HTML

FREEDEE blog

"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson

3D WORSKHOPOK

Legyél Te is az additív gyártástechnológiák szakértője!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

3D nyomtató árak

Érdekelnek a legjobb asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek árai?

Töltsd le az árlistánkat!

Következő lépések


Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás hologramokkal

ferenck 2017.02.21. 08:30

A 2010-ben alapított, Los Angeles székhelyű, San Franciscóban és a Londonhoz közeli Milton Keynesben laborokat működtető, Dublinben és Bécsben is irodával rendelkező kiterjesztettvalóság-specialista (Augmented Reality, AR) Daqri okos szemüveggel, ipari dolgozók szintén okos sisakjával és 150 ezernél több Jaguar Land Roverbe szerelt homloküveg-kijelzővel, valamint más újításokkal vált ismertté. Mindegyik valósidejű adatokkal növeli a felhasználó élményét az őt körülvevő világról. Érdekesség, hogy a befektetők között olyan hírességeket találunk, mint az ex-arseanalos francia focista Mathieu Flamini, vagy a színész Ashton Kutcher.

A cég legújabb fejlesztése viszont nem AR, nem HoloLens típusú headset, hanem szilárd tárgyakat hologramokkal készítő 3D nyomtató. Természetesen azért kapcsolódik az előbbiekhez, mert a printek hologramból (!) készülnek, és a Daqri más termékeit szintén hologram működteti, azzal vetítenek sebességmérő- és GPS-adatokat kijelzőre, szélvédőre, lehetővé téve például gyártási feltételekre vonatkozó adatok olvasását. Így ne lepődjünk meg azon, hogy műgyantás 3D tárgyakat is hologramokkal próbálnak polimerizálni.

Az újítások alapja egy, hologramokat bonyolult optikák nélkül előállító chip. Ezt a chipet használják 3D printeléshez is.

3dnyomtatoanag_hologram.jpg

De hogyan nyomtassunk hologrammal?

A még nem kész gép különös keverék: egyrészt a DLP, a digitális fényfeldolgozás jól ismert 3D nyomtatótechnológia, másrészt viszont már-már nyugtalanító csúcsmegoldás. Projektor helyett lézerekkel működik, a hardver jelen állapotában csak kicsi vékony tárgyak, például gémkapocs printelhető vele – öt másodperc alatt (átlagos printerrel több percig tart). DLP gépen az expozíciós idő növelésével nyomtatható ugyanannyi idő alatt gémkapocs, mint a hologramos megközelítéssel, utóbbi azonban lényegesen fejlettebb és alapvetően gyorsabb eljárás.

A fejlesztés lényege és különlegessége, hogy a gép a tárgyat teljes egészében és nem rétegenként vetíti ki. A réteges tárgyépítés a 3DP sikerének egyik kulcsa, viszont hátráltatja a nyomtatás sebességét. A hologramos printelés elvileg nagyságrendekkel gyorsabb a jelenlegi megoldásoknál. A sikerhez viszont sokkal több lézerre lesz szükség. Ideális esetben egy hologram 3D printer a lézerből az x és y tengelyre egyaránt kivetíti a tárgy képét. Egy-egy sugár kevés műgyanta kezeléséhez, több viszont már elegendő tárgyak 3D nyomtatására.

A Daqri méretesebb és hatékonyabb chipet tervez, hogy nagyobb és masszívabb szerkezeteket nyomtasson hologramokkal. Előtte azonban úgy kell megoldani a hologramrendszer által generált hőenergia feletti kontrollt, hogy a nyomatok ne olvadjanak meg. Ha sikerül, a megoldás idővel a gyakorlatban is elterjedhet, és a 3DP újabb praktikus technológiával bővül.

A holografikus chip számára képek rendkívül sok számítást igénylő valósidejű és síkbeli helyett tényleg 3D megjelenítése szintén problémás. 1000x1000 pixeles képhez 1 millió, ugyanilyen felbontású 3D képhez viszont már 1 milliárd pont kell.

A Daqri technológiái a számítógépes feldolgozókapacitás határait feszegetik. Egyelőre.

Címkék: lézer hologram innovátorok nyomtatótechnológiák kibővített valóság

Szólj hozzá!

3D nyomtató az országjáró mobil tanteremben

ferenck 2017.02.20. 08:30

„Ebben a félévben az ország tizenöt pontjára jut el egy mobil, a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel felszerelt tanterem, amely Magyarország digitális oktatási stratégiájának bevezetését támogatja a köznevelésben” – számol be a Kormany.hu.

A mobil tanterem az összes pedagógiai oktatási körzetben eltölt egy hetet, 4 ezernél több diákot érve el. A MobiDik program keretében megvalósuló kezdeményezéshez az oktatás fejlesztését fontosnak tartó cégek, köztük a FreeDee Printing Solutions is hozzájárult egy MakerBot Replicator 3D nyomtatóval. 3D printeléssel Lego-robotok programozása, kódolás és természetesen 3D szkennelés (kettő Sense szkennerrel) mellett a délutáni kiscsoportos szakkörökben foglalkoznak az érdeklődő diákok.

A MobiDik 15 ilyen konténert tervez, amelyek 2017 és 2019 között ezernél több helyszínre jutnának el, a következő tanévben például az informatikát népszerűsítik 100 kiválasztott oktatási intézményben.

A kamion 3DP és más infokommunikációs technológiák mellett a Samsung Smart School (intelligens iskola) megoldását is elviszi a pedagógiai oktatási körzetekbe. A dél-koreai cég ezen keresztül mutatja be hatékonyabb tanításra és az örömteli tanulásra – élményszerű tanulás eredményesebb oktatásban – vonatkozó elképzeléseit, és egyben bepillantást is ad a szakterület jövőjébe.

iskola0.jpg

Abba a jövőbe, amelyet a mai iskolák „digitális bennszülöttei” népesítenek be, és akiket ennek megfelelő digitális környezetben kell felkészíteni. MobiDik és Samsung e ponton találkozik: az infokom technológia vívmányait, például tabletek, mobil appok és közösségi hálók egyes esetekben már az iskoláskor előtt eljutnak a gyerekekhez. Helytelen koncepcióval tovább bővülhet a digitális szakadék, pozitív megközelítésben (mint a Samsung Smart School) viszont a tanárok ezzel az eszközkészlettel és a hozzájuk kapcsolódó új módszerekkel, például a Samsungéval bővítik arzenáljukat, és nem utolsósorban növelik a diákok lelkesedését.

Szintén az oktatásra fókuszál az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) koordinálásában idén elindult Digitális Mintaiskola projekt, „amelynek keretében – az állami, civil és piaci szereplők összefogásával, jelenleg 10-12 köznevelési intézmény bevonásával – megtörténik a későbbi digitális fejlesztések technológiai, személyi és pedagógiai feltételeinek előzetes tervezése, kialakítása, finomhangolása.” A projektben résztvevő iskolák támogatói között szerepel a FreeDee is.

A MobiDik, a Samsung Smart School és a Digitális Mintaiskola egyaránt népszerűsítik az új technológiákat, így értelemszerűen a 3D nyomtatást is. Áttételesen és konkrétan is hozzájárulnak a FreeDee Solutions, a CraftUnique és a Leopoly 3DTECH az iskolában programjának megvalósulásához, a 3DP magyar oktatásban történő meghonosításához, amelynek keretében máris számos oktatási intézményhez jutott el a technológia, és célja, hogy az összesben legyen 3D nyomtató.

Címkék: oktatás 3D nyomtatás MakerBot FreeDee 3D szkennelés

1 komment

Fémnyomtató cég fejleszti India első sugárhajtómű szériáját

ferenck 2017.02.17. 08:15

Előrejelzések szerint 2022-re 62 millió dollárosra nő India 3D prototípuskészítő és nyomtatóanyag-piaca.

A 3D nyomtatótechnológia hiába van jelen több mint egy évtizede, a szubkontinens egyelőre az alapoknál tart, a 3DP csak az elmúlt egy-két évben kezdett „láthatóvá” válni, és indultak be a helyi startupok, egyre többen ismerkednek a két nemzetközi nagyágyúval, a Stratasys-szel és a 3D Systemsszel. A növekvő népszerűség azonban nem a fogyasztói szegmens terebélyesedésének, hanem főként az ipari printerek áresésének és a gyorsan szélesedő piacnak a következménye.

A technológia egyik legígéretesebb és legjobban jövedelmező hasznosulási területe a repülőgépgyártás, így nem véletlen, hogy Indiában is – a fogyasztói elektronika, orvostudomány és katonai célú gyártás mellett – főként a légjármű-iparban használják manapság a 3DP-t.

A prototípuskészítés mellett egyértelműen az ipari nyomtatás a jelenleg legbevettebb alkalmazás.

Az egyik gyártócég, a fémprintelésre specializálódott, 2012-ben alapított bangalorei Intech DMLS a napokban jelentette be, hogy az első helyileg készített sugárhajtómű-széria, az MJE-20 fejlesztésén dolgozik. Sőt, egész Ázsiában is ez lesz az első. A projekttel India azon országok, ország-csoportok (USA, Izrael EU) elitklubjába kerül, amelyek otthon terveznek és gyártanak hajtóműveket.

Magát a kutatásfejlesztést a Poeir Jets Private Limited leányvállalat végzi, a hajtóműveket kicsi gépekbe, például ember nélküli légi járművekbe (UAV) és távirányított repülőkbe szánják. Jelenleg a 2,16 kilós gázturbina MJE-20 motort tesztelik a bangalorei üzemben, és bíznak benne, hogy megkapják rá a minőségi tanúsítványt. Február 8-án indították el először, és sikerrel jártak. További teszteket követően, 18-24 héten belül mutathatják be, akkorra készülnek el mindennel a tanúsítványhoz.

