HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

Szerezz egy új szakmát!

modellezes-tanfolyam-banner-general-05.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Hirdetés

Schönherz bázis

FRE3DEE a Facebookon

Negyedéves trendek a 3D nyomtatásban

ferenck 2018.01.19. 08:30

A 2013 tavaszán Amszterdamból indult 3D Hubs elérte célját, nagyon gyorsan a 3D nyomtatók világméretű hálózatává épült ki. Emellett az iparág helyzetéről is folyamatosan tudósít, például a napokban jelent meg a 2017 utolsó negyedévét összesítő anyag, amelyben a 3D Hubs új CNC-szolgáltatására is felhívják a figyelmet. (Az adatok kizárólag a 3D Hubs hálózatain használt rendszerekre, anyagokra stb. vonatkoznak.)

A beszámoló a legtöbbre értékelt ipari printerekkel kezdődik. Első helyen SLA (sztereolitográfia-alapú) gép áll, amelyet viszont SLS (szelektív lézeres szinterezéssel működő) nyomtatók követnek, egyértelműen dominálják az első tizet (10-ből 6 SLS gép), köztük (negyedikként) a 3D Systems egyik régebbi termékével, az sPro 230-cal. A legtöbbet használt ipari nyomtató a HP Jet Fusion 3D 4200-a.

3dnyomtatas_3dhubs0_1.jpg

A legtöbbre értékelt desktop gépek listáját a Makergear M2 vezeti, de az első tízben szerepel a FreeDee által forgalmazott Ultimaker 2+ (2.), a MakerBot Replicator 2 (5.) és a Formlabs Form 2-je is (10.). A legtöbbet használt desktop gép a Form 2, az egyetlen SLA-alapú printer a tízben, a többi mind, köztük három Ultimaker-nyomtató is, FDM technológiával működik.

3dnyomtatas_3dhubs2.jpg

E rangsor alapján cseppet sem meglepő, hogy a 3D Hubs hálózat nyomtatótevékenységének 66 százalékát adó, negyedév alatt 5 százalékos növekedést produkáló FDM a legnépszerűbb technológia (színelosztásánál fekete, fehér, kék, piros, szürke, narancs, ezüst, átlátszó, zöld a sorrend), az SLA + DLP a második (15 százalék), míg az 5 százalékot eső SLS a harmadik (12 százalék). Utóbbi esés azért furcsa, mert 2017 utolsó negyedévében ipari szinten ezeket a printereket használták legtöbbet. A 3D Hubs szerint az ok, hogy SLA gépeken rengeteget nyomtattak, csak a Form 2-n többet, mint az ipari listán szereplő összes gépen együtt.

3dnyomtatas_3dhubs4.jpg

A legtöbbet használt anyagok első két helyezettje a „jó öreg” PLA és ABS (34 és 16 százalékkal), míg a dobogó harmadik helyén a Standard Resin, az SLS-gépek legnépszerűbb matériája áll.

A top 3DP városok listáján New York átvette Londontól az első helyet. A további sorrend: San Francisco, Amsterdam, Los Angeles, Washington, San José, Berkeley, Houston, Toronto, azaz mindössze kettő európai, három nem egyesült államokbeli, míg Kalifornia négy várossal képviselteti magát.

Országonkénti bontásban USA (39,6 százalék), Egyesült Királyság (11,1), Kanada (7,4), Ausztrália (6,8), Hollandia (6,3), Németország (5,5), Franciaország (3,6), Szingapúr (3), Olaszország (1,8), Belgium (1,4) a sorrend.

CNC-kategóriában az Alumínium 6061 toronymagasan, 55,5 százalékkal vezet a második Rozsdamentes acél 304 előtt (az ABS negyedik, a nejlonpor nyolcadik).

Címkék: trendek Form 2 HP MakerBot nyomtatóanyagok FreeDee 3D Hubs Ultimaker nyomtatószálak nyomtatótechnológiák nyomtatóhálózatok

Szólj hozzá!

Megvásárolható az Adidas nyomtatott cipője

ferenck 2018.01.18. 08:30

Úgy tűnik, mérföldkőhöz érkezett a 3D nyomtatás.

A világmárkák közül az Adidas közismerten a 3DP egyik élharcosa. Először 2015-ben nyilatkozták, hogy tervezik a technológia használatát, szabadalmaztattak is megoldásokat. Tornacipőik prototípusait újrahasznosított óceánhulladékból printelték, majd limitált példányban nyomtattak is egyedi darabokat.

Legismertebb projektjük a 2017 tavaszán bejelentett együttműködés az újításairól, különleges gépeiről ismert Carbonnal, amelynek keretében kiváló minőségű futócipőket kezdtek el gyártani. Ellentétben a korábbi printelt lábbelikkel, a beszédes nevű Futurecraft 4D sokkal szélesebb vevőközönséget céloz meg, és a 4D ezúttal nem a napokban felfedezett negyedik térbeli dimenzióra, hanem, mint a 3DP-ben általában, az időre vonatkozik.

3dnyomtatas_adidas.jpg

A cég bejelentését követően végre azt is tudjuk, hogy pénteken, január 18-án New Yorkban megkezdik a Carbon-csapat tagjai által rendezvényeken már viselt futurisztikus darab értékesítését. A marketingben olyan kereskedőkonzorciumok vesznek részt, mint például a KITH, a Packer és az SNS.

A „végleges futócipő mindenkinek” szlogennel reklámozott 300 dolláros termék 17 év kutatásfejlesztés gyümölcse. A cipő talpa készült 3D nyomtatással, minden talp 20 ezer merevítőt tartalmaz, a 4D – az idő – pedig költőien fogalmazva a talpaknak a cipő viselőjéhez való alkalmazásában, és az adott pillanat elvárásainak megfelelő finomhangolásában valósul meg.

3dnyomtatas_adidas0.jpg

A saroknál tompítóhatásra és mindenféle hatás ellenőrzésére használhatjuk ki a rácsos geometria előnyeit. Ez a geometria segíti a sarkak és a lábujjak mozgását, míg a lábfej elülső részét úgy alakították ki, hogy jobban fussunk. A nyílt szerkezet szellősebbé teszi a lábbelit, amivel szintén javul a teljesítmény.

Az új cipővel az Adidas sem azt akarta elérni, hogy viselői képességeik szerint futhassanak.

A Futurecraft 4D nem valósulhatott volna meg a Carbon digitális fényszintézisen (DLS) alapuló nyomtatórendszere nélkül. A DLS fényt és oxigént áteresztő optikáival hoz létre 3D tárgyakat, amelyek óhajtott tulajdonságait hőeljárásokkal érik el. Ezeket a tulajdonságokat használják fel a viselő szükségletei szerint kialakított talphoz.

A 3D nyomtatással a jövőben még inkább személyre szabott cipők várhatók, az Adidas pedig beírta magát a technológia történelmébe.

Címkék: cipő innovátorok Adidas

Szólj hozzá!

Ablakokat és ajtókat nyomtat egy svéd cég

ferenck 2018.01.17. 08:30

A 3DP terjedését és potenciálját jól szemlélteti, hogy a technológiát teljesen új területeken is kezdik alkalmazni. Ezúttal skandináv innovátorok álltak elő ígéretes megoldással.

A NorDan AB svéd ablak- és ajtógyártó termékei előállításához 3D nyomtatást is használ. Annyira komolyan veszik a technológiát és akkora potenciált látnak benne, hogy nagyméretekben történő gyártásra alkalmas speciális printert rendeltek. A mértékre dolgozó BLB 3D gépet kifejezetten a cég céljai szerint alakítják ki.

3dnyomtatas_ajtoablak.jpg

A kialakítás oroszlánrészét az egyedi gyártórendszerekre és gépekre, például megrendelésre készülő FDM (fused deposition modelling, vagy szálhúzásos) 3D nyomtatókra szakosodott szintén svéd BLB Industries végzi el. Elmondásuk alapján akár 5x5x5 méter munkaterületű gépet is képesek felépíteni, és a rendszereikre egyéves garanciát vállalnak.

