HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

CraftBot 3D nyomtatók

craftbot-3d-nyomtato-akcio-05.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Színpompás napszemüvegek, made in France

ferenck 2018.03.14. 08:30

Christophe Mouty 15 éve dolgozott a szemüveg szektorban, amikor megalapította az Octobre71 céget.

A startup személyre szabott napszemüvegeket gyárt, a honlapon a termékek súlyát, masszívságát és azt emelik még ki, hogy az ötlettől az utolsó simításokig 100 százalékban francia földön készülnek, 3D nyomtatással, a 2009-ben alapított és ma már méltán világhírű párizsi Sculpteo online (felhőalapú) 3DP szolgáltató közreműködésével. A helyi gyártás szempontjából előnyös 3DP nélkül egyik sem valósulhatott volna meg. (A Sculpteo olyan nagyágyúkkal dolgozik vagy dolgozott együtt a múltban, mint például az Amazon vagy a Carbon.)

3dnyomtatas_napszemuveg.jpg

A szelektív lézeres szinterezéssel (SLS) nyomtatott napszemüvegek 30 százalékkal könnyebbek, mintha hagyományosan műanyagból vagy acetátból lennének, a gyártáshoz használt nejlonpor, a poliamid miatt pedig nehezen törnek el. SLS-sel a polimer-részecskék a tervrajzban előre meghatározott formákba rendezhetők, plusz az eljárás gyors, megbízható és gazdaságos.  

Mouty addig kísérletezgetett az additív gyártás esetleges szemüveg-alkalmazásaival, amíg teljesen le nem döbbent, hogy milyen sok keret dolgozható így ki. Hamar felismerte a benne lévő üzleti potenciált, majd megalapította az Octobre71-t.

3dnyomtatas_napszemuveg0.jpg

Jól indulnak, ráadásul az ELLE divatmagazin hamarosan nemcsak bemutatja a vásárlók óhaja szerint egyedire, méretre kidolgozható napszemüvegeket, hanem be is száll az értékesítésbe.

Az additív megoldást csak a kerethez használták, maguk a lencsék hagyományosak. (Pedig szemüveg-lencsék is printelhetők, és a terület világelsője, a szintén 2009-ben alapított holland Luxexcel már kiterjesztett valóság (AR) headsetekhez is nyomtat lencséket.)

Mivel a gyártás teljesen rugalmas, Mouty elmondta: a CAD tervezés és a 3D nyomtatás miatt annyira gyorsan elkészülnek a prototípusok, hogy a jövőben rendszeresen rukkolnak elő új kollekciókkal.

Egyelőre világos színekre korlátozódik a keretválaszték, de hamarosan bővülnek az opciók. Egy-egy darab 89 euróba kerül.

Címkék: napszemüveg szelektív lézeres szinterezés Sculpteo

Szólj hozzá!

Sejtnyomtatás az emberi testhez hasonló tintával

ferenck 2018.03.13. 08:30

Fejlett 3D bionyomtatással és sejttenyésztési eljárásokkal ma már emberi szöveteket – majdnem – emuláló, azaz hajszálpontosan másoló biológiai szerkezetek készíthetők. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy lépéssel még tovább mentek: munkájukkal elérték, hogy ezek a szerkezetek ugyanúgy tanulmányozhatók legyenek, mintha tényleg beültették volna őket az emberi testbe.

A kutatás sokat segíthet a rák elleni küzdelemben.

3dnyomtatas_sejt.jpg

Biogyártással kapcsolatos vizsgálódásuk központi eleme az emberi testhez hasonló speciális tinta, pontosabban biotinta, amellyel kérés szerinti cseppek, a cseppekből pedig sejtszerkezetek mindenféle céllal nyomtathatók természetes szövetek natív környezetébe, magyarán a szervezetünkbe.

A tinta túlmutat az összes hasonló eddigi kezdeményezésen, mert azoknál sokkal aktívabban stimulálja a sejteket. A kutatók pedig meg tudják vizsgálni, hogyan viselkednek a sejtek a munkához használt testszerű mesterséges környezetben. A végcél komplex biológiai forgatókönyvek, például ráksejtek fejlődésének és az immunsejtek egyéb sejtekkel folytatott interakcióinak tanulmányozása, majd új gyógyszerek fejlesztése a rák és más súlyos betegségek ellen.

