HTML

FREEDEE blog

"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson

3D WORSKHOPOK

Legyél Te is az additív gyártástechnológiák szakértője!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

3D nyomtató árak

Érdekelnek a legjobb asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek árai?

Töltsd le az árlistánkat!

Következő lépések


Hirdetés

 

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és 3D szkennelés a hazai autóiparban

FreeDee 2016.10.26. 12:51

Múlt héten ért véget a hazai autóipari gyártók és beszállítók legnevesebb országos rendezvénye, az Automotive Hungary. A Hungexpo A pavilonjában idén a magyar járműipar komplex fórumán a gazdaság legdinamikusabb ágazata jelent meg; a hazai autógyárak mellett a beszállítók, alkatrészgyártók és a járműiparhoz kötődő szolgáltató, valamint tudományos, kutatási és oktatási szféra szereplői is képviseltették magukat. Nem csoda, hogy a kiállítói standok között nagyfelbontású 3D nyomtatóval és professzionális 3D szkennerekkel is találkozhattunk.

autotechnika-kiallitas2.jpg

autotechnika-kiallitas3.jpg

Akik egy kicsit mélyebben érdeklődnek a gépcsodák műszaki részletei iránt, azoknak is mindenképpen érdemes volt kilátogatni a rendezvény 3 napjának egyikére, hiszen olyan dolgokat csodálhattak meg, amit egy szokványos autóban esélytelen. Fokozatmentes automataváltó 1:1-es méretarányban, elmetszve. Audi S5 motorblokk. Fémalkatrészeket készítő CNC munkagépek működés közben. Autógyárakban használatos összeszerelő robotok. A felsorolás végtelenül folytatható lenne. Idén azonban a kiállítók között és a szakmai előadások sorában is találkozhattunk 3D nyomtatással és 3D szkenneléssel, a FreeDee standján 3D nyomtatók és 3D szkennerek által készített autóipari alkatrészek kerültek bemutatásra.

 14797499_1309743269066438_1228345406_n.jpg

Idén több, mint 250 kiállító volt jelen a rendezvényen, akik nem csak üzleti, de HR ajánlatokkal is várták a látogatókat. A négy hazai autógyár mellett olyan, a saját területükön meghatározó cégek is képviseltették magukat, mint például: AGC Glass, Beewatec, Bosch, Bridgestone, Continental, Duvenbeck, Fanuc, Flextronics, Karsai Műanyagtechnika, Kirchhoff, Knüppel, KUKA, LUK Savaria, MOL, Otto Fuchs, Shinwa, SMR, Takata, Thyssen Krupp, Wedco, ZF. Számos város és régió is megjelent a kiállításon, úgy, mint: Nyugat-Pannon Régió, Miskolc és Győr, és idén először csatlakozott hozzájuk Tatabánya is. Kollektív bemutatókra is lehetőség nyílt, hiszen közös kiállítói standokat szervezett a Czech Trade, az Advantage Austria, a Német-Magyar Ipar Kamara, a MAJOSZ és a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara.

A FreeDee Printing Solutions standján a digitális gyártástechnológiák legfrissebb technológiai vívmányaival ismerkedhetett meg a látogató, hiszen nemzetközi szinten a kiállítás 0. napján debütált az Ultimaker 3 professzionális kétfejes 3D nyomtatója, valamint a pár hete megjelent Makerbot Replicator + asztali 3D nyomtató is bemutatásra került a kiállítói térben. Akik pedig tökéletes felületi minőségű mesterdarabokat szerettek volna látni, azokat a Formlabs Form 2 sztereolitográfiás 3D nyomtatója kápráztatta el, mely mostantól Magyarországon is elérhető.

form-2-sla-nyomtatas.jpg

A hazai asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek területén piacvezető vállalat standján az Artec professzionális 3D szkennerei is helyet kaptak. A látogatók megtekinthették, milyen részletgazdag 3D-s modelleket lehet készíteni az 50 mikron felbontású Artec Spider és Artec Eva eszközökkel. A FreeDee 3D Akadémia pedig teltházas szakmai előadást is tartott a csütörtöki napon a 3D nyomtatás és 3D szkennelés autóipari alkalmazási lehetőségeiről.

