HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Azonnal teszteli a nyomtatott részeket a Sandia robotja

ferenck 2018.06.14. 08:30

Az elmúlt években a 3D nyomtatóipar több projektje igyekezett a technológiát alkalmasabbá tenni a szériagyártásra, újabb opciókkal bővíteni a tömegtermelést. A Formlabs, a 3D Systems, a Voodoo Manufacturing egyes rendszerei, megoldásai kifejezetten ezt a szegmenst veszik célba. (A Formlabs termékeit Magyarországon a FreeDee forgalmazza.)

Sok fejlesztő vonta le a következtetést, hogy tervezőknek, mérnököknek több idejük marad a valóban alkotótevékenységre, ha a kevésbé kreatív, rutinszerű feladatokat, például az utómunkálatokat robotok végzik el.

3dnyomtatas_sandiarobot.jpg

Az amerikai Sandia Nemzeti Laboratórium is ezt a koncepciót képviseli.

„Péntek délután azt mondom a printernek, hogy ezt a részt tízféle formában nyomtassa ki, aztán mindegyiket tesztelje le. Hétfőn reggel visszamegyek, és a rendszer megmondja, melyik volt a legjobb. Hadd csinálja meg a robot az összes logisztikai feladatot, és a valóban fontos tervezői döntések kivételével, az ember kimarad belőlük” – magyarázza Brad Boyce, a labor anyagtