HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz egy új szakmát!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

Szimulációs szoftverrel bővíti repertoárját a GE

ferenck 2017.11.20. 08:30

A GE jó ideje a 3D fémnyomtatás, a technológia ipari alkalmazásának egyik legfontosabb szereplője. A Concept Laser 2016. decemberi és az Arcam 2017-es akvizíciója után (a GE mindkettőben többségi tulajdonos) az erre a területre szakosodott, 2016-ban alapított GE Additive saját megoldásaira alapozva, szerteágazó tevékenysége részeként például gépek és anyagok mellett gyártással, technikákkal stb. kapcsolatos, kifejezetten gyakorlati tanácsadást szintén kínál.

Az akvizíciók és a partneri szerződéskötések természetesen folytatódnak, a cég együttműködik az ATLAS fémprinter Concept Laser által kivitelezett gyártásában közreműködő GKN-nel, legutóbb pedig a szimulációs szoftvereket fejlesztő belga GeonX-et vásárolta fel.

3dnyomtatas_ge0_1.jpg

A megállapodás részletei egyelőre nem nyilvánosak, az viszont biztos, hogy a vállalat Virfac (Virtual Factory, azaz a sokatmondó virtuális gyár) termékét a GE tevékenységébe integrálják.

Mindkét fél elégedettnek tűnik, Mohammad Ehteshami , a GE Additive alelnöke elmondta, hogy elkötelezettek a 3D nyomtatóipar felpörgetése mellett, amelynek a szoftver fontos szereplője lehet.

3dnyomtatas_ge_1.jpg

A mérnöki gyakorlatra fejlesztett, additív gyártásnál és más területeken is hasznos Virfac termelési folyamatokat szimulál. Gyártás előtt ítél meg termékeket, előrejelez hibákat, torzulásokat, repedéseket és becslést is készít az adott darab tartósságáról. A szimuláció eredményeként kevesebb prototípust kell készíteni a fejlesztési szakaszban, illetve javul a termék minősége, hosszabb lesz az élettartama.

Mindezek együtt csökkentik a fejlesztési költségeket és a termék hamarabb kerül piacra.

A szimulációs szoftver különösen a Concept Laser által alkalmazott szelektív lézeres olvasztáshoz (SLM) és az additív réteges gyártáshoz (ALM), így a Concept Laser minden eddigi gépénél nagyobb munkaterületű ATLAS printerhez is ajánlott. A porformájú ötvözetek megmunkálásának és az olvasztómedence szimulálásra is alkalmas programmal a GeonX és a GE olyan busásan jövedelmező ágazatokat céloz meg, mint például a légjármű- és az autóipar, illetve az energetikai szektor.

Címkék: szoftver cégek ipar szimuláció nyomtatók GE fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Nyomtatóporok, fáraósír és World of Warcraft - ez történt a napokban

ferenck 2017.11.17. 08:00

Együtt fog működni a bioalapú poliamid anyagairól ismert francia Arkema vegyipari cég és az ipari 3D nyomtatás úttörője, a német EOS. Előbbi speciálisan az utóbbi legújabb ipari 3DP platformjára, az EOS P500-ra fejleszt majd magas hőmérsékletet is bíró porokat.

Egy másik vegyipari óriás, a BASF szintén új együttműködéseket jelentett be. Az EOS, az XAAR és a Ricoh lesznek a partnerei, az egymástól független három megállapodás célja a 3DP lehetőségek bővítése. A BASF nyomtatóanyagokat fog fejleszteni a három cégnek.

Szabadalmi oltalmat kapott a nyomtatott elektronika úttörője, a Nano Dimension nyomtatófej-karbantartó rendszere. A piacvezetők egyikének számító tisztítórendszer speciális levegőszívó folyamatot alkalmaz, és közvetlenül nem érintkezik a fejjel. Megelőzi a fúvókák kimaratását, amellyel meghosszabbítja a fej élettartamát.

3dnyomtatas_hirek1_2.jpg

Szabadalmak: a 3D bionyomtatás dél-koreai fejlődését szemlélteti az ország ezirányú irodájának november 13-i közleménye, mely szerint 2013-ban 6, 2014-ben 16, 2015-ben 31, 2016-ban 50 oltalmi kérelmet (beültetések, eszközök, anyafok stb.) adtak be ezen a területen. Az egyik ok, hogy egyre kevesebb a donor, a másik pedig a mostani implantátumok mellékhatásai.

A 3D printergyártó lett Mass Portal speciálisan a „nyílt anyagú” 3DP iparra tervezett új termékvonalat indít. A professzionális szintű nyomtatószál (filament) szárítókat, ebben a kategóriában az első darabokat a frankfurti Formnexten mutatták be.

3dnyomtatas_hirek2_2.jpg

Szintén a Formnexten jelentette be az Identify 3D a Materialise-zal közösen fejlesztett biztonsági megoldását. A szoftver lehetővé teszi, hogy felhasználói kontrollált hozzáféréssel és engedéllyel kódolják és továbbítsák tervfájljaikat. Munkáikra így nagyobb rálátásuk lesz.  

Mellükön és hasukon összenőtt ikreket választottak szét nyomtatott modellek alapján egy római kórházban. A modellekkel a sebészek jobban látták a szerveket, pontosabban fel tudtak készülni a beavatkozásra. A 17 hónapos algériai kislányokon 11 hónap előkészület után 10 órás műtétet hajtottak végre. Minden rendben ment, az ikrek jól vannak.

3dnyomtatas_hirek_1.jpg

A Dubai Út és Közlekedési Hatóság (RTA) az egyik motorja annak a folyamatnak, hogy a város világviszonylatban is meghatározó technológiai csomóponttá és a 3DP egyik kulcsfontosságú helyszínévé vált. A napokban az RTA bejelentette, hogy nyomtatott buszmegállót, gyalogoshidat, tengeri teherhajó-állomást tervez, és a fentebbi képen látható Hatta Gates projektet is a hatóság jegyzi.

3dnyomtatas_hirek0_2.jpg

A bázeli Antikenmuseumban, ambiciózus ötéves projekt első részeként 3D szkenneléssel és nyomtatással „újraélesztették” a Krisztus előtt 1323 és 1279 között élt I. Széthi fáraó szarkofágját. A projekt célja a teljes sír rekonstruálása és az eredeti helyszínhez, a Királyok Völgyéhez közeli kiállítása.

A világhírű Blizzard Entertainment az eddigi legnagyobb videojáték diorámával (3D-s múzeumi/kiállítási makettel) került be a Guinness Rekordok könyvébe. A 120 négyzetméteres World of Warcraft maketten több mint 10 ezer nyomtatott miniatűr karakter látható.

Címkék: szabadalom orvosi ipar történelemtudomány Dél-Korea Dubai EOS nyomtatóanyagok bioprinting játékfigurák nyomtatószálak

Szólj hozzá!

Februártól a Times Square-en lesz a világ legnagyobb lencséje

ferenck 2017.11.16. 08:30

A világ jelenlegi legnagyobb lencséje, a 3,66 méter magas és 2,44 méter széles 1893 óta viseli tiszteletreméltó címét. Hawaii harmadik legméretesebb szigete, Oahu egyik világítótornyában, a Makapu’u ponton található.

Hamarosan változik a helyzet, mert a következő Valentin-napra, a Formlabs (és vezető tervezője, Marcelo Coelho) és az Aranda/Lash designstúdió Ablak a szívre installációja, egy 3,05x3,66 méteres Fresnel-lencse az eddigi rekordot átadja a múltnak. A terv megnyerte az évente megrendezésre kerülő Times Square Valentin Szív Designverseny tizedik „kiadását”, kivitelezésén már dolgoznak is.

3dnyomtatas_timessquare.jpg

1090 összekapcsolódó nyomtatott téglaformából fog állni, mindenféle formájú és méretű kamerákkal pakolják tele. Eleve úgy találták ki, hogy a híres tér képét torzítsa el, örökítse meg. Optikailag meghajlítja a fényt, középpontjában egy szívalakú ablakkal. A látogatók az ablakba nézhetnek, fényképezhetik magukat benne, teljessé téve a szemlencse és a kameralencse közti kapcsolatot.

„Marceloval a Times Square-en sétáltunk, és megállapítottuk, hogy mindenki fényképezi magát. Ebben az értelemben a tér azt jelképezi, hogy hogyan éljük meg a világunkat. Kultúránk fizikai manifesztálódása, kamerákon és képernyőkön keresztüli szétszóródása és magunkba szívása” – jelentette ki Aranda.

3dnyomtatas_timessquare0.jpg

„Mindent a lencse tesz lehetővé, ezért döntöttük el, hogy a Times Square-hez méretezve elkészítjük a sajátunkat” – magyarázza az MIT-n végzett brazil-amerikai Coelho.

Az installációhoz az eredetileg világítótornyokba, tükrök helyettesítésére szánt Fresnel-lencsét választottak, hogy a fényforrás fénye minél messzebbre jusson el. „A koncentrikusan elhelyezkedő lencsemetszetek gyújtótávolságai a lencse fénytani középpontjától azonos távolságra vannak, így a rajta áthaladó fénysugarak nem széttárva, hanem párhuzamosan haladnak. Ennek köszönhetően tömege és vastagsága a vele egyenértékű – azonos gyújtótávolságú és átmérőjű – gyűjtőlencsénél lényegesen kisebb” – írja róla az MLZPhoto Tudástára. Két változatát különböztetjük meg: az egyik képalkotásra, a másik nem-lépalkotásra használt.

3dnyomtatas_timessquare1.jpg

Az Ablak a szívre diffúz lencséje a fényt magába fogja, és olyan, mint a világítótornyoké vagy egy nagyító. Az optikus hatását megtartó installáció gömbszerű görbületté laposodó 98 koncentrikus gyűrűre oszlik szét. Minden egyes lencsét egyedileg terveznek, hogy a szerkezet építészeti és optikai elemeként egyaránt működjön.

A lencsekészítés – az üveg megdolgozása – hagyományosan fáradságos folyamat. Korábban lehetetlen volt ekkorát kivitelezni, és a projekttel pont azt szeretnék demonstrálni, hogy mire képes az újfajta tervezés, gyártás és az anyagtudomány vívmányainak alkalmazása.

A téglaformákat nyomtatás után meg kell tisztítani és más utótevékenységek is szükségesek, de ezek megközelítőleg sem annyira idő- és munkaigényesek, mint a hagyományos lencsefényezés. A nyomtatás kb. 50 3D printer kétheti munkája lesz, és a Form 2 sztereolitografikus printerein alapuló Form Cell automatizált gyártórendszer végzi.           

A Formlabs gépeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Címkék: művészet világcsúcs innovátorok sztereolitográfia FreeDee Formlabs

Szólj hozzá!

A világ legnagyobb vegyipari cége is bekapcsolódott a 3D nyomtatásba

ferenck 2017.11.15. 08:30

A Dow Chemical Company, a világ legnagyobb vegyi cége, a DowDuPont egyik ága bejelentette kiváló minőségű nyomtatóanyagokat kínáló EVOLV3D platformját, amellyel egyben azt is jelezte, hogy újabb szereplővel bővült a 3DP világa, ami az előzmények ismeretében cseppet sem meglepő. Magára valamit adó és a jövőre tényleg, s nemcsak lózungok szintjén készülő vegyi cég 2017-ben már nehezen engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon az additív gyártással.

A platform előhírnöke és része az azonos nevű egyetemes segédanyag (Universal Support Material, USM).

3dnyomtatas_dow.jpg

A vállalat a német RepRappal közösen idén már bejelentett egy anyagot, a folyékony szilikongumi LC 3335-öt, valamint egyéb ezirányú tevékenységek mellett az MIT-vel együtt részt vett 3D szerkezeteket nyomtató amerikai gyártócsomópontok létesítésében.

Maga a DuPont (teljes nevén E.I. du Pont de Nemours & Company) 2015-ben, Csomagolás és ipari polimerek részlegének a taulman3D-vel kötött partnersége kapcsán hallatott először magáról ezen a területen. A DuPont egyébként 2017. szeptember 1-én jelentette be egyesülését a Dow Chemical Company-vel, és így jött létre a DowDuPont. A megegyezés eredményeként a két cég anyagtudományi részlegei is egybeolvadtak.

3dnyomtatas_dow0.jpg

A vízben oldódó EVOLV3D USM 3D nyomtatás közben is megtartja a minden segédanyag számára kulcsfontosságú szerkezeti integritását. Eleve úgy tervezték, hogy támogassa bonyolult belső geometriájú és erősen lyukacsos, üreges szerkezetek printelését.

„Változatos építőanyagokat használva is könnyebb lesz vele létrehozni funkcionális, gyönyörű és kiválóan teljesítő részeket. A tervezők könnyen kezelhető és maximálisan teljesítő segédanyagokat keresnek” – nyilatkozta Keith Wilson piaciszegmens-menedzser.

A 2018 elején a taulman3D forgalmazásában piacra kerülő USM az első az EVOLV3D anyagok sorából. A platformot főként prototípuskészítésre és gyártóalkalmazásokra találták ki. A gyorsan terebélyesedő iparág egyre nagyobb igényeit hatékonyan kezelő sokoldalú, olcsóbb és fenntarthatóbb anyagok iránti növekvő keresletnek igyekeznek megfelelni vele. Ezek a matériák szélesebb körű tervezői szabadságot adnak és lerövidítik a termékfejlesztési ciklusokat.

Címkék: segédanyagok cégek anyagtudomány nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

Nyomtasson chipet!

ferenck 2017.11.14. 08:00

Elektronikus eszközök, áramkörök nyomtatása több nehézségbe ütközik, de a problémák ellenére születnek érdekes megoldások. Több műhelyben kísérleteznek velük, viszont az ígéretes eredmények ellenére sem mondható el, hogy terjedőben lenne az áramot vezető fémek printelése.

Legutóbb a Nottingham Egyetem Additív Gyártás Központjában (CfAM) értek el komoly sikert ezen a területen. A Multifunkcionális additív gyártás (MFAM) technológia lényege, hogy egyetlen nyomtatásban használnak különféle anyagokat. Ennélfogva az MFAM ideális módszer elektronikus alkatrészek készítéséhez. Ezekre a darabokra ugyanis jellemző, hogy az áramot vezető és nem vezető részeket lépésről lépésre kell összeszerelni.

3dnyomtatas_elektronika.jpg

A nottinghami kutatócsoport az MFAM élharcosa, speciális folyamatot talált ki, amellyel azt szemléltették, hogy az ultraibolya (UV) fény hogyan használható fotopolimerek (fényre aktiválódó, tulajdonságait megváltoztató műgyanták) nyomtatására, ezüst nanorészecskékből (AgNP) álló tinták gyors feldolgozására és szinterezésére elektronikus tárgyak készítéséhez.

A Nottingham Egyetem egyetlen lépésből álló 3DP folyamata a tintasugaras technológián alapul. A módszer a „kívánság szerinti cseppel” (droplet on demand, DoD) méretezhetőséget kínál, amely előnyeit nem kell külön elemezni.

3dnyomtatas_elektronika0.jpg

Egyik kísérletükben két „tintával”, UV-vel kezelhető szigetelő (az áramot nem vezető) műgyantával és az elektromosságot vezető AgNP-vel dolgoztak. Külön nyomtatófejekbe tették őket, a szigetelő tintát UV-sugárzással nyomtatták és munkálták meg valós időben, miután a kilövellt cseppek megkötöttek (vagy eltűntek). A kötésről kötésre történő megmunkálással finom polimeres felületeket hoztak létre. Minden egyes réteg befejezése után az ezüsttintát az UV-fény szinterezésével rakták a műgyantára.

A folyamat komplexitásának szemléltetésére négy termékmintát printeltek: pici biztonsági chipet, az áramot vezető N betűt, csövön belüli spirálformákat és egy kétkerekes robotikus minijárművet.

„Vezető és nem vezető anyagok egyetlen szerkezetként történő 3D printelése és a tintasugaras nyomtatás pontossága teljes mértékben személyre szabott alkatrészek gyártását teszi lehetővé. Áramkör tervezésekor nem kell szabványértékeket kiválasztani, hanem csak megadjuk az értékeket, majd a printer megcsinálja az alkatrészt” – jelentette ki Chris Tuck, a kutatócsoport egyik oszlopos tagja.