3dnyomtatas_sejt0.jpg

Nehéz feladat, viszont a kutatók által kidolgozott módszerrel előállítható nanoszintű molekuláris ön-összeszerelő biológiai szerkezetekkel kivitelezhető, amit a mikro- és makroszintű 3D nyomtatás tesz lehetővé. A szerkezetek molekuláris precizitása miatt lehetséges különböző testrészek és szövetek élethű másolása és in vitro modellek készítése gyógyszertesztekhez.

„A módszerrel lehetővé válik, hogy különböző biomolekulák printelésével pontosan definiált többszintű 3D szerkezeteket szereljünk össze. A tinta ön-összeszerelő funkciója miatt nyomtatás közben és után is kontrollálhatók, majd finomhangolhatók a sejt viselkedését meghatározó vegyi és fizikai tulajdonságok” – magyarázza Clara Hedegaard, a kutatást ismertető tanulmány elsőszámú szerzője.

Címkék: rákkutatás orvosi gyógyszeripar bioprinting bioanyagok

Szólj hozzá!

A Markforged tanácsai gyártóknak

ferenck 2018.03.12. 08:30

A Markforged a 3D nyomtatás egyik kortárs úttörője. A technológia leegyszerűsítését célzó innovatív megoldásaikkal és kompozitanyagokkal, valamint fémekkel dolgozó gépeikkel (Mark X, Mark 2, Onyx One, Onyx Pro) hetek-hónapok helyett egy-két napra csökkentenék az ötlet és a végtermék közti időt.

Ezt szolgálja a 3D printerfarm, az egyetlen szupergép helyett desktop-méretű gépekből összeállított rendszerük. Az övék a szénszáltól a fémekig erős alkatrészek teljes skálájának printelésére alkalmas, számításifelhő-alapú platform, az Onyx is.

3dnyomtatas_markforgedtanacsok.jpg

A gyártók folyamatosan hallják, hogy a 3DP növeli a termelékenységet, felgyorsítja a termelést, teljesen új termékek létrehozását teszi lehetővé. De mivel viszonylag új technológiáról van szó, és kevés a valóban szakértő, egyszerűen nem tudják, hogyan fogjanak neki.

Ebben (is) szeretne segíteni a Markforged.

3dnyomtatas_markforgedtanacsok0.jpg

A cég nemrég tájékoztató tanulmányban (Guide to 3D Printing on the Production Line) részletezte, hogy az ipar hogyan képes a 3DP-t a gyártási folyamatba, gépsorokba integrálni. Az útmutatás a költségeket, gyári alkalmazásokat, anyagokat egyaránt elemzi, és az additív gyártást ajánlja javító és karbantartó munkákhoz.

Elmagyarázzák a 3DP rendszerek használati módját, hangsúlyozva, hogy a technológia nem a nagyszériás gyártófolyamatokat, például az öntést helyettesíti, hanem más, speciális területeken (is) célszerű alkalmazni, vagy a klasszikus eljárásokat kiegészíteni vele, és így drasztikusan csökkennek a termelési költségek.

Három lehetőséget azonosítanak: a költségeket, mint hajtóerőt, gyári alkalmazásokat, és a karbantartáshoz, javításhoz, működtetéshez használt anyagokat.

„A modern gyártásnak új eszközök és perspektívák kellenek a versenyképesség megőrzéséhez. Az additív gyártással drámai módon csökkenthetők a karbantartáshoz, javításhoz és működtetéshez kapcsolódó szerszámkészítés, illetve alkatrészgyártás költségei” – magyarázza a befektetések megtérüléséhez kalkulátort is kínáló Markforged.

A cég termékeit a FreeDee forgalmazza Magyarországon.

