HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz egy új szakmát!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

A fénysebességű fémnyomtatástól az első nyomtatott kerékpáros hídig – a napokban történt

ferenck 2017.10.20. 08:30

Az ausztrál Charles Darwin Egyetem elkezdte használni a más gépeknél százszor-ezerszer gyorsabban dolgozó LIGHTSPEED („fénysebesség”) fémnyomtatót. Elsőként réz és alumíniumdarabokat printeltek a SPEE3D SLM (szelektív lézeres olvasztás) technikával, lézeres fémpormelegítés helyett rakétamotorral működő különleges gépén.

3dnyomtatas_hirek1_1.jpg

Ha már SLM… A technika úttörője, a német SLM Solutions fémnyomtató-gyártó története eddigi legnagyobb megrendeléseként 2020-ig 70 printert ad el egy meg nem nevezett ázsiai vállalatnak. Az eladás össze 31 és 48 millió euró között lesz. A végösszeg attól függ, hogy a vásárló melyik megoldásokat választja. A 70 gép több mint amennyit a lübecki cég 2017 első félévében értékesített.

3dnyomtatas_hirek.jpg

A 2015-ben alapított és befektetői oldalról 10 millió dollárral megtámogatott los angelesi Relativity Space a világ legnagyobb 3D fémnyomtató-rendszerét fejleszti. A gyártósorként funkcionáló Stargate (Csillagkapu) lézerekkel felszerelt több Kuka robotkarból, szenzorokból és más szerkezetekből áll majd. Érzékelőivel és fejlett gépitanulás-technikákkal egyre intelligensebbé válik, de szüksége is lesz a mesterséges értelemre, mert tervezői szerint a Marson fog rakétákat printelni.

A Nano Dimension bejelentette, hogy megnyílt nanorészecske-tintagyártó üzeme. Az ottani kutatók az áramot vezető és nem vezető „tintákat” állítanak majd elő a cég első kereskedelmi forgalomba kerülő 3D nyomtatójához. A Dragonfly 2020 Proval bonyolult többrétegű nyomtatott áramkörök (PCB) prototípusait tervezik elkészíteni.   

A francia Sculpteo az első saját API-t, alkalmazásprogramozási felületet indító 3DP szolgáltató az utóbbi időben a szoftveroldalra összpontosított. A ZBrush-sal azért állt össze, hogy egyetlen klikkeléssel kivitelezhető printeléssel tegyék hozzáférhetőbbé a technológiát. A cég a napokban mutatta be egyedi Fabpilot programját, amellyel a felhasználó folyamatos karbantartás és a frissítések állandó letöltögetése helyett végre magára a gyártásra tud fókuszálni. A felhőalapú Fabpilot a költséghatékonyság és a gördülékeny munka érdekében különféle területeket, például 3D adatelőkészítést és projektmenedzselést stb. kapcsol össze.

Az Ultimaker kiadta szeletelő-szoftvere, a Cura 3.0 változatát, amely „a teljesítmény növelése mellett könnyebb hozzáférést biztosít a cég hardvereihez, programjaihoz és szolgáltatásaihoz.” (Az Ultimaker gépek magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.)

A finn Platonics 3DP startup Indiegogo-kampányt indított at Ark nyomtató fejlesztéséhez. A gép különlegessége, hogy ez lesz az első kifejezetten építészeknek szánt 3D printer.

3dnyomtatas_hirek0_1.jpg

A brit Lush kozmetikai cég 13 millió fontot fektet be egy új üzem építésébe a dorseti Pool városkában. 3D nyomtatótechnológiákkal is szándékoznak foglalkozni, termékeikhez (esetleg kozmetikumokhoz is) öntőformákat printelnek.

A délkelet-holland Gemertben megnyílt a világ első nyomtatott kerékpár-hídja. A nyolc méter hosszú híd betonból készült.

3dnyomtatas_hirek2_1.jpg

Matt Denton, a Mantis Hacks videóiról ismert maker legújabb projektjével, egy Lego emelőszerkezet méretarányosan felnagyított változatával, Lulzbot 6 és Taz 5 3D printerekkel késztette el az óriásgép 216 alkotóelemét. A korábbi Lego gokarthoz ABS-t és NinjaFlext, most viszont PolyFlex nyomtatószálat használt.

Címkék: szoftver nanotech kerékpár szolgáltatások ipar Lego fémnyomtatás Sculpteo fémpor

Szólj hozzá!

Betegségmegelőzés 3D szkennerrel

ferenck 2017.10.19. 08:30

3D nyomtatás és egészségügy kapcsolata közismert, az additív technológia egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területéről van szó. Művégtagok, implantátumok, sebészi műtétek előkészítése és még bőven folytathatnánk. Egy közös bennük: majdnem mindegyik betegségek kezelésével, hiányzó testrészek pótlásával kapcsolatos.

A megelőzés azonban általában olcsóbb, mint a gyógyítás. A 3D szkennelés és nyomtatás ezirányú lehetőségeit is egyre gyakrabban próbálják kiaknázni, például beteg-közeli (point-of-care) megoldásokkal igyekeznek a Zika-vírust diagnosztizálni, kimutatni a fertőzés mértékét.

3dnyomtatas_elefantiazis.jpg

Az atlantai LymphaTech startup 3D szkennerével sri lankai és a Washington Egyetemi Kórház (St. Louis) kutatói az elefantiázis (filariasis lymphaticus) tüneteit vizsgálják. A fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 120 milliót, 73 országban körülbelül 1.4 milliárd veszélyeztetett személy él. A betegség Afrikában és Ázsiában a leggyakoribb, de a Karib-tenger egyes szigetein, Dél-Amerikában és Óceániában is előfordul.

A döbbenetesen mobil betegséget fertőzött szúnyogokban lévő Filarioidea típusú parazita fonálférgek okozzák, sok esetben nincs tünete. „Más esetekben azonban hatalmas duzzanatot okoz a karokon, lábakon vagy a nemi szerveken. A bőr is megvastagodhat, és fájdalom jelentkezhet. A férgek tönkreteszik a nyirokrendszert. A testi változások az érintett személy számára társadalmi és gazdasági problémákat okozhatnak. A megelőzés érdekében a fertőzött csoportokat évi rendszerességgel kell kezelni” – írja a Wikipédia.

3dnyomtatas_elefantiazis1.jpg

A LymphaTech hordozható és felhasználóbarát megoldása lényegében egy iPad-re szerelt infravörös szenzor, amellyel pontos kép készíthető a beteg lábáról. Az adatokból az orvosok mindent kiolvasnak. Az alternatív módszerek (mérőszalagok, vízkiszorítás) nem praktikusak helyszíni vizsgálatoknál. Egyes pácienseknél ráadásul annyira súlyos a fertőzés, hogy nehézséget okoz nekik vizes edénybe helyezni a lábukat, vagy képtelenek egy helyben állni addig, amíg a végtagból kiszorítják a vizet. Az esetleges nyílt sebek szintén bonyolítják az eljárást.

3D szkennelésnél nincs testi érintkezés, azaz kényelmesebb és gyorsabb is. Egy gallei (Sri Lanka) klinika 52 különböző állapotú páciensét vizsgálva megállapították, hogy a szkennerrel 2,2 percig tartott a két láb vizsgálata. Mérőszalaggal ugyanez 7,5, vízkiszorítással 17,4 perc. A szkenner más teszteljárásoknál sokkal rövidebb idő alatt ért el pontos eredményeket.

3dnyomtatas_elefantiazis0.jpg

Philip J. Budge, a Washington Egyetem tanára elmondta, hogy tudomása szerint ez az első eset, hogy infravörös 3D szkennertechnológiát használtak elefantiázis-fertőzötteknél. Annyira jól sikerült, hogy a szkennert ezentúl máshol is fogják alkalmazni klinikai tesztmérésekhez.

Címkék: orvosi 3D szkenner 3D szkennelés

Szólj hozzá!

A HP is bekapcsolódik a fémnyomtatásba

ferenck 2017.10.18. 07:30

A fémnyomtatás a 3DP legnagyobb fejlődésen keresztülment területeinek egyike, hatalmas jövőbeli potenciállal. Az ipari szintű gyártás, a technológia iparrá alakulásának kitüntetett jelentőségű hajtóereje. Nem véletlen, hogy egyre több nagy-, közép- és kisvállalat érdekelt benne, vagy beszáll.