Ha minden a tervek szerint megy, az új printer valamikor a tavasz folyamán lesz kész, és akár 2,5x1,5x1,5 méteres tárgyakat is tud majd nyomtatni. A méret magáért beszél, ilyen technikai paraméterekkel egész nagy ablakkeretek gyárthatók.

3dnyomtatas_ajtoablak0.jpg

A gépet két extrúderrel szerelik fel, a fúvókák mérete 0,6 és 2, illetve 2 és 8 milliméter között variálódik. Polimer és biokompozit anyagok különféle változatait dolgozza fel műanyag-granulátum formájában. A biokompozitokhoz mezőgazdasági melléktermékekből, például fából, parafából, szalmából és kenderből készült, újrahasznosított anyagok tartoznak.

A gép óránként 14 kiló műanyaggal dolgozik, és a nyomtatott felületet úgy tervezték, hogy bármilyen printelt polimer vagy biokompatibilis anyag jól ragadjon.

Mihelyst munkába áll prototípusokat és végtermékeket egyaránt készítenek vele. Ajtóhoz már tesztelték, az eredmények bizakodásra adnak okot. A NorDan AB célja ezzel az, hogy tervezésben és gyártásban is a legfejlettebb technológiákkal tegyen eleget ügyfelei megrendeléseinek.

A cég közismerten kiáll a fenntartható fejlődés mellett, igyekszik érvényesíteni a környezetbarát szempontokat. E tények ismeretében cseppet sem meglepő, hogy az additív gyártómegoldások felé fordult, és a nagy méretek sem jelentenek többé akadályt. A szakmai közvélemény érdeklődéssel várja, milyen ajtókat és ablakokat hoznak létre egyedi printerükkel.

Címkék: műanyag polimer nyomtatók környezetbarát technológiák bioanyagok

Szólj hozzá!

Különleges csípőbeültetést nyomtattak a Delfti Műszaki Egyetemen

ferenck 2018.01.16. 08:30

A beültetések és a művégtagok a 3D nyomtatás legsikeresebb egészségügyi alkalmazásai közé tartoznak. Új anyagok, például a lehetőségek körét bővítő, organikus alapú biometériák fejlesztésével az eddigieknél is jobb minőségre számíthatunk.

A Delfti Műszaki Egyetem kutatói ezen a területen dolgoznak, és csípőbeültetésekhez jól használható bio-metaanyagokat hoztak létre. Ezek az anyagok, az úgynevezett metaanyagok biomedikális változatai természetben nem található tulajdonságjegyekkel rendelkeznek, amelyek jelen esetben segíthetnek megakadályozni az implantátum bomlását.

3dnyomtatas_delft.jpg

2020-ig a csípőbeültetéssel rendelkező személyek száma évi 2,5 millióval nő, és kb. a 10 százalékuknál fennáll a veszély, hogy 10 év múlva az implantátum nem tartja magát olyan stabilan a szervezetben, mint most. A holland kutatók kétfajta bio-metaanyagot használó, nyomtatott implantátumait jobban rögzítenék, mint az eddigi csípőbeültetéseket.

Az egyik metaanyag viszonylag hagyományos, a másik auxetikus, azaz méretét nyújtáskor minden irányban növeli, és jól ellenáll a nyomásnak. Az egyszerű mértani formát titánban nyomtatták, különleges mechanikai tulajdonsága akkor érvényesül, ha a mellette lévő anyag pont ellentétesen működik.

3dnyomtatas_delft0.jpg

Csípőbeültetéses személyek implantátumai többféle erőhatásnak vannak kitéve mozgás közben. Ha az egyik oldalon túl nagy a nyomás, könnyen elválhat a csonttól…

A kutatók hibrid implantátuma két, nyomásra vastagodó, illetve vékonyodó anyagot kombinál össze, amivel nagyobb körülötte a csontnövekedés esélye, tehát az implant biztosabban rögzül a helyére. A nem természetes erők hatása szintén csökken, és így a beültetés nem fog elkopni.

