HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

Szerezz egy új szakmát!

modellezes-tanfolyam-banner-general-05.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

Különleges csípőbeültetést nyomtattak a Delfti Műszaki Egyetemen

ferenck 2018.01.16. 08:30

A beültetések és a művégtagok a 3D nyomtatás legsikeresebb egészségügyi alkalmazásai közé tartoznak. Új anyagok, például a lehetőségek körét bővítő, organikus alapú biometériák fejlesztésével az eddigieknél is jobb minőségre számíthatunk.

A Delfti Műszaki Egyetem kutatói ezen a területen dolgoznak, és csípőbeültetésekhez jól használható bio-metaanyagokat hoztak létre. Ezek az anyagok, az úgynevezett metaanyagok biomedikális változatai természetben nem található tulajdonságjegyekkel rendelkeznek, amelyek jelen esetben segíthetnek megakadályozni az implantátum bomlását.

3dnyomtatas_delft.jpg

2020-ig a csípőbeültetéssel rendelkező személyek száma évi 2,5 millióval nő, és kb. a 10 százalékuknál fennáll a veszély, hogy 10 év múlva az implantátum nem tartja magát olyan stabilan a szervezetben, mint most. A holland kutatók kétfajta bio-metaanyagot használó, nyomtatott implantátumait jobban rögzítenék, mint az eddigi csípőbeültetéseket.

Az egyik metaanyag viszonylag hagyományos, a másik auxetikus, azaz méretét nyújtáskor minden irányban növeli, és jól ellenáll a nyomásnak. Az egyszerű mértani formát titánban nyomtatták, különleges mechanikai tulajdonsága akkor érvényesül, ha a mellette lévő anyag pont ellentétesen működik.

3dnyomtatas_delft0.jpg

Csípőbeültetéses személyek implantátumai többféle erőhatásnak vannak kitéve mozgás közben. Ha az egyik oldalon túl nagy a nyomás, könnyen elválhat a csonttól…

A kutatók hibrid implantátuma két, nyomásra vastagodó, illetve vékonyodó anyagot kombinál össze, amivel nagyobb körülötte a csontnövekedés esélye, tehát az implant biztosabban rögzül a helyére. A nem természetes erők hatása szintén csökken, és így a beültetés nem fog elkopni.

Teszteket egyelőre nem, csak szimulációs kísérleteket végeztek vele, és a kísérletek a kutatókat igazolták. Nyomás hatására az implant kitágult, mindkét oldalon kicsit összetömörítve a környező csontokat. Pont ezt akarták elérni, mert az összetömörítés miatt szilárdul meg és nem mozdul el a beültetés.

Következő lépésben egyetemi kórházakkal szorosan együttműködve, részletesebben fogják tanulmányozni az anyagok tulajdonságait. Rob Nelissen, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának ortopéd sebésze például nagyon pozitívan nyilatkozott az új lehetőségről, mert hiányolta a területi innovációt, a beültetések élettartamát jelentősen növelő technológiai újításokat.

Címkék: orvosi implantátumok nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

12 milliárd dolláros költést prognosztizál idénre az IDG a 3DP szektorban

ferenck 2018.01.15. 08:30

Év végén, év elején szokás szerint a legtöbb piackutató, elemző és hasonló cég előrejelzéseket készít. Az egyik leghíresebb, az IDC (International Data Corporation) a 3D nyomtatásban várható 2018-as költésekről bocsátkozott kristálygömb nélküli jóslásba.

Kilenc régiót, köztük Európát, az Ázsia-Csendes-óceán térséget és az Egyesült Államokat tanulmányozva számították ki, hogy hardverben 6,9, anyagokban 6,7 milliárdos költés várható, míg szoftverfronton a növekedés lassabb lesz, mint a piac többi szegmensében.

3dnyomtatas_spending0.jpg

Régiós bontásban az USA az első, Nyugat-Európa a második, a két térség együtt a kiadások kétharmadát adja, míg 1,5 milliárdos várható idei költéssel Kína a harmadik. A kilenc régióból hatban az elemzők több mint 20 százalékos növekedésre számítanak 2018-ban.

