HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 4 óra bérnyomtatást adunk ajándékba!

 

 

CraftBot 3D nyomtatók

craftbot-3d-nyomtato-akcio-05.jpg

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

Partnereink

FRE3DEE a Facebookon

Mennyire tartósak a 3D nyomtatóanyagok?

ferenck 2018.05.23. 08:30

A 2014-ben alapított amerikai on-demand 3DP gyártó és szolgáltató Xometry saját fejlesztésű gépitanulás-alapú szoftverplatformja a poliuretánöntéstől, a CNC marásig és a 3D nyomtatás különféle módszereiig szertágazó opciókat kínál klienseinek.

Kínálatában többfajta nyomtatható polimer is található. Mihelyst a CAD fájlt feltöltjük a cég honlapjára, az anyagok azonnal beárazhatók. A Xometry nemrég eldöntötte, hogy teszteli az anyagok erejét és tartósságát.

3dnyomtatas_xmoetry.jpg

Masszív anyagok legkézenfekvőbb tesztelése, ha gépi tanulás nélkül, egyszerűen a falhoz vágjuk őket. Ezt tették a Xometry dolgozói is, mégpedig kilenc nyomtatómatériát vizsgáltak az egyik legrégebbi és legdinamikusabban fejlődő labdajátékban, az Észak-Amerikában népszerű lacrosse-ban.

Kilenc labdát printeltek hozzá. Háromféle technológiát használtak: szelektív lézeres szinterezést (SLS), FDM-et és PolyJet-et. Az elsővel két, a másodikkal öt, a harmadikkal szintén két labdát printeltek.

3dnyomtatas_xometry0.jpg

Az SLS-szel készült egyik labda zöld, a másik fehér volt. A zöldben a Nylon 12-t semmivel nem erősítették meg, a fehérben üveget tettek hozzá. Mindkettővel az történt, amire számítottak – egyik sem tört össze, simán visszapattantak a falról.

A megerősített kék ABS-M30, a fehér polikarbonát és a cserszínű Ultem 9085 labdák szintén nem törtek el, a fekete Nylon 12 és a meg nem erősített ultrakönnyű ABS-M30 viszont igen.

A Xometry mérnökei nem egészen ezt várták.

Az ABS labdák egyedül a betétekben különböztek, gyenge betétnél a mechanikájuk nem működött, keményebbnél viszont igen. Az Ultem 9085 pedig kivételesen jól teljesített. A polikarbonát labda viszont meglepetést okozott, mert azt hitték, hogy elreped, vagy eltörik, ezzel szemben túlvészelte a betonfalat. A tartósnak tűnő fekete Nylon 12 azonban csalódást okozott, mert kettévált, pedig a belső rétegek egyben maradtak, így valószínű, hogy a labda egyik gyengén kivitelezett pontja, gyártási hiba lehetett a gond.

A PolyJet technológiával többféle anyagból készült szilárd szürke labda az első tesztnél több belső repedést szenvedett, a másodiknál széttört. A mérnökök nem lepődtek meg, mert az ütődésekkel szembeni ellenálló képessége meg sem közelíti a hőre lágyuló műanyagokét.

A gumiszerű Shore A viszont megdöbbentette őket, mert semmi baj nem történt vele.

„Tudjuk, hogy a projekteknek egyedi alkalmazásaik és szükségleteik vannak. Ezért kínálunk sokféle anyagot, gyártási folyamatot és végterméket” – magyarázza a cég alkalmazásfejlesztéseit vezető Greg Paulsen.

Címkék: ABS nyomtatóanyagok FDM PolyJet szelektív lézeres szinterezés

Szólj hozzá!

A világ első nyomtatott vázú szénszálas kerékpárja

ferenck 2018.05.22. 08:30

3D nyomtatótechnológiákat évek óta használnak biciklik készítéséhez.

Az európai repülőgyártó és védelmi konzorcium (EADS) kutatórészlegével együttműködő Charge Bikes brit kerékpárgyártó cég például azzal vált ismertté 2013 körül, hogy a biciklikhez 3D nyomtatással készült titánrészeket is használnak.

Az Illinois Urbana-Champaign Egyetemen ipari designt végzett Janus Yuan már 2014-ben 3D nyomtatással képzelte el a jövő ideális – összecsukható – kerékpárját.

