HTML

FREEDEE blog

"A jövő már itt van... csak nem egyenlően oszlik el a világban." - William Gibson

3D WORSKHOPOK

Legyél Te is az additív gyártástechnológiák szakértője!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

3D nyomtató árak

Érdekelnek a legjobb asztali 3D nyomtatók és kézi 3D szkennerek árai?

Töltsd le az árlistánkat!

Következő lépések


Hirdetés

 

FRE3DEE a Facebookon

Méretes Hillary és Trump nyomatok

ferenck 2016.09.27. 11:30

Különös meglepetéssel készült a helyi Freshmade 3D a júliusi clevelandi republikánus konvencióra: Donald Trump életnagyságnál valamivel magasabb bobblehead szobrát nyomtatták ki.

hillarytrump.jpg

A cég ismét rivaldafénybe került, mert ezúttal a demokrata elnökjelöltről, Hillary Clintonról készült hasonló, bár ezúttal életnagyságú nyomat.

A két szobrot tegnap, az első elnökjelölt-vita napján egymás mellett állították ki az ohiói Daytonban, a Wright Állami Egyetemen.

Címkék: amerikai elnökválasztás Hillary Clinton Donald Trump

Szólj hozzá!

Ultimaker 3D nyomtatók robot markolórendszerhez

ferenck 2016.09.27. 08:30

A robotika világában az olyan masszív szereplő is, mint a svájci automatikus technológiafejlesztő, szakterületének egyik világelsője, az ABB Robotics egyre jobban kedveli a hagyományos FDM 3D nyomtatókat. A cég YuMi (You and me, te és én) nevű elektronikus összeszerelő platformján, a világ olyan első kétkarú robotján dolgozik, amelyen a karok együtt is működnek.

A napokban jelentették be, hogy a gép „lelke”, a markolórendszer prototípusa Ultimaker 2+ Extended printeren készült.

Az ABB autóipari, elektronikai és gyártópartnerei számára dolgoz ki futószalag melletti ipari robotokat. A cégfilozófia alappillére a környezeti hatás minimalizálása, a 3D nyomtatás iránt is e koncepció jegyében kezdtek el érdeklődni.

yumi.jpg

A gyorsan növekvő fogyasztói elektronikaipar automatizálására kitalált YuMi viszont más. A közismerten alulfizetett munkásokkal végeztetett tevékenységekben segédkezik, esetleg helyettesíti a humán munkaerőt. Ehhez viszont nagyon precíz markolórendszer kell, máskülönben nem boldogulna a miniatűr részekkel. Az emberrel azonos méretű munkaterületet elfoglaló YuMi pontosan megfelel a célnak: a rendszernek alkatrészeket kell megmarkolni, felemelni és rendeltetési helyükre tenni. Változatos formákkal és szerkezetekkel, alkalmasint kényes élelmiszeripari termékekkel tevékenykedik, így a rugalmasság is alapfeltétel. A megfelelő ujjakhoz egy sor prototípust próbáltak ki.

yumi0.jpg

Itt jött képbe a 3D nyomtatás. Hagyományos markolórendszerek általában alumíniumból, egyetlen iterációval készülnek el 5 hét alatt. 3DP technológiával a hetek egyetlen órára csökkennek, és a kutatók eleinte ugyan kételkedtek a műanyagban, de az eredmény hamar meggyőzte őket. Az ABB csapat végül saját CAD-terveket készített, amelyeket változatos külső szolgáltatásokhoz használnak.

yumi1.jpg

Ezek a szolgáltatások azonban elég drágák és relatíve időigényesek. 3D nyomtatással viszont időt és pénzt is spórolnak, azaz az Ultimaker-gép tökéletes választásnak bizonyult, és a nyomatok minőségével kapcsolatban sem merült fel kifogás, ami bizonyítja, hogy a hagyományos FDM printerek profi tervezői környezetben is fontos szerepet töltenek be.

Címkék: robot prototípuskészítés Ultimaker

Szólj hozzá!

Úgy nyomtat a robotkar, ahogy a selyemhernyó dolgozik

ferenck 2016.09.26. 11:30

A számítástudomány, például a robotika mind gyakrabban követ természetből ellesett mintákat. Sokszor a legegyszerűbb élőlények viselkedésén figyelhetők meg a fejlesztés egészét megváltoztatható különleges viselkedési formák, mechanizmusok. Közismert, hogy egyes rovarközösségek, például a méhek mekkora hatással vannak az ágenstechnológiára, rajintelligenciára.

A 3D nyomtatás fejlődését bizonyítja, hogy a biológia egyre több printer-, printertechnológia-fejlesztőt is megihlet.

A +LAB kutatói például a selyemhernyóról mintázták az Atropos nevű hattengelyes 3D nyomtató robotkart.

atropos.jpg

A gép ugyanúgy dolgozik, mint az állat. Nem magát a szálat nyomtatja, hanem UV-fényt használva teríti szét a nyomtatófejből kijövő, gyantaoldatba itatott szálat. A módszerrel különféle szálak hagyományos 3DP eljárásokkal kivitelezhetetlen precíz formái, szerkezetei és ma még elképzelhetetlen kombinációi dolgozhatók ki. Lényegében a gyantával „kompatibilis” bármilyen szál felhasználható hozzá.

atropos0.jpg

Jelenleg bazaltot és üveget tartalmazó szálakkal kísérleteznek, de a szén és a poliamid is sorra fog kerülni, sőt, speciális esetekre a bambuszt és az epoxigyantát is figyelembe veszik. Természetesen rengeteg teszt vár még rájuk, de ha beválik, a technológia megváltoztathatja a 3D nyomtatást.

atropos1.jpg

Öntőformákra sem lesz szükség, vagy nagyon gyorsan egészen speciálisak alakíthatók ki, ami szintén nagy előny. Áramvonalasítható a folyamat, felgyorsítható a k+f.

Címkék: robot innovátorok nyomtatószálak

Szólj hozzá!

3D nyomtatószövetség Tajvanban

ferenck 2016.09.26. 08:30

Szeptember 19-én 3DP szövetség alakult Tajvanon. Célja a technológia további fejlődésének támogatása, és hogy nagyobb legyen az ország világpiaci részesedése. A hírt a helyi kormány által szponzorált Ipari Technológiai Kutatóintézet (ITRI) jelentette be.

A szövetséghez 3DP technológiákkal kapcsolatos fejlesztői csoportok tartoznak, igyekeznek lefedni a terület összes szegmensét. Bővíteni óhajtják az alkalmazások körét – a változatosságra jellemző, hogy hangszerek, autóalkatrészek, mesterséges végtagok és világítóberendezések gyártása egyaránt szerepel a tervek között.

tajvan_1.jpg

Az ITRI három területet külön kiemel, ahol nagyon felgyorsítaná a fejlesztéseket: öntésben, repülőalkatrészek és orvosi műszerek gyártásában.

Az intézet komoly eredményeket ért el az FDM technológiában, amelyeket a helyi ipar új szoftver- és hardveralkalmazásokra használhatna fel. A szövetség keretén belül együtt is dolgozhatnak több területet érintő megoldásokon.

A bejelentésnek megadták a módját – az ünnepi eseményen az ITRI mellett 19 tajvani fejlesztőcég vett részt, és mutatta be termékeit.

Címkék: ipar Tajvan FDM

Szólj hozzá!

Iskoláját nyomtatta ki egy ötödikes kaliforniai örmény diák

ferenck 2016.09.23. 11:30

Michael Krikorian, egy kaliforniai örmény általános iskola ötödikes diákja 3D tervezéssel és nyomtatással töltötte az egész nyarat. Nem akármiről, hanem iskolájáról készített nyomatot. A tervezéshez Tinkercad szoftvert, a printeléshez MakerBot 3D nyomtatót használt.

ormeny0.jpg

Az őszi iskolakezdésre magával vitte a modellt, ami az oktatási intézmény személyzetének és tanárainak is nagyon tetszett. Kitüntetett helyen, az éremgyűjteménynek fenntartott vitrinben őrzik azóta.

ormeny1.jpgormeny.jpg

 

Világszerte egyébként egyre több országban ismerik fel azt a lehetőséget, hogy a gyerekek kreativitása és problémamegoldó készsége milyen léptékben fejleszthető a 3D nyomtatás segítségével. Itthon egyelőre a források korlátozottsága miatt kevés iskola teheti meg, hogy saját költségvetésen szerezzen be 3D nyomtatót. A 3DTech az Iskolákban program éppen ezért azon dolgozik, hogy rövid távon szponzorok által, hosszútávon pedig állami támogatással segítsen eljuttatni az eszközöket az arra nyitott oktatási intézmények tanáraihoz és tanulóihoz.

Címkék: oktatás MakerBot Tinkercad

Szólj hozzá!

Mamutcégek együttműködése az ipari 3D nyomtatás jegyében

ferenck 2016.09.23. 08:30

A vállalati informatikában közismert német szoftverfejlesztő SAP és az atlantai csomagküldő- és szállítóóriás UPS együttműködésének keretében a SAP az UPS 3DP-rendszereivel összekapcsolt platformot hoz létre. A szolgáltatás 2017-ben indul el.

Első lépésként a 2017. januárig üzemelő, korai befogadókat megcélzó Elosztott Gyártás programmal álltak elő, amellyel a bővülő szolgáltatásokat igyekeznek feltérképezni, valamint új külső partnerekkel tesztelnek ipari 3DP-lehetőségeket.

sap.jpg

Mindezzel a professzionális ügyfelek óhajait kielégítő legkiterjedtebb és leghatékonyabb 3DP-szolgáltatást akarják megvalósítani, és lehetővé tenni, hogy a koraesti megrendelést követően másnapra ki is szállítsák az óhajtott részeket. Nem kevesebb kell hozzá, mint az ipari 3DP átalakítása gördülékeny elosztott gyártóplatformmá.

Az elosztóhálózatoknál általában, így jelen esetben is minden a tesztelésen múlik. Ezért indították el a gyártókat ipari 3DP-szolgáltatók globális hálózatához kapcsoló program honlapját, és bizakodnak, hogy az oldal sok klienst, innovatív vállalatokat vonz magához. Az ügyfelek is jól járnak, mert elsőként férhetnek majd hozzá új és egyes esetekben paradigmaváltó 3DP-megoldásokhoz.

Az eddigi reakciók pozitívak: a platformot a szakma több fontos szereplője, például az Airbus APWorks, a Fast Radius, a HP Inc, a Krones, a Linear AMS, a Moog Inc, a Sealed Air Corporation és a Stratasys tesztelte már. A HP csatlakozott is a SAP/UPS partnerséghez, ami szintén újabb jele a terület ipari 3DP felé történő elmozdulásának.

Címkék: szoftver szolgáltatások ipar innovátorok

Szólj hozzá!

Új MakerBot-termékek ipari és oktatási felhasználóknak fejlesztve

ferenck 2016.09.22. 11:30

A MakerBot bemutatta a professzionális Replicator+-t, a Replicator Mini+-t, valamint egy sor új terméket: profi és oktatási felhasználásra szánt 3D nyomtatás támogató szoftvereket (MakerBot Print), mobil appot és az ABS és a PLA anyagok legjobb tulajdonságait egyesítő Tough PLA nyomtatószálat.

makerbot_1.jpg

A korábban fogyasztói printerekre specializálódott MakerBot utoljára 2014-ben mutatott be ennyi új terméket. Mindkét gépet különféle körülmények között, több mint 380 ezer órán át tesztelték.

makerbot0.jpg„Kulturális váltáson mentünk keresztül a múlt évben. Fogyasztóink meghallgatása, szükségleteik megértése cégünk sarokkövei. A professzionális és az oktatói közeg szélesebb igényeinek ismerete fontos információkkal szolgált a fejlesztési folyamatokhoz. Profiknak és oktatóknak szánt új megoldásaink az ő visszajelzéseiken alapulnak” – nyilatkozta Jonathan Jaglom, CEO.

makerbot1_3.jpgA Replicator+ nem a korábbi gép továbbfejlesztett, hanem teljesen újjátervezett változata. A Mini+ szintén hasonló volumenű változásokon ment át. Mindkét gép úgynevezett „intelligens” extrúderrel működik, amely mögött kb. 160 ezer óra fejlesztés áll.

A MakerBot nyomtatókat a FreeDee forgalmazza, a Replicator+ 3D nyomtató október 31-ig jelentős kedvezménnyel rendelhető meg.

Címkék: oktatás szoftver ABS MakerBot PLA FreeDee

Szólj hozzá!

Két ipari nyomtatót mutatott be egy kínai cég

ferenck 2016.09.22. 08:30

18 hónap kemény munka után Kínai vezető 3D nyomtatógyártója, a Zhuhai CTC Electronic keddi sajtótájékoztatón mutatta be hivatalosan két új gépét. A fémre specializált Walnut 18 szelektív lézeres szinterezést (SLM), az ipari Riverbase 500 sztereolitográfiát (SLA) használ.

A két „intelligens és indusztriális” printer a cég szerint mérföldkő lehet a kínai 3DP történetében. Mindkettő a CTC Electronic évente ingyen frissíthető saját operációs rendszerével működik. A RiverOS Mac-kel, Windowszal, Linuxszal és más oprendszerekkel is kompatibilis.

china_3.jpg

A sajtótájékoztatót az ügyfelek 60 százalékának otthont adó Dongguanban tartották. A fémöntödék világ-fővárosa a helyi ipari 3D nyomtatás központja is egyben.

china0.jpg

A cég szóvivője szerint az „új gépek a hagyományos gyártástól az ipar 4.0 felé vezetik a régiót.”

china1_2.jpg

Címkék: ipar Kína fémnyomtatás

Szólj hozzá!

3D nyomtatás startupot vásárolt a Facebook

ferenck 2016.09.21. 11:30

Izgalmas koncepcióval állt elő az idei CES-en a beszédes nevű Nascent Objects startup: mi lenne, ha okostelefonunkat és más fogyasztói elektronikai termékeinket nem cserélgetnénk egyre gyorsabban, hanem a még jó alkatrészeket 3D nyomtatott formában újrahasználnánk?

Például jelentősen csökkenne az egyes becslések szerint évi 20 millió tonnányi e-hulladék.

Úgy tűnik, a koncepció meggyőzte a Facebookot, mert a napokban bejelentette a san franciscói startup felvásárlását. Első hallásra meglepő hír, akárcsak a Google párhetes közleménye, hogy felhagy a nyomtatott modulokon alapuló Project Ara okostelefonnal. Most viszont a Facebook és egy másik közösségi hálózat, a Titan is pont ezen a területen próbálkozik.

facebook.jpg

A Nascent Objects minden olyan elektronikáról szól, amelyet egyelőre nem kell helyettesíteni. 3DP platform segítségével igyekeznek kütyüink termékciklusát újradefiniálni – az összes többféle alkalmazásra jó szabványos elektronikai cuccot kívánják újrahasználni, hasznosítani hozzá. Egy kapcsolódó tanulmány kimutatta, hogy 600 ismert fogyasztó elektronikai termék több mint 80 százalékára 15 modul (elemek, kamerák, szenzorok stb.) használható. Valójában csak a csomagolás és a termékeket működtető rendszer változik.

A Nascent Objects világában szabványosított modulsorból rendeljük meg a hardvert, majd saját magunk nyomtatta külső vázba csomagoljuk.

facebook0.jpg

A CES után gyorsan beindult a cég. Heteken belül már együttműködött az EnvisionTEC-kel, és Indigogo-kampányt indított az első három moduláris elektronikai cucc finanszírozására.

A Facebookkal kicsit más irányba indulhatnak el, a közösségihálózat-óriás növekvő hardver k+f platformjának lehetnek fontos szereplői. A cég gyors prototípuskészítés részlegében munkálkodhatnak ötletek rövid időn belüli termékké alakításán.

Címkék: újrahasznosítás modularitás Facebook CES

Szólj hozzá!

Nanotechnológia és 3D nyomtatás

ferenck 2016.09.21. 08:30

Szinte végtelenek az intelligens gyártás lehetőségei: okos kötések, virtuálisvalóság-kesztyűk, testhőmérsékletre reagáló sportruhák stb. stb. Úgy tűnik, a nanotechnológiai innováció egyik meghatározó szereplője, a 2016-ban szinte havonta valamilyen érdekes újdonsággal (dobozméretű gyárral, printelhető elektronikával stb.) jelentkező izraeli Nano Dimension közelebb visz a szép tervek megvalósulásához.

A gyártás integráns részének tekintett elektronika-nyomtatást tesztelve, a leányvállalat Nano Dimension Technologies felfedezett a követelményeknek megfelelően rugalmas ezüstvezető mintázatot. Viselhető, bámulatosan hajtogatható, nehéz széttépni.

nanod.jpg

A DragonFly 2020 3D printerplatformon kivitelezett teszthez a cég továbbfejlesztés alatt álló egyedi ezüst nanorészecske-vezető tintáját használták. Izgalmas többrétegű nyomtatott áramköri lapot (PCB) hoztak létre. A lapka ugyanolyan vékony és ugyanúgy hajtogatható, mint egy papírlap.

A Nano Dimension egy meg nem nevezett vezető textilipari céggel kivitelezte a projektet.

nanod0.jpg

Ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a jelenlegi „intelligens” textilipar mintegy 800 millió dolláros piac, 2020-ra viszont előrejelzések alapján 4,72 milliárdosra nőhet.

Címkék: nanotech áramkör innovátorok viselhető technológiák

Szólj hozzá!