HTML

FREEDEE blog

"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson

3D WORSKHOPOK

Legyél Te is az additív gyártástechnológiák szakértője!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

3D nyomtató árak

Érdekelnek a legjobb asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek árai?

Töltsd le az árlistánkat!

Következő lépések


Hirdetés

 

FRE3DEE a Facebookon

Különleges drónt nyomtattak Szingapúrban

ferenck 2016.12.02. 11:30

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) és a Stratasys a felsőoktatási intézményben PhD-tanulmányokat folytató Philip Keane irányításával repülőgép-minőségű anyaggal, a hőre lágyuló műanyag ULTEM 9085-tel különleges drónt építettek. A gépet Keane tervezte és nyomtatta. A nagyon erős, de könnyű, kereskedelmi repülőkhöz használt ULTEM 9085-ből ők alkottak először repülésre kész kvadrokoptert.

nanyang_1.jpg

A drón 60 kilót elbír, beágyazott elektronikája a nagyon meleget is elviseli. A beágyazott elektronika komoly kihívás 3D nyomtatóknak, mert 160 fok felett már nem megy velük a printelés. Keane és társai speciális módosításokat végeztek, és az egyetlen lépésben kivitelezett folyamat ugyan babra munka volt, de sikerült. Arra is ügyelniük kellett, hogy egyes alkatrészek maximum 20 percig bírják ki a magas hőmérsékletet. A motorokat és propellereket a teljes váz elkészülte után szerelték fel.

Címkék: Szingapúr drónok Stratasys nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

Nemzetközi űrállomás: 3D nyomtatás környezetbarát műanyaggal

ferenck 2016.12.02. 08:30

Ezentúl zöld műanyaggal is printelhetnek a súlytalanságban.

Amióta az első 3D nyomtatót beüzemelték a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), praktikus és promóciós célokra printeltek tárgyakat. Elsődlegesen persze az űrhajósoknak segít, hogy meghibásodott darabokat helyben, a Földről történő szállítás kiiktatásával pótoljanak. Egy az ISS-től értelemszerűen igen messzi 3DP bolton keresztül viszont az érdeklődők elküldhetik digitális fájljaikat, és ők is rendelhetnek űrben készült nyomatokat. És kit ne érdekelne egy Made in Space print?

greenplastic.jpg

Űrbéli printelésre fejlesztett alkalmazásokról sokat hallunk, nyomtatóanyagokról viszont alig. Gyakran spekuláltak már a regolitról, hogy egy szép napon, majd igen, de a prózai valóságban egyelőre odafent is főként ABS műanyagot használnak. Változást hoz, hogy az ISS printerét fejlesztő Made in Space és a hőre lágyuló gyantákkal foglalkozó Braskem gyártó egyéves munkával környezetbarát műanyagot dolgozott ki. A GreenPE cukornádból készült polietilén, újrahasznosíthatósága és más „zöld” tulajdonságai miatt kifejezetten az űrre, a súlytalanságra találták ki.

greenplastic0.jpg

Az új anyagból speciális csatlakozót printeltek először, a fájlokat a Földről küldték az ISS-re. A konnektor szintén printelt növényöntöző-rendszerhez készült.

Címkék: űrkutatás világűr űrhajózás műanyag környezetbarát technológiák ABS nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

Cipőszobor

ferenck 2016.12.01. 11:30

Shane Griffin new yorki multimédia-művész elkészítette a Yeezy Boost 350 cipő 3D nyomtatott másolatát. Az eredeti lábbeli Kanye West és a printelt cipők világában otthonosan mozgó Adidas közös munkája, a fehér Polyjet gyantából létrehozott szoborhoz azt „darabolta” három részre az alkotó. Az életnagyságú 15x17x25,4 centiméteres darabhoz 3D szkennelést, majd fotogrammetriát alkalmazott.

cipo_4.jpg

A torzítást a digitális modell középső részének átalakításával érte el. Végig ügyelt, hogy egyforma tömeg nehezedjen a három részre, és hogy megtalálja az ehhez szükséges egyensúlyt.

Digitális hibák optikai illúziója – összegeztek a szakértők.

Címkék: cipő szobrászat

Szólj hozzá!

Tovább bővül a világ legnagyobb 3DP kiskereskedése

ferenck 2016.12.01. 08:30

November 22-én újabb és méretesebb, több mint 1800 négyzetméter alapterületű boltot nyitott a koppenhágai 3D Printhuset, a világ legnagyobb 3DP kiskereskedése. A szó szerinti fordításban „3D nyomtatás háza” legújabb boltjának egy háromszintes – egyébként 200 éves – belvárosi épület ad otthont.

A kb. 900 négyzetméteres első két éve nyílt meg, tavaly pedig a skandináv ország második legnagyobb városában Aarhusban is debütált a közben a 3D Systems egyik terjesztőjét, a 3D Scandinavia Aps-t felvásárló startup.

Az új boltban kizárólag 3DP technológiákat árulnak és mutatnak be: a 3D Systems, az Artec, az XYZ Printing stb. legújabb termékeit ismerhetik meg a látogatók.

koppenhaga.jpg

Külön hangsúlyt fektetnek az épületnyomtatásra és a kapcsolódó rendszerekre. Nem véletlen, hogy a nyitóünnepségen maga Enrico Dini, a szakterület úttörője és leghíresebb képviselője, a D-Shape printer feltalálója is részt vett, beszédet mondott.

Jim Larsen igazgató kihangsúlyozta, hogy a 3D nyomtatás egyre több alkalmazásban és iparágban fontos tényező, majd arról beszélt, hogy az építészetre külön figyelnek a következő években.

A prototípuskészítésen és vizualizáción „túllépett” 3DP technológiákkal főként az üzleti és a fogyasztói szférát célozzák meg.  

Címkék: épület épületnyomtatás 3D Systems

Szólj hozzá!

Minden fogtechnikában helyet kaphat ez a 3D nyomtató?

FreeDee 2016.11.30. 11:00

A digitális technológiák, köztük a 3D nyomtatás izgalmas változásokat hoznak a fogtechnikai laboratóriumok életébe. Az additív gyártástechnológiák fogorvosi felhasználásának lehetőségei rendkívül széleskörűek, azonban a fogászatban jelenleg közismert 3D nyomtató megoldások magas ára határt szabott a széleskörű felhasználásnak. Az amerikai Formlabs vállalat által fejlesztett Form 2 SLA 3D nyomtató és a Dentál SG alapanyag ezen a kialakult helyzeten tud változtatni. Felborítva az eddigi status quo-t a legkisebb fogtechnikai laborok számára is elérhetővé válik a 3D technológia minőségi kompromisszumok nélkül.

 form-2-dental-sg-okoszisztema.jpg

A digitális fogászat korát éljük, amikor a 3D nyomtatást a munkarutinjuk részévé tevő laboratóriumok kiemelkedhetnek a termelésük felgyorsításával, a minőség és a precizitás javításával. Az additív gyártás és az elérhető biokompatibilis, hőálló vagy kiégethető műgyanta alapanyagok segítségével kiemelkedő pontossággal és minimális emberi munkaerőköltséggel készíthetőek hídművek, fúrósablonok, teljes állkapcsok, koronák vagy vákuumformázott, áttetsző fogszabályzók. A 3D nyomtatott modelleknek a kezelésen túl a műtétek tervezésében és az oktatásban is kiemelkedő szerepe van, mivel a CT felvételek alapján készült sablonokon előre megtervezhető, akár be is gyakorolható egy beavatkozás, ezzel csökkentve az operáció idejét.

 dental-sg-drill-detail.jpg

Form 2 SLA 3D nyomtatót fejlesztő vállalat célja, hogy termékének hála széles körben elterjedhessen a professzionális additív gyártástechnológiák fogászati alkalmazása. A termék és alapanyagainak árát ennek megfelelően a fogászati 3D nyomtatók piacán szokatlanul alacsonyra lőtték be, pedig a Form 2 tökéletes mechanikai és nyomtatási minőséget képvisel. Megalkotására egyedül azért kellett várni, mert a sztereolitográfiás technológiát védő szabadalmak csak 2014-ben jártak le. Ugyanebben az évben jelent meg a Form 1+ modell, majd egy évre rá a Form 2, idén pedig az alapanyagok fejlesztésével FDA pecsétes Dentál SG műgyantát (EN-ISO 10993-1:2009/AC:2010, USP Class VI) és 289 fokig hőálló anyagot is piacra dobott a cég. Előbbi (egyelőre) az egyetlen asztali 3D nyomtatóhoz fejlesztett biokompatibilis műgyanta a világon.