 autoipari-3d-eloadas1.jpg

A standon különlegesen nagy érdeklődésnek örvendett, hiszen egyszerre több csúcstechnológiás 3D nyomtató is működés közben volt megfigyelhető. Az Ultimaker nagyfelbontású FDM technológiás 3D nyomtatói híresek különlegesen finom felbontásukról (akár 20 mikron), és halk, precíz működésükról; nincsen ez máshogy a legújabb, 3-as modell esetében sem: itt azonban már az oldható támaszanyagnak köszönhetően bármilyen komplex geometriát elkészíthetünk a legfinomabb részletekkel. Akik már próbálkoztak kétfejes 3D nyomtatással, ismerik az eljárás buktatóit: a tökéletesen egy síkba szintezett fejek is bele tudnak maszatolni egymás nyomtatási rétegeibe, így búcsút mondhattunk a szép, tiszta felületú nyomatoknak. A több tízmilliós, ipari FDM gépeknél ezt az egyik fej megemelésével, majd visszaengeésével küszöbölték ki: a technológia azonban az Ultimaker 3 megjelenéséig nem volt elérhető az open-source 3D nyomtatók között. AZ Ultimaker 3 cserélhető fejmagjai közül a másodlagos extruder mechanikusan felemelkedik, amikor az extruder használaton kívól van, és visszaugrik a helyére, amikor ezzel a fejjel nyomtat a gép. A különleges kialakítású extruder ráadásul 280 C-ig fűthető, így magasabb olvadáspontú, ipari termpolasztikus polimerekkel is tud nyomtatni a gép, mint például a Nylon vagy a PET. Természetesen az előző, 2+-os sorozathoz hasonlóan itt is két méretben kerül forgalomba a készülékek: az Extended változat az alapváltozathoz képest 100mm-rel magasabb Z tengellyel rendelkezik. A vízoldható PVA támaszanyaggal egyszerű és kényelmes a munka, a támaszanyag leoldását siettethetjük például ultrahangos mosóberendezéssel is.

 img_20161018_183616.jpg

A Makerbot termékcsalád legújabb tagja, a Replicator+ is folyamatosan nyomtatta a tárgyakat a kiállítás ideje alatt. A Replicator+ elődjéhez képest számos hardveres és szoftveres újításon esett át: a megnövelt építőtérfogat, halkabb és precízebb X tengely, valamint a ToughPLA csomaghoz fejlesztett külöonleges extruder mind-mind a professzionális gépek megoldásait ültetik be az asztali gépek működésébe. Az új, Makerbot Print szoftver ráadásul egyszerre több gépből álló nyomtató laborok szimultán üzemeltetésére is alkalmas, ráadásul ezentól nincs szükség modelleink stl formátumra történő konvertálására sem, hiszen natív CAD formátumokból közvetlenül elindíthatjuk 3D nyomtatási munkáinkat a program felületén keresztül.

 image003.png

A Replicator+ mindössze október 31-ig kapható bevezető áron.

A legnagyobb érdeklődésnek azonban a Formlabs sztereolitográfiás 3D nyomtatója örvendett, a Form2 által készített 3D nyomtatott mintadarabok ugyanis messze túlmutatnak az eddig a 3D nyomtatott alkatrészekről alkotott képünkön. A készülék 25 mikronos felbontása tökéletes felületi minőséget eredményez, az alkalmazható speciális alapanyagok és a hihetetlen részletgazdag megmunkálás a professzionális, ipari gépek sorába emelik az egymilliü Ft körüli amerikai 3D nyomtatót. Ráadásul nagyszilárdságú, flexibilis és salak nélkül kiégethető alapanyagok is elérhetőek a precíz géphez, így az ékszerészeti és fogászati, valamint precíziós öntészeti feladatokat is ki tudja szolgálni a pontos mérnöki prototípusok mellett. A fogtechnikai laborok számára kifejlesztett, FDA minősítéssel ellátott dental alapanyaggal pedig szájba helyezhető implantológiai fúrúsablonok is készíthetőek a Formlabs gépével.