3dnyomtatas_arevo0.jpg

Kínában 2015-ben műanyag biciklit printeltek, ugyanabban az évben pedig két amszterdami ipari formatervező állt elő nyílt forrású „csináld magad” kerékpár-tervvel.

A 3D nyomtatás – és a biciklizés – egyik európai éllovasának számító Hollandia természetesen más projektekkel is kiveszi a részét az egyre népszerűbb kerékpár-printelésből: delfti diákok rozsdamentes acélból készítettek vázat, és az országban nyomtatott kerékpár-hidakat is terveznek.

3dnyomtatas_arevo.jpg

A felsorolás távolról sem teljes, és most egy újabb cég, a CIA kockázati tőkebefektető részlege által is támogatott szilícium-völgyi Arevo Inc. lépett színre, állításuk szerint a világ első olyan szénszálas kerékpárjával, amelynek printelt a váza.

A „hagyományos” szénszálas biciklik azért drágák, mert a váz gyantával átitatott szénszál rétegeit kézzel dolgozzák ki, majd sütőbe teszik, hogy az olvadt gyanta megkösse a lapocskákat.

A múlt héten több befektető által 12,5 millió dollárral támogatott Arevo webalapú szoftverrel és egyedire alakítható nyersanyagokkal kapcsolta össze a 3D nyomtatást. A robotkarra szerelt nyomtatófej rétegenként lerakja a szénszálakat, amelyeket hőre lágyuló műanyaggal kötnek meg. Az additív gyártófolyamattal a vázak előállítási költsége 300 dollárra csökkenthető.

A cég a korábban az Amazonnál és a Google-nál is megfordult Jim Miller személyében új ügyvezető elnököt nevezett ki. Miller bizakodik, hogy szoftverüket és gyártási eljárásukat hamarosan eladják, és nagyon masszív alkatrészeket is készítenek majd, elsősorban a 3D nyomtatást mind inkább alkalmazó légjármű-ipar számára.

Olyan nagy méretben nyomtatunk, amekkorában csak akarják, legyen szó a repülőgép törzséről, szárnyáról” – nyilatkozta ambiciózusan az új CEO.

Címkék: kerékpár repülőgép nyomtatóanyagok fémnyomtatás

1 komment

A világ legnagyobb fémnyomtatójától a Vatikán Svájci Őrségének új páncéljáig – a napokban történt

ferenck 2018.05.18. 08:30

Az ausztrál Titomic május 16-án jelentette be, hogy melbourne-i üzemében munkába állt a világ legnagyobb fémnyomtatója. A hidegfúvásos (cold spray) technológián alapuló gép 9 méter hosszú, 3 méter széles, 1,5 méter magas tárgyakat képes printelni.

Két év fejlesztést követően a MELT (Kísérleti Rétegtechnológiás Gyártás) projekt mikrogravitációban működő 3D printer prototípusával állt elő. A gépet az Európai Űrügynökségnek (ESA) fejlesztik, a Nemzetközi Űrállomáson és a világűr más pontjain lesz hivatott kiváló minőségű polimerekből tárgyakat készíteni.

3dnyomtatas_news0_3.jpg

A Los Angelesi Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói speciális 3D nyomtatóra fejlesztett technikájával különböző matériákból állíthatók elő gyógyászati bioanyagok. Bizakodnak, hogy a közeljövőben átültetéseknél és más sebészi beavatkozásoknál már használni is fogják az így készülő bőrszerű szöveteket.

A Washington Egyetem Orvosi Iskolája tanulmányt írt a 3D nyomtatás szerepéről a születési szívbetegségek kezelésében. Az anyagban a 3DP-t változást hozó technológiaként mutatják be, több praktikus jövőbeli alkalmazását elemzik.

3dnyomtatas_news3_4.jpg

Egy új Artec esettanulmányban a Brüsszeli Szabadegyetem Robotika és Multitestes Mechanika tanszéke bemutatta, hogy 3D szkenneléssel betegek felépülését, járásuk visszanyerését hatékonyabban segítő exoskeletonok építhetők. (Az Artec 3D szkennerek hazai forgalmazója a FreeDee.)

3dnyomtatas_news1_4.jpg

A Nanfang Additív Gyártóvállalat szerződést kötött a Kínai Nemzeti Kőolaj Társasággal (CNPC), hogy nyomtatóanyagokat és folyamatokat dolgoz ki elektronsugaras (EBM) 3DP technológiához, amelyekkel csővezetékekhez készítenek alkatrészeket.

A Moog az amerikai Gyártótudományok Nemzeti Központjával (NCMS) kötött szerződése értelmében a cég blokklánc (blockchain) technológiával fog nagyobb védelmet nyújtani az USA Védelmi Minisztériuma 3DP fájljaihoz és gyártási folyamataihoz.

3dnyomtatas_news2_6.jpg

A szellemi tulajdonjogok hatékony védelme egyre gyakoribb probléma a 3D nyomtatás világában. A Boeing e célból kötött szerződést az izraeli Assembrix céggel. A jövőben a szoftverfejlesztő megoldásaival igyekszik biztonságosabbá tenni 3D nyomtatótechnológiával előállítható tárgyainak fájljait, fájlgyűjteményeit, digitális raktárát.

3dnyomtatas_news_6.jpg

Az izraeli ásványvízgyártó Sodastream különleges limitált kiadású, mini „kalapos” flaskákkal köszönti Harry herceg és Meghan Markle május 19-i esküvőjét és tiszteleg a királyi pár egyszeri használatú műanyagpalackok elleni tevékenysége előtt. A kupakokat korábbi királyi fők ikonikus kalapjairól mintázták.

A Vatikán Svájci Őrsége nyomtatott műanyagból készült könnyebb páncélra cserélte a hagyományos acélpáncélt. Az új darab nagyobb védelmet nyújt lőfegyveres támadások ellen.

Címkék: biztonság űrkutatás orvosi exoskeleton Kína ESA fémnyomtatás bioprinting FreeDee bioanyagok nyomtatótechnológiák Artec

Szólj hozzá!

Nyomtatókat ad bérbe egy walesi 3DP szolgáltató

ferenck 2018.05.17. 08:30

A 3DP szolgáltatóiroda és viszonteladó walesi Print IT 3D printerek bérbeadásával igyekszik fellendíteni a helyi kkv-szektort. A Bridgend-székhelyű cég lehetőséget kíván nyújtani kis- és középvállalatoknak, hogy a technológiát használva áramvonalasítsák és bővítsék tevékenységüket.

Az Egyesült Királyságban természetesen nem ők az elsők, printerek bérbe adásával évek óta világszerte foglalkoznak. Az SYS Systems és a GoPrint3D a legutóbbi példák.

3dnyomtatas_rent.jpg

A bérlés két szempontból is előnyös: egyrészt nő az additív gyártással foglalkozó cégek száma, másrészt vállalkozások így hamarabb és olcsóbban alapíthatnak új létesítményeket, nem kell sokuk számára kvázi megfizethetetlen összeget gépparkokba fektetni.

A 3D Systems legrégebbi értékesítője az Egyesült Királyságban, a Print IT 3D csak gondosan kiválasztott gépeket ad bérbe – többek között a díjnyertes ProJet MultiJet Printing (MJP) 2500 szériát, darabonként egy hónapra 2600, 3013 és 3509 fontért. A bérlés a gépek mellett segédeszközökre, nyomtatóanyagokra, szolgáltatásokra és a karbantartásra, szervizelésre is vonatkozik.

3dnyomtatas_rent0.jpg

A ProJet MJP 2500 printerek nyomatai UV-vel kezelhető fotopolimerekből készülnek, és a viasz segédanyagot is könnyű eltávolítani róluk.

A kínálatból a legolcsóbban működtethető (de nem a legalacsonyabb áron bérelhető) 2500 Plus paraméterei nagyjából megegyeznek a sima 2500-aséval, a két gép közötti legfőbb különbség, hogy az utóbbi jobban használható fogorvosi, fogászati alkalmazásokhoz.

A spektrum csúcsgépe, a 2500 Wax különleges öntési alkalmazásokhoz ajánlott, ráadásul a rétegek pontossága kb. 16 mikron, azaz kiváló gép nagyfelbontású nyomatokhoz.   

A 2009-ben Wales déli részén indult vállalat a terület egyik főszereplőjének számító 3D Systems mintegy 40 különféle modelljét értékesíti egyéni felhasználóknak, szakmabelieknek és ipari szereplőknek. Printerek mellett a 3D Systems Sense 3D szkennerét, szoftvereket és az óriáscég által 2013-ban felvásárolt Geomagic termékeit is árusítják.

