamint kényelmi szempontból is előnyösebbnek tartják a hagyományos módszerekkel készített fogszabályzóknál.

A szájüregről a 3M TrueDef vagy az iTero rendszerrel alkotott szkeneket azonnal digitális fájlokká alakítják. A minták alapján létrehozott fogszabályozó-terveket kinyomtatják, legyártják. Biokompatibilis poliuretános műgyantát használnak hozzá, a nyomatokhoz a 3D Systems sztereolitográfia technológiáját alkalmazzák.

3dnyomtatas_fog0_1.jpg

Az Invisalign márka legnagyobb riválisa a 3D Systems által januárban felvásárolt Vertex-Global Holding leányvállalata, a NextDent Ortho Clear termékcsaládja. Ők fogászati tálcákat és fogínymaszkokat is nyomtatnak. Printelt MFH (Micro Filled Hybrid) koronájukat tavaly mutatták be, Rik Jacobs a cég vezérigazgatója volt az első „modell.”

A német Rapid Shape 3DP vállalat tulajdonjoga 35 százalékának júniusi megszerzésével a svájci Straumann cég szintén bekapcsolódott a versenybe.

A 3DP fogászati alkalmazásai nem merülnek ki a fogszabályzókkal – hangsúlyozza a 3D Printing Industry. Az olasz DWS februárban bemutatott DFAB gépével személyre szabott árnyékolással koronák, beültetések és fogak készíthetők 20 perc alatt.

A 3DP egyrészt berobbant a fogászatba, másrészt még csak a kezdeteknél tartunk. Az Invisalign profitja ugyan figyelemreméltó, de egyelőre a potenciális fogyasztóknak mindössze a 9 százalékát érte el. A cég következő lépése a paletta és a vásárlói kör bővítése lesz. Nyilvánvalóan a vetélytársaknak és az újonnan érkező versenyzőknek is.

Címkék: trendek fogászat nyomtatók Form 2 FreeDee 3D szkennelés

Szólj hozzá!

Nyomtatott olvasó gyengénlátóknak

ferenck 2017.09.19. 08:30

3D nyomtatás és medicina összefonódása az utóbbi évek egyik markáns trendje. Ma már semmi meglepő nincs a részben vagy teljesen nyomtatott orvosi műszerekben, lassan már az elektronikát is printelhetik hozzájuk. Az implantátumok, különösen művégtagok terén közismert a 3DP szerepe – olcsóbban és személyre szabva juttatják el több rászorulónak a nyomatokat. A sebészettől a fogászatig szintén terjed a technológia, csökkennek az előállítási, gyártási költségek, a felhasználó pedig nem tucat-terméket, hanem pont rá méretezett, tehát személyesebb darabot kap.

Vakok és gyengén látók számára viszont még kevés eszközt printeltek. Pedig több projekt – tapintásalapú térképek, könyvek, hétköznapi tárgyakra nyomtatott Braille-írás – bizonyította már, hogy a technológia javít az életminőségükön. Az is bebizonyosodott, hogy az oktatásban a printelt segédeszközök, történelmi emlékművek és térképek nyomatai javítják az olvasáskészséget.

3dnyomtatas_fraunhof.jpg

Két éve az olasz MHOX designstúdió különös jövőképpel állt elő – 2027-re szerintük elég fejlett lesz a technológia ahhoz, hogy nyomtatott szemmel helyettesítsük az eredetit, és nemcsak vakok, gyengén látók, hanem olyan személyek is, akik fel akarják javítani látóképességüket.

Egyelőre azonban még nem tartunk ott.

A virtuálisvalóság-headsetekre emlékeztető legújabb fejlesztést (VRead) a Fraunhofer Intézet terméktervezésre és automatizációra szakosodott ága (IPA) jegyzi, az okostelefonnal összekötött nyomtatott eszköz olvasni segít vakokat és gyengén látókat. A BMBF (német oktatási és kutatási minisztérium), a Fraunhofer IPA és a vakok és gyengén látók szervezete (BSV-W), a rioprinto 3DP vállalat és a württembergi maker-közösség együtt pályázatot írt ki hobbitervezőknek vizuális segédeszköz fejlesztésére. A pályázatot a BMBF által 87500 euróval támogatott VRead nyerte meg. A projekt mérnökei és tervezői szorosan együttműködtek a vakok és gyengén látók közösségével.

3dnyomtatas_fraunhof0.jpg

A győztes terv egy keretszerű szerkezet, amelybe okostelefont tettek, majd az egészet a felhasználó fejére szíjazzák. Eddig statikus kamerarendszer kellett a folyóirat- és könyvolvasáshoz, a VRead viszont a userrel együtt mozog, úgy tervezik, hogy gond nélkül alkalmazkodjon az adott személy körülményeihez, és könnyen olvasson vele. Az okostelefon kijelzőjére való fókuszálásban a szemhez közeli szenzorok segítik. A VReadbe integrált mozgásérzékelő-rendszer a képernyő mozgására reagálva igazít a fókuszon, így a felhasználó kényelmesen mozgathatja a fejét. A menüből a betűméret és a kontraszt is optimalizálható.

A szoftver több modulból áll. Egyikük a fejmozgásokat figyeli, számszerűsíti és kontrollinformációvá alakítja át őket. Egy másik modulban a szöveges dokumentumból szerkezetet hoznak létre, és jelenítenek meg a kijelzőn. Az összes modult úgy tervezték, hogy bővíthetők legyenek.

A zsűri két másik printelt eszközt is nagyra értékelt. Mindhárom fájljai elérhetők és letölthetők online. A felhasználók kinyomtathatják vagy elküldhetik egy nyomtatócégnek, de az eredeti terven finomíthatnak és fejleszthetnek is rá.

Címkék: trendek egészségügy orvosi vakok és gyengén látók

Szólj hozzá!

Artec 3D szkenner tette teljessé a T. Rex csontvázát

ferenck 2017.09.18. 08:30

3D nyomtatótechnológiákkal több őslénytani problémát oldottak már meg, 3DP és a dinoszauruszok egyre gyakrabban kerülnek „közös platformra.” Legutóbb egy holland múzeumban állítottak ki egy printelt ősállatot.

A 3D szkennelési szolgáltatásokat nyújtó 4Visualization Artec 3D szkenner- és Ultimaker 3D nyomtatótechnológiával hatékonyan besegített a valaha talált harmadik legteljesebb Tirannoszaurusz tex (T. Rex) csontvázának rekonstruálásába. A hiányzó részeket 3D megoldásoknak köszönhetően sikerült pótolniuk. (Az Artec szkennereket és az Ultimaker nyomtatókat Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.)

A legalább 66 millió éves kövület rekonstruálásáról egy leideni múzeum, a Természetes Biodiverzitás Központ döntött, amikor elhatározták egy új kiállító terem megnyitását, amellyel évi 300 ezer látogatójukat 400 ezerre kívánták növelni. A növekedést egészen egyedi látvánnyal kívánták elérni, és így esett a választásuk a Jura-kor rettegett őshüllőjére.

3dnyomtatas_artec.jpg

A dinoszaurusz csontjaira egy amatőr paleontológus bukkant rá Montanában, 2013 májusában. Helyi szakértők megállapították, hogy T. Rexről van szó. A holland központ tudomására jutott a hír, gyorsan el is nevezték Trixnek, speciális módon tisztelegve a trónról abban az évben lemondó Beatrix királynő előtt. Csakhogy Trix maradványainak 20-25 százaléka hiányzott.

Az összes nagyobb csont megvolt, a kőzet minőségét a világon a legjobbnak tartották, úgyhogy eldöntötték, hogy Trix lesz a központ attrakciója, majd felvették a kapcsolatot Valentin Vanhecke-vel, a 4Visualization alapítójával. Az ő cégének kellett a hiányzó csontokkal kiegészíteni a vázat.

3dnyomtatas_artec1.jpg

Mindent az Artec Evaval végeztek el. Vanhecke kétszer elutazott a dél-dakotai Black Hill Intézetbe, ahol Trix csontjait előkészítették a szkennelésre. Kisebb csontokkal ugyan adódtak problémák – két hétig szkennelték őket, míg a kőzetet csak egy napig –, de az utómunkálatoknál mindent helyre tettek. Vanhecke elmondta, hogy olyan volt, mintha egy 200 darabos puzzle-t kellett volna kiraknia.

A csontok összeillesztésében az Artec Studio 11 szoftver segítette, és az Autodesk Meshmixer szintén komoly szolgálatokat tett.

„Ha hiányzott egy csont, például a lábaknál vagy a gerinc egyes részein, más minták öntvényeit használtam. A jobb láb teljes volt, a bal viszont hiányzott, és így Trix két jobb lábbal jár” – magyarázza Vanhecke.

3dnyomtatas_artec2.jpg

Következő lépésben a csontokat Ultimaker gépeken kinyomtatták, majd ki kellett találni, hogy a darabokat hogyan rakják össze az eltervezett módon. Újabb nagyfelbontású szkenek következtek, és a „kirakós játék” a 13 méter hosszú Trix mérete miatt igencsak bonyolultnak tűnt.

A fájlok méretén csökkenteni kellett, hogy mezei számítógépekre is fel lehessen tölteni őket. A munkáról egyébként a holland televízió is készített anyagot (Expedite T. Rex), és a Sketchfab 4Visualization oldalán is megtekinthető.

Trixet a Központban 2016. szeptember és 2017. június között közel 300 ezren látták, azóta különböző európai múzeumokban mutatták be, és hamarosan Kínában „turnézik.” 2019-ben tér vissza Leidenbe, ahol külön kiállítótermet kap.

Címkék: őslénytan Autodesk 3D szkennelés Ultimaker Artec

Szólj hozzá!

Nyomtatott elektronika a dolgok internetéhez

ferenck 2017.09.14. 08:30

A 3D nyomtatást általában limitált méretű, gyakran bonyolult geometriájú műanyag- és fémalkatrészek előállítására használják. Ezek az alkatrészek azonban a legtöbb esetben – egyelőre legalábbis – nem rendelkeznek komplex funkciókkal.

A funkciókat illetően komoly változást hozhat a kialakulóban lévő nyomtatott elektronika. Kutatók szerint elektronikus áramkörök nyomtatásával szinte végtelen lehetőség nyílik IoT-eszközök (Internet-of-Things, dolgok internete) fejlesztésére. Például stickerekkel próbálkoztak már, amelyek lényegében bármilyen, puha és lágy felületekre is printelhetők. Az úttörőmunka az olyan vállalatokhoz fűződik, mint a Nano Dimension vagy a Voxel8.

A cambridge-i (Massachusetts állam) nonprofit kutatásfejlesztési cég, a Draper a prototípuskészítési folyamat felgyorsítását és jobb minőségű végtermékeket kíván elérni nyomtatott elektronikával. Terveikhez az áramot vezető, többféle anyagból álló (multi-material), fémalapú tintát fejlesztettek. Ezzel az anyaggal nyomtatnak, így ágyaznak ipari alkatrészekbe elektronikus eszközöket.

3dnyomtatas_iot.jpg

Az anyag – „tinta” – sprayként szórható elektronikaként működik nyomtatott áramkörökhöz és más eszközökhöz. A megoldás nem egyszerű, viszont komoly előnyökkel jár. A kihívást nemcsak az anyagformálódás, hanem az anyagok közötti interakció, vegyi kompatibilitásuk, feldolgozási hőmérsékletük és több más tényező is növeli.

A Draper technikájával (aerosol jet printing) nagyon jó felbontásban sikerült az elektronikát műanyag-, kerámia és fémszerkezetekre integrálni, például antennák közvetlenül printelhetők ipari alkatrészekre, és így csökken a gyártási és az összeszerelési idő.  

„Fogyasztói elvárás, tehát a terméktervezők vágya is a koncepciótól a prototípuson át a tesztelésig tartó idő lerövidítése. Ha a piacon különféle tulajdonságokkal rendelkező, változatosabb és többféle formában kivitelezhető termékre van igény, a terméktervezőknek nagyon gyorsan le kell gyártaniuk a prototípusokat. Az elektronikus gyártásban uralkodó mostani megközelítéssel viszont egyáltalán nincs könnyű dolguk” – nyilatkozta Brian Smith, a Draper egyik mérnöke.

3dnyomtatas_iot0.jpg

És itt jönnek képbe a massachusettsi cég újításai.