A HP múlt heti találkozón ismertette először nyilvánosan tervét, hogy bekapcsolódik a 3D fémnyomtatásba. Részletekbe (gép, technológia, szűllítás időpontja stb.) nem mentek bele, de a 3D Printing Industry utánajárt a közlés mögötti fejlesztéseknek. A hivatalos bejelentés valamikor 2018-ban várható.

3dnyomtatas_hp.jpg

A cég fémnyomtatás projektjét a 3DP Anyagok és Fejlett Alkalmazások részlegét (globálisan) vezető Tim Weber hivatott levezényelni a 3D Fúziótudomány szekcióját irányító és a HP-nál bő két évtizedes tapasztalattal rendelkező Cheryl McLeod hathatós támogatásával az oregoni Corvallisban. Már fényképeket is tettek közzé az egyelőre névtelen eljárásról. Sőt, a „fémpor, additív gyártás és szinterezés szakértő” jelentkezők toborzása is megkezdődött. A fémpor-szakértőket egész pontosan „MIM por szakértőként” definiálták (az MIM a Metal Injection Molding, azaz a „fém fröccsöntés” rövidítése).

Úgy tűnik, hogy a másoknak kulcsfontosságú légi ipar kevésbé jelentős a HP majdani fémnyomtató rendszerének sikeréhez. Az ok: az MIM technikák egyszerűen nem a legalkalmasabbak, nem mindig felelnek meg az iparág szigorú követelményrendszerének. Repülőgép-alkatrészekhez stb. általában szelektív lézeres olvasztást vagy szinterezést használnak, mert ezekkel a technikákkal lehet legjobban minőségi, masszív és bonyolult geometriájú részeket előállítani. Más területeken viszont feleslegesen nagy apparátust vonultatnak fel, egyszerűen túlzás őket alkalmazni.

3dnyomtatas_hp0_1.jpg

Ezeken a terepeken működnek remekül az MIM-es poralapú nyomtatórendszerek, a Desktop Metal, a 3DEO és a (Magyarországon a FreeDee Printing Solutions által forgalmazott) Markforged gépei.

A HP szabadalmi oltalomra nyújtotta be fémnyomtató eljárását, egyelőre viszont bizonytalan, hogy már megkapta az oltalmat, vagy licenc alatt használják. Valószínű, hogy a 2018-as bejelentésen technikájukat nem MIM néven, hanem másként fogják említeni.

A hírre a HP részvényei 8 százalékkal ugrottak a tőzsdén.

Címkék: trendek jövő ipar HP fémnyomtatás nyomtatótechnológiák fémpor

Szólj hozzá!

Amerikai iskolák harminc napig tesztelhetnek ingyen egy 3D nyomtatót

ferenck 2017.10.17. 08:30

A 3D nyomtatás már jelen, de változatlanul a jövőtechnológiák közé soroljuk. A jövő alapja mindenképpen az oktatás, nem véletlen, hogy egyre többen kívánnak élni a technológiában rejlő ezirányú potenciállal, és igyekeznek bevezetni a legfiatalabb generációt a 3DP rejtelmeibe. Ezen a téren Magyarországon a FreeDee Printing Solutions számít élharcosnak.

A Konica Minolta Business Solutions október 1-től (2018. július 1-ig) 30 napos ingyenes 3D nyomtatásprogramot indított amerikai iskolákban. A diákok a multinacionális vállalat egyik partnere, a 3D nyomtatógyártó Dremel 3D Idea Builder gépén tesztelhetik a szakterületet.

3dnyomtatas_konica.jpg

A nyomtatót 2014-ben mutatták be, újabb és felturbózott változatával, a 2016-os Idea Builder 3D40-nel pedig kifejezetten az osztálytermet és a STEM (tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák, matematika) szektort célozták meg. Dremel Dreams programjuk szintén ebben a szellemben fogant, lényege, hogy 3DP ökoszisztémájukkal, használati útmutatók, óratervek, 3D modellek stb. közvetítésével gördülékenyen, szinte észrevétlenül igyekeznek az iskolába integrálni a technológiát.    