A hét elemzett iparágból az egyedi gyártás (egyedi termékek, például autók, repülőgépek, játékok stb. előállítása, discrete manufacturing) vezeti a költést, második az egészségügy 1,3 milliárd dolláros 2018-as prognózissal.

3dnyomtatas_spending.jpg

A trendet több masszív ipari projekt erősíti, köztük a Lockhead Martin additív gyártásnak is otthont adó fejlett műholdgyártással foglalkozó új központja, amelyre 2017-ben 350 millió dollárt költött a cég. Az orvosi szektor egyik legnagyobb tavalyi beruházása az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet 6,25 milliós 3D bionyomtatás és regeneráló medicina központja volt.

A legnagyobb, 35,4 százalékos (összetett éves) növekedés (CAGR) az egészségügyben várható; szövetek, szervek és csontok nyomtatása, illetve bionyomtatása vezeti a sort.

A 3DP megoldások bőven túlnőttek a prototípuskészítésen, és több iparágban elterjedtek. A 3D nyomtatás mainstreammé válásával a következő öt évben jelentős növekedés várható termékrészek, végfelhasználói részek és orvosi segédeszközök gyártásában. Költségtakarékos és hatékony személyre szabott megoldásokkal 2021-ig megduplázódhatnak az egészségügyi költések” – nyilatkozta Marianne D’Aquila kutatásmenedzser (IDC),

Ez azt is jelenti, hogy specializált 3DP irodák és gyártók által kínált szolgáltatásokra, elsősorban megrendelésre készülő részekre és az ellátási lánc rendszereinek integrálására 7,55 milliárd dollárt költenek 2021-ig.

„Annak ellenére, hogy szinte naponta számíthatunk izgalmas újításokra, a 3DP-ben lévő potenciálnak még csak a felszínét kapirgáljuk” – jelentette ki Tim Greene kutatásigazgató (IDC).

Címkék: trendek jövő egészségügy ipar prototípuskészítés

Szólj hozzá!

Pörgésben – a napokban történt

ferenck 2018.01.12. 08:30

A las vegasi CES-en, a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai bemutatóján minden évben több 3DP cég jelenik meg, új és izgalmas termékekkel, projektekkel meglepve a közönséget. Idén sincs másként, így ismerhették meg az érdeklődők Avi Reichental, a 3DSystems korábbi ügyvezető igazgatója mostani vállalkozása, a kaliforniai Nexa3D sztereolitográfia-alapú professzionális NXV printerét. A 19950 dolláros gép 30 mikronos XY felbontásban dolgozik. Az NXL fejlesztői szerint a mostani piacon kategóriájában a legnagyobb, leggyorsabb és a legpontosabb 3D nyomtató.

3dnyomtatas_news_4.jpg

A fényképezésben használt direktpozitív képrögzítési eljárásról ismert, 80 éves múlttal rendelkező Polaroid szintén bemutatta új – könnyen kezelhető, felhasználóbarát – termékcsaládját. A Polaroid Nano Duo, a Polaroid Nano Mini, a Polaroid Nano Glide és a Polaroid Nano+ a négy FDM-alapú termék.

A 3D szkennereivel népszerűvé vált kínai SHINING 3D a tavaly bemutatott EinScan-SE/SP asztali és a többfunkciós Einscan-Pro+ kézi szkenneréhez is kiegészítőket, csomagokat dolgozott ki.

Az ipari szintű desktop 3D nyomtatógyártás egyik nagy újítója, az Airwolf gépei egyrészt kompaktok és megfizethetők, másrészt nyomataik a kereskedelmi szabványoknak us megfelelnek. Legfrissebb darabjuk, az EVO annyira fejlett, hogy „3D nyomtató” helyett „additív gyártóközpontnak” hívják. 

3dnyomtatas_news0.png

A topológiai, helyrajzi optimalizálásban, számítógépes mechanikában, CAD-ban és mesterséges intelligenciában utazó ParaMatters bemutatta a már el is érhető felhőalapú CogniCAD tervezőplatformját, amely automatikusan generál terveket 3D nyomtatáshoz, elsősorban könnyű szerkezeteket a légjármű- és autóipar, illetve más kritikus alkalmazási területek számára.

Az olvasztást általában a fémmegkötés egyik legjobb módjának tartják. MIT-kutatók speciális módszert dolgoztak ki, hogy a szétfújt fémbevonat összeragadjon. A folyamat megfigyelésére különlegesen gyors kamerát használtak, és közben rájöttek a fémmegkötés ideális módjára. Munkájuk komoly hatással lehet a fémnyomtatásra.

A 2014-ben alakult holland CEAD 3D nyomtatócég szálas kompozitok folyamatos printelésére alkalmas nagyméretű, 4x2x1,5 méteres gépet fejlesztett. A gépet elsősorban a hajózási és az infrastrukturális szektorban használhatják. (A vállalat 4 társalapítójából ketten a plug-and-play desktop printereket fejlesztő Leapfrog 2012-es bölcsőjénél is bábáskodtak.)

3dnyomtatas_news2_4.jpg

A francia GIAA (Vak és gyengénlátó értelmiségiek szervezete) új projektjében A Dassault Systems közreműködésével anatómiai részek könyvtárát dolgozta ki oktatási célra. A könyvtárat vak és gyengénlátó masszázs- és fizioterapeuta tanulók fogják használni.   

A bionyomtatással foglalkozó svéd Cellink a rákot szövettenyészetekkel kezelő lyoni CTI Biotech orvosi céggel működik együtt. A partnerség célja beteg-specifikus rákutánzatok készítése a 3DP, a CTI biotintájának összekombinálása a beteg rákos sejtjeivel.

3dnyomtatas_news1_2.jpg

A dán Wang & Söderström művészeti és designstúdió Ásatás című legutóbbi egyedi vázakollekcióját 3D nyomtatással állította elő. A három darabból álló sorozat kidolgozásában a képzőművészeti nyomatokra specializálódott new yorki Unique Board is részt vett.

Címkék: művészet orvosi nyomtatók Kína CES nyomtatóanyagok bioprinting nyomtatószálak nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Fuse 1 bemutató Las Vegasban

ferenck 2018.01.11. 08:30

A héten, január 9. és 12. között rendezik a világ legnagyobb éves fogyasztói elektronika seregszemléjét, a las vegasi CES-t. Az utóbbi évekhez hasonlóan, a 3D nyomtatóipar idén is több céggel képviselteti magát.

A Formlabs új anyagai mellett az SLS-alapú, azaz szelektív lézeres szinterezéssel működő Fuse 1 3D nyomtatóját is bemutatja. A technológiából eddig csak tövid részeket láthattak különféle rendezvények résztvevői, az első demót a 2017. júniusi bejelentésnél tekinthették meg. SLS-szel precíz lézer olvasztja össze a nejlon por finom rétegeit, és a folyamat erős, de könnyű tárgyakat eredményez.

3dnyomtatas_fuse.jpg

A rendszert a cég zászlóshajója, a sztereolitográfiával működő Form 2 bemutatója idején, 2015-ben kezdték fejleszteni. A Fuse 1 is az ipari minőségű 3D nyomtatást célozza meg, és más gyártókhoz hasonlóan a Formlabs szintén barátibbá szeretné tenni az SLS-gépek árait.

A rendszer 677x668x1059, munkaterülete pedig 165x165x320 milliméter. Sok más SLS-rendszerhez hasonlóan, a munkatér eltávolítható és új feladathoz új dobozzal helyettesíthető. Ezzel csökken a nyomtatások közötti üres idő, amikor a részeket hagyják kihűlni, megtisztítják.

fuse-1-1024x570.jpg

A fejlesztők a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették: minden egyes munkatér, az eltávolítható kamrák alapanyagként félig újrahasznosított matériával tölthetők meg.

Az anyag függvényében a Fuse 1 minimum 100 mikrométer (1 mikrométer a méter milliomodrésze) rétegvastagságot kivitelez meg, míg a maximális sebesség óránkénti 10 milliméter.

A gép kereskedelmi forgalmazása az év közepétől várható.

 

Új Form 2 műgyanta alapanyagok is bemutatásra kerültek

A Formlabs új anyagainak fejlesztését a „több végfelhasználói alkalmazást a 3D nyomtatásba” elv vezérelte. Az anyagtulajdonságok javításával és az árak csökkentésével akarják valóra váltani, az üzleti és a fogyasztói realitáshoz közelebb vinni a tömeges személyre szabás ígéretet.

3dnyomtatas_fuse0.jpg

A cég Greyscale (szürkeskála) műgyanta prototípusának javított változata, a Grey Pro műgyanta pontos és kellően merev, de nyújtható anyag, ellenáll a hőnek, nehezen deformálódik. Az üveggel megerősített Rigid Resin ezzel szemben nagyon merev, a nyomat fényezett hatású.

3dnyomtatas_fuse1.jpg

 

Címkék: nyomtatók CES nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás FreeDee szelektív lézeres szinterezés nyomtatótechnológiák Formlabs Fuse 1

Szólj hozzá!

Új kerámianyomtatót mutat be a CES-en egy amerikai-ukrán startup

ferenck 2018.01.10. 08:30

A 2015-ben alapított New York City székhelyű Kwambio dinamikus 3D fájlmegosztó platformjával vált ismertté, majd a speciális 3D interfésszel rendelkező Unique One printer következett.

A világ különböző pontjain élő befutott tervezőkkel dolgoznak együtt, csak rendelésre és egyedi darabokat (ékszert, díszletet, csontimplantátumot srb.) printelnek. 2017-ben több mint 10 ezer különféle tárgyat nyomtattak, amelyeket aztán főként amerikai és európai ügyfeleknek szállítottak ki.

3dnyomtatas_kwambio.jpg

A cég a legkedvezőbb árú kerámiákat kínálja, kínálatához saját kerámiaport fejlesztett, most pedig a napokban zajló las vegasi CES 2018-on bemutatásra kerülő teljesen új kerámianyomtatóval rukkolt elő.

A legtöbb mai printeren nem nyomtatható gyorsan és pontosan kerámia. Az ezzel (is) foglalkozó cégek általában öntőformát printelnek, azt töltik meg az anyagkeverékkel, majd öntvényt készítenek. Az égetés előtt az öntőforma egy részét eltávolítják, a maradék pedig a tűzben esik szét. Ezt a folyamatot a tárgy zománcozásával, fényezésével kötik össze, és az egész, például egyetlen csésze legyártása kb. 10 napig tart.

3dnyomtatas_kwambio0.jpg

Az új Ceramo One géppel változik a helyzet: csökken a gyártási idő, 160 milliméter per másodperc a tempó, a kb. 20 mikronos pontosság előrelépés, és közben a négyzetcentiméternyi 12-15 dollár átlagárat 0,08-ra viszi le.

„Most már csak 2-3 óráig tart egy csésze nyomtatása” – büszkélkedett Vlad Usov, a Kwambio vezérigazgatója.

Az eredmény az úgynevezett binder jetting 3DP technológia kerámiaporokkal működő új változatának köszönhető. A Ceramo One felgyorsítja és optimalizálja a gyártófolyamatot.

A gép saját agyagalapú anyaggal nyomtat. A zománcozáshoz 100-nál több színt kínálnak, de opcióik között szerepel az üveg, a matt és az áttetsző végső forma is.

A printerrel ráadásul nemcsak megrendelt kerámiatárgyakat, hanem repülőgép-alkatrészeket és fémtermékek öntőformáit is elő tudják állítani. A maximális méretnél (35x35x38 centi) nagyobb darabokat több részben printelik.