3dfemnyomtata_india.jpg

Ha minden a tervek szerint megy, hamarosan megkezdődhet a gyártás, aztán pedig a cég mérnökei valószínűleg az MJE-20-nál is nagyobb sugárhajtóműveket fejlesztenek. MJE-40-nel és 100-zal méretesebb UAV-kat működtethetnek. Közben egy másik sugárhajtóművön, a 48.36 kilogramm tömegű SJE-350-en is dolgoznak. Ezt a szerkezetet nagyobb légi járművekben használhatják, viszont nagyobb tolóerő teljesítmény kellene hozzá.

„A gázturbinás sugárhajtóműveknél a nagy sebességgel kiáramló égéstermékek reakcióereje szolgáltatja a tolóerőt, az égéshez szükséges levegőt egy forgó kompresszor sűríti össze, a kompresszort pedig a sűrített levegővel összekevert tüzelőanyag elégéséből származó gázok által forgatott turbina működteti” – olvasható a Wikipédián.

Az Intech DMLS India elsőszámú fémnyomtató vállalata, műhelyeiben az űr- és a légjármű-iparnak nyomtatnak alkatrészeket. Égéstér nyomtatása volt az eddigi egyik legnagyobb eredményük. Egyik ügyfelük 25 KN hajtóművéhez fejlesztették. A tervezésnek és a 3D nyomtatásnak köszönhetően 18-24 hónapról 3-4 hónapra csökkentették a teljes fejlesztési ciklust.

A cég a holnap Bangaloreban sorra kerülő Aero India 2017-en mutatja be technológiáit, innovatív hajtómű-terveit.

Címkék: repülő ipar repülőgép India fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Adatbányász szoftver segít a 3D nyomtatás optimalizálásában

ferenck 2017.02.16. 08:30

Adatbázis ipari nyomtatókhoz és nyomtatóanyagokhoz

Többszáz ipari 3D nyomtató és azokkal kompatibilis anyag található a piacon. Hetente jelennek meg újabb termékek, gépek, nyomtatószálak és porok, és a folyamatosan változó közegben egyre nehezebb rátalálni a legjobb gyártómegoldásokra.

Rengeteget segíthet a több mint 550 printerről és 700-nál több matériáról bőséges információval rendelkező, azok különféle kategóriák (név, gyártó, hőtani, fizikai tulajdonságok, minősítések, tesztek stb.) szerinti keresését biztosító Senvol kategóriájában a világ legátfogóbb és legáttekinthetőbb adatbázisa. 3D nyomtatóanyagok Google-kutakodásánál ugyan lényegesen több találatot kapunk, viszont sok az ismétlődés, az irreleváns információ, ráadásul irdatlan hosszú listán kell átrágni magunkat.

Granta Design: keresés az ipari 3D nyomtatás világában

A brit – cambridge-i – „anyaginformáció szakértő” Granta Design tavaly májusban jelentette be, hogy a maguk kategóriájában szintén világvezető szoftverein (GRANTA MI, CES Selector) keresztül is hozzáférhető a new yorki cég adatbázisa, és az integrációval gyártó-, kutató- és fejlesztőcsapatok könnyebben megtalálják és azonosítják a munkájukhoz optimális gépeket, anyagokat. Tulajdonságok, típus és kompatibilitás összehasonlítása után választhatják ki a legjobbakat.

Az additív gyártás (AM) kulcsparaméterei közé tartozó ismételhetőség és reprodukálhatóság garantálásához szintén fontos a nyomtatási folyamat paramétereinek, a folyamat anyagokra való hatásának alapos ismerete. Ezen a téren is komoly segítséget nyújthat a GRANTA MI: Additive Manufacturing szoftvercsomag nemrég felturbózott változata. A programmal a korábbinál hatékonyabban elemezhetők, elemzés után pedig alkalmazhatók anyagok alkatrészek stb. gyártására. A felhasználó kísérletekkel és szimulációk során gyűjtött adatokat vethet össze egymással, és hozhat számokkal bőségesen alátámasztott, megalapozott döntést.

3dnyomtatas_szoftver.jpg

A GRANTA MI anyaginformáció-kezelőrendszerre épülő MI: Additive Manufacturing segítségével a felhasználó teljes képet alkothat anyagokról (porokról), nyomtatási területről, gépparaméterekről, alkatrészekről, tesztekről. Gyors webes interfészen böngészhet, az adatokat egységesítheti, az eredményeket megoszthatja munkatársai között.

Gyártófolyamatok optimalizálása

Az MI: Mat Analizer az információ grafikai elemzésével, feltérképezésével, kapcsolódások kimutatásával segít. Anyagtulajdonságok és additív gyártófolyamatok kapcsolatait vizualizálja, könnyebbé teszi megértésüket. Az információk remekül használhatók folyamatparaméterek ideális eredményt célzó módosítására.