A „próbáld ki, mielőtt megveszed” szlogennel futó Konica Minolta kezdeményezés célja, hogy az oktatásban könnyebb hozzáférést biztosítsanak az additív gyártótechnológiákhoz. Az érintett oktatási intézmények egy hónap után eldönthetik, be akarnak-e fektetni 3D printerbe, vagy sem, adott esetben megvásárolják az Idea Buildert, vagy nem. Szegényebb környékeken pedig már az is nagy szó, hogy egyáltalán megismerkedhetnek a 3DP-vel.

3dnyomtatas_konica0.jpg

A technológia megismerése mellett a diákok a megszokottnál dinamikusabb osztálytermi tanulástípussal is szembesülnek. 3D nyomtatással absztrakt fogalmak válnak fizikai modellekké, és így könnyebb kapcsolatot teremteniük tananyag és valóság között. A 3DP és a 3D modellezés valamilyen szintű elsajátításával pedig nagyobb a valószínűsége, hogy elkezdenek érdeklődni a tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák és a matematika iránt. A 30 nap nagyon jó alapokat ad hozzá, akárcsak a magasabb szintű tervezés és más 3DP-hez szükséges képességek elsajátításához.

„A diákok sokat profitálnak a kritikus gondolkodást és a döntéshozó készséget növelő aktív tanulásból, és közelebb is kerülnek az innovatív technológiához. Ezek együtt jobban felkészítik őket a jövő munkáira. A jobb teszteredmények, a tanulók odafigyelése és részvétele a programban pedig a tanároknak és az iskoláknak is hasznos” – áll a Konica Minolta kommünikéjében.

Címkék: oktatás jövő FreeDee

Szólj hozzá!

3D technológiai céget vásárolt fel az Amazon

ferenck 2017.10.16. 08:30

Sok vállalat készít vásárlóra méretezett, egyedi igények és adottságok alapján online kidolgozott termékeket. Általában 3D szkennelést használnak hozzájuk, amelyekhez azonban az illetőnek fizikailag is meg kell jelennie, és csak utána jöhet a folytatás.

A 2013-ban alapított manhattani Body Labs szoftverfejlesztő startup bő két éve bemutatott BodyKit online programcsomagja viszont lehetővé teszi, hogy a készlethez tartozó ShapeX-szel otthon készítsük el testünk pontos digitális másolatát. A csomag más otthoni 3D szkennelő eszközökkel, például a Kinecttel is szinkronba hozható.

A „test, mint digitális platform” szlogenről is ismert Body Labs koncepciója, hogy adatbázisuk és szoftvereik használatával minél több cég készíthessen virtuális emberi testmodelleken alapuló digitális és fizikai termékeket. Alkalmazásprogramozási felületeikkel (API) a rendszer azonnal ki tudja számolni bármely test vagy testrész egyedi paramétereit.

3dnyomtatas_bodylabs.jpg

A cég modellező technológiáját a Brown Egyetemen és a Max Planck Intézetben tanító későbbi társalapító Michael Black dolgozta ki először, miután a rendőrség megkereste, hogy szemcsés CCTV anyag alapján segítsen azonosítani egy bűntény elkövetőjét. Többezer testszkennelés után fejlesztett mesterséges intelligenciája fénykép és videó alapján is képes egy személyről 3D modellt alkotni. Ez a megoldás lett a Body Labs összes API-jának az alapja.

A 2016. júliusban bemutatott Kék API a test dimenzióit fényképek és mérések alapján határozza meg, míg a 2016. októberi Vörös API 3D szkenneléssel vagy mélységi szenzorokkal gyűjtött adatokra alkalmazza az MI-t, amelynek legfejlettebb változatát a SOMA szoftvert idén június 1-én, a SOMA Shape API-t pedig június 21-én jelentették be.

3dnyomtatas_bodylabs0.jpg

A Body Labs partnerei között olyan cégek szerepelnek, mint a generatív technológiát használó, úttörő Nervous Systems 3DP designstúdió. A 3D testmodellezés tökéletesen, sőt, olyannyira bevált náluk, hogy híres kinematikus ruhájuk be is került a new yorki MoMA (Museum of Modern Arts) gyűjteményébe.