A Kwambio havi 1000 tárgyat nyomtató odesszai gyárában már naponta használják a Ceramo One prototípusát, és az érdeklődőknek sem kell sokáig várniuk: a gép január végétől megrendelhető, ára 25 ezer dollár alatt lesz.

Címkék: kerámia CES nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák binder jetting

Szólj hozzá!

Kőszénből autóalkatrészek 3D nyomtatással

ferenck 2018.01.09. 08:30

A Wyoming állambeli Sheridan-székhelyű, szénnel foglalkozó Ramaco Carbon vállalat egy másik Carbon nevű céggel, a korábban Carbon 3D néven ismert, 2014-ben alapított szilícium-völgyi újítóval kötött megállapodás értelmében utóbbi gyors printerein (M1, M2) fog termékeket előállítani.

A kaliforniai Carbon 2015-ben került rivaldafénybe, amikor bemutatta „folyamatos folyékony interfészgyártás” (CLIP) nevű szélsebes, látható rétegek nélküli technológiáját. Az ultraviola (UV) fénnyel dolgozó speciális CLIP minimum 25-ször gyorsabb a többi technológiánál. A fényt oxigénáteresztő, UV-transzparens ablakszerű felületen keresztül sugározzák. Az ablak felett folyékony műgyanta található. Mivel a printelés az ablakon keresztül történik, folyamatosságát, látható rétegek hiányát az ablak feletti „halott zóna” biztosítja.

3dnyomtatas_carbon0.jpg

Másik komoly újításuk a 3D nyomtatórendszereiket összekapcsoló CarbonSpeedCell hardver végtermékek bármilyen léptékű folyamatos gyártását teszi lehetővé.

Néhány hete 200 millió dollárt fektettek a szilícium-völgyi vállalatba, és a befektetői listán igazi nagyágyú, a GE Ventures, a General Electric kockázati tőkével foglalkozó „részlege” is szerepel. De a Carbon nemcsak gyűjti a pénzt, hanem gyártókkal is összefog, így került kapcsolatba a másik Carbonnal.

3dnyomtatas_carbon.jpg

Az együttműködés értelmében a wyomingiek hamarosan elkezdik gyártani első 3D nyomtatott termékekeit, például autó- és repülőgép-alkatrészeket, orvosi műszereket, építőipari és fogyasztói tárgyakat. Mindegyiket szénkőből kinyert szénnel készítik, és bizakodnak, hogy munkájuk eredményeként a szénszálak ára jelentősen csökkenni fog.

A gyártótevékenységre többek között a Ramaco tervezett új ipari létesítményében, az iParkban kerülhet sor. Elképzeléseik szerint a közeljövőben összesen három fejlett szénalapú technológiákra és gyártásra specializálódó hasonló üzemet alapítanak, amelyekben gyártás mellett komoly kutatásfejlesztések is várhatók. Randall Atkins vezérigazgató nyilatkozata alapján a szakterület főszereplőjévé akarnak válni. (Az iCam és a Brook Mine a másik kettő.)

A printereket tavasszal szándékozzák munkába állítani, egyelőre egy sheridani kis épületben, ahol 20-40 személy dolgozik. Ha minden az elképzelések szerint megy, hamarosan 200-nál is több alkalmazottjuk lehet.

Kérdés, hogy a két Carbon és a 3D nyomtatás meg tudja-e menteni a haldokló szénipart.

Címkék: ipar szén nyomtatók innovátorok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Valódi szemlencsék kiterjesztett valósághoz

ferenck 2018.01.08. 08:30

A 2009-ben alapított, átlátszó anyagok és optikai termékek 3D printelésében úttörő szerepet játszó, LED-eket, szemlencséket gyártó, szakterületén már világelsőnek számító holland Luxexcel NV összeállt a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) headseteket, intelligens és más szemüvegeket készítő, 59 megoldását szabadalmaztatott Vuzix-szel.