Címkék: jövő gyártótechnológiák fémnyomtatás FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

Gépjármű-javítás 3D nyomtatással

ferenck 2018.03.09. 08:30

Az utóbbi években több nagy autógyártó használja a 3D nyomtatást alkatrészek előállítására, szerszámkészítésre. Készleteiket csak szükség esetén bővítik, mert a digitális technika lehetővé teszi, hogy drága részek ne porosodjanak évekig.

Azaz a 3DP autószerelésben, hibás darabok lecserélésében is egyre fontosabb szerepet játszik. Hagyományos eljárásokkal összehasonlítva, az additív megoldással rengeteg pénz spórolható meg.

3dnyomtatas_swinburne.jpg

A 2019-ben remélhetőleg késztermékkel záruló Szerelőbot a melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem, a nonprofit Innovative Manufacturing Cooperative Research Centre (IMCRC) és az ipari automatizációval foglalkozó Tradiebot Industries vállalat nagyjából 1 millió amerikai dolláros közös projektje.

A projekt rendeltetése olcsó gyorsszerelő szolgáltatás létrehozása járművek műanyaggal történő bevonására és alkatrészek összeszerelésére, amellyel karambolokban megsérült autókat javítanának meg. A botot 3D szkenneléssel, robotikával és 3D nyomtatással állítják elő.

3dnyomtatas_swinburne0.jpg

Nagy műanyagrészek digitalizálásához és elemzéséhez, majd az adatok alapján történő automatikus javítás kidolgozásához speciális technológiákat fejlesztenek. Az additív gyártást az új alkatrészekhez használják, és a nyomtatóanyagot feltehetően különféle szálakkal erősítik meg.

A printelt darabokat 3D szkenneléssel elemzik, az összeszerelést pedig robotkarral felszerelt automatizált rendszer végzi.

Mindhárom fél egyetért, hogy tipikus ipar 4.0-ás megoldáson dolgoznak.    

Korábban menthetetlennek tartott járművekről van szó – hangsúlyozzák a fejlesztők, hozzátéve, hogy környezetbarát technológiájukkal csökkennek a költségek, gyorsabban végzik el a munkát.

A Javítóbotnak jók az esélyei, hogy a globális szerelőüzlet meghatározó aktorává váljon.

„Különleges együttműködésünk befektetés a fejlett gyártótechnológiákba, és egyben igyekszünk fel is fedezni a bennük rejlő potenciált. Jó példázza, hogy kutatás vezette innovációval az ausztrál gépjármű-szerelő ipar eleget tehet a világgazdaság kihívásainak, és élhet annak lehetőségeivel” – nyilatkozta David Chuter, az IMCRC vezérigazgatója.

Címkék: robot autó ipari forradalom ipar alkatrészek Ausztrália

1 komment

A világ leggyorsabb nagyméretű fémnyomtatóját tervezi az Aurora

ferenck 2018.03.08. 08:30

Az ipari alkalmazásokhoz kapcsolódó fémnyomtatás a 3DP már a jelenben is egyik egyre izgalmasabb, a jövőben pedig a mainál még fontosabb szerepet játszó területe.

A fémprinterekre specializálódott ausztrál Aurora Labs különlegesen nagy, 1,5x1,5x2,5 méteres gép tervével állt elő. Az ambiciózus vállalkozás végeredményeként azonban nemcsak méretében, hanem gyorsaságában is egyedi, a mostani rendszereknél százszor sebesebb printerrel lepnék meg előreláthatólag 2019-re a világot.

3dnyomtatas_aurora0.jpg

A cég saját technológiát dolgozott ki, és tesztel jelenleg. A név – nagyméretű nyomtató (Large Format Printer, LFP) – magáért beszél. Az Aurora többi rendszerénél (S-Titanium Pro, Medium Format Printer) használt módszereket úgy alakítják át, hogy óriásgépen is funkcionáljanak. Ezek a rendszerek három módban működnek: közvetlen fémes lézeres szinterezéssel (DMLS), szelektív lézeres olvasztással (SLM) és irányított energia lerakódással (DED).

Az LFP technológia az Aurora marketingigazgatója, Nathan Henry elmondása alapján egyrészt ugyanaz a kombináció, mint a többinél, másrészt sok szempontból mégis más. Eleve úgy tervezik, hogy megoldja a printerek gyorsaságát hátráltató problémákat.

3dnyomtatas_aurora_1.jpg

A marketingigazgató ennél többet nem árult el, a rendszer paramétertesztjei viszont sikeresek. A gép már jelenállapotában ugyanolyan gyors, mint a kereskedelmi forgalomban beszerezhető többi 3D fémnyomtató. Mivel a fejlesztés elején tartanak, az Aurora vezetői gyorsaság helyett lassúságról, „kötelező első lépésről” beszélnek.

„Egyszerű részek lassú nyomtatásán a mai fémprintereket, gyorsaságon pedig komplex részek a mostaninál százszor gyorsabb printelését értjük. Nagyon várjuk, hogy a fejlesztés újabb eredményeit, majd a technológia kereskedelmi forgalmazását is bejelenthessük” – magyarázza David Budge ügyvezető igazgató.

A cég nemrég kötött 100 ezer dolláros szerződést a Brit Nemzetközösség Tudományos és Ipari Kutatási Szervezetével (CSIRO). Mindkét fél célja, hogy minél több 3D fémprinter kerüljön kereskedelmi forgalomba.

Természetesen az LFP technológia is.

Címkék: innovátorok Ausztrália fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Repülőgép-alkatrész nyomtatás Szingapúrban

ferenck 2018.03.07. 08:30

A Stratasys és a szingapúri SIA Engineering Company (SIAEC) repülőgép-karbantartó vállalat alkatrésznyomtató szolgáltatás-központot létesít kereskedelmi gépekhez. A két cég közös vállalkozásról szóló megállapodást írt alá, amelynek értelmében a SIAEC 60, a Stratasys 40 százalékban lesz tulajdonos.

A projekttel kapcsolatban a Stratasys öntőformák és szerszámok 3D nyomtatását ismertető hőalapú speciális eljárásról (FDM thermoforming) tett közzé tanulmányt, az anyag végén leírva a néhány esettanulmánnyal szemléltetett technológia ipari és üzleti előnyeit – csökkennek az előállítási költségek, rövidül a gyártási idő stb.

3dnyomtatas_singapore.jpg

Az első megállapodást tavaly áprilisban írták alá, és Ilan Levin, a Stratasys vezérigazgatója hozzáfűzte, hogy elkötelezettek a 3DP légjármű-ipari alkalmazásai mellett, segítenének a karbantartás, javítás, felújítás szegmens kihívásainak kezelésében, valamint minden 3DP-val kapcsolatos repülőipari megoldásban is.

Szingapúrban nagyon népszerű a 3D nyomtatás, a városállam óriási potenciált lát benne, és az állami támogatás és közreműködés ugyan még nem akkora, mint Dubaiban, de a miniatűr ország az ázsiai kontinensen így is a szakterület vezető nagyhatalmai közé tartozik.

3dnyomtatas_singapore0.jpg

Az új szolgáltatásközpontban tervezési, mérnöki és hitelesítési támogatást nyújtanak, és természetesen az alkatrészgyártásban is segítenek. A kliensek között légitársaságokra, eredeti felszereléseket gyártó cégekre és karbantartási, javítási, felújítási szolgáltatókra számítanak.

A repülőgépek külső szerkezetéhez fémrészeket nyomtató Sintaviaval ellentétben, a központban elsősorban FDM/FFF technológiát, külváz helyett pedig a belső kabinhoz gyártanak dolgokat. Karbantartóknak szintén akarnak eszközöket készíteni.

„Az additív technológiák egyre nagyobb elfogadottságával, közös vállalkozásunk ki fogja elégíteni a repülőipar 3D nyomtatással kapcsolatos elvárásait. Nagyon várjuk a Stratasys-szel való együttműködést” – nyilatkozta Png Kim Chiang, a SIAEC vezérigazgatója.

Címkék: repülőgép Szingapúr Stratasys

Szólj hozzá!