 dental-sg-row-wcopy.jpg

A folyamat eredményeként elérhető közelségbe került a kisebb fogtechnikai laborok számára is a 3D nyomtatás házon belüli alkalmazása minőségi kompromisszum nélkül. A Form 2 azonban nemcsak a kisebb és közepes fogtechnikák számára érdekes. A nagyobb fogtechnikák a jelenleg elterjedt fogászati 3D nyomtatók árának tizedéért azonos termelékenységű, de alacsonyabb bekerülési és fenntartási költségű, több gépes minilaborokat állíthatnak fel. Talán ez lenne a jövő? Ezeknek a laboroknak nemcsak a beruházási költsége és fenntartási költsége alacsonyabb, de azonos minőséget és zökkenőmentesebb üzemeltetést is biztosítanak, mivel egy gép esetleges meghibásodása nem okozza a teljes kapacitás megszűnését.

A FreeDee Printing Solutions által forgalmazott Form 2 fogászati alkalmazhatóságát fogtechnikusokkal és implantológusokkal együttműködve tesztelte a Formlabs. A pontossági vizsgálatok alapján a Form 2 által nyomtatott sebészeti sablonok megfeleltek, sőt meghaladták az iparágban elvárt pontosságot. A gyártó legnagyobb szakmabeli támogatója Dr. Michael S. Scherer amerikai szájsebészeti specialista, aki több webinárban, saját weboldalán és személyes workshopokon is megosztja az érdeklődőkkel a sztereolitográfiás 3D nyomtatás általa bevett felhasználási gyakorlatait. A gyártó weboldalán megtekinthető előadásából kiderül, hogy mennyire üzleti szemmel közelítette meg a 3D nyomtatás bevezetését a praxisába. Meglátta a fantáziát, de számolt is. Megállapította, hogy a 30 000 Euró fölötti gépekkel szemben a 3000 Euróba kerülő Form 2 mindössze havi 10 fogív vagy sebészeti sablon kinyomtatása esetén már egy év alatt visszahozhatja az árát. Ez egy kisebb labor felhasználási igényeinek és kockázatvállalási képességének sokkal jobban megfelel.

dental-accuracy-heat-map1.jpg

Fontos, hogy nemcsak hardver, de szoftver területén is érdemes nyitva tartani a szemünket. Például a CBCT felvételek nyomtatható 3D modellé alakításához is rendelkezésünkre állnak olyan ingyenes, open-source megoldások, mint például az InVesalius szoftver. A CT vagy az intraorális szkennelés alapján létrehozott 3D modellek pedig ingyenes, könnyen elsajátítható 3D modellező programokkal is szerkeszthetők, mint a Blender, a Meshmixer, a Netfabb Basic vagy a Google Sketchup. Dr. Michael S. Scherer a sebészeti sablonok tervezéséhez a BlueSkyBio programot használja, amely alapvetően ingyenes, csak a modellek exportálásának van díja: sablononként körülbelül 10-20 dollár. Összeadva az .STL export költségeit és az alapanyagárat, egy házon belül nyomtatott fogászati fúrósablon önköltsége a Form 2 3D nyomtatóval és az említett szoftvermegoldásokkal 4-8 ezer Forint közé eshet. Egy fogív nyomtatása - melyhez nem kell a BlueSkyBiohoz hasonló program költségeivel számolni - 1-2 ezer Forint és 3-4 óra a gép legprecízebb, 25 mikronos felbontásában.

 

 

Szólj hozzá!

5 dolog, amit szeretünk a 3Doodler Startban

FreeDee 2016.11.30. 08:30

A 3Doodler csapata februárban jelentette be, hogy a népszerű 3D nyomtatótoll, a 3Doodler Create gyerekeknek szánt verzióján dolgozik. A legkisebbeknek szánt varászceruza az ígérethez híven megérkezett a karácsonyi szezonra. Mostantól leemelhető a hazai játékboltok polcairól és online is megrendelhető a 3doodler.hu-n. A tech gyermekjátékok piacának meghódítására teremtett 3D toll akkumulátorral működik, nincs forró alkatrésze és egyedülállóan környezetbarát anyaggal működik, amit akár le is nyelhetünk! Ez még nem minden.

boy_and_girl_doodling-web.png

A 3Doodler.hu-n összegyűjtöttek 5 dolgot, amit imádni fogsz a 3Doodler Startban:

  1. Érintsd meg! Sem a toll hegye, sem a tollat elhagyó anyag nem forró, mivel olyan, különleges bioműanyagot használ, amely elképesztően alacsony hőmérsékleten olvad. Így a kezeinket is bátran bevethetjük az alkotás során.
  2. Nézd, nincsenek zsinórok! Doodlerezz ott, ahol kedved szottyan! Egyetlen töltéssel akár 45-60 percig lehet vezeték nélkül 3D-ben rajzolni a 3Doodler Starttal.
  3. Dobd fel régi játékaidat is! Rajzolj új fejet a Barbie-nak, ugratót a matchboxoknak vagy egészítsd ki a LEGO-ból készült építményeidet. Egy 3Doodler Starttal felszerelt gyerkőc pillanatok alatt meglátja a vásznat a háztartásokban elszaporodó, megunt figurákban és játékokban, amelyek más esetben talán a szemetesben végeznék.
  4. Nincs hulladék! A 3Doodler Start öko-pálcikái a háztartási komposztba dobva vagy a kertben elásva pár hét alatt lebomlanak (a polcon azonban nincs mitől félteni őket). Egészségedre, Földanya!
  5. A móka soha nem érhet véget! Az alapfelszerelésben található anyagszálakkal rengeteg tárgyat rajzolhatunk, hiszen egyetlen 3Doodler pálcika a saját hosszának 10-szeresére is nőhet.

Mostantól a legkisebbeket sem köti a papír és a ceruza. A gyerekek alkotó kedvéhez tökéletesen passzoló eszközt a gyártó 8-13 éves korig ajánlja, ami a 3Doodler Start jellemzőit figyelembe véve egy nagyon óvatos besorolásnak tűnik.  A 3Doodler Start és a 3Doodler Create számos boltban és online is megvásárolható. A Startot alapcsomagban és szupercsomagban is megvásárolhatjuk. Az alapcsomag a tollon kívül egy projektkönyvet és 2 csomag anyagszálat, a nagyobbik kiszerelés pedig 8 csomag öko-pálcikát és 8 egyedi, a tökéletes rajzokat garantáló, sablonként szolgáló DoodleBlokkot tartalmaz.

 

Címkék: 3Doodler 3d toll 3Doodler Start

Szólj hozzá!

3D nyomtatással csökkenhet a világ olajfogyasztása

ferenck 2016.11.29. 11:30

Thina Margerith Saltvedt, a svéd Nordea pénzügyiszolgáltató-csoport norvég elemzője szerint 3D nyomtatással és elektromos autókkal csökkenthető az olajfogyasztás. A Párizs-székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) viszont a szállítás, repülés, kamionok és petrolkémiai termékek iránti növekvő igény miatt az olajfogyasztás növekedését várja.

olaj_1.jpg

Egy koppenhágai IEA-találkozón Saltvedt támadta az energiaügynökség álláspontját. Azzal érvelt, hogy a 2000-es években az olajnak kevés alternatívája volt, és az ára is magas maradt, ezzel szemben napjainkban több az alacsony üzemanyag-fogyasztású hajó és az elektromos autó, „zöldebbek” a repülőgépek. Az elektromos autók széleskörű elfogadása kulcstényező lehet, piacukról viszont eltérnek a források. Az IEA 150 millió (részben vagy teljesen nyomtatott) elektromos autót vár 2040-re, a Bloomberg viszont 450 milliót. Saltvedt az utóbbival ért egyet. Adjuk hozzá az elektromos technológiák elterjedését a hajó-, busz- stb. gyártásban, és az olajfogyasztás csökkenése rögtön elképzelhetőnek tűnik.

Saltvedt szerint – a szél és napenergia mellett – a 3D nyomtatás szintén fontos szerepet játszhat. Termékek helyi gyártásával csökkenthető az üzemanyag-igényes földi, vízi és légi szállítás. Az olajfogyasztás néhány évig emelkedik még, de 2025-re visszaesik – véli.

Címkék: jövő energiaellátás

Szólj hozzá!

3D nyomtatóból lézervágó

ferenck 2016.11.29. 08:30

A CNC-marók és a lézervágók sajnos még mindig nagyon drágák, és így sokak számára elérhetetlenek.