Az Amazon október 4-én bejelentette, hogy felvásárolta a céget. Nem közölték, hogy mennyiért, de a Tech Crunch forrásai alapján az akvizíció 50 és 70 millió dollár közötti összegre becsülhető.

Az Amazon egyelőre azt sem részletezte, hogyan kívánja használni a Body Labs technológiáját. Elképzelhető, hogy az Alexával működtetett és kamerájával már most is testadatokat gyűjtő Echo Look asszisztensbe integrálják.

Címkék: szoftver innovátorok 3D modellezés Amazon

Szólj hozzá!

Új 3D nyomtatógyár Németországban

ferenck 2017.10.13. 08:30

A 2015. december 31. adatok alapján 2365 lakosú bajor település, Lupburg az FIT AG, a német additív gyártás egyik meghatározó szereplőjének székhelye. A szakterületen több mint húszéves gyakorlattal rendelkező, ügyfeleinek szerteágazó megoldásokat és technikákat kínáló cég olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt az ipari 3D nyomtatás meghonosításában, mint például a Caterpillar építőipari óriás.

Az FIT AG lehetőségei tovább bővülnek, ugyanis nemrég öt EOS M400-4 ipari fémnyomtatót vásároltak. Az EOS-gépekkel nemcsak az alkatrészgyártást kívánják növelni – az autó- és motoriparba, légi jármű-szektorba és az egészségügybe segítenek be –, hanem a 3DP-gyártó EOS-szal is stratégiai jelentőségű beszállítóként számítanak. A két vállalat egyébként is bő két évtizede dolgozik együtt.

3dnyomtatas_gyar.jpg

A printereket a sorozatgyártásra szánt 4200 négyzetméter alapterületű és a tervek szerint valamikor 2017 végén nyíló üzemben állítják munkába. Az új létesítmény a cég második additív gyártóüzeme lesz, az első, az FIT Factory 2016 áprilisában nyílt.

A kiváló nyomatok mellett elsősorban a gépek munkafolyamatba történő zökkenőmentes integrálását és minőségi garanciát adó nyílt interfészek miatt döntöttek újgenerációs EOS-printerek mellett, amelyekkel nagy lépést tesznek alkatrészek ipari léptékű 3D nyomtatása, gyártása felé – magyarázza Carl Fruth vezérigazgató.

3dnyomtatas_gyar0.jpg

A rendszerek egy helyett négy lézerrel végzik a fémpor pontos szinterezését. Ez a tény és a 400x400x400 milliméteres nyomtatási térfogat teszi lehetővé az egylézeres printereknél jóval nagyobb termelékenységi rátát, az ipari szintű gyártást. Az öt printerrel más szempontból is bővítik a palettát: többféle anyagot akarnak az üzemben feldolgozni. A korábbi polimer-részek mellett az EOS M400-4 jóvoltából most már fémet is nyomtatnak.

Az FIT AG másfelé is terjeszkedik. Idén márciusban vásárolta fel a berlini GEFFERTEC startupot azzal a céllal, hogy tevékenységükbe integrálják az utóbbi additív hegesztési folyamatát (3DMP).

Az ívhegesztést CAD-adatokkal és fémhuzallal összekombináló 3DMP-vel rétegről rétegre dolgozhatók ki komplex alkatrészek.

Címkék: ipar polimer EOS fémnyomtatás fémpor

Szólj hozzá!

Robot- és 3D nyomtatótechnológiával végeztek gerincműtétet egy hatéves fiún

ferenck 2017.10.12. 08:30

Egy hatéves francia kisfiú folyamatosan romló súlyos gerincferdülésben és gyerekkori gerinc-izomsorvadásban szenvedett, és az állapota annyira súlyossá vált, hogy már le sem tudott ülni.

Az orvosoknak valami újat kellett kitalálniuk, hogy megmentsék. Egy éves tervezést követően, szeptember 28-án az Amiens-Pikardia Egyetemi Kórház gyermekosztályán hajtották végre a maga nemében egyedülálló és a világon első műtétet. A bonyolult sebészi beavatkozáshoz a legmodernebb technikákat, robotot és beteg-specifikus 3D nyomtatott modellt használtak.