Remixeljünk nyomtatott gépeket!

ferenck 2018.03.06. 08:30

A 3D nyomtatás egyik fontos eleme a megosztás, alkotók például a Thingiverse vagy a Pinshape platformon teszik közkinccsé CAD-modelljeiket. Az anyagokat letöltik, kinyomtatják, és gyümölcsöző együttműködések alakultak ki így.

A módosítás, népszerűbb kifejezéssel „remixelés” nem egyszerű feladat. Különösen akkor nem, ha a modellnek funkcionális és mechanikai aspektusai is vannak. Mechanikus rendszerek nyomtatható modellek közötti váltogatásánál az egyik kiválasztott elem x tervező, egy másik pedig y tervező munkája. Gyakran simán megy, máskor viszont komoly kompatibilitási problémák merülnek fel eltérő megoldások egybekombinálásánál, és nem egyszer szörnyszülött az eredmény.

3dnyomtatas_remix.jpg

A potsdami Hasso Plattner Intézet kutatói többször látva, hogy makereknek sehogy sem megy a különféle modellekből kiszedett részek egybepasszintása, a remixelést leegyszerűsítő szoftvert fejlesztettek a probléma, nyomtatott gépek integrálásának megoldására.

A Grafter nevű szoftver a remixelés újraértelmezése: egyedi részek különféle modellekből való kiszedegetése helyett több részből álló teljes mechanizmusokat azonosít, és nem ezt innen, azt onnan alapú válogatásra/csipegetésre, hanem a teljes rendszer új modellbe történő átemelésére serkenti a felhasználót. Így az egyedi mechanizmusok funkcióinak feláldozása nélkül tudunk egyetlen komplex rendszerben összekombinálni különböző printelt gépeket. A folyamat felgyorsul, és természetesen garantált a kompatibilitás.

3dnyomtatas_remix0.jpg

A Graftert bemutató tanulmányhoz a kutatók egy csoporttal gépeket remixeltettek a szoftverrel, az eredeti modellek mindegyikéből mechanizmusokat tartalmazó új gépet kellett alkotniuk. Egyesek ugyan szenvedtek, de a többség sikeresen abszolválta a feladatot. A csoportban nem voltak 3DP specialisták.

Rossz hír, hogy a fejlesztők egyelőre nem akarják piacra dobni a Graftert, a prototípust eleve Rhino pluginnek szánták, nem a közkinccsé tétel volt a cél. Új keretek között akarták megmutatni nyomtatott részek remixelhetőségét, de a hangsúlyt már a fejlesztés első lépéseitől a mechanizmusokra, s nem a részekre helyezték.

Címkék: szoftver CAD Thingiverse Maker kultúra

Szólj hozzá!

Legendás európai robotgyártónak segít be a MakerBot

ferenck 2018.03.05. 08:30

A kínai tulajdonban lévő német KUKA Robotics a négyéves és máig az egyik legnépszerűbb FDM-masina MakerBot Replicator Z18 printerekkel teszi egyedivé hattengelyes robotkar-rendszerét. A nyomtatókat a cég augsburgi Fejlesztés és Technológia Központjában prototípuskészítésnél és a markoló-kar késztermékek létrehozásánál egyaránt alkalmazzák.

Egyik feladata, hogy 1:1 méretarányos műanyag-komponenseket hozzon létre a karokhoz. A fejlesztőcsoport fémrészek helyett ezeken tesztelik a robot funkcióit. Mire eljutnak odáig, hogy alumíniummal, acéllal vagy más fémekkel dolgoznak rajta, már több módosítást végeztek a gépen.

3dnyomtatas_makerbot_kuka.jpg

A MakerBot printert annyira szeretik, hogy tavaly ő lett az „év dolgozója” a központban.

A Replicator markolók, alkatrészek, tartozékok rendeltetés (darabok megfogása, áthelyezése, szortírozása stb.) szerinti méretezésében, kialakításában szintén részt vesz.

Az additív gyártótechnológiákhoz a KUKA nagyon pozitívan viszonyul. Már eddig megváltoztatta a cég működését, és a jövőben még gyakrabban használják majd, mert ezzel a technológiával fogják gyártani a teljesen automatikus okos gyárakhoz a felszereléseket.