Ezért lehet hasznos az egyik Instructables oldalon található használati utasítás, hogy hogyan alakítsunk át kb. 40 dollárért átlagos, nyílt forrású fogyasztói 3D nyomtatót lézervágóvá. Hardverszinten egy 500mW 505NM lézert kell hozzá beszerezni, mást nem.

lezervago.jpg

Az extrúdert kell kiszednünk a gépből, és a lézert kell a printerre rögzíteni. A legtöbb munka a lézer elektronikájának huzalozásából áll. Természetesen le kell tölteni lézermeghajtó szoftvert is (Inkspace és lézer pluginja), meghatározni az x/y korlátokat, bíbelődni a z-tengellyel. Mindezek után már csak a g-kód generálása marad.

lezervago0.jpg

Amíg a gép lézervágóként működik, értelemszerűen nem használhatjuk 3D nyomtatásra. Nehezebb műanyagokra és fémre nem alkalmas, egyszerű metszésre, vésésre és könnyen vágható anyagokra viszont tökéletes.

Címkék: lézervágás Instructables

Szólj hozzá!

Bútorkészítés 3D nyomtatással

ferenck 2016.11.28. 11:30

A DJ-ből bútorkészítővé lett, egyébként 3DP-fanatikus Jon Christie különleges módszerrel valósítja meg Rhinoceros szoftverrel kidolgozott modernista terveit. Szakított a hagyományos eljárásokkal: sötét diófát kever printelt poliamiddal, azaz régi vágású míves munkát posztmodern csúcstechnológiával hoz közös nevezőre.

butor.jpg

A skandináv design ihlette művész elmondása szerint a különös szintézissel drága, sok hulladékkal járó és időigényes elemeket iktat ki az alkotói folyamatból. Szabadabban dolgozhat bonyolult geometriai és szobrokra emlékeztető formákon, gyorsabb a prototípuskészítés, jobb minőségű a végeredmény. 3D nyomtatással az egyéni ízlés szerint méretezhető, személyre alakítható bútorokat egyszerűbb darabokban elküldeni, és könnyebb a vásárlónak otthon összeszerelni.

Legérdekesebb a szállítást megkönnyítő gyors szét- és összeszerelés.

Címkék: szoftver bútor

Szólj hozzá!

Az amerikai gyártók évi 100 milliárd dollárt spórolhatnak meg 3D nyomtatással és más okos technológiákkal

ferenck 2016.11.28. 08:30

Az amerikai Szabványok és Technológia Nemzeti Intézete (NIST) kimutatta, hogy a 3DP és más kibontakozóban lévő technológiák egyrészt több mint évi 100 millió dollárt spórolhatnak meg az ország gyártóiparának, másrészt az innováció és a növekedés motorjaivá válhatnak.

sporolas.jpg

A nonprofit NIST négy fejlett gyártóterületről végzett mélyelemzéséből kiderül, hogy a 3DP önmagában az előállítási összköltséget 18,3 százalékkal csökkentő 4,1 milliárd megtakarítást jelenthet. Azokat az alkalmazásokat vizsgálták, ahol az additív gyártás a leghatékonyabb opció.

sporola0.jpg

Gyártókkal, menedzserekkel, kutatókkal és termékfejlesztőkkel készített interjúk alapján az intézet a modern technológiák elfogadásának 5-10 akadályozó tényezőjét is azonosította. 3DP gépsor felállítási költsége, a nyomtatás sebessége és a készségekkel kapcsolatos aggodalmak merültek fel leggyakrabban. Számítások alapján viszont kiderült, hogy a technológia használata már most kifizetődő.

sporolas1.jpg

A 3DP mellett a fejlett robotikát, az úgynevezett roll-to-roll (R2R) és az okos gyártást vizsgálták, amelyek együttesen generálnak több mint 100 milliárd dollár évi megtakarítást. Első helyen az okos gyártás áll 57,4 milliárd dollárral, második a robotika/automatizálás (40,1 milliárd). („Az R2R technológia olyan eljárást jelent, melynek során az általában szerves polimerből készült flexibilis hordozóra hengerek segítségével rányomtatják a speciális, vezető tintával vagy más módon készített tranzisztorokat, diódákat. Az eljárás során nagy hosszúságú, akár 50 km-es szalagok készíthetők, melyek utólag méretre vághatók, a darabok összeilleszthetők” – olvassuk a technológiáról az Óbudai Egyetem ismertetőjében.)

Címkék: jövő gazdaság robot gyártótechnológiák

Szólj hozzá!