Első körben a Vuzix Blade AR okos napszemüvegekhez készítenek szemészeti, azaz egészségügyi célokra szánt lencséket. A bemutatóra a január 9-én kezdődő fogyasztó elektronikai gigarendezvényen, a las vegasi CES-en kerül sor.

3dnyomtatas_lencse0.jpg

Sokan meglepődnek, hogy miért éri meg lencséket printelni. A rétegről rétegre történő nyomtatás akár fénytörést is eredményező pontatlanságokkal jár, komoly csiszolómunkára van szükség stb. Mindezek ellenére kifizetődő, mert például jócskán lerövidül a gyártási idő. Ráadásul a Luxexcel saját technológiát is kidolgozott rá: a Printoptical © Technology pontosan az említett problémákra jelent megoldást. A nyomtatást saját géppel, a Luxexcel VisionEngine-nel kivitelezik.

A hagyományos, szubsztraktív gyártásban először nyers áttetsző lencsét készítenek, amelyet csiszolással finomítanak. A Luxexcel saját fejlesztésű akrilalapú műgyantát (VisionClear) használ, amelyet rétegről rétegre a munkafelületre „dob” a gép, majd UV-fénnyel dolgoz meg. A rétegek összeolvadnak a korábban UV-fénnyel kezelt réteggel.

3dnyomtatas_lencse_1.jpg

3D nyomtatással nemcsak a lencsetervezés kötetlenebb, hanem okos funkciókat is beleintegrálhatnak. A Luxexcel egészségügyi lencséi 2017 márciusa óta felelnek meg a nemzetközi ISO szabványnak.

Ezt követően a cég 10 millió dolláros befektetésben részesült, majd tavaly októberben virtuális és kiterjesztett valóság (VR, AR) fejlesztését jelentették be, amelyre újabb befektetőket keresnek.

A beágyazott intelligens technológiával felturbózott lencsék csak Blade AR napszemüvegekkel szerezhetők be. Ellentétben a látványt okostelefonon átszűrő más AR- és VR-technológiákkal, a Blade szemüveget használ az AR-hez. Android OS-en működik, hullámvezető optikát integráltak bele, van hozzá érintőpad és HD kamera. Üzleti és rekreációs célokra egyaránt használható.

„Az amerikai lakosság 60 százalékának szemkorrekcióra lenne szüksége. Személyre szabott orvosi lencsék nélkül nem tudják teljes mértékben élvezni a legfejlettebb kiterjesztettvalóság-termékeket” – nyilatkozta a Luxexcel vezérigazgatója, Hans Streng.

Paul Travers, a Vuzix vezérigazgatója szintén örül az együttműködésnek, a vevőkör bővülését várja tőle.

Címkék: szemüveg orvosi optika kiterjesztett valóság

Szólj hozzá!

Új nyomtatószolgáltatást indíthat az Amazon

ferenck 2018.01.05. 08:30

Kevés cég befolyásolta olyan mértékben a kereskedelmet, mint teszi az 1994-ben a legendás vállalatvezető Jeff Bezos garázsában alapított és online könyvesboltként indult Seattle-székhelyű Amazon. Több szektor ellátási láncát alakította át, és hamarosan a 3D nyomtatásra is hatással lehet egy most szabadalmi oltalmat nyert értékesítési rendszerrel.

A rendszer lehetővé teszi, hogy a cég feldolgozza a fogyasztók 3DP-vel kapcsolatos rendeléseit, terveiket a szolgáltatás részeként kinyomtatják, és vagy postával juttatják el hozzájuk, vagy személyesen vehetik át.

3dnyomtatas_amazon.jpg

Jelenleg több online 3DP rendelőrendszer működik, nyomtat tárgyakat, például a Shapeways vagy a Thingiverse. Ezeknek a rendszereknek a célközönsége viszont inkább a technológiát ismerő személyek, vagy ipari megrendelőkre összpontosítanak. Az Amazon az átlagfogyasztót veszi célba.