Megoldásukkal egy mikroprocesszornál hetekről, hónapokról néhány napra csökkentették ezt az időt. A mikroprocesszor nagyon jól teljesített a különféle teszteken. Ellenállt a hőnek és a különféle környezeti hatásoknak, -55 Celsius foktól 125-ig bírta, párával és szigeteléssel kapcsolatban sem merültek fel problémák. Hosszú élettartamot jósolnak neki.

Az új nyomtatóeljárás, valamint a 3DP technika és a mikroelektronika összekombinálásának elsőszámú „haszonélvezője” a dolgok internete lehet. Az IoT tárgyait gyorsan kell előállítani, áramköreiknek pedig módosíthatóknak kell lenniük.

A Draper technikái ideálisnak tűnnek ezekre a célokra.

Címkék: innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák dolgok internete

Szólj hozzá!

Arcimplantátumot nyomtatott a Materialise

ferenck 2017.09.13. 08:30

A globális 3D szoftverpiac egyik meghatározó szereplőjét, a leuveni székhelyű Materialise-t 1990-ben alapították, és a Benelux-államok első gyors prototípuskészítő vállalataként már a korai 1990-es években komoly kutatásfejlesztési tevékenységet folytatott. 1991-ben fejlesztették a 3D tervezéshez és modellezéshez használt képfeldolgozó program Mimics-t, amely egymásra halmozott 2D képadatokból generál 3D modelleket. Az 1992-es Magics pedig CAD-adatokat exportál nyomtatható (.stl) formátumba.

A nemzetközi nagyvállalattá fejlődött Materialise az amerikai kontinensen és a Távol-Keleten is markánsan jelen van, az autógép-gyártástól a művészetekig, divatig, számos területen nyújt szolgáltatásokat.

3dnyomtatas_arcimplant.jpg

2017 elején vezető szoftverpozíciójuk újításokkal és stratégiai partnerségekkel történő megtartását, végalkatrészek gyártását, speciális vertikális piacokra történő 3DP alkalmazásokat jelöltek meg prioritásokként. Mindezek mellett a cégpolitikának az egészségügyi szektor, a kórházi piac szintén rendkívül fontos eleme.

Ez utóbbihoz kapcsolódik, hogy a napokban jelentették be, hogy titánból nyomtatott Trumatch szájsebészeti implantátumukat állkapocs- és arcrekonstrukciós célokra forgalmazhatják az Egyesült Államokban. Az Európában és Ausztráliában már beszerezhető implantátum kategóriájában az első, amely „zöld fényt” kapott a világ egyik legnagyobb egészségügyi piacának számító USA-ban. A forgalmazást egy 2016-os megállapodás értelmében a DePuy Synthes orvosi cég fogja végezni.

A 3D nyomtatással készült páciens-specifikus szájsebészeti implantátumok egyre sikeresebbek, segítettek már rákos személyek rádióterápia után sérült vagy súlyos balesetet szenvedett betegek csontjait rekonstruálni, és egyre nagyobb az ezirányú nyomatok, speciális eszközök iránti kereslet.

A Trumatch a Párizsi Egyetemi Kórház koponya és szájsebésze, Dr. Thomas Schouman szerint új kezelési lehetőségeket nyújt, bonyolultabb műtéti beavatkozásokra ad lehetőséget, egyetlen beavatkozáson belül több opció közül választhat. Azt is elmondta, hogy az implantátum nélkül több beavatkozásra lenne szükség.

Az ideális persze az lenne, ha minden kórház rendelkezne 3D nyomtatólaborral, hogy megfelelő és engedélyezett felszereléssel helyben állítsanak elő beültetéseket, de sajnos néhány kezdeményezést leszámítva még távol vagyunk ettől.

Címkék: orvosi implantátumok Materialise

Szólj hozzá!

Nagyon gyors printert fejlesztett a Voxeljet

ferenck 2017.09.12. 08:30

A legújabb információk alapján a nagyméretű printereiről ismert német Voxeljet hamarosan bemutatja és forgalmazza első nagysebességű szinterező (High Speed Sintering, HSS) 3D ipari nyomtatóját. A HSS a beszámolók szerint még produktívabb, mint a többi additív gyártófolyamat.