Címkék: gazdaság szolgáltatások nyomtatók 3D Systems

Szólj hozzá!

Kicsi és összetett tárgyak gyártása 3D fémnyomtatással Svédországban

ferenck 2018.05.16. 08:30

A kicsi az új nagy az additív gyártásban” – hangzik a nyomtatókat, anyagokat fejlesztő és 3DP szolgáltatásokat kínáló, a binder jetting technológiát használó svéd Digital Metal jelmondata.

„A technológia lényege, hogy a 3D nyomtató finom porrétegeket fektet le, s ezekre rajzolja meg festékkel kevert ragasztóanyaggal a nyomtatandó tárgy rétegeit. A rétegről rétegre e módon felépülő modell némi utómunkát igényel, de a végeredmény igen élethű lesz. Ezzel a 3D nyomtatási technológiával leggyakrabban az emberek mini, színes szobrai készülnek, de egyedi termékkoncepciók bemutatására is szívesen alkalmazzák” – olvassuk a 3D Akadémia blogján.

3dnyomtatas_digitalmetal.jpg

A Digital Metal az eljárás az elődcég Höganas AB által 2013-ban kidolgozott speciális változatát használja. DM P2500 gépükön már a tavaly beindult kereskedelmi forgalmazás előtt is több mint 200 ezer darabot printeltek. Jelenleg tucatnyi alkatrész szériagyártásával is foglalkoznak, az egyikből például évi 20 ezer darabot készítenek.

A „csodaautókat” gyártó svéd Koenigseggnek szintén bedolgoznak, aprólékosan kidolgozott szélvédőmosót készítenek egy 2 millió eurós autóhoz, rajta a cég logójával. A Monfort óragyártó svájci Alpok által inspirált órájához, kristályos sziklaszerű szerkezetet részletesen ábrázoló lapokat állítanak elő nagy mennyiségben.

3dnyomtatas_digitalmetal0.jpg

Persze nemcsak sorozatban gyártanak, hanem egészen egyedi darabokat, például pici figurákból álló sakk-készletet, különleges menetes csavarokat és más tárgyakat, többek között pontos 3D szkennelést követően, fém MiniMe szobrocskákat szintén készítenek.

„A rendszer adottságai különleges precizitást igénylő alkalmazásokat is lehetővé tesznek” – nyilatkozta Alexander Sakratidis, sales menedzser.

Egyre nagyobb igény mutatkozik ezek az alkalmazások iránt, és így értelemszerűen nemcsak a kereslet nő, hanem a cég is folyamatos növekedési pályára állt – több alkalmazottal és géppel dolgoznak, különféle kutatásokat végeznek, új anyagokat fejlesztenek. Üzemük 50 százalékkal bővült, jelenleg háromféle rozsdamentes acélt kínálnak, de hamarosan nikkelalapú és más matériákkal bővül a paletta.

Címkék: óra autó acél ipar innovátorok nyomtatóanyagok fémnyomtatás binder jetting

Szólj hozzá!

Fémnyomtató a Marsra

ferenck 2018.05.15. 08:30

A NASA 2017-ben kötött szerződést a Nemzetközi Űrállomás (ISS) súlytalanságban működő 3D nyomtatóját fejlesztő Made in Space-szel egy újabb printer, a Vulcan nevű hibrid gyártórendszer kidolgozására. A szerződést a napokban újították meg.

Ha a gép elkészül, 30 különféle anyaggal, köztük polimerekkel is, fémekkel is tud majd dolgozni.

3dnyomtatas_mars.jpg

„Igény szerint állíthatók elő, rugalmasan bővíthetők vele kiváló minőségű fémalkatrészek. Hatékonyan és biztonságosan használja fel a minimális forrásokat” – mutatja be a jövő gépét Mike Snyder, a Made in Space főmérnöke.

A fejlesztés célja, hogy a Vulcan földi gépekkel készített, kereskedelmi forgalomban beszerezhető, minőségbiztosítási teszteken átesett polimer- és fémkomponensekhez hasonló pontos és tartós tárgyakat printeljen a világűrben.