Az ötlet nem új, a vállalat 2013-ban adta be a szabadalmi kérelmet. 2014 júliusában 3D nyomtatott tárgyakra specializált webboltot nyitott, és már akkor egyértelműnek tűnt, hogy Bezosék óriási potenciált látnak a technológiában. A boltban főként hobbistáknak árulnak hardvert és segédeszközöket, többek között a LulzBot és a 3DSystems termékeit. Tényleges nyomtatás-szolgáltatást viszont nem kínáltak, és a mostani megoldás komoly hatással lehet a fogyasztóknak az additív gyártótechnológiához való viszonyulására.

3dnyomtatas_amazon0.jpg

2017 végén újabb lépést tettek: 50 és 70 millió dollár közötti összegért felvásárolták a 3D szkenneléssel foglalkozó new yorki Body Labs startupot.  

A szabadalmi kérvényben egyszerű példával szemléltették elképzelésüket: eltörik egy csaptelep-fogantyú, az érintett személy leadja a rendelést, online könyvtárban találnak neki digitális CAD-modellt. Maga a printer vagy kívülálló személynél/cégnél, vagy az Amazon raktárában van, de mobil is lehet, és akár az alkatrészt kiszállító teherautót is felszerelhetik vele.

A leírás legnagyobb nóvuma, hogy a printelést a szállító teherautóban is elvégezhetik.

A vállalat a pénzmegtakarítás innovatív módját látja a szolgáltatásban: a feldolgozási idő csökkenésével, kevesebb tárolási időre lesz szükség és a munkaköltség is alacsonyabb.

A technológia-alapú hozzáállás jellemző az Amazon üzleti modelljére – nem véletlen, hogy távirányított drónokkal is kísérleteznek, ők szállítják ki a megrendelt tárgyakat, köztük akár 3D nyomatokat is.

A szabadalmat többen fogadták kétellyel, mert szerintük meglévő online 3DP szolgáltatásokra emlékeztet. A Szabadalmi Iroda jóváhagyása viszont a cégbe vetett bizalom jele – napjaink egyik óriása ezt a területet is felvirágoztathatja, megújíthatja.

Címkék: szolgáltatások Amazon Shapeways Thingiverse

Szólj hozzá!

Tajvani ízületimplantátumok Kínában

ferenck 2018.01.04. 08:00

A 3D nyomtatás egyik legdinamikusabban fejlődő alkalmazási területe a medicina, azon belül is a különféle beültetések világa. Ilyenek a pici ízületi implantok, amelyeket például a gerincnél juttatnak a szervezetbe.

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala, az FDA az utóbbi években sok hasonló eszköznek adott zöld utat az amerikai piacon, és Európában, valamint a fejlett ázsiai országokban szintén egyre több printelt beültetést és művégtagot használnak.

A következő években a tendencia erősödni fog, a növekvő keresletnek folyamatosan javuló minőségű kínálattal próbálnak eleget tenni.

3dnyomtatas_tajvan.jpg

Az additív gyártótechnológia népszerűsége elsősorban a páciens anatómiai jegyeihez való tökéletes illeszkedéssel, a személyre szabhatósággal magyarázható. Hagyományos eljárásokkal szabványméretű beültetéseket dolgozhatók ki, és nem is tudnak érdemileg foglalkozni egyedivé tételükkel.

Egy csak az újabb technológiára jellemző másik fontos pozitívum, hogy a 3DP-vel kivitelezett darabok lyukacsossága, üregessége pedig új sejtek növekedésére ad lehetőséget.

3dnyomtatas_tajvan0.jpg

Az 1973 óta működő tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézetben (ITRI), a világ egyik vezető, például a Fraunhofer Társasághoz hasonló nonprofit k+f műhelyében fémes additív gyártómegoldással 2018-as kereskedelmi forgalmazásra kész újfajta ortopédiai beültetést fejlesztettek. Úgy tervezték őket, hogy abszolút passzoljon kínai személyek anatómiájához. (Az ITRI egyik ipari partnere a belga Materialise.)