Richard Hague, a CfAM igazgatója szerint „komoly lehetőségek rejlenek ebben az áttörésben. Az MFAM az ipart és a fogyasztókat is befolyásoló 21. századi termékek és eszközök gyártótechnológiájává válhat.”

Címkék: nanotech ezüst anyagtudomány műgyanta félvezető nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Lehűti viselőjét a nyomtatott rostból készült ruha

ferenck 2017.11.13. 08:00

A globális klímaváltozás és a hőmérsékletemelkedés következtében egyre többen használnak, a jövőben pedig még többen fognak használni légkondicionáló berendezéseket. Csakhogy a készülékek egyelőre drágák, hosszabb távon viszont még fontosabb, hogy jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, azaz a klímaváltozáshoz, amely negatív következményeit, ha áttételesen is, de enyhíteni hivatottak, és ezzel be is zárul a kör.

Milyen alternatívák merülhetnek fel, hogy a forróságban kevesebbet vagy egyáltalán ne kelljen használni légkondicionálót?

3dnyomtatas_fiber.jpg

A Maryland College Park Egyetem (UMCP) anyagtudományi és mérnöki tanszékeinek kutatói érdekes ötlettel álltak elő és dolgoznak gőzerővel a megvalósításon, de legalábbis, hogy prototípus-szintig eljussanak. Új textíliát fejlesztenek, különlegessége, hogy egyszer személyes „hűtőegységként” működhet, azaz nem lesz szükségünk külső energiaforrásra.

Nemrég publikáltak is róla egy tanulmányt az Amerikai Vegyészeti Társaság ACS Nano újságjában „3D nyomtatott hőszabályozó textíliák” címmel. A szerzők printelt high-tech szövetek hűtési lehetőségeit elemzik benne.

3dnyomtatas_fiber0.jpgA kutatás kialakulóban lévő trenden, a funkcionális ruhák (nedvességet elvezető tréningdresszek, „szagbiztos” futóöltözékek, ultraviola hullámokat vegyi úton megállító darabok stb.) fokozatos elterjedésén alapul. A funkcionális textíliák népszerűvé válása ellenére a testet hűtő ruhák előállítása sokkal nehezebb. Az eddigi kísérletek vagy túl masszív, ennélfogva sok energiát igénylő anyagokat eredményeztek, vagy nagyon drágának bizonyultak.

A marylandi kutatók praktikusabb valamit akartak. A remek hőátvivő képességéről ismert bór-nitrid vegyületet kombináltak polivinil-alkohollal (PVAc), egy különleges, vízben oldódó műanyaggal. Teljesen új és 3D nyomtatható, valamint különféle textíliákba szőhető nanokompozit-rostot kaptak eredményként.

A teszteknél a high-tech anyag emberi bőrre való hatását szimulálták, és kimutatták, hogy a hő leszívásában a sima PVAc-nél másfélszer, a pamutnál pedig kétszer hatékonyabb, tehát az ebből az anyagból készült ruha viselői tovább érezhetik üdének, frissnek és kényelmesen magukat, mint a hagyományos módszerrel, matériákkal előállított öltözékeket hordók. Ráadásul kevesebb légkondicionálóra van szükség, ami fontos környezetvédelmi szempont.

Egyelőre persze várni kell a különleges hűtőruhákra, hiszen még prototípusok sem készültek, viszont ha felpörög a fejlesztés, borítékolható az átütő siker.

Címkék: környezetvédelem anyagtudomány ruhatervezés környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

Ipari 3D nyomtatás: remek évet zár az EOS

ferenck 2017.11.10. 08:30

Az 1989-ben alapított német EOS a 3D fémnyomtatás úttörője és az ipari 3DP élharcosainak, újítóinak egyike. Közvetlen fém lézerszinterező (DMLS) gépeivel meghatározó piaci szereplőnek számít. Az évvége közeledtével, más cégekhez hasonlóan, ők is visszatekintettek 2017-re, legalábbis az eddig hónapokra, és megállapították, hogy összességében kiváló évet zárnak.