3dnyomtatas_makerbot_kuka0.jpg

Lényegében a hét 7 napján, napi 24 órában dolgoznak. A nyomatok éjszaka elkészülnek, a részeket másnap szerelik össze. Egyes darabokat nagyszériában gyártanak.   

„3D nyomtatás nélkül nem lennénk annyira sikeresek, mint vagyunk most” – nyilatkozta a KUKA alkalmazástervezési csoportját vezető Otmar Honsberg.

Az automatizációs megoldásairól, ipari gépeiről ismert vállalat mérnökei elmondták, hogy az intelligens gyárak megvalósításában fontos szerep hárul a 3D nyomtatásra. A 3DP akárcsak az ember-robot együttműködés az ipar 4.0 egyik alapja.

Az 1898-ban a bajorországi Augsburgban alapított, ma már több kontinensen 25 leányvállalattal rendelkező KUKA gépeit a világ autó-, repülő- és fogyasztási elektronikai gyáraiban használják. A karok akár 1 tonnát is megmozgatnak, sokat segítenek az összeszerelésben, hegesztésben, de még építőipari projektekben is. Maga a rövidítés (és a név) a két alapítóra és az alapítás helyszínére utal: Keller und Knappich Augsburg.

Egy mási projektben a KUKA a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztériummal közösen dolgozik a nagyméretű fémnyomtatás új formáin. A karokat a Stratasys Robotic Composite rendszerének részeként szintén alkalmazzák.

(A MakerBot technológiákat a FreeDee forgalmazza Magyarországon.)

Címkék: robot ipar innovátorok MakerBot FreeDee

Szólj hozzá!

A Markforged Metal X fémnyomtatójával drasztikusan lerövidül a gyártás

ferenck 2018.03.02. 08:30

A kéziszerszámokat, munkaeszközöket és kültéri gépeket gyártó, connecticuti Stanley Black & Decker a Markforged Metal X 3D fémnyomtatójával tervezett újra és nyomtatott ki két alkatrészt. (A Markforged termékek magyarországi forgalmazója a FreeDee.)

A hidraulikus vezérlő mechanizmussal működő cölöpverő géppel cölöpöket és sarkakat verünk a földbe. A szóban forgó részhez tartozó golyócsoport hivatott a kézzel irányított indítótól a cölöpverő folyamatot elindító hidraulikus aktuátorig továbbítani a húzóerőt.

3dnyomtatas_metalx_1.jpg

Az eredeti aktuátor borítása négy részből állt, és ezt tervezték újra a Stanley Black & Decker mérnökei. A mostani egyetlen darabból áll.

Többezer cikluson keresztül tesztelték, és az elemzésekből kiderült, hogy nemcsak tartós és erős, hanem 53 százalékkal könnyebb is. Egy rész printelése a Metal X fémnyomtatóval huszadannyi ideig tartott, mint hagyományos megmunkálással, és így az egész átfutási ideje 95 százalékkal csökkent. Ebből kiszámolták, hogy éves átlagban 69 százalékkal csökkenthető az átfutási idő. Emellett nyomtatással 12,5-ször olcsóbb is az egész. Egyszerű alkatrész esetében 92 százalék a megtakarítás, amiből a cég specialistái kikalkulálták, hogy ez összesített éves szinten 34-48 százalék kiadáscsökkenést jelent.

3dnyomtatas_metalx0.jpg

Darálógéphez keréktengelyt nyomtattak. Korábban hagyományos megmunkálással a perem és a tengely egy darabot alkotott, amit acéltömbből dolgoztak ki, és a felhasznált anyag tetemes része, egyes esetekben 90 százaléka veszett kárba. A perem printelésével leegyszerűsödött az egész, és a számok ismét a Metal X-et igazolták: az alkatrész 20 százalékkal könnyebb lett, az átfutási idő a felére rövidült, a rész elkészítése 25-ször olcsóbbnak bizonyult. Éves szinten ez 25-40 százalék pénzmegtakarítást, és 48 százalékkal rövidebb átfutási időt jelent.