 14741748_1309743252399773_2078282282_n.jpg

Az eljárás legnagyobb előnye a hihetetlenül finom felbontás mellett a műanyagszálas technológiával szemben az, hogy a modellek teljesen homogén, izótróp szerkezettel épülnek fel, így nem kell attól tartani, hogy a rétegvonalak mentén az alkatrész elhasad vagy elnyíródik. Ezzel az eljárással ipari pontossággal készíthetőek nem csupán prototípusok, de szilikonszerszámok készítéséhez mesterdarabok vagy viaszveszejtéses eljáráshoz öntészeti minták is. A Form2 által készített mesterdarabok ugyanis remekül alkalmazhatóak vákuumöntészeti eljárásokhoz, amikor költséghatékonyan szeretnénk kis szériában replikálni egy 3D nyomtatott alkatrészt.

 

A FreeDee 3D Akadémia szakmai előadásán az érdeklődők megismerhették, milyen lehetséges módokon lehet az autóipari gyártástechnológiai folyamatokat hatékonyabbá tenni 3D szkennerekkel és 3D nyomtatókkal. A nagyfelbontású Artec 3D szkennerek alkalmasak bonyolult formák mérésére, reverse engineering feladatokra vagy minőségellenőrzésre is, ráadásul az Artec speciális akciójának keretében az eszközök kedvezményes csomagban vásárolhatóak meg a Geomagic for Solidworks reverse engineering kiegészítővel együtt. Az kézi eszközzel így egyszerűen ellenőrizhetőek a gyártott alkatrészek méretbeli tűrései, de régi, használt szerszámokról is készíthetünk szerkeszthető CAD modellt az újabb tervezéshez.

A szakmai előadáson szó esett a különböző alkalmazott 3D nyomtatási technológiákról, melyek közül talán az FDM eljárás terjedt el a legszélesebb körben. Az olcsó üzemeltetés és a különböző műszaki polimerek alkalmazhatósága teszi ennyire népszerűvé a szálolvasztásos nyomtatást: az ipari műanyagokból készült költséghatékony, egyedi alkatrészek nem csupán prototípusgyártásra vagy kisszériás sorozatgyártásra teszik alkalmassá az eljárást, de gyártósori segédalkatrészek (jig-ek, gauge-ek és sablonok) előállítására is rendkívüli hatékonysággal használható.

autoipari-3d-eloadas2.jpg

Akik tizedmilliméteresnél finomabb felbontású prototípusokra, mesterdarabokra vagy öntészeti mintákra vágynak, azoknak sem kell többé több tízmillió Ft-ot fizetnük egy nagyfelbontású, sztereolitográfiás 3D nyomtatóért: a Formlabs eljárásával részletgazdag, tökéletes felületi minőségű alkatrészek készíthetőek alacsony üzemeltetési költségekkel. Ráadásul a hónap végéig a hazai forgalmazó egymillió Ft alatti bevezető áron kínálja a Form2 3D nyomtatót, így a kisebb tervezőirodák és szerszámüzemek, valamint minőségügyi laborok számára is elérhetővé vált mind a professzionális 3D szkennelés, mind a nagyfelbontású 3D nyomtatás.

Az asztali 3D nyomtatók mellett bemutatásra kerültek a Renishaw fémnyomtatási és vákuumöntészeti technológiák is; melyek az ipari, kisszériás gyártásban és különleges fröccsöntő szerszámbetétek gyártásában nyújthatnak segítséget a hazai autóipari gyártók számára.

Az autóiparban az angol Renishaw cég neve régóta jól cseng a mikron pontosságú tapintófejek és koordinátamérő-berendezések kapcsán, a cég azonban úttörő az additív gyártástechnológiák területén is. Professzionális fémnyomtatóik olyan komplex geometriájú, formakövető hűtőfuratokat tartalmazó fröccsöntő szerszámbetétek gyártására is alkalmasak, melyek segítségével egy alkatrész gyártásának ciklusideje akár a felére csökkenthető, így akár a duplájára növelve a gyártási folyamat termelékenységét. A Renishaw fémnyomtatói, valamint a fémnyomtatási szolgáltatás hazánkban a FreeDee portfóliójában is elérhető; jelenleg titánból, alumíniumból, martenzites acélból és szerszámacélból készülhetnek alkatrészek, akár utólagos hőkezeléssel vagy szubtraktív megmunkálással is.