A vállalatnak 65 országban vannak fogyasztói, világviszonylatban 3 ezernél több EOS nyomtatórendszert telepítettek, amelyek 51 százaléka polimert, 49 százaléka fémet nyomtat. Utóbbiak közül 94 a Series-4sorozattermelésre szánt változat. A 2015/2016-os költségvetési évvel összehasonlítva, a cég 10 százalékkal növelte forgalmát. Számszerűsítve, 345 millió euró körüli összeget kalkulálnak, és ebben az időszakban kb. 450 gépet adtak el.

3dnyomtatas_eos_1.jpg

Az EOS azonban nemcsak anyagilag, hanem létesítményeinek számát és méretét tekintve is növekszik, nyáron 9 ezer négyzetméteres központba (Krailling, Bajorország) költöztette gyártórészlegét és oktató/képzőtevékenységét, valamint a laborokat is. A franciaországi és szingapúri létesítmények mérete, illetve az alkalmazottak száma szintén nő. Tavalyhoz képest 200 új dolgozót foglalkoztatnak, így a cég összesen 1200 személyt alkalmaz világszerte. Egyre többen foglalkoznak közülük alkalmazásfejlesztéssel és új szolgáltatások kidolgozásával.

Hamarosan új ipari szintű polimeralapú 3DP rendszert mutatnak be. Az EOS P 500 rendeltetése már nemcsak a prototípuskészítés, hanem egyértelműen a gyártást célozza. A tömegtermelésben (és persze kiváló minőségű alkatrészekben) gondolkozó felhasználóknak szánt gép a negyedik ipari forradalom, az ipar teljes automatizálása felé mutat.

3dnyomtatas_eos0_2.jpg

„Óriási változáson megy keresztül, mainstream piaccá fejlődik az additív gyártás, és a 3D nyomtatás kulcsszerepet fog betölteni az ipari termelés digitalizálásában. A technológiaintegráció döntő jelentőségű. Ennek megfelelően, fogyasztóink is megváltoznak” – nyilatkozta még júniusban a céget alapító jelenlegi vezérigazgató Adrian Keppler.

Az EOS vezetői szerint a 3D nyomtatás implementálása négy szakaszban történik. Az első a részek portfoliójának kidolgozása és a megfelelő alkalmazások azonosítása. A tervezés, folyamatos iterációk és az alkalmazásfejlesztés a második, az additív gyártás szükségletek szerinti kalibrálása a harmadik, nagyon hatékony termelési lánc hitelesítése és méretezése a negyedik.

„Mintegy 300 projekt vezetőivel konzultálva, állapítottuk meg, hogy az additív gyártást implementáló szinte összes cég ezen a négy szakaszon megy keresztül. Minden egyes szakasszal bővülnek az ismereteik, technológiailag érettebbé válnak, ugyanakkor újabb kihívásokkal szembesülnek. E kihívások kezelésében segítjük ügyfeleinket, és igyekszünk hozzájárulni, hogy az additív gyártás fontos szereplőivé váljanak” – jelentette ki az EOS globális alkalmazások és tanácsadás részlegét vezető Güngör Kara.

Címkék: üzlet ipari forradalom ipar polimer nyomtatók innovátorok EOS fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Művégtagokat nyomtatnak Ruandában

ferenck 2017.11.09. 08:30

A 3D nyomtatás egészségügyi-gyógyászati alkalmazásai közül talán a művégtagok a legismertebbek. Az e-NABLE úttörő tevékenysége sokak számára kijelölte az utat, és ma már egyre több helyen próbálnak printelt karokkal és ritkábban, de lábakkal is segíteni a rászorulókon.

Legutóbb egy 1996-ban alapított japán-ruandai NGO, a Mulindi Japan One Love jelentette be november 6-án hivatalos ünnepség keretében: az afrikai országban fognak készíteni nyomtatott művégtagokat, hogy kelet-afrikai érintettek visszanyerjenek valamit mozgékonyságukból és függetlenebbül tudjanak élni.

3dnyomtatas_ruanda.jpg

Az elmúlt húsz évben tíz helyi ortopéd orvos és technikus oktatási költségeit is álltak, hogy részt tudjanak venni a munkában. Közülük egyesek magánközpontokat hoztak létre, és így próbálják elérni a lakosság szélesebb köreit.