3dnyomtatas_gerincmutet0.jpg

Sikerrel jártak.

Az előkészületek során leszkennelték a kisfiú gerincét, hogy vizuálisan is részletes képet kapjanak róla, és pontosan lássák, milyen állapotban van. A 3D szkenneléssel alapozták meg a következő lépést, a gerinc utánzatának nyomtatását.

Az utánzatot a kisfiúval azonos méretű próbababába ültették. Ez a lépés tette lehetővé, hogy a sebészek a valódi beavatkozás előtt gondosan megtervezhessék, sőt, szimulálják az operációt. A gerincmodell alapján az implantátum méretének pontosságáról szintén meggyőződhettek.

3dnyomtatas_gerincmutet.jpg

Ekkor kapcsolódott be a munkába a műtét egyik főszereplője, a Rosa nevű sebészrobot. Kockázat nélkül tesztelhették a próbabábun. Robotok sebészi használata ugyan lassan, de terjed, viszont mindenképpen jobb, ha nem éles helyzetben, hanem a beteget helyettesítő kellékeken próbálják ki őket, ahogy az Amiens-Pikardia Egyetemi Kórház orvosai is tették.

A teszttel és természetesen a robottal is elégedettek voltak. Az extrém pontosságot igénylő tényleges műtét három óra hosszat tartott, csőféle szerkezeteket ültettek a szervezetbe a kisfiú gerincoszlopa mellé. A beültetéshez apró vágásokat használtak, és ezekhez kellett a robot segítsége. A gép csavarokat szerelt a gerincre, miután az orvosok kiválogatták és eldöntötték, hogy melyiket hova tegye.

„A csavarok elhelyezése az idegvégződések közelében nagyon bonyolult és szokatlan tevékenység. A kisfiú csontjaival összehasonlítva nagyok is, átmérőjük 7, a csonté 8 milliméter. Az operációt Rosa tette egyszerűbbé és elvileg hosszú időtartamát is ő rövidítette le. Ez volt az első alkalom, hogy egy ilyen műtétet három óra alatt kiviteleztek a világon” – írta beszámolójában az orvos csoport, de azt is hozzáfűzték, hogy csak extrém esetekben fognak élni a lehetőséggel. Jelenleg négy másik gyerek szerepel a várólistán.

A lábadozó kisfiú jobban érzi magát és le is tud már ülni.

Címkék: robot orvosi implantátumok 3D szkennelés

Szólj hozzá!

UK 2018-2025: brit nemzeti stratégia az additív gyártásra

ferenck 2017.10.11. 08:30

A brit kormány által támogatott független AM UK több mint 100 szakértő közreműködésével készített 44 oldalas anyagot tett közzé az Egyesült Királyság additív gyártásra vonatkozó nemzeti stratégiájáról, amellyel többek között az a cél, hogy az iparágat, az oktatási közeget, a kormányzatot és a pénzügyi szereplőket egy zászló alá hozva az ország középtávon is a 3DP világhatalmai közé tartozzon.

A szerzők ellentmondásra hívják fel a figyelmet: az Egyesült Királyság „világklasszis” kutatási tapasztalatokkal, tervezéssel és gyártási szakértelemmel rendelkezik, viszont sok cég, különösen kkv-k vagy kevés infóval rendelkeznek a technológiáról, vagy nem merik gyártótevékenységük integráns részeként alkalmazni. Ez a hiányosság sajnos erodálhatja a Brexitre készülő ország nagyértékű gyártószektorát (high value manufacturing, HVM). Az ajánlásokkal teli stratégia fontos eleme a kommunikáció és a jövő 3DP mérnökeinek megfelelő oktatás és képzés biztosítása.

3dnyomtatas_uk0.jpg

Előrejelzések szerint a HVM szektor 2025-re évi 3,5 milliárd fontot generál, és mintegy 60 ezren dolgoznak majd a területen. Összehasonlításként álljanak itt a 2015-ös számok: 2,35 millió font, 5 ezer állás.