A vákuumöntészet ugyan hagyományos technológiának számít a 3D nyomtatáshoz képest, azonban remekül kiegészítik egymást, amikor precíz, kisszériás gyártásra van szükségünk alacsony darabárral. A Renishaw vákuumöntő gépei több tucatnyi alkatrészt képesek legyártani egyetlen mesterdarab alapján készült szilikonszerszám segítségével, így töredékére csökkentve a kisebb sorozatok gyártásának idő- és erőforrás-igényeit. Az alapváltozatok poliuretánnal, a drágább gépek Nylonnal vagy viasszal is képesek dolgozni, így akár fémöntészeti feladatokra is alkalmasak. Novembertől a Renishaw Magyarország jóvoltából a FreeDee 3D Akadémia oktatótermében is helyet kap egy demo változat az említett gépből, a kurzusok hallgatói megismerkedhetnek a gép működésével és a fehasználható alapanyagok széles spektrumával is.

A szakmai előadás bizonyára sok mérnök gondolkodását elindította, hiszen a prezentáció befejeztével rengetegen maradtak beszlélgetni a technológia nyújtotta lehetőségekről. Voltak, akik most találkoztak először a 3D technológiákkal, de többnyire azért olyan szakemberek, akik már egy ideje foglalkoznak az additív ejárások alkalmazásával. Akiket mélyebben érdekel a technológia, vagy konkrét esetet illetve projektet szeretnének szakértőkkel átbeszélni, azok bátran jelentkezzenek a 3D Akadémiai additív gyártástechnológiai képzéseire vagy személyes műszaki konzultációra a FreeDee Szentkirályi utcai stúdiójában. Aki esetleg lemaradt a csütörtöki szakmai előadásról, és kíváncsi milyen lehetőségeket kínál a 3D nyomtatás és 3D szkennelés az autóiparban, erről a linkről letöltheti az előadás anyagát regisztrációt követően.

Szólj hozzá!

Sinto istenség 3D nyomtatásban

ferenck 2016.10.26. 11:30

3DP művészek inkább sci-fi témák, s nem a múlt megörökítésére használják a technológiát. Nem így a régi és modern világokat, sintoizmust, buddhizmust, animét és mangát egyaránt megidéző, a teaszertartástól a poszthumán valóságig témák sokaságát feldolgozó Taketo Kobayashi.

Jelenlegi projektje, a Krisztus előtt 12 ezer és 300 közötti Jomon-korba visz vissza: a YAGYOROZ Sarutahiko sinto istenség ősi és modern designmintákat harmonikusan egyesítő printelt szobra, pontosabban egy ötezer éves darab másolata.

sinto.jpg

A sinto „8 millió istenére” összpontosító projekt ember és természet békéjére, egy idealizált, háború nélküli, a japán kulturális identitás kialakulásában meghatározó szerepet játszó világra emlékezik. Kobayashi animizmust és imákat nyomtatott szépséges szoborformába.

Sarutahiko Amaterusu napistenség egyik leszármazottját, Niniginomikotót várta a földön, és látta el tanácsokkal egy keresztútnál. Kobayashi értelmezésében Sarutahiko a napnál is ősibb, időtlen szellemlény.

A nyomtatást a szoborspecialista iJet 3DP vállalattal együtt, a 3D Systems ProX500SLS gépén kivitelezte. A lándzsával együtt 60 centi magas darab nejlonporból készült fehér porcelán stílusban.  

Címkék: vallás művészet szobrászat Japán 3D Systems

Szólj hozzá!

Új üzleti modell gyors gyártáshoz

ferenck 2016.10.26. 08:30

A GE (General Electric) és az autónyomtatás-specialista Local Motors a termék- és technológiafejlesztést felgyorsító közös új megközelítésének lényege a nyílt innováció összekapcsolása a kisszériás gyártással.

A Fuse nevű kezdeményezés, vállalkozók, tudósok, programozók, mérnökök és mérnökök nemzetközi digitális közössége a termékfejlesztés kihívásait igyekszik változatos teszt-, képalkotó- stb. módszerekkel megoldani.

A fizikai megvalósításhoz mikrogyárakat szándékoznak használni, amelyekben a GE-csapat, fogyasztók, vállalkozók és diákcsoportok gyűlnek össze. Három művelettípusra összpontosítanak: gyors prototípuskészítésre, kisszériás gyártásra és moduláris kísérletezésre. Az első mikrogyár Chicagóban nyílik idén decemberben.

fuse_1.jpg

A Fuse a világ elsőszámú digitális ipari cégévé kíván fejlődni. A chicagói üzem nem-destruktív tesztmegoldásokkal foglalkozik. orvosi képkészítő eszközökön végzik a teszteket, hogy CT szkeneket könnyebb legyen tárolni és továbbítani szakértőkhöz.

A Fuse induláskor a GE Innováció Hálózatra, startupok, újító műhelyek stb. globális ökoszisztémájára fog támaszkodni. Megalapítása új részleggel (Forth) bővíti a Local Motorst. Míg a Local Motors a már-már közösségi „társalkotással” és mikrogyártással viszi piacra járműveit, a Forth platformot és szolgáltatásokat nyújt hozzá, hogy a gyártásban különféle iparági partnerek, például a GE és az Airbus Csoport is részt vehessenek.

Címkék: üzleti modell innovátorok GE gyártótechnológiák gyors prototípuskészítés

Szólj hozzá!

Az Autodesk besegít Dubai jövőjébe

ferenck 2016.10.25. 11:30

Az Autodesk 100 millió dolláros Spark alapjával vesz részt a nyomtatott székházáról ismert Dubai Jövő Alapítvány (DFF) nagyratörő elképzeléseinek valóra váltásában. Az együttműködés keretében a DFF helyi 3DP projekteket javasol jóváhagyásra az Autodesknek.

A 3D szoftverek „építőkockáiként” ismert, 2014-ben debütált Sparkst azért hozták létre, hogy programfejlesztőket segítsen a 3D nyomtatás jövőjére vonatkozó ötleteik kivitelezésében. Az alapítványt utána találták ki, rendeltetése az additív gyártás fellendítése folyamatos újításokkal.

autodeskdubai.jpg

Mint ismert, Dubai 2030-ra bevallottan a 3DP világvezető hatalmává kíván válni, és szinte bármilyen anyagi áldozatot bevállal a célért. Az Autodesk-együttműködés része az emirátus 2030-ig nagy vonalakban kidolgozott 3D Nyomtatás Stratégiájának.

A támogatás nem merül ki az anyagiakban: az Autodesk marketinggépezetét, a DFF pedig 3DP-lehetőségeit bocsátja az érintettek rendelkezésére.

Címkék: jövő szoftver Dubai Autodesk

Szólj hozzá!

Klasszikus Nintendo-kazetta inspirálta hangszert nyomtattak

ferenck 2016.10.25. 08:30

Az 1980-as években sikert sikerre értek el az árkádjátékok.

A játéktermi minta megihlette a Nintendót is, és a legendás japán cég úgy döntött, hogy kazetta (cartridge) alapú otthoni konzolt fejleszt. 1983-ban jelent meg, kezdeti hibák után 1984 végére már a szigetország konzoleladási listáinak élére is állt.

nintendo.jpg

Ez az ősi NES konzol, Super Mario és a véletlen inspirálta az edmontoni Brady Grumpelt és Ryan Senger nyomtatott Harmonicartridge-ét, a klasszikus „kazetta” és egy harmonika különös keverékét, a Kickstarteren 19 dollárért beszerezhető, már az év végi ünnepek előtt kiszállításra kerülő, zsebben is kényelmesen elférő fura hangszert.

Remek ajándék nosztalgiázó játékrajongó barátoknak, ismerősöknek.

Címkék: konzol játék hangszer Kickstarter Nintendo

Szólj hozzá!

Új 3DP szoftvercsomaggal áll elő a Siemens

ferenck 2016.10.24. 11:30

A Siemens bejelentette az additív gyártás teljes folyamatát, az első lépéstől az utolsóig, tervezést, szimulációt, tényleges gyártást stb. (end-to-end) átfogó szoftvercsomagját. Az integrált megoldást 2017 januárjától használhatják az érintettek, elsősorban az autó-, a légi jármű- és az orvosiműszer-ipar szereplői.

A több elemből álló csomag az NX (CAD/CAM/CAE) és a digitális életciklus-menedzselő Teamcenter szoftvert, a szimulációs programokból és tesztmegoldásokból álló Simcenter portfolió mellett a Siemens elismert Gyártási műveletkezelő (MOM) portfoliójának a teljes automatizálást támogató két új részét (SIMATIC IT és a SIMATIC WinCC) is tartalmazza.

siemens.jpg

„Ez csak az újgenerációs gyártási lehetőségek kezdete, és a Siemens optimalizált end-to-end folyamatra összpontosít az additív gyártás ipari szintű használatára összpontosító szoftvertechnológiával” – jelentette ki Tony Hemmelgarn, a Siemens PLM Software elnöke.

Címkék: szoftver szimuláció Siemens

Szólj hozzá!

3D nyomtatógyárat épít Prága mellett a GE

ferenck 2016.10.24. 08:30

A General Electric (GE) és a cseh kormány megállapodott, hogy a multinacionális nagyvállalat 3D nyomtatógyárat épít Prága mellett. A nyitást 2022-re tervezik, és többek között a következőgenerációs Cesena Denali repülőgépek motorját készítik majd a légijármű-alkatrészekre specializálódó létesítményben.

A GE 3D fémnyomtatás iránti érdeklődését jól szemlélteti, hogy egyrészt folyamatban van a terület két meghatározó cégének (SLM Solutions, Arcam) felvásárlása, másrészt a mamutvállalat repülőrészlege is előszeretettel alkalmazza a technológiát.

gepraga.jpg

Az amerikai Textron konglomerátumhoz tartozó Cesena főként kisméretű, például Kanada erdei felett repkedő „turistagépeiről” ismert, de csúcskategóriás termékeket szintén készít. A magángépek kényelmi szolgáltatásait nyújtó, üzleti rendeltetésű Denali az utóbbi kategóriába tartozik. Kicsit nagyobb is, mint a többi Cesena repülő.

Az újgenerációs darabok a mostaniaknál ugyan könnyebbek, viszont elég masszívak lesznek a New York-Miami és hasonló távok megtételéhez. A GE 400 millió dollárt szán a fejlesztésre, 3D nyomtatással jelentős mértékben csökkenti a repülő előállítási és üzemeltetési költségeit, mérnökei például 845 részt 11 printelt komponensbe tömörítenek.

A helyszínválasztás nem a véletlen műve: a GE 2008-ban vásárolta fel a helyi Walter Aircraft Enginest. A felvásárlás előtt a cég évtizedekig nem gyártott turbólégcsavaros hajtóművet, azóta viszont a közösen előállított darabokkal kb. 30 repülőgéptípus közel 20 millió órát repült. Az új gyárral megsokszorozódnak a lehetőségek.

Címkék: ipar repülőgép GE fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Nyomtatott megatérkép Tokióról

ferenck 2016.10.21. 08:30

A tokiói iJet 3D nyomtatócég elindította One Hundred Tokyo projektjének Kickstarter-kampányát. A városképről készítettek monumentális nyomatot, a teljes sorozat száz 100x100x3 milliméteres darabból áll, a kerületek külön-külön is megrendelhetők. A Z tengely 3 millimétere természetesen csak az átlagházak magasságára vonatkozik, a felhőkarcolók, Tokió-torony stb. értelemszerűen jóval magasabbak.