Magát a gyártófolyamatot az akkor a Leicester és Nottingham közötti Loughborough Egyetemen dolgozó Neil Hopkinson találta fel még a korai 2000-es években. Nem sokkal később a Sheffield Egyetemen folytatta a fejlesztést, jelenleg pedig a nottinghami Xaar 3D nyomtatóközpontot vezeti. Kollégáival az eljárás kereskedelmi hasznosításán dolgozik, és természetesen gőzerővel keresnek hozzá partnereket. E partnerek egyike a Voxeljet, de a technológiával akadémiai intézmények mellett mások, például a BAE Systems légi ipari gyártó és a fogyasztói termékeket előállító Unilever is dolgoznak.

3dnyomtatas_voxeljet.jpg

A Voxeljet alaptechnológiája a binder jetting, lényege, hogy „a 3D nyomtató finom porrétegeket fektet le, s ezekre rajzolja meg festékkel kevert ragasztóanyaggal a nyomtatandó tárgy rétegeit. A rétegről rétegre e módon felépülő modell némi utómunkát igényel, de a végeredmény full color és így igen élethű lesz.” (FreeDee 3D Akadémia)

A HSS esetében az alapanyagba infravörös reaktív tintát tesznek kötőanyag porréteg helyett, amelyet aztán a nyomtatókar polimerizál. Az így létrejött nyomat felületének minősége és tulajdonságai hasonlók a az MJF (Multi Jet Fusion) és a szelektív lézeres szinterezés (SLS) technikákkal, valamint a fröccsöntéssel készültekhez.

A szelektív lézeres szinterezéssel összehasonlítva a nyomtatófej mérete nagy előny.

3dnyomtatas_voxeljet0.jpg

„Mivel nagyon széles, a jövőben a nagyobb platformokon nő a nyomtatási sebesség, és más additív eljárásokkal összehasonlítva a folyamat még hatékonyabb lesz” – véli Christian Trager, a Voxeljet marketing és sales igazgatója.

A technológia a VX2000 platformon debütál, a nyílt anyagú megoldás pedig az elasztomer- és a polimer innovációra lehet ösztönző hatással. A Voxeljet vezetősége a folyamat és a gép paramétereit illetően is kifejezetten elégedettek, mert mindkettő az ügyfelek speciális igényei szerint alakítható ki. Az anyagok nyílt forrása pedig újabb lehetőségeket kínál. A személyre szabás lehetőségeit tovább bővíti a fejlesztői csomagban beszerezhető új ProPoint moduláris 3D modellező szoftver is.

A részek méretének és paraméterének függvényében, HSS technológiával akár napi 100 ezer darab is előállítható.

Címkék: szolgáltatások nyomtatók innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák Voxeljet

Szólj hozzá!

Irodahotelt nyomtatnak Koppenhágában

ferenck 2017.09.11. 08:30

Az épületnyomtatás a 3DP leglátványosabb alkalmazásai közé tartozik, évek óta printelnek nem egyszer világ-szenzációszámba menő látványos házakat. Az amerikai kontinenstől Sanghajig, Oroszországtól, Dubaitól Bangkokig több nagyvárosban nyomtattak különféle épületeket, számos projekt fut, egyre sűrűbben kerülnek nyilvánosságra izgalmas tervek. Az MIT-n például olyan technológiát dolgoztak ki, amellyel két nap leforgása alatt printelhetők épületek.

A technológia gyors elterjedését az anyagok tulajdonságai és a gépek mérete hátráltatják, a szerkezeti integritás és az épületek masszívsága szintén kérdéseket vet fel. A ma legelterjedtebb módszer, hogy különféle modulokat készítenek el, és azokat szerelik egybe a helyszínen. Szakértők szerint viszont nem sokáig kell várnunk a változásokra, és előbb-utóbb a helyszínen is kivitelezhető lesz minden, természetesen még nagyobb gépekkel, és sokkal kevesebb segédanyag kell majd hozzájuk.

3dnyomtatas_dania.jpg

A 2014-ben indult dán 3D Printhuset a világ legnagyobb 3DP kiskereskedéseként vált ismertté, tevékenységük sokáig gép- és anyagértékesítésből, valamint különféle szolgáltatások nyújtásából állt. Tavaly novemberben több mint 1800 négyzetméter alapterületű boltot nyitott Koppenhága belvárosában, egy háromszintes 200 éves épületben. Azóta külön hangsúlyt fektetnek az épületnyomtatásra és a kapcsolódó rendszerekre, portfoliójuk ezirányú tevékenységekkel is bővült, mint ahogy az sem volt véletlen, hogy a nyitóünnepségen maga Enrico Dini, a szakterület úttörője és leghíresebb képviselője, a D-Shape printer feltalálója is részt vett, beszédet mondott.

E koncepció jegyében indították el az additív gyártás építőipari alkalmazásaiban komoly változásokkal kecsegtető Building on Demand (BOD) kezdeményezésüket. Nyugat-Európa első lakható nyomtatott épülete lesz a betonból készülő irodahotel szerkezet, amelynek alapterülete alig 50 méter, és Koppenhága dokknegyedében húzzák fel. A cég ezzel olyan úttörők nyomdokaiba lép, mint a Winsun, a TotalKustom vagy az Apis Cor.

3dnyomtatas_dania0.jpg

2017-ben konferenciát is szerveztek épületnyomtatásról, ugyanakkor elismerik, hogy az ötletet nem könnyű valósággá váltani.

„Az építőipar jelentős része szkeptikusan áll a technológiához, egyes nyomtatott épületeket ugyan el tudnak képzelni, az építési engedély beszerzése viszont nehézségekkel jár” – nyilatkozta Henrik-Lund Nielsen igazgató.

Projektjüket saját betonnyomtatóval igyekeznek kivitelezni. A betonhoz cementet, újrahasznosított acélt és homokot használnak. A technológia előnyét abban (is) látják, hogy pluszkiadások nélkül hozhatók létre vele komplex formák. Kiemelik, hogy az épületnyomtatás jóval kevesebb hulladékkal jár, és

bizakodnak, hogy a BOD másokat is inspirálni fog.

Címkék: építészet épület homok építőipar épületnyomtatás

Szólj hozzá!

Nyomtatott robotmaszk árulja el az érzelmeinket

ferenck 2017.09.08. 08:30

Különleges projektet vezényelt le a University College London Bartlett Építészeti Iskola mesterképzésén résztvevő hallgatóinak egy csoportja. Robotikai megoldásokkal, szenzortechnológiával, 3D szkenneléssel és nyomtatással meglepő, sőt, kimondottan bizarr szilikon maszkot hoztak létre. A praktikusnak különösebben nem nevezhető darab rendeltetése, hogy a benne lévő buborékozó folyadék színváltozásaival viselője aktuális érzelmi állapotát fejezze ki.

A kísérlet viszont mindenképpen érdekes, a végeredmény látványos, és ha csak játék is, de talán újabb lépés az érzelmi számítások (affective computing) hatékony alkalmazása felé.

Érzelmeinket az arcmimikával elég egyértelműen fejezzük ki. Mindenki érti, hogy a mosoly (ha nem gúnyos) örömöt, boldogságot, a homlokráncolás kételyt, bizonytalanságot, a tátott száj zavart jelent, és így tovább. A londoni diákok viszont arra gondoltak, hogy pillanatnyi érzéseink még látványosabb, de természetesnek egyáltalán nem nevezhető formában is kommunikációs partnereink tudtára juttathatók.

3dnyomtatas_maszk0.jpg

Így jött a színes folyadékkal megtöltött maszk ötlete. A viselő érzéseit Myowace minden egyben elektromiográfiai érzékelő „olvassa”. (A miográf készülékek egyébként az izom-összehúzódás hatásfokát mérik.) Az arckifejezés értelmezése (kódolása, számszerűsítése) után utasítja a maszkot, hogy juttasson folyadékot a nyomtatott hajszálerekbe, vagy távolítsa el onnan.

Szerencsére a diákok írtak hozzá egy egyelőre nem túl részletes használati utasítást (már dolgoznak a bővített változaton), úgyhogy az érdeklődők maguk is elkészíthetik a maszkot, és okozhatnak vele derűs perceket kommunikációs partnereiknek, riadalmat a szomszédnak.

Persze ha rendelkeznek hozzá a megfelelő technikai ismeretekkel. Első lépés a lehető legpontosabb arcmodellezés, különben nem passzol a maszk. A fényképek és 3D szken összerakásához, a 3D modellhez Agisoft szoftvert ajánlanak. A fájlt a ZBrush digitális szobrászeszközzel pontosítjuk, majd Rhinoba exportáljuk, és fantáziánkat eleresztve megtervezzük a tényleges maszkot.

3dnyomtatas_maszk.jpg

Következő lépés a 3D nyomtatás. A diákok nem nevezik meg az ideális nyomtatóanyagot, de mind a PLA, mind az ABS jó rá. Utána töltjük meg az ajánlott Dragon Skin szilikon-keverékkel.

Idáig eljutva jön a legnehezebb rész, az Arduino Uno programozása, hogy értelmezze a szenzorok adatait, illetve mozgásba hozza a víz- vagy levegőpumpát.

Azt tanácsolják, hogy a maszkot a bőrre semmiféle veszélyt nem jelentő szilikon ragasztóval illesszük arcunkra, mert így sokkal élethűbb, mintha rágumiznánk stb.

Címkék: szoftver szilikon maszk ABS Arduino PLA 3D szkennelés

Szólj hozzá!

Helyettesíthetik-e 3D szkennerek a CT- és az MRI-vizsgálatokat?

ferenck 2017.09.07. 08:30

Az orvosi gyakorlatban CT/MRI szkenek alapján készítik a beültetéseket (implantátumokat). A CT vagy számítógépes tomográfia a hagyományos Röntgen-átvilágítási technika folytatása, a felvételeken a tárgy képzelt szeletekre bontva látható. Az MRI a mágneses rezonancián alapuló képalkotás a CT-nél jobb kontrasztfelbontást ad lágyabb szöveteknél. E megoldások alternatívája lehet a 3D szkenneres képkészítés.

A 3DP fejlődésével és terjedésével a technológia a beteg-specifikus implantátumok elkészítésének egyik hatékony módszerévé vált. CT/MRI szkennel és röntgensugarakkal készült képeket használnak hozzájuk, aminél egy friss kínai kutatás alapján jobbak és könnyebben CAD modellező szoftverre importálhatók a 3D szkenneres képalkotással létrehozott anyagok. A beszámolóban a kézi 3D szkennerrel (Einscan Pro) készült képekből történő csontnyomtatást mutatják be.

3dnyomtatas_szkenner0_1.jpg

A Délkeleti Egyetem, Nanjingi Orvosi Egyetem és két másik nanjingi felsőoktatási intézmény kutatói alkotta multidiszciplináris csoport kivizsgálta a csontok, porcok sérülésének három jellegzetes problémáját: méretesebb csontoknál gyakran hiányoznak egyes részek vagy le kell vágni őket, a combcsont végén lévő zúzódások, törések formája túl szabálytalan, a könyökben lévő porc elváltozik.

Az esetekről digitális modelleket készítettek. A minél pontosabb eredményért a szkennert állványra tették, hogy ne mozogjon adatgyűjtés közben.

3dnyomtatas_szkenner1.jpg

Az Einscannal létrehozott pontfelhőt (point-cloud) közvetlenül CAD-szoftverre importálták, és az adatokat összerakva dolgoztak ki modellt a csontokban lévő üres részeket kitöltő szűrökhöz. A szakaszokat hidrogéllel illesztették a kapcsolódó csontrészekhez. A nyomtatott hidrogéldarabokat ismét leszkennelték, majd egészséges modellekkel hasonlították össze.

Az összehasonlításból kiderült, hogy a csont, porc sérülései 3D bionyomtatással tökéletesen helyrehozható. A módszerről azonban azt is leírták, hogy testen belüli törött csontok esetében sokkal komplikáltabb alkalmazni, de a tanulmány ennek ellenére kiemeli, hogy mennyire ígéretes az egymáshoz kapcsolódó két technológia, a 3D szkennelés és a 3DP együttes alkalmazása. A csontváz-rendszer nyílt sérüléseinek, sebesüléseinek kezelésére kitalált új módszer egyes speciális esetekben már a közeljövőben eredményesebb lehet a hagyományosabb megközelítéseknél.

Címkék: orvosi implantátumok Kína bioprinting

Szólj hozzá!