Azonosították a 3DP teljes és gyors üzleti alapokra helyezésének és mainstreammé válásának hátráltató tényezőit, amelyre a következő öt évben 225 dollárt kellene állami szerveknek költeniük. A tervet tíz speciális céllal igyekeznek megvalósítani.

3dnyomtatas_uk.jpg

Az additív gyártáshoz kapcsolódó teljes ellátási lánc térhódítását, versenyképességét és termelékenységét gátló korlátok kezelése az első. A jelen és a jövő 3DP mérnökeinek képzése, oktatási programok kidolgozása a második. A prototípus-, eszköz- és végfelhasználói részek készítésénél szerzett versenyelőny ipari szintű kiaknázása a harmadik. Technikák, anyagok, ellenőrzési folyamatok és szabványok kidolgozása a negyedik. A kereskedelmi haszonhoz elengedhetetlen infrastruktúra kiépítése az ötödik. A hatodik: különféle „tárlatokkal” szemléltetni, hogy a technológia mennyire működik. Az ismeretátadást támogató masszív szakértői hálózat létrehozása a hetedik. A nyolcadik: segíteni az iparág anyagi támogatásokhoz és ösztöndíjakhoz való hozzáférését. A kilencedik: minél több részletes piaci elemzéssel azonosítani a lehetőségeket, korlátokat és hatásokat. A kutatás és az innováció adta lehetőségek kihasználása, utánjárás magán és állami támogatásoknak a tizedik.

A 28 ajánlás a legkülönfélébb témákat fogja át: jelen és jövőbeli munkaerő képességeinek növelése, anyagjellemzők és szabványok adatbázisainak létrehozása stb.

A 3DP terjedtségét bizonyítja, hogy világviszonylatban az AM UK-hez hasonló több kezdeményezés létezik (USA: America Makes, Kína: Advanced Manufacturing Fund, India: Make in India stb.).

Címkék: trendek jövő

Szólj hozzá!

Nemzeti 3DP tréningprogram az Egyesült Államokban

ferenck 2017.10.10. 08:30

A 3D nyomtatással foglalkozó Lanterman Csoport összeállt az America Makes-szel, hogy az iparág és a kormányzat által is hitelesített 3DP tréningprogrammal járuljon hozzá a szakterület gyors fejlődéséhez.

A 2012 augusztusában Nemzeti Additív Gyártás Innováció Intézet néven alakult, amerikai gyártókkal, ipari és felsőoktatási szereplőkkel, kormányzati és civil szervezetekkel kapcsolatban álló America Makes célja, hogy az Egyesült Államok még versenyképesebb legyen a 3D nyomtatásban, a technológia lépjen ki ipari keretei közül, jusson el az otthonokba.

A Chagrin Falls (Ohio) székhelyű Lanterman Csoport szervezeteket kíván támogatni 3DP megoldásokkal, stratégiai javaslatokkal, hogy a szakterületi újítások minél előbb konkrét alkalmazásokká váljanak. Piackutatást, technológiák feltérképezését, tervezőszolgáltatásokat és tréningeket kínálnak.

3dnyomtatas_academi0.jpg

Anthony Hughes, a csoport alapítója és egyben elkötelezett 3DP promóter kezdeményezésére dolgozták ki az ACADEMI (Advanced Curriculum in Additive Design, Engineering, and Manufacturing Innovation) tréningprogramot, az Egyesült Államok első olyan hitelesített oktatóprogramját, amely a 3D nyomtatás teljes folyamatát lefedi. Hughes bizakodik, hogy az ACADEMI tanterv cégek és szervezet számára egyaránt lehetővé teszi a 3DP technikákkal kivitelezett termékfejlesztés és gyártás optimalizálását.

„A gyártószektor most születik újjá. Másként kell gondolkoznunk az ismeretek átadásáról, mert alkatrészek 3D nyomtatása sokkal bonyolultabb annál, hogy a dolgozók csak egyetlen adottságot sajátítsanak el. Jóval nagyobb a tervezői szabadság, ne úgy tekintsünk termékekre és részekre, mint eddig, azaz hogy egyformán kell kinézniük” – nyilatkozta a technológia legnagyobb előnyét a tervezési újításokban látó Hughes.