A csomag sok fémnyomtatóval, például az EOS, az Arcam és a Renishaw gépeivel integrálható, és természetesen a Senvol adatbázishoz is hozzáférhetünk.

A cég aktívan részt vesz AM ipari szabványok fejlesztésében, a rendszert folyamatosan frissíti, hogy az adatokat a szabványoknak megfelelően, jövőbeli minősítések és tanúsítványoknak kiadására alkalmas módon kezelje és összesítse, de ha úgy konfigurálják, képes automatizált minősítést is generálni.

Címkék: kereső szoftver ipar fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Repülőmotor 3D nyomtatással

ferenck 2017.02.15. 08:30

A polgári és katonai légiközlekedésre egyaránt rendszereket és alkatrészeket tervező, gyártó és karbantartó olasz Avio Aero 3 éve nyitotta meg a piemonti Cameriban Európa legfejlettebb additív gyártóüzemét (AM). A létesítményben rengeteg szakember megfordult, lényegében ott értették meg a 3D nyomtatás légjármű-ipari alkalmazásaiban rejlő óriási potenciált, és tudatosult bennük, hogy valóban a legkorszerűbb technológiáról van szó. A céget nem sokkal később felvásárolta a General Electric (GE) egyik leányvállalata, a GE Aviation. Technológiájukkal repülőgépmotorok gyártási módját akarják megváltoztatni.

A német Arcam AB és a svéd SLM Solutions tavalyi akvizíciójával a GE jelezte, hogy komoly tervei vannak a 3D nyomtatással kapcsolatban, új innovációs és üzleti csúcsokra akarja repíteni a technológiát. Az Avio Aero tökéletesen passzol ebbe az elképzelésbe.

A GE Aviation értelemszerűen használja a német- és svédországi létesítményeket, mellettük az alabamai Auburn-ben van gyára, és hozzá tartozik a délnyugat-ohiói additívgyártás-úttörő Morris Technologies is. A piemonti üzem szintén az üzleti stratégia fontos része, additív ökoszsisztémájuk növekedési központja.

turbine.jpg

Az üzemben 20 Arcam-fejlesztésű AM-géppel, az elektronsugár felgyorsításához elektronágyút használva olvasztanak egybe titán-aluminid (TiAI) rétegeket. A nikkelalapú ötvözeteknél 50 százalékkal könnyebb TiAI-ból lapátokat nyomtatnak az eddigi legnagyobb sugárhajtómű, a GE9X alacsony nyomású (több mint 2 méter átmérőjű) turbinájához. A lapátok négyszer vékonyabbak, mintha lézeres 3D printeren készülnének. Az elektronsugaras technika gyorsaságban vetekszik a TiAI részek gyártási szabványának számító öntéssel. Ráadásul ugyanazon a gépen megváltoztatható a rész formája, és egyszerre nyomtathatók különféle lapátok.

A lapátokat az Avio Aero (korábban legnagyobb) Nápoly közeli üzemébe – egyben a GE Aviation „kiválósági központja is – szállítják, GE mérnökök által kidolgozott legjobb és leggyorsabb eljárásokkal ott fejezik be a munkát. Sok rész nemcsak turbinalapátokból áll, hanem fejlett turbolégcsavaros hajtóművek (ATP) más elemeit is tartalmazzák.

A GE Aviation sokkal több additív gyártást használ ezekhez a motorokhoz, mint a korábbiakhoz. Az ATP kb. 35 százalékát így állítják elő, jelentősen csökken a tömegük. A 3D nyomtatás azért is tökéletes hozzájuk, mert 800 részt 12-be raktak össze, ráadásul a technológia és a termék is környezetbarátabb, mintha hagyományos módszerekkel dolgoztak volna.

Az Avio Aero a következőgenerációs additív gyártótechnológia kikísérletezése mellett 20 olasz műszaki egyetemből és cégből álló kutatói hálózatot is fenntart. Egyikük, a Torinói Műegyetem rengeteget tett azért, hogy az Avio Aero az elektronsugaras technológia legfőbb specialistái közé kerüljön. Az egyetem kampuszán jövőre nyíló kutatólaborban új gépek tesztelésére, új nyomtatóanyagok fejlesztésére fognak összpontosítani.

Szólj hozzá!

3Doodlerrel készített széket egy dél-korai diák

ferenck 2017.02.14. 08:30

A 2010-ben alapított, eredetileg olcsó gyerekjátékokkal és robotokkal foglalkozó bostoni WobbleWorks, egész pontosan Peter Dilworth, Maxwell Bogue és Daniel Cowen 2012-es fejlesztése, a magyarra „firkálgatónak” fordítható 3Doodler 2013-as megjelenése óta a világ legismertebb, legkeresettebb és legjobb 3D nyomtatótollává vált. Bevezetése, a 3DP sok más újításához hasonlóan sikeres Kickstarter-kampányhoz kapcsolódott. Az elmúlt közel négy év során továbbfejlesztett változatok (3Doodler 2.0, 3Doodler Create, 3Doodler Start, 3Doodler Pro) jelentek meg, a népszerűség töretlen.

3doodler_szek.jpg

A főként ragasztópisztolyhoz hasonlítható 3Doodlerek kompakt szerkezetek, működésük egyszerű, nem kell hozzájuk se szoftver, se számítógép, játékosan vezetnek be a 3D nyomtatás világába. Ragasztóanyag helyett ABS műanyagot töltünk beléjük, felmelegítik, de nyomtatáskor azonnal le is hűtik, levegőben szilárdul meg az ABS. Tollként funkcionálnak, de nem síkfelületekre, hanem térben rajzolunk velük.

3Doodlerrel hamar megtanulható bonyolultabb tárgyak készítése, a maximálisan felhasználóbarát toll alkalmazási területe oktatástól a művészetekig, csináld magad (DIY) tevékenységektől a lakberendezésig, divattervezéstől otthoni javításokig nagyon szerteágazó. Elvileg szinte bármit létrehozhatunk vele: egyszerű 3D alakzatokat és modelleket, ékszereket, díszeket, jégszekrény-mágnest miniatűr Eiffel-tornyot, parányi focipályát… Személyre szabhatunk hétköznapi tárgyakat, iPhone-tokot, laptopot, tollakat stb.

3doodler_szek0.jpg

Jungsub Shim a szöuli Hongik Egyetem diákja miniatűr széket alkotott vele a famegmunkálás és bútortervezés tantárgyhoz. Bútort nyomtattak már, de 3Doodlerrel még soha, a példa szépen szemlélteti a tollban rejlő potenciált.

Shim a „Connect” nevet adta bonyolult rácsszerkezetekből összeálló, nemcsak dísznek, hanem rendeltetésszerűen is használható ülőalkalmatosságának. Két hónapig, napi nyolc órában dolgozott rajta.

Árulkodik a név – kapcsolódások és összekapcsoltság több szinten is megihlették az alkotót: egyrészt ahogy a meghökkentő szerkezetekből összeáll a szék, másrészt a mesterséges intelligencia világából ismert, manapság egyre népszerűbb ideghálók képi megjelenítése is hasonló, működésük és a tervezés között párhuzamok mutathatók ki. Mindezek mellett – Shim elmondása alapján – a földkerekség legnagyobb hálózata, az internet, és egy másik, biológiai hálózat, a gépi intelligenciának mintául szolgáló emberi agy áttekinthetetlen kapcsolódás-rendszerükkel jelentették a legfőbb inspirációt.

3doodler_szek1.jpg

A széket gépek automatizált működése alapján, csíkról csíkra haladva, ugyanazzal az ismétlődő mozdulattal hozta létre. Módszerét két egymástól távoli tevékenységgel, gyári dolgozók munkavégzésével és szerzetesek imádkozásával rokonítja.

Shim szerint széke az összekapcsoltságban élő modern embereket ábrázolja, egyben bemutatja, hogy ezek a kapcsolódások bonyolultabbá, változatosabbá fejlődnek.

A 3Doodler nyomtatótollak magyarországi forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.

Címkék: művészet lakberendezés Ázsia ABS 3Doodler FreeDee nyomtatótoll

Szólj hozzá!

A világ legrugalmasabb elasztomere

ferenck 2017.02.13. 08:30

Szingapúri és izraeli felsőoktatási intézmények (Szingapúri Műszaki és Design Egyetem Digitális Gyártás és Tervezés Központja, CREATE, Jeruzsálemi Héber Egyetem) közös projektje komoly áttörést ért el a 3D nyomtatóanyagok világában: printelhető, remekül nyújtható, UV-vel kezelhető elasztomereket fejlesztettek. Az 1-től 1100 százalékig nyújtható elasztomereket „minden idők” legrugalmasabb anyagaiként harangozzák be.

Mik és mire használhatók az elasztomerek?

Az elasztikus és polimer szavakat összevonó elasztomer rugalmas polimert jelent, mint például a kaucsuk, vagy még markánsabban a gumi. A Wikipédia alapján „az elasztomerek kis erő hatására is könnyen deformálhatók, és az erő megszűnte után viszonylag nagymértékben felveszik a deformáció előtti alakjukat (a gumi majdnem teljesen, a kaucsuk kicsit kevésbé).” Organikus vagy elasztikus tulajdonságokkal rendelkező szintetikus polimerként is szokták definiálni őket.

Az üvegállapotú polimerek (a hőmérséklet alacsonyabb az adott polimer üvegesedési hőmérsékleténél) az adott hőmérsékleten nem ebbe, hanem a hőre lágyuló polimerek kategóriájába tartoznak. Nem elég mozgékonyak ahhoz, hogy elasztomerek lehessenek. Köztük és az elasztomerek közötti átmeneti kategóriát jelentik a gyártáskor hőre lágyuló, a termék felhasználásakor pedig rugalmas termoplasztikus anyagok.