A kutatást és a biomimetikus (biológiát utánzó) implantok kínai piacra juttatását az ITRI biomedikális technológiával és műszerekkel foglalkozó részlegének vezérigazgatója, Chii-Wann Linn irányítja. Csapata sikeresen dolgozott ki egy személyre szabható implantok tervezését és 3D nyomtatását 12 óra alatt megvalósító programot. Az áramvonalasított folyamattal lényegesen gyorsabb a beültetés, a betegek pedig jóval kényelmesebben érzik magukat műtét közben.

Az ITRI gerincmodell csigolyaszelvényével szemléltette ezirányú tevékenységét. A gyártás kizárólag Tajvanon történik, de a beültetések 2018 végére már a Kínai Népköztársaságban is beszerezhetők lesznek.

Címkék: orvosi implantátumok Kína Tajvan

Szólj hozzá!

Nyomtatott buszmegálló Kínában

ferenck 2018.01.03. 08:30

A Sanghaj agglomerációjához tartozó Fenjing beírta nevét a 3D nyomtatás történetébe: a városban nyílt meg a világ első printelt buszmegállója. A helyi 4-es járat utasait kiszolgáló különös szerkezet tudomány, technológia és természet egyedi kombinációja.

Az alkotás a kínai „szcéna” egyik meghatározó szereplőjének számító WinSun Construction Technologies munkája. A designnal és dekorációval is foglalkozó építőipari vállalat nevéhez fűződnek többek között a híres sanghaji nyomtatott házak (2014). Sok építőanyag-szabadalmuk (üvegrostokkal megerősített gipsz, cement stb.) van, munkáikhoz általában újrahasznosított építkezési és ipari hulladékot, valamint salakot használnak. A 4800 dolláros, 200 négyzetméteres házakat gigantikus méretű gépekkel hozták létre.

3dnyomtatas_buszmegallo.jpg

2015 elején jelentették be, hogy Sanghajban elkészültek a világ akkor legmagasabb – ötemeletes – nyomtatott lakóházával, valamint az első nyomtatott villával. Az ezer négyzetméteres villa külső és belső díszítését szintén 3D nyomtatótechnológiával kivitelezték.

Később Dubaiban és Szaúd-Arábiában is bekapcsolódtak projektekbe, és a világ egyik legfontosabb 3DP vállalatává fejlődtek. Elmondásuk alapján egy 9,5x40x6 méteres ház nem egész egy nap alatt 5 ezer dollárért felépíthető. Az egyedi összetevőket a cég műhelyeiben készítik el, teherautók szállítják az építkezés helyszínére, ahol acél és más anyagok felhasználásával összeszerelik őket.

3dnyomtatas_buszmegallo0.jpg

2016-ban a Sanghajhoz közeli Yangshan hegyes részén környezetbarát házakat és nyilvános illemhelyet építettek. Az addigi közvécék brutálisan lehúzták az összképet, az új tájrendezési koncepció értelmében viszont tökéletesen beolvadnak a környezetbe. A természet ihlette mellékhelyiségekhez 3D nyomtatást használtak, a tetőket a botanikus kert páfrányfenyő-leveleiről mintázták. Az elemeket előre elkészítették, a helyszínen csak az azokat összeszerelő három munkásra és egy darura volt szükség. A szennyvíz-elvezető rendszert szintén printelték.

Ezek után következett a buszmegálló. A szürke szerkezetet helyi gyárban nyomtatták, majd a helyszínre szállították és összeállították. Úgy dolgozták ki, hogy illeszkedjen a környezetbe. A helyszínen korábban csak tábla jelezte, hogy megálló, úgyhogy a járókelők meglepődtek, hogy építési munkálatok nélkül, egyik napról a másikra hírtelen meglátták a várakozó utasokat a természet viszontagságaitól megvédő szerkezetet.

Az üzleti és technológiai innovációt aktívan támogató helyi önkormányzat printelt utakban és más épületekben is gondolkozik.

Címkék: épület épületnyomtatás Kína

Szólj hozzá!