3dnyomtatas_academi.jpeg

Az új tréningprogrammal elsőként az iparág és a kormányzat innovatív személyeit akarják mélyebben megismertetni az additív technológiákkal, hogy aztán speciális alkalmazásokban (is) hasznosítsák ismereteiket. Eleve „alkalmazásközpontú” megközelítésről beszélnek.

„Valódi, ipari alkalmazással kapcsolatos probléma megfogalmazásával kezdjük, majd eljutunk a tanultakat való világbeli környezetben bemutató és hitelesítő projektig” – jelentette ki Rob Gorham, az America Makes ügyvezető igazgatója.

A programot eddig az USA Védelmi Minisztériumában és a Légierőnél alkalmazták és mindkét szervezet a 3D fémnyomtatás előnyeit igyekezett kihasználni.

Hughes elmagyarázta, hogy az első leckék főként fémnyomtatással foglalkoznak, de természetesen polimerekre és kompozitokra is kitérnek a későbbiekben, és nemcsak technikusokra, hanem vállalatvezetőkre és menedzsmentre is számítanak.

Címkék: oktatás ipar polimer fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Nyomtatott beültetések ezer mellrák-túlélőnek

ferenck 2017.10.09. 08:30

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik legsikeresebb alkalmazási területe. Műkezektől beültetésekig, sebészi műtétek előkészítésétől gyengénlátóknak szánt headsetekig, szinte naponta hallunk valami újat a technológia orvosi hasznosulásáról.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért a dél-afrikai iMedTech beültetés- és művégtaggyártó cég a betegség alacsony jövedelmű túlélői számára indított kezdeményezés keretében nyomtatott mellel pótolnák a műtéti úton eltávolított testrészt. A projektet a cég alapítója, Nnelie Nkholise gépészmérnöknő találták ki, és (első körben) ezer rászoruló személyen segítenének.

3dnyomtatas_mellrak_1.jpg

A nyomtatott protézisekben ugyan nincs már semmi újdonság, a csak szuperlatívuszokkal méltatható kezdeményezés viszont felhívja a figyelmet, hogy ellentétben a végtagokkal, a 3DP világában eddig alig foglalkoztak mellrák-túlélőkkel. A célcsoport sem véletlen, hiszen alacsony jövedelmű dél-afrikai nők nem engedhetnek meg maguknak mellbeültetéseket.

A mindössze 28 éves, kutatásaival a technológiára és az oktatásra összpontosító Nkholise több munkájával nyert már díjat, 2016-ban a Világgazdasági Fórum Afrika top női újítója címmel jutalmazta és a Forbes Africa Woman magazinban is szerepelt. Ö képviselte Dél-Afrikát a san franciscói Globális Vállalkozói Csúcstalálkozón, cége pedig egyértelműen az additív megoldásokban látja a gyártás jövőjét.

3dnyomtatas_mellrak0_1.jpg

Az ötlet a Központi Technológiai Egyetemen végzett PhD-tanulmányai alatt született, amikor látta, hogy 3D nyomtatással kezelik égési sérültek elváltozott arcát. Megfogalmazódott benne, hogy a technológiával mellműtéten átesett személyek életkörülményein szintén javíthatnak.

Az iMedTech mellett a Minute Words szórakoztató oktatási játék is Nkholise munkája – lényege, hogy általános iskolások nyomtatott alkatrészeket használva alakítják ki saját szókészletüket. Cégével fiatal afrikai nők számára is biztosít oktatási lehetőséget: gépészmérnöki kutatói tapasztalattal rendelkező 30 év alatti hölgyeknek professzionális platformot hoztak létre, hogy az innovációból és iparági fejlesztésekből kimaradók is bekapcsolódhassanak ezekbe a tevékenységekbe.

Gondoljunk csak bele, hogy a techvilágban változatlanul milyen kevés nő dolgozik, fekete nő pedig még Dél-Afrikában is alig érvényesül ezeken a területeken.

Nkholise példája lebeghet előttük.

Címkék: rákkutatás orvosi implantátumok innovátorok Afrika

Szólj hozzá!