3dnyomtatas_maes0.jpg

A gép komoly előrelépés az ISS extrudáló technikát használó Additív Gyártóüzeméhez (AMF) képest. Az additív eljárás mellett ugyanis szubsztraktív megoldásokra is használható, ráadásul a módok könnyen váltogathatók, és a rendszer eredményes kezeléséhez sincs szükség hosszas tanulmányokra, mert a fejlesztők szerint működtetése hamar elsajátítható.

A második fázisnál tartó projektre eddig közel 125 ezer dollárt költöttek, de ebben a szakaszban már nem szánnak rá több pénzt. A mostani szerződés végére a kutatóknak technológiai bemutató kell tartaniuk, és el kell kezdeniük a rendszer/alrendszer-fejlesztéseket.

A Vulcan hosszútávú rendeltetése embereket szállító űrhajók működésének támogatása, először a Nemzetközi Űrállomásra, majd hosszabb Hold-missziókra, utána pedig a Marsra és a naprendszer más pontjaira.

Az űrbeli nyomtatás más NASA és Made in Space projektekben is szerepel. 37,7 méter hosszú rúdjuk az eddigi legnagyobb nem összeszerelt printelt darab (Made in Space Archinaut), míg a NASA Refabricator kezdeményezése újrahasznosítaná az ISS-en termelődött műanyaghulladékot, alkatrészek és tartalékrészek gyártására alkalmas nyomtatható nyersanyagot készítve belőle.

A Vulcan printer fejlesztését a NASA mellett az USA Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége, a DARPA szintén támogatja, ami a rendszer evilági hadászati, például tengeralattjárón történő alkalmazásait is előrevetíti.

Címkék: űrkutatás NASA Nemzetközi Űrállomás DARPA fémnyomtatás

Szólj hozzá!

Hadihajót épít a 3D Systems

ferenck 2018.05.14. 08:30

2016 és 2017 fontos eseményei közé tartozott, hogy a szárazföldi és a légi közlekedési eszközök után a hajóiparban, például a rotterdami kikötőben is elkezdték használni a 3D nyomtatást. Voltak előzményei, jachtok és vitorlások, de a szektorban indusztriális szinten az utóbbi két esztendőben jelent meg a technológia.

A U.S. Navy-t, azaz az amerikai haditengerészetet egy ideje szintén érdekli a 3DP. Washingtoni kutatólaboratóriumukban február óta üzemel is egy M2 Cusing gép (Concept Laser) és a printert támogató infrastruktúra.

3dnyomtatas_warship0.jpg

Komoly távlatokat látnak az additív gyártásban.

Az Egyesült Államok legnagyobb hadihajó-építője, a Huntington Ingalls Industries pedig a napokban jelentette be, hogy a 3D Systemsszel közösen dolgoznak ki új csatahajót. A hír hallatán azonnal szárnyalni kezdtek a 3D nyomtatócég részvényei.

3dnyomtatas_warship.jpg

A munka során – amelyet a Huntington Ingalls virginiai Newport News Shipbuilding (NSS) részlege vezényel le – és a jövőben is fémprintelést alkalmaznak majd. A cég (Virginia állam legnagyobb ipari munkáltatója) a haditengerészet repülőgép anyahajóit, tengeralattjáróit tervezi és építi.

„Büszkék vagyunk, hogy régóta együttműködünk a haditengerészettel. Az NSS-szel való közös munkában 3D nyomtatómegoldásainkkal, csapatunk fémnyomtatási szakértelmével igyekszünk újraértelmezni a hadihajó-alkatrészek ellátási láncát, hatékonyabbá és olcsóbbá tenni a gyártást és a hajók üzemeltetését” – magyarázza Kevin McAlea, a 3D Systems egyik alelnöke.

Az NSS a 3D Systems méretes ProX DMP 320 fémprinterével fog dolgozni, öntésekhez tervez ötvözeteket, valamint szelepeket, tartókat és más alkatrészeket, tartalék-alkatrészeket a jövő atom tengeralattjáróihoz.

„Az NSS, a digitális átalakulás élenjárójaként, forradalmasítani akarja a következőgenerációs hadihajók gyártását. A ProX DMP 320 gyártási folyamatunkba történő integrálásával a U.S. Navy hajóépítő üzemében is megjelent az első 3D fémnyomtató. Ezzel a diszruptív technológiával az NSS újra feltalálhatja a hajóépítést” – nyilatkozta Charles Southall, NSS-igazgatóhelyettes.

Szólj hozzá!

Óriási növekedés a fémnyomtatásban

ferenck 2018.05.11. 08:30

A fotonikai fejlesztésekkel és gyártással foglalkozó kaliforniai Coherent felvásárolta az ORLAS Creator fémnyomtató lézertechnológiában érdekelt kivitelezőjét, a német OR Lasert. John Ambroseo, a Coherent vezérigazgatója elmondta, hogy az akvizíció – és a német cég megoldásai – újabb innovációkkal gazdagíthatják a döbbenetes tempóban növekvő fémnyomtatást.

A Santa Clara székhelyű vállalat március 31-ével záruló jelentést készített 2018-ról és az adózási év első hat hónapjáról. Az előző év azonos időszakával összevetve, részvényeik 2,95 dollárról 4,29-re emelkedtek, és az adósságállományuk is jó. Kiváló teljesítményük főként mobiltelefonokban, digitális kamerákban és média lejátszókban használt OLED kijelzőiknek köszönhető.

3dnyomtatas_metal_1.jpg

A 2016-ban bemutatott ORLAS Creatorral elkerülhető a nyomtatás .stl és .geode formátumokat generáló szeletelő szakasza. A gép ugyanis közvetlenül a CAD modellből printel. A közvetlen printelés annyira megtetszett a Coherent vezetőségének, hogy döntő szerepet játszott az akvizícióban.

„Iparági statisztikák alapján 2017-ben 80 százalékkal több fémnyomtatót adtak el, mint 2016-ban. A látványos eredmények ellenére, részben a folyamatfejlesztés és a folyamatok ismerete miatt korlátozott a piac. Sok gépfejlesztő folyamatfejlesztési szolgáltatásokat nyújt, a paramétereket eszközeikbe kódolják. Ezzel ugyan biztosítják a reprodukálhatóságot és a minőséget, viszont hátráltatják az innovációt” – magyarázza Ambroseo.

3dnyomtatas_metal_1.jpg

A probléma megoldására az OR Laser teljes additív gyártás szoftvercsomagot fejlesztett, és CAD modellek printeléséhez így nincs többé szükség külső cég szoftverére. A csomag és az akvizíció pozitív hatással lehet a fémnyomtatás piacára.

Az additív fémgyártás lézeres területein szintén komoly lehetőségekkel, folyamatok optimalizálásával kecsegtet. Az OR Laser a jövőben valószínűleg a repülő- és a járműipar felé fog nyitni.

Az akvizíció újabb példája európai fémnyomtató cég amerikaiak általi felvásárlására. A GE tavaly vásárolta fel a német Concept Lasert és a svéd AB-t, a 3D Systems pedig a fogászatban érintett holland Vertex-Global Holdingot.

Európai vállalatok között szintén beindultak az akvizíciók. A francia Gorgé Csoporthoz tartozó Prodways a szintén francia Interson-Protacban lett 75 százalékos tulajdonos, míg a német vegyipari óriás, a BASF a csúcskategóriás nyomtatószálakat gyártó holland Innofil3D-t vásárolta fel.

Címkék: cégek ipar fémnyomtatás

1 komment

Kolumbiában is van már nyomtatott ház

ferenck 2018.05.10. 08:30

Évek óta nyomtatnak épületeket; Kína, Dubai, az Egyesült Államok, Oroszország és más európai országok után most már a 3DP fejlődésében (eddig) mérsékelt szerepet játszó Kolumbiában is printeltek házat.

A munkát a kolumbiai és panamai építkezésekben érintett Constructora Conconcreto nagyméretű 3D nyomtatóján végezték a cég innovációs központjában, az EIA Egyetemen, Antioquia megyében, közel a megyeszékhely Medellinhez.

3dnyomtatas_kolumbia.jpg

A Casa Origami nevű épületet is ott húzták fel. A gépen nem egyetlen darabot, hanem nagyobb részeket printeltek, amelyeket aztán összeszereltek.

A folyamathoz nem használtak öntőformát, a nyomatokat a Constructora Conconcreto saját betonszerű anyagával hozták létre. A cég korábban különféle tárgyakat, például virágtartókat és utcabútorokat is printelt, azokat követően döntött teljes ház mellett.

3dnyomtatas_kolumbia0.jpg

A 23,4 négyzetméter alapterületű, fürdőszobából, hálószobából, konyhából és étkezőhelyiségből álló ház egyelőre (működő) prototípus, napenergiás elektromos rendszerrel.

A cég szerint a munkálatok során egyértelműen kiderültek/bebizonyosodtak a D nyomtatótechnológia előnyei: a 32 darab gyártása nem egész 27 óráig tartott, a gép 24/7-es üzemmódban működik, a projekt környezetbarát, kevés hulladék generálódott.

Az 1961-ben alapított és az iparág trendváltásaihoz története során mindig jól alkalmazkodott Constructora Conconcreto a házzal jogosan pozícionálja magát a latin-amerikai épületnyomtatás vezetőjeként, és világviszonylatban is a technológia egyik élharcosaként. Való igaz, hogy egyre gyakrabban printelnek épületeket, az ezzel foglalkozó cégek azonban változatlanul úttörőknek számítanak.

A két szabadalmat jegyző kolumbiai vállalat tevékenysége azért kiemelten fontos, mert Latin-Amerikában nagy szükség mutatkozik olcsó lakóépületek iránt. Mindkét szabadalom a mostani munkához kapcsolódik és a nagyobb biztonságot célozza; az egyik építőanyagok feldolgozására, a másik egy új építési rendszerre vonatkozik. A szabadalmi oltalmat februárban nyerték el.

Címkék: beton épületnyomtatás környezetbarát technológiák

Szólj hozzá!

A General Motors és a generatív tervezés

ferenck 2018.05.09. 08:30

A General Motors (GM) összeállt a szoftverfejlesztő Autodeskkel, és közösen tervezik a gépjárműgyártó jövőbeli termékeit. A GM szerint a 3D nyomtatás és a generatív tervezés kombinációja teljesen megváltoztathatja a járműfejlesztést. Az ember-gép együttműködés eredményeként, a komputerrel közös tervezési folyamat alapvetően más lesz.

A generatív tervezés természetes elemmel bővíti a 3D modellezés eszköztárát. Alakzatgyűjtemények vagy alaposan kidolgozott geometriai formák helyett a folyamat során paramétersorokat használnak. A paramétersorokkal többezer, többmillió potenciális rész generálódik.

3dnyomtatas_generalmotors.jpg

Az automatizált tervezéssel a hagyományos formáktól különböző geometriájú alakzatok alkothatók, amelyhez tökéletes eszköz a korábban elképzelhetetlen tárgyakat is létrehozó 3D nyomtatás.

„A gyártás jövője a generatív tervezés, és a GM úttörő a technika használatában. Jövőbeli járműveit áramvonalasítja, könnyebbé teszi vele. A generatív technológiák alapvetően változtatják meg a mérnöki munkamódszert. A gyártófolyamatot már a kezdetnél beépítik a tervezési opciókba” – magyarázza Scott Reese, az Autodesk egyik alelnöke.

3dnyomtatas_generalmotors0.jpg

A gépjárműiparban a számítógépes tervezéssel foglalkozó Hackrod startup szintén az Autodesk generatív megoldásával dolgozik, régi autókat építenek át nagysebességű újakra, és alakítanak ki egyedire vele.

A járművek tömegének csökkentésében szintén fontos szerepet játszik a generatív tervezés, Reese szerint ez az egyik nagy előnye a hagyományos módszerekkel szemben.

A GM elkötelezett a könnyebb járművek gyártása mellett, de a módszerrel nemcsak a súlyon akarnak változtatni, hanem a belső teret is optimalizálják a vezető és az utasok számára, valamint (természetesen) az autók teljesítményét is növelik.

A tömegcsökkenés azonban már GM jelenét is markánsan meghatározza. 2016 és 2018 között bemutatott 14 modelljük járművenként átlagosan közel 160, a 2019-es Chevrolet Silverado például 205 kilóval könnyebb, mint a korábbiak.

„A GM mérnökei gyorsabban próbálhatnak ki többszáz gyártásra kész, kiváló teljesítményt garantáló tervezési opciót, mint a régi módszerrel egyet” – összegez Reese.

Címkék: autó General Motors Autodesk generatív tervezés

Szólj hozzá!