HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Világpremier: nyomtatott alkatrészek egy atomerőműben

ferenck 2021.10.15. 08:00

Az amerikai Oak Ridge Nemzeti Laboratórium (ORNL) négy nyomtatott üzemanyag-szerelvénykonzolját a Tennessee-völgyben fekvő alabamai Athens atomerőművében telepítették, és állították működésbe. A gondosan letesztelt, biztonságosnak nyilvánított nyomatok és a kapcsolódó reaktorprogramban való részvétel szintlépést jelentenek az ORNL ezirányú tevékenységében.

A modulok hat évig működnek, a projektben a Tennessee-völgyi Hatóság (TVA) és az atomerőművekkel foglalkozó Framatome voltak a partnerek. A nyomtatott alkatrészekkel az atomerőművekben alkalmazott megoldásokat akarják modernizálni, a létesítmények kivitelezhetőségét igazolni, életciklusukat növelni.

3dnyomtatas_atomeromu_1.jpg

Jelenleg 28 szövetségi államban 56 atomerőmű található, ami csökkenés a korai 2000-es évek csúcsához képest.

Az ORNL szerint új reaktorprogramja forradalmasítja az Egyesült Államok atomenergia-iparát, és a 3D nyomtatás fejlődésében szintén fontos előrelépés lesz, mert bebizonyosodik, hogy a technológia kritikus alkatrészek gyártására is tökéletes.

„Nyomtatott alkatrészek telepítése egy atomerőműben komoly mérföldkő. Minőségi komponensek erősen szabályozott környezetben is működnek. Az alap és az alkalmazott tudományokat egybekötő program eredményei kézzelfoghatók, látszik belőlük, hogy fejlett gyártással mennyire megváltoztatható a reaktortechnológia és az alkatrészek” – magyarázza a programot irányító Ben Betzler.

A légjármű-iparban különösen népszerű lézeres porágy-fúzióval (LPBF), fémporból készült printek az erőmű biztonságát növelő kritikus alkatrészek – a világon atomerőműben most használnak először nyomtatott komponenseket.

Kivitelezésükhöz számítógépes topográfiával optimalizáltak minden pontjukat, még a kockázatos részeket is, amelyeket aztán több szinten teszteltek. CT-szkentől mikroszkópokig, követőtechnikáktól a mesterséges intelligenciáig, több csúcstechnológiát bevetettek.

Címkék: atomerőmű nyomtatótechnológiák

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8316663258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2021.10.16. 18:26:43

No,akkor megis csak jo befektetes volt az a Geiger szamlalo.... Mar csak a bunkert kene megepiteni hozza.
süti beállítások módosítása