Az Emmanuel Gatera Rudasingwa és Mami Yoshida Rudasingwa által alapított szervezet eddig több mint 6 ezer ruandain és 2 ezer burundiin segített ingyen művégtagokkal, mozgószékekkel, mankókkal és más orvosi eszközökkel. Tevékenységüket most bővítik, és új programjukban már 3D nyomtatással dolgoznak.

3dnyomtatas_ruanda0.jpg

A projekt egyelőre kezdeti stádiumban jár, a 3D printerrendszerhez 100 ezer dollár támogatást igyekeznek összegyűjteni. Piackutatást végeznek, hogy eldöntsék, melyek a célnak leginkább megfelelő eszközök.

A környezettudatossággal összekapcsolt fenntarthatóság az elsőszámú cél, és ezzel összhangban nyomtatószálként újrahasznosított műanyaggal dolgoznának. Az újrahasznosítással egyben Ruanda egyre súlyosabb hulladékproblémájára is megoldást kínálnak, de legalábbis enyhítenék.

„Az országnak ez az egyik Japán és Ruanda kétoldalú partnerségében kivitelezendő projektje, és a jövőben remélhetőleg több ilyen lesz. Ebben is bízva támogatjuk a kezdeményezést” – nyilatkozta Takayuki Miyashita, helyi japán nagykövet, majd bejelentette: a program egy részét finanszírozzák. A szervezetet a japán kormány mellett japán magánszemélyek és vállalatok is támogatják.

Patrick Ngoga, a Mulindi Japan One Love által gyerekkora óta segített egyik technikus, ma a helyi nemzetközi Ortopédiai Központ igazgatója több mint 2500 ruandai, burundii és kongói rászoruló állapotán igyekszik javítani.

„Miután segítettek, hogy Japánban tanulhassak, nincs jobb érzés annál, hogy én is segítsek más mozgássérült személyeken” – nyilatkozta Ngoga.

Címkék: orvosi művégtag Japán Afrika eNABLE

Szólj hozzá!

Műanyaghulladékból nyomtatószál

ferenck 2017.11.08. 08:00

3D nyomtatás és oktatás kapcsolata elég közismert, a technológia egyik legfontosabb alkalmazása a jövő generációinak felkészítése a tárgyalkotásra, gyakorlati, konkrét bevezetés a tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák és a matematika, a bűvös STEM világába. Sok intézmény, cég, magánszemély ismerte fel a 3DP oktatási potenciálját, tanmenetekbe dolgozzák be, speciális tanterveket alakítanak ki rá. Magyarországon a FreeDee Printing Solutions az ezirányú kezdeményezések élharcosa.

Darren Lomman ausztrál mérnök szintén az oktatásban, valamint környezetszennyező anyagok újrahasznosításában gondolkozik. A kellemes és nagyon élhető Nyugat-Ausztráliában ugyanis döcög a műanyag újrahasznosítása, pedig rengeteg a plasztik-hulladék, amit ésszerűen fel lehetne dolgozni, például nyomtatószálat (filament) készíteni belőle.

3dnyomtatas_hulladek.jpg

Lomman nonprofit szervezete, a GreenBatch egyrészt az Indiai-óceánt akarja megtisztítani a műanyag-szeméttől, másrészt a 3D nyomtatás iskolai, oktatási alkalmazását kívánja népszerűsíteni.

Mivel Nyugat-Ausztráliában konkrétan nincs műanyag-újrahasznosító üzem, a hulladékot – már ami nem kerül az óceánba – gyakran az azt hamvasztással energiává átalakító nemzetközi piacon értékesítik. Csakhogy a hiányos szabályozás miatt és ha nem rendezett körülmények között történik, ezzel a tevékenységgel széndioxid, szénmonoxid, higany, ólom, kadmium és kénvegyületek, mérgező anyagok kerülnek az atmoszférába.

3dnyomtatas_hulladek0.jpg

Az előrejelzések minden szempontból aggasztóak. 2050-re például több műanyag lehet az óceánokban, mint hal. Lomman erre is gondolva alapította a plasztikhulladékot összegyűjtő és feldolgozó GreenBatch céget. Az általuk gyártott nyomtatószálakkal kielégíthetnék Nyugat-Ausztrália 3D nyomtatóval rendelkező iskoláinak 70 százalékát. Hosszútávú tervük, hogy Nyugat-Ausztrália mediterrán klímájú fővárosában, Perthben felépítsék a térség első plasztik-újrahasznosító üzemét. Előtte gyűjtőpontokat állítanának fel a szövetségi államban, oda kellene bedobni a palackokat stb. A pilotprogramban most kb. 50 iskola vesz részt, ők „adnak otthont” a gyűjtőpontoknak.

Lomman szerint évente mintegy 2, 2025-ig pedig összesen 100 millió műanyagpalack szedhető össze lerakóhelyeken, szemétégetőkben és az óceánon. A jó cél érdekében közösségi pénzgyűjtő (crowdfunding) kampányt indított, illetve 3D nyomtatással készült pólókat és úszódresszeket is árulnak.

Nem ő az első, aki műanyaghulladékot használ 3D nyomtatásra. A Venture-bit speciális gépe nyomtatható labdacsokká dolgozza fel a műanyagot, a cornwalli Fishy Filaments elhasznált halászhálókat és más plasztikszemeteket, a holland Refil joghurtdobozokat alakít át filamentté.

Címkék: oktatás környezetvédelem újrahasznosítás műanyag környezetbarát technológiák Ausztrália FreeDee nyomtatószálak

Szólj hozzá!

3D nyomtatással készül a jövő agyszkennere

ferenck 2017.11.07. 08:30

A Nottingham Egyetem tudósai különleges sisak-prototípust nyomtattak egy úttörő projekthez (a munkában a University College London is részt vesz). A kutatók új agyi képalkotó technológiákkal (magneto-enkefalográfia, MEG) kísérleteznek. A nyomatot páciensek viselték is már.

Az új MEG-szkenner négyszer érzékenyebb, azaz részletesebb képet ad, mint a jelenlegi műszerek. Ezek a szerkezetek az agy természetes elektromos áramlásai által generált mágneses mezők mérésével készítenek térképet gondolataink fészkéről.

3dnyomtatas_agyszkenner.jpg

A kutatást két éve kezdték, és a tervek szerint még három évig tart. Először a kvantumszenzorokban rejlő potenciált vizsgálták, és a pilot után 1,6 millió font támogatást kaptak a Wellcome angol biomedikális szervezettől.

A sisak tervezése és 3D nyomtatása volt a fizikai szerkezet megvalósításának első lépése. Ezeket a fejlesztéseket Nottinghamben, az agy részletes számítási és teoretikus modellezését, az idegtudományi munkákat Londonban végzik.

3dnyomtatas_agyszkenner0.jpg

A gyorsan fejlődő kvantumtechnológia az agy gyenge mágneses mezőire is érzékeny, azokat detektáló újtípusú optikai szenzorok fejlesztését eredményezte. A jelenleg használatban lévő technológiákkal ellentétben, ezek az érzékelők szobahőmérsékleten is működnek, és így közvetlenül a hajas fejbőr felületére helyezhetők. A kutatók számításaiból kiderült, hogy mivel az érzékelők közelebb kerültek a fejhez, detektáló képességük négyszer érzékenyebb az eddigi műszerekénél. Ha sikerrel járnak, forradalmasíthatják az agykutatást.

Rugalmas és személyre szabható rendszerük szakít a statikus, „egy méret mindenkire” megoldásokkal. Sokkal kényelmesebb lesz viselni, a páciens természetes környezetben hajthat végre feladatokat, és nem utolsósorban, szabadabban tud mozogni vele. Ezek a lehetőségek bőven túlmutatnak a mostani technológiákon.

Az új MEG-rendszer különösen hasznos lehet gyerekek vizsgálatánál. Az eddigiek érzékenysége ugyanis jelentősen csökkent, ha kisfejű személyek viselték azokat. A kutatók szerint felnőtteknél három-négyszeres, gyerekeknél és csecsemőknél viszont 15-20-szoros növekedésről beszélhetünk.

Annyival lesz pontosabb a mérés.

Címkék: orvosi innovátorok

Szólj hozzá!