A világ legnépesebb, felhőkarcolók számát tekintve ötödik legnagyobb városáról azért készítettek nyomatot, mert a vizuális identitásának meghatározó részét jelentő vertikális karakter nehezen adható vissza fényképeken, de még videókon sem igazán. Madártávlatból megörökített teljes 3D anyagon viszont igen.

tokio_2.jpg

Az 1:12,5 kicsinyítésű méretarányos darabok össze is kapcsolhatók, de külön-külön szintén funkcionálnak. A teljes színskálát felvonultatják, döbbenetesen élethűek és pontosak. Mindegyik darabot felcímkézték a hátoldalon, könnyű kirakni a teljes szettet.

Speciális járművekről felvett, teljes 3D-ben megörökített anyagokból generálták az adatokat és a virtuális 3D modelleket is. Az ebben segédkező Zenrin cég korábban a Google Maps-szel, a Microsofttal és más cégekkel is együttműködött, úgyhogy az adatok ugyanolyan pontosak, mint a Google, a Microsoft stb. által használtak.

tokio0_2.jpg

Maga a nyomtatás a 3D Systems gépein történt, gipszporral és speciális műgyantával dolgoztak. Rossz hír viszont, hogy a térkép drága lesz – a tenyérben elférő darabok ára 85 dollár a kampány támogatóinak, az egész pedig 8750, de csak korai adakozóknak. A rendelések leszállítása novemberre várható.

A kampányból befolyó összeget az iJet további peremkerületek, városrészek kivitelezésére szándékszik felhasználni.

Címkék: térkép Japán Kickstarter

Szólj hozzá!

Nyomtatott Pompeji

ferenck 2016.10.20. 11:30

A Svéd Pompeji Projekt azzal a céllal indult 2000-ben a római Svéd Intézetben, hogy feltárják és tanulmányozzák, elemzik a Vezúv kitörésétől 79-ben elpusztult város egy részét.

pompeji0.jpg

Az évek során összegyűlt óriási fénykép- és adatmennyiséget 2011-ben digitális elemekkel egészítették ki. 2011-ben és 2012-ben a kutatócsoport 3D szkennelést is végzett, nemrég pedig több 3D modellt tett közzé, köztük egy digitálisan teljesen rekonstruált komplett házét, amelyet virtuálisan bejárhatunk.

Címkék: régészet ókor történelemtudomány 3D szkennelés

Szólj hozzá!

Ötször gyorsabb nyomtatótechnológia?

ferenck 2016.10.20. 08:30

A profi és ipari 3D nyomtatással foglalkozó Prodways és a CEA-LITEN (a francia Atom- és alternatív energiák hivatala és a hozzá tartozó Megújuló energiák és nanoanyag technológiák innovációs laboratóriuma) két éve dolgozik együtt. Az együttműködés keretében fémport organikus kötőanyaggal keverő új 3D fémnyomtató eljárást fejlesztettek. Az eljárás első eredményét, sikeresen legyártott titánalkatrészeket nemrég mutatták be.

Az új technológia több szempontból is előnyösnek tűnik.

prodways_1.jpg

Akár ötször is gyorsabb lehet, mint a közvetlen fémprintelés, mindenfajta fém (titán, kobalt-króm, nikkel-króm-molibdén ötvözetek stb.) megmunkálható vele, egészségügyi, biztonsági és környezeti szempontból egyaránt komoly előrelépés. Ez azért lehetséges, mert finom részecskék helyett port állítanak elő vele. A nyomtatás mellett a teljes munkafolyamat időtartamát szintén lerövidíti, és egyben a költségeket is csökkenti. Kevesebb energiára van szükség hozzá, mint amennyit egy sütő olvasztáshoz elhasznál. Mindezek mellett pontosabb is a jelenlegi fémnyomtató technológiáknál.

A kutatóknak több kihívást kell még orvosolniuk a további fejlesztéseknél, de az első eredmények mindenképpen óriási előrelépésnek számítanak.

Címkék: ipar környezetbarát technológiák innovátorok fémnyomtatás környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!