A pénz- és időmegtakarítás jelentőségét növeli, hogy az egyetlen alkatrészre redukált aktuátoros megoldással szemben, a keréktengelyt három részre osztották.

Tanulság: a Markforged printerek nemcsak praktikusak, hanem gazdaságosak is, úgy a Metal X fémnyomttató, mint a már elterjedt és egyedülálló módon folyamatos szálerősítéssel dolgozó asztali FFF printereik. Nem véltetlen, hogy jelenleg a kompozit és fémnyomtatóikat csomagban jelentős kedzveménnyel lehet megszerezni, közös hatékony alkalmazásukról pedig jövő hét kedden (március 6. 17:00 óra) élő webinárt is tartanakRegisztráljon velünk együtt Ön is, ha szeretné látni hogyan racionalizálhatók a gyártófolyamatok a fém- és kompozitnyomtatás közös alkalmazásával!

A csomagajánlatról az info@freedee.hu emíil címen lehet érdeklődni a hivatalos hazai forgalmazónál.

metal_and_desktop_duo_image_web.png

 

Címkék: ipar fémnyomtatás FreeDee Markforged

Szólj hozzá!

Az Ultimaker beszáll a GE 3D nyomtatás oktatási programjába

ferenck 2018.03.01. 08:30

A holland 3D nyomtatógyártó, asztali FDM specialista Ultimaker szponzorként és beszállítóként csatlakozik a GE (General Electric) Additív Oktatás Programjához (AEP).

Az Ultimaker mindegyik gépe (Ultimaker, Ultimaker 2, Ultimaker 3 és a három generációi különböző változatai) sikeres, egyszerűen kezelhető, megbízható, és a rajtuk készült nyomatok kiemelkedő minőségűek. (A nyomtatók magyarországi forgalmazója a FreeDee.)

3dnyomtatas_ultimakerge.jpg

A GE tavaly januárban jelentette be, hogy 2022-ig 10 millió dollárt fektet két oktatási programba, amelyek kifejezetten azt célozzák, hogy kineveljék az additív gyártás jövőbeli tehetségeit. Az egyik általános és középiskolákra, a másik főiskolákra és egyetemekre összpontosít.

A GE terveivel az Ultimaker vezetősége maximálisan egyetért.

3dnyomtatas_ultimakerge0.jpg

A holland cégnek szintén van saját oktatási projektje, az Ultimaker 3 géppel egyidőben, 2016 októberében indított Pioneer Program. Célja, hogy összehozza az oktatókat, osszák meg egymás között a tartalmakat, tanterveket, leckéket, projekteket, gyakorlati tapasztalataikat. Jelenleg világszerte száznál többen vesznek részt a sikeres kezdeményezésben.

A GE program keretében az Ultimaker 3DP technológiái és szakértelme újabb osztálytermekbe jut el.

A GE az első két évben 2 millió dollárral támogatja FDM printerek használatát a Cincinnati illetőségű oktatási 3D nyomtatás specialista (gépeket és nyomtatószálakat is gyártó) Polar 3D nyílt hozzáférésű Polar Felhő platformján. Az AEP befektetéssel a 8-18 éveseket, közülük is a STEM (tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák, matematika) stúdiumok iránt érdeklődőket „kiszolgáló” oktatási intézményeket támogatják, övék az elsőbbség.

„A program második évének kezdetén már látjuk az előnyeit annak, hogy additív megoldásokat juttattunk el iskolákba. Diákok azért kezdik el fiatalon használni a digitális eszközöket, hogy a kreativitásukat növeljék, produktívabbak legyenek, illetve felkészüljenek az állandóan változó munkahelyekre. Büszkék vagyunk, hogy a 3DP elterjedésében és oktatásbeli sikerében komoly szerepet játszó Ultimaker csatlakozott a programhoz” – nyilatkozta Greg LaLonde, a Polar elnöke.

Címkék: oktatás GE FreeDee Ultimaker

Szólj hozzá!