Teszteket egyelőre nem, csak szimulációs kísérleteket végeztek vele, és a kísérletek a kutatókat igazolták. Nyomás hatására az implant kitágult, mindkét oldalon kicsit összetömörítve a környező csontokat. Pont ezt akarták elérni, mert az összetömörítés miatt szilárdul meg és nem mozdul el a beültetés.

Következő lépésben egyetemi kórházakkal szorosan együttműködve, részletesebben fogják tanulmányozni az anyagok tulajdonságait. Rob Nelissen, a Leideni Egyetem Orvosi Központjának ortopéd sebésze például nagyon pozitívan nyilatkozott az új lehetőségről, mert hiányolta a területi innovációt, a beültetések élettartamát jelentősen növelő technológiai újításokat.

Címkék: orvosi implantátumok nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

12 milliárd dolláros költést prognosztizál idénre az IDG a 3DP szektorban

ferenck 2018.01.15. 08:30

Év végén, év elején szokás szerint a legtöbb piackutató, elemző és hasonló cég előrejelzéseket készít. Az egyik leghíresebb, az IDC (International Data Corporation) a 3D nyomtatásban várható 2018-as költésekről bocsátkozott kristálygömb nélküli jóslásba.

Kilenc régiót, köztük Európát, az Ázsia-Csendes-óceán térséget és az Egyesült Államokat tanulmányozva számították ki, hogy hardverben 6,9, anyagokban 6,7 milliárdos költés várható, míg szoftverfronton a növekedés lassabb lesz, mint a piac többi szegmensében.

3dnyomtatas_spending0.jpg

Régiós bontásban az USA az első, Nyugat-Európa a második, a két térség együtt a kiadások kétharmadát adja, míg 1,5 milliárdos várható idei költéssel Kína a harmadik. A kilenc régióból hatban az elemzők több mint 20 százalékos növekedésre számítanak 2018-ban.

A hét elemzett iparágból az egyedi gyártás (egyedi termékek, például autók, repülőgépek, játékok stb. előállítása, discrete manufacturing) vezeti a költést, második az egészségügy 1,3 milliárd dolláros 2018-as prognózissal.

3dnyomtatas_spending.jpg

A trendet több masszív ipari projekt erősíti, köztük a Lockhead Martin additív gyártásnak is otthont adó fejlett műholdgyártással foglalkozó új központja, amelyre 2017-ben 350 millió dollárt költött a cég. Az orvosi szektor egyik legnagyobb tavalyi beruházása az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet 6,25 milliós 3D bionyomtatás és regeneráló medicina központja volt.

A legnagyobb, 35,4 százalékos (összetett éves) növekedés (CAGR) az egészségügyben várható; szövetek, szervek és csontok nyomtatása, illetve bionyomtatása vezeti a sort.

A 3DP megoldások bőven túlnőttek a prototípuskészítésen, és több iparágban elterjedtek. A 3D nyomtatás mainstreammé válásával a következő öt évben jelentős növekedés várható termékrészek, végfelhasználói részek és orvosi segédeszközök gyártásában. Költségtakarékos és hatékony személyre szabott megoldásokkal 2021-ig megduplázódhatnak az egészségügyi költések” – nyilatkozta Marianne D’Aquila kutatásmenedzser (IDC),

Ez azt is jelenti, hogy specializált 3DP irodák és gyártók által kínált szolgáltatásokra, elsősorban megrendelésre készülő részekre és az ellátási lánc rendszereinek integrálására 7,55 milliárd dollárt költenek 2021-ig.

„Annak ellenére, hogy szinte naponta számíthatunk izgalmas újításokra, a 3DP-ben lévő potenciálnak még csak a felszínét kapirgáljuk” – jelentette ki Tim Greene kutatásigazgató (IDC).

Címkék: trendek jövő egészségügy ipar prototípuskészítés

Szólj hozzá!

Pörgésben – a napokban történt

ferenck 2018.01.12. 08:30

A las vegasi CES-en, a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai bemutatóján minden évben több 3DP cég jelenik meg, új és izgalmas termékekkel, projektekkel meglepve a közönséget. Idén sincs másként, így ismerhették meg az érdeklődők Avi Reichental, a 3DSystems korábbi ügyvezető igazgatója mostani vállalkozása, a kaliforniai Nexa3D sztereolitográfia-alapú professzionális NXV printerét. A 19950 dolláros gép 30 mikronos XY felbontásban dolgozik. Az NXL fejlesztői szerint a mostani piacon kategóriájában a legnagyobb, leggyorsabb és a legpontosabb 3D nyomtató.

3dnyomtatas_news_4.jpg

A fényképezésben használt direktpozitív képrögzítési eljárásról ismert, 80 éves múlttal rendelkező Polaroid szintén bemutatta új – könnyen kezelhető, felhasználóbarát – termékcsaládját. A Polaroid Nano Duo, a Polaroid Nano Mini, a Polaroid Nano Glide és a Polaroid Nano+ a négy FDM-alapú termék.

A 3D szkennereivel népszerűvé vált kínai SHINING 3D a tavaly bemutatott EinScan-SE/SP asztali és a többfunkciós Einscan-Pro+ kézi szkenneréhez is kiegészítőket, csomagokat dolgozott ki.

Az ipari szintű desktop 3D nyomtatógyártás egyik nagy újítója, az Airwolf gépei egyrészt kompaktok és megfizethetők, másrészt nyomataik a kereskedelmi szabványoknak us megfelelnek. Legfrissebb darabjuk, az EVO annyira fejlett, hogy „3D nyomtató” helyett „additív gyártóközpontnak” hívják. 

3dnyomtatas_news0.png

A topológiai, helyrajzi optimalizálásban, számítógépes mechanikában, CAD-ban és mesterséges intelligenciában utazó ParaMatters bemutatta a már el is érhető felhőalapú CogniCAD tervezőplatformját, amely automatikusan generál terveket 3D nyomtatáshoz, elsősorban könnyű szerkezeteket a légjármű- és autóipar, illetve más kritikus alkalmazási területek számára.

Az olvasztást általában a fémmegkötés egyik legjobb módjának tartják. MIT-kutatók speciális módszert dolgoztak ki, hogy a szétfújt fémbevonat összeragadjon. A folyamat megfigyelésére különlegesen gyors kamerát használtak, és közben rájöttek a fémmegkötés ideális módjára. Munkájuk komoly hatással lehet a fémnyomtatásra.

A 2014-ben alakult holland CEAD 3D nyomtatócég szálas kompozitok folyamatos printelésére alkalmas nagyméretű, 4x2x1,5 méteres gépet fejlesztett. A gépet elsősorban a hajózási és az infrastrukturális szektorban használhatják. (A vállalat 4 társalapítójából ketten a plug-and-play desktop printereket fejlesztő Leapfrog 2012-es bölcsőjénél is bábáskodtak.)

3dnyomtatas_news2_4.jpg

A francia GIAA (Vak és gyengénlátó értelmiségiek szervezete) új projektjében A Dassault Systems közreműködésével anatómiai részek könyvtárát dolgozta ki oktatási célra. A könyvtárat vak és gyengénlátó masszázs- és fizioterapeuta tanulók fogják használni.   

A bionyomtatással foglalkozó svéd Cellink a rákot szövettenyészetekkel kezelő lyoni CTI Biotech orvosi céggel működik együtt. A partnerség célja beteg-specifikus rákutánzatok készítése a 3DP, a CTI biotintájának összekombinálása a beteg rákos sejtjeivel.

3dnyomtatas_news1_2.jpg

A dán Wang & Söderström művészeti és designstúdió Ásatás című legutóbbi egyedi vázakollekcióját 3D nyomtatással állította elő. A három darabból álló sorozat kidolgozásában a képzőművészeti nyomatokra specializálódott new yorki Unique Board is részt vett.

Címkék: művészet orvosi nyomtatók Kína CES nyomtatóanyagok bioprinting nyomtatószálak nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Fuse 1 bemutató Las Vegasban

ferenck 2018.01.11. 08:30

A héten, január 9. és 12. között rendezik a világ legnagyobb éves fogyasztói elektronika seregszemléjét, a las vegasi CES-t. Az utóbbi évekhez hasonlóan, a 3D nyomtatóipar idén is több céggel képviselteti magát.

A Formlabs új anyagai mellett az SLS-alapú, azaz szelektív lézeres szinterezéssel működő Fuse 1 3D nyomtatóját is bemutatja. A technológiából eddig csak tövid részeket láthattak különféle rendezvények résztvevői, az első demót a 2017. júniusi bejelentésnél tekinthették meg. SLS-szel precíz lézer olvasztja össze a nejlon por finom rétegeit, és a folyamat erős, de könnyű tárgyakat eredményez.

3dnyomtatas_fuse.jpg

A rendszert a cég zászlóshajója, a sztereolitográfiával működő Form 2 bemutatója idején, 2015-ben kezdték fejleszteni. A Fuse 1 is az ipari minőségű 3D nyomtatást célozza meg, és más gyártókhoz hasonlóan a Formlabs szintén barátibbá szeretné tenni az SLS-gépek árait.

A rendszer 677x668x1059, munkaterülete pedig 165x165x320 milliméter. Sok más SLS-rendszerhez hasonlóan, a munkatér eltávolítható és új feladathoz új dobozzal helyettesíthető. Ezzel csökken a nyomtatások közötti üres idő, amikor a részeket hagyják kihűlni, megtisztítják.

fuse-1-1024x570.jpg

A fejlesztők a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vették: minden egyes munkatér, az eltávolítható kamrák alapanyagként félig újrahasznosított matériával tölthetők meg.

Az anyag függvényében a Fuse 1 minimum 100 mikrométer (1 mikrométer a méter milliomodrésze) rétegvastagságot kivitelez meg, míg a maximális sebesség óránkénti 10 milliméter.

A gép kereskedelmi forgalmazása az év közepétől várható.

 

Új Form 2 műgyanta alapanyagok is bemutatásra kerültek

A Formlabs új anyagainak fejlesztését a „több végfelhasználói alkalmazást a 3D nyomtatásba” elv vezérelte. Az anyagtulajdonságok javításával és az árak csökkentésével akarják valóra váltani, az üzleti és a fogyasztói realitáshoz közelebb vinni a tömeges személyre szabás ígéretet.

3dnyomtatas_fuse0.jpg

A cég Greyscale (szürkeskála) műgyanta prototípusának javított változata, a Grey Pro műgyanta pontos és kellően merev, de nyújtható anyag, ellenáll a hőnek, nehezen deformálódik. Az üveggel megerősített Rigid Resin ezzel szemben nagyon merev, a nyomat fényezett hatású.

3dnyomtatas_fuse1.jpg

 

Címkék: nyomtatók CES nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás FreeDee szelektív lézeres szinterezés nyomtatótechnológiák Formlabs Fuse 1

Szólj hozzá!

Új kerámianyomtatót mutat be a CES-en egy amerikai-ukrán startup

ferenck 2018.01.10. 08:30

A 2015-ben alapított New York City székhelyű Kwambio dinamikus 3D fájlmegosztó platformjával vált ismertté, majd a speciális 3D interfésszel rendelkező Unique One printer következett.

A világ különböző pontjain élő befutott tervezőkkel dolgoznak együtt, csak rendelésre és egyedi darabokat (ékszert, díszletet, csontimplantátumot srb.) printelnek. 2017-ben több mint 10 ezer különféle tárgyat nyomtattak, amelyeket aztán főként amerikai és európai ügyfeleknek szállítottak ki.

3dnyomtatas_kwambio.jpg

A cég a legkedvezőbb árú kerámiákat kínálja, kínálatához saját kerámiaport fejlesztett, most pedig a napokban zajló las vegasi CES 2018-on bemutatásra kerülő teljesen új kerámianyomtatóval rukkolt elő.

A legtöbb mai printeren nem nyomtatható gyorsan és pontosan kerámia. Az ezzel (is) foglalkozó cégek általában öntőformát printelnek, azt töltik meg az anyagkeverékkel, majd öntvényt készítenek. Az égetés előtt az öntőforma egy részét eltávolítják, a maradék pedig a tűzben esik szét. Ezt a folyamatot a tárgy zománcozásával, fényezésével kötik össze, és az egész, például egyetlen csésze legyártása kb. 10 napig tart.

3dnyomtatas_kwambio0.jpg

Az új Ceramo One géppel változik a helyzet: csökken a gyártási idő, 160 milliméter per másodperc a tempó, a kb. 20 mikronos pontosság előrelépés, és közben a négyzetcentiméternyi 12-15 dollár átlagárat 0,08-ra viszi le.

„Most már csak 2-3 óráig tart egy csésze nyomtatása” – büszkélkedett Vlad Usov, a Kwambio vezérigazgatója.

Az eredmény az úgynevezett binder jetting 3DP technológia kerámiaporokkal működő új változatának köszönhető. A Ceramo One felgyorsítja és optimalizálja a gyártófolyamatot.

A gép saját agyagalapú anyaggal nyomtat. A zománcozáshoz 100-nál több színt kínálnak, de opcióik között szerepel az üveg, a matt és az áttetsző végső forma is.

A printerrel ráadásul nemcsak megrendelt kerámiatárgyakat, hanem repülőgép-alkatrészeket és fémtermékek öntőformáit is elő tudják állítani. A maximális méretnél (35x35x38 centi) nagyobb darabokat több részben printelik.

A Kwambio havi 1000 tárgyat nyomtató odesszai gyárában már naponta használják a Ceramo One prototípusát, és az érdeklődőknek sem kell sokáig várniuk: a gép január végétől megrendelhető, ára 25 ezer dollár alatt lesz.

Címkék: kerámia CES nyomtatóanyagok nyomtatótechnológiák binder jetting

Szólj hozzá!

Kőszénből autóalkatrészek 3D nyomtatással

ferenck 2018.01.09. 08:30

A Wyoming állambeli Sheridan-székhelyű, szénnel foglalkozó Ramaco Carbon vállalat egy másik Carbon nevű céggel, a korábban Carbon 3D néven ismert, 2014-ben alapított szilícium-völgyi újítóval kötött megállapodás értelmében utóbbi gyors printerein (M1, M2) fog termékeket előállítani.

A kaliforniai Carbon 2015-ben került rivaldafénybe, amikor bemutatta „folyamatos folyékony interfészgyártás” (CLIP) nevű szélsebes, látható rétegek nélküli technológiáját. Az ultraviola (UV) fénnyel dolgozó speciális CLIP minimum 25-ször gyorsabb a többi technológiánál. A fényt oxigénáteresztő, UV-transzparens ablakszerű felületen keresztül sugározzák. Az ablak felett folyékony műgyanta található. Mivel a printelés az ablakon keresztül történik, folyamatosságát, látható rétegek hiányát az ablak feletti „halott zóna” biztosítja.

3dnyomtatas_carbon0.jpg

Másik komoly újításuk a 3D nyomtatórendszereiket összekapcsoló CarbonSpeedCell hardver végtermékek bármilyen léptékű folyamatos gyártását teszi lehetővé.

Néhány hete 200 millió dollárt fektettek a szilícium-völgyi vállalatba, és a befektetői listán igazi nagyágyú, a GE Ventures, a General Electric kockázati tőkével foglalkozó „részlege” is szerepel. De a Carbon nemcsak gyűjti a pénzt, hanem gyártókkal is összefog, így került kapcsolatba a másik Carbonnal.

3dnyomtatas_carbon.jpg

Az együttműködés értelmében a wyomingiek hamarosan elkezdik gyártani első 3D nyomtatott termékekeit, például autó- és repülőgép-alkatrészeket, orvosi műszereket, építőipari és fogyasztói tárgyakat. Mindegyiket szénkőből kinyert szénnel készítik, és bizakodnak, hogy munkájuk eredményeként a szénszálak ára jelentősen csökkenni fog.

A gyártótevékenységre többek között a Ramaco tervezett új ipari létesítményében, az iParkban kerülhet sor. Elképzeléseik szerint a közeljövőben összesen három fejlett szénalapú technológiákra és gyártásra specializálódó hasonló üzemet alapítanak, amelyekben gyártás mellett komoly kutatásfejlesztések is várhatók. Randall Atkins vezérigazgató nyilatkozata alapján a szakterület főszereplőjévé akarnak válni. (Az iCam és a Brook Mine a másik kettő.)

A printereket tavasszal szándékozzák munkába állítani, egyelőre egy sheridani kis épületben, ahol 20-40 személy dolgozik. Ha minden az elképzelések szerint megy, hamarosan 200-nál is több alkalmazottjuk lehet.

Kérdés, hogy a két Carbon és a 3D nyomtatás meg tudja-e menteni a haldokló szénipart.

Címkék: ipar szén nyomtatók innovátorok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

Valódi szemlencsék kiterjesztett valósághoz

ferenck 2018.01.08. 08:30

A 2009-ben alapított, átlátszó anyagok és optikai termékek 3D printelésében úttörő szerepet játszó, LED-eket, szemlencséket gyártó, szakterületén már világelsőnek számító holland Luxexcel NV összeállt a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) headseteket, intelligens és más szemüvegeket készítő, 59 megoldását szabadalmaztatott Vuzix-szel.

Első körben a Vuzix Blade AR okos napszemüvegekhez készítenek szemészeti, azaz egészségügyi célokra szánt lencséket. A bemutatóra a január 9-én kezdődő fogyasztó elektronikai gigarendezvényen, a las vegasi CES-en kerül sor.

3dnyomtatas_lencse0.jpg

Sokan meglepődnek, hogy miért éri meg lencséket printelni. A rétegről rétegre történő nyomtatás akár fénytörést is eredményező pontatlanságokkal jár, komoly csiszolómunkára van szükség stb. Mindezek ellenére kifizetődő, mert például jócskán lerövidül a gyártási idő. Ráadásul a Luxexcel saját technológiát is kidolgozott rá: a Printoptical © Technology pontosan az említett problémákra jelent megoldást. A nyomtatást saját géppel, a Luxexcel VisionEngine-nel kivitelezik.

A hagyományos, szubsztraktív gyártásban először nyers áttetsző lencsét készítenek, amelyet csiszolással finomítanak. A Luxexcel saját fejlesztésű akrilalapú műgyantát (VisionClear) használ, amelyet rétegről rétegre a munkafelületre „dob” a gép, majd UV-fénnyel dolgoz meg. A rétegek összeolvadnak a korábban UV-fénnyel kezelt réteggel.

3dnyomtatas_lencse_1.jpg

3D nyomtatással nemcsak a lencsetervezés kötetlenebb, hanem okos funkciókat is beleintegrálhatnak. A Luxexcel egészségügyi lencséi 2017 márciusa óta felelnek meg a nemzetközi ISO szabványnak.

Ezt követően a cég 10 millió dolláros befektetésben részesült, majd tavaly októberben virtuális és kiterjesztett valóság (VR, AR) fejlesztését jelentették be, amelyre újabb befektetőket keresnek.

A beágyazott intelligens technológiával felturbózott lencsék csak Blade AR napszemüvegekkel szerezhetők be. Ellentétben a látványt okostelefonon átszűrő más AR- és VR-technológiákkal, a Blade szemüveget használ az AR-hez. Android OS-en működik, hullámvezető optikát integráltak bele, van hozzá érintőpad és HD kamera. Üzleti és rekreációs célokra egyaránt használható.

„Az amerikai lakosság 60 százalékának szemkorrekcióra lenne szüksége. Személyre szabott orvosi lencsék nélkül nem tudják teljes mértékben élvezni a legfejlettebb kiterjesztettvalóság-termékeket” – nyilatkozta a Luxexcel vezérigazgatója, Hans Streng.

Paul Travers, a Vuzix vezérigazgatója szintén örül az együttműködésnek, a vevőkör bővülését várja tőle.

Címkék: szemüveg orvosi optika kiterjesztett valóság

Szólj hozzá!