Ezek az anyagok a sokak szerint a szakterület jövőjét jelentő puha robotikától (soft robotics) kezdve, mesterséges anyagokon (metaanyagokon), biomedikális műszereken keresztül a rugalmas elektronikáig, sokféle alkalmazásban bizonyítottak.

3dnyomtatoanyag_elasztomer.jpg

Elasztomerek a 3D nyomtatásban

Az additív gyártásban viszont korlátozott mértékben használnak elasztomereket. Eddig legalábbis így volt, és a kötelező hőkezelés volt az oka. A legnépszerűbb elasztomereket, szilikon-gumi anyagokat mostanáig inkább hagyományos gyártótechnikákkal, például öntéssel, vágással stb. dolgoztak meg.

Nyomtatható elasztomerek léteznek már, például a Sculpteo is dolgozik elasztomer poliuretánnal, csakhogy ezek az (UV-s 3D printelésre valóban alkalmas) anyagok feldolgozott állapotban nem nyújthatók 200 százaléknál többre, és így kevésbé hasznosak sok alkalmazásra.

3dnyomtatoanyag_elasztomer0.jpg

„Elasztomerünk több mint ötször rugalmasabb bármelyik kereskedelmi forgalomban kapható elasztomernél, és tökéletesen alkalmas az UV-kezelésen alapuló 3DP technikákhoz” – jelentette ki a fejlesztések egyik vezetője, a szingapúri Qi Ge professzor.

Nagyfelbontású 3DP módszerekkel komplex 3D rácsokat és szerkezeteket nyomtattak az új elasztomerekből. Bebizonyosodott, hogy bonyolult formák és geometriák hozhatók létre velük. 3D printeléssel és ezekkel az elasztomerekkel (SUV, stretchable and UV curable elastomers) órákról, sőt, napokról néhány percre, órára csökkenthető a gyártási idő, a hagyományos gyártás bonyolult és időigényes lépései 3D nyomtatásra redukálhatók.   

Az új fejlesztéssel komoly változások várhatók. A bizonyítottan remek mechanikai tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal rugalmas elektronikai tárgyak, például villanykapcsolók készíthetők. A kapcsolókat bemutatón tesztelték, és ezer ki-bekapcsolás után is hibátlanul működtek.

Címkék: innovátorok nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Nyomtassunk robotot!

ferenck 2017.02.10. 08:30

Betegsegítő alkalmazások: multifunkcionális járóka

A robotikában előszeretettel használják a 3D nyomtatást. Elektronikus részek ugyan még nagyon nehezen, az átlagfelhasználó számára sehogy sem printelhetők, a maker-mozgalom felvirágzásával azonban nagyon fellendült a barkácsolás, komolyabb és komolytalan robotok építése.

Desktop géppel dolgozók számára innovatív és általában olcsó, járáskárosultakat támogató eszközök létrehozása az egyik legígéretesebb hasznosulási terület. A biomedikális mérnök Eliza Wrobel új multifunkcionális járóalkalmatosságának célja, hogy részleges bénulásban szenvedők otthon és kint is visszanyerjenek valamit mobilitásukból. Az eszköz egyébként több egyszerű járókánál: a felhasználói aktivitást különféle feladatok kivitelezésére alkalmas, cserélhető részekkel, például bevásárló kosárral, pohártartóval stb. növeli. Egyelőre csak törékeny prototípus, de a megvalósíthatósági példa bizonyította, hogy működik, és nyilvánvalóan fogunk még hallani róla.

3dnyomtatott_robot.jpg

Csináld magad szegmens: négylábú

Scott Hatfield, a Toglefritz álnéven működő maker pici kutya méretű négylábú robotja egyike volt a Shapeways és a 3DConnexion Design Now: 3D Printing Contest három első helyezettjének.

Az összesen 38 printelt részt tartalmazó robot teljes kerete 3D nyomtatással készült. A gép pontosan a 3DP miatt döbbenetesen könnyű, de figyelem: egyes részekhez nem ajánlott olcsó printert használni, mert tönkremennek, sőt, már a nyomat sem sikerül. Más részeket meg kihívás megvalósítani, és vannak nagyon nagyok is, úgyhogy összességében majdnem csúcskategóriás desktop gép kell hozzájuk. Hatfield is a 3D Hubson keresztül kivitelezte, a szolgáltatásról szuperlatívuszokban beszél.

Instructables felhasználóknak nagyon tetszik a négylábú masina, posztjaikban és kommentjeikben repkednek az „óriási”, „elegáns”, „döbbenetes” és hasonló jelzők.

3dnyomtatott_robot0.jpg

Tudományos élet: lubickoló halacskák

New yorki és torinói mérnöki iskola együttműködésének gyümölcseként több anyagból printeltek robotikus zebrahalakat. A természetes minta viselkedését utánozó gépállatok rendeltetése a halak életének hatásaiban vízi világokon jócskán túlmutató mélyebb megismerése. A kutatás két nagyon különböző területre, a mesterséges intelligencia további fejlődésére és a tengeri élet fenntartására gyakorolhat komoly hatást.

A nagyjából 4 centi hosszú, maximum 6,4 centi széles zebrahalaknál működő alkatrészek, például elemek és mágnesek méretének a robothoz passzintása jelentette a legfőbb kihívást. A Stratasys Objet500 Connex gépen készült robothal 6,6 centi hosszú, amelyből a külső fehér bőr és a farok 3D nyomatok. Az elektronikát védő testhez kifejezetten kemény műgyantát, a farokhoz gumit használtak.

3dnyomtatott_robot2.jpg

Az MIT szintén tanulmányozza az óceánok élővilágát, és persze a 3D nyomtatás ezirányú alkalmazásait is. A közeljövő egyik meghatározó technológiájának prognosztizált puha robotika (soft robotics) kategóriába tartozó printelt hidrogélből dolgoztak ki halfogó kezet. Persze a halat nem azért kapja el, hogy lehalássza, hanem viselkedéstani vizsgálatok alanya lesz.

A robothalak más kutatási területeken, például a medicinában szintén hasznosak lehetnek.

Címkék: robot egészségügy Maker kultúra

Szólj hozzá!

Gyors gyártás a Formlabsban

ferenck 2017.02.09. 08:30

A gyártás nagyon átalakult az utóbbi tíz évben. Egészen mostanáig bevett gyakorlatnak számított, hogy probléma esetén, vagy ha jobb ötlet merült fel, termékeken és folyamatokon költséges újratervezéssel, újragyártással változtattak. Egyszerű oknál fogva: másként nem tudtak…

Az additív technológiákkal, könnyebben hozzáférhető gépekkel, géptermekkel lényegesen könnyebb gyártásra tervezni. A 3D nyomtatás rengeteget segít az úgynevezett gyors gyártás (agile manufacturing) megvalósításában. Lényege, hogy a prototípuskészítés észrevétlenül megy át gyártásba. Az adott vállalat maga dolgozza ki a folyamatokat, hozza létre az eszközöket, képzéseket tart, hogy az ár és minőség feletti teljes kontrollt megtartva, a lehető leggyorsabban reagáljon a fogyasztók szükségleteire és a piaci változásokra.

Cégek a legmodernebb megoldások előnyeit kihasználva, „újra feltalálják” a termék-előállítási folyamatot. E vállalatok közé tartozik a például a Form 2 3D printert, a világ legfejlettebb aztali nyomtatóját megalkotó Formlabs is. A nyomtató az ötleteléstől a megvalósításig, a folyamat minden fázisában hasznosítható. A Formlabs „24 órás tervezői ciklusként” definiált munkamódszere a következő: az első nap a tervezésé, éjszaka printelnek, másnap megtisztítják a nyomatot, és elvégzik a teszteket. Mihelyst meggyőződtek arról, hogy jó a terv, elküldenek egy kis mintát egy shopba, ahonnan nagyon hamar visszajelzést kapnak. A végső részek elkészültével már biztosak, hogy működik.

form0.jpg

A prototípuskészítés azonban nem ér ezzel véget: gyártás közben, valósidőben nyúlnak az adott darabhoz, változtatnak rajta. És ez óriási különbség a hagyományos eljáráshoz képest, amikor ebben a fázisban sokszor már nem terveznek újra tokmányokat, alkatrészeket stb. Az esetleges előnyök ugyanis nem lennének arányban a költségekkel.

A Formlabs gépei természetesen nem állnak meg a prototípuskészítésnél, a nyomtatott részeket meghatározott célokra, például egyedien kialakított tokmányokat gyártásra használják fel.

A gyártósoron persze nemcsak gépek, hanem emberek is dolgoznak, ráadásul precíziós műszerekkel. Mivel sokszor megismétlik ugyanazt a műveletet, fontos, hogy az ne legyen unalmas és idegesítő. Teljesen más egy figyelmet igénylő bonyolult lépés és egy irritáló repetitív tevékenység, rutinfeladat.

A Formlabs technológiáit e szempontokat figyelembe véve fejlesztik; egy-egy nyomtatott prototípus, jól működő eszköz jelentős mértékben megkönnyíti az egyébként nehéz munkát.

form1.jpg

Például nyomtatott tokmány tartja a Form 2 printer kijelzőjét. Ez a rész közvetlenül ugyan nem csökkenti az anyagköltséget, viszont idő spórolható vele, és így könnyebbé teszi a gyártósoron dolgozók munkáját. A printelést végző személy gördülékenyebben tudja használni a gépet. Beépített zárrendszerével eljátszható, „szimulálható” a printer fedelének kinyitása, becsukása, és nem kell hozzá a máskülönben elengedhetetlen mágnes.

A Formlabs másik tesztelésre használt alkatrésze az árammérőt tartó – gyorsan kivitelezett, egyszerű – rendszer. Ezzel válik lehetővé, hogy a mérő minőségét már a printerbe szerelés előtt kiértékeljék, amivel a későbbiekben szintén idő és pénz takarítható meg.

Ez a módszer már tényleg nem a nem is olyan régi idők körülményes, hiba vagy változtatás esetén komoly pluszköltségekkel járó gyártása. A 3D nyomtatás valóban átalakítja az ipari termelést.

Címkék: nyomtatók Form 2 gyártótechnológiák gyors prototípuskészítés Formlabs

Szólj hozzá!

A Stratasys bemutatta új 3D nyomtatóit

ferenck 2017.02.08. 08:30

A világ egyik vezető 3DP vállalata, a Stratasys a ma véget érő los angelesi SOLIDWORKS World 2017-en, hétfőn mutatta be új gépeit, három professzionális, gyors és sokoldalú FDM (műanyag-olvasztás) alapú 3D nyomtatóját, az F123 sorozat darabjait (F170, F270, F370).

Stratasys-Designworks együttműködés

A tervező munkacsoportok gyors prototípuskészítési igényeit kielégíteni hivatott printereket a könnyebb felhasználás, nagyobb hozzáférés és szélesebb körű anyagválaszték szellemében fejlesztették. PLA, ABS, ASA és PC-ABS nyomtatószállal működnek, a szálak tízféle színben szerezhetők be.

A Stratasys friss felmérése alapján a tervező munkacsoportok kulcsszerepet játszanak fogyasztói javak, légjármű-, autó- és más meghatározó iparágak termékeinek kidolgozásában, fejlesztésében. A fentebbi három szempont hangsúlyos érvényre juttatásával ezeken a területeken is felgyorsul a 3DP alkalmazása.

A printerek esztétikáját – külsejét – a Stratasys a BMW Csoporthoz tartozó vezető ipari tervezőcég Designworks-szel közösen alakította ki.

stratasysuj3dnyomtato.jpg

„Ahogy a jövő robotikai eszközei környezetükhöz alkalmazkodnak, úgy mi is azon dolgoztunk, hogy az F123 sorozat külsőre, érzetre és ergonómiában is szakszerűen megtervezett felhasználói interakciókat nyújtson” – nyilatkozta Andre de Salis, a Designworks kreatív igazgatója.

 Könnyen kezelhetők

A gépek építőterületük méretében és nyomtatószál-használatban különböznek egymástól.  A legkisebb F170 maximális építőterülete 254x254x254, az F270-é 305x254x305, az F370-é 355x254x355 milliméter.

A nyomtatóanyagokat illetően az F170 és az F270 PLA, ABS és ASA, az F370 e három mellett PC-ABS szálat használ. Az FDM-anyagok változatossága széleskörű prototípuskészítési lehetőségeket kínál. Ha például a „gyors vázlat módot” és PLA-t választjuk, olcsón és hamar elkészül a koncept prototípus. ASA vagy ABS esetén viszont szilárdabb és erősebb, PC-ABS-szel pedig ütközésnek ellenáll, és igen magas minőséget képvisel a prototípus. Az anyagok installálása és helyettesítése gyors és könnyű.

Az érintőképernyős interfész egyszerűen kezelhető. A Stratasys elmondta, hogy a gépek működtetéséhez nincs szükség mélyebb szakértelemre. Felhasználóbarát „természetük” a usernek intuitív platformot, könnyen monitorozható és távolról vezérelhető nyomtatást biztosító GrabCAD Print szoftvernek köszönhető.

stratasysprototipus3dnyomtatassal.jpg

 Komplex nyomtatók     

A méretében fénymásoló géphez hasonló három modell elég kompakt ahhoz, hogy elférjen egy irodában. A tervezőt az alapötlet ellenőrzésétől a terv hitelesítéséig, működő változatig, „végigvezetik” a teljes prototípuskészítési folyamaton. Lehetőség nyílik a folyamatos iterációra, részek és az egész is hamarabb módosítható. A terméktervek a prototípus kiértékelése és feljavítása után kerülnek gyártásra.   

A 3D nyomtatás utóbbi 10 esztendejének egyik tapasztalata, hogy minél hatékonyabb a prototípuskészítés, általában annál több időt és kiadást spórolhatunk meg, és a termékminőséget sem kell feláldozni, de különösebb engedményeket sem kell tenni.

A Stratasys egyelőre semmit nem közölt az árakról.

Címkék: nyomtatók ABS Stratasys nyomtatóanyagok PLA prototípuskészítés gyors prototípuskészítés

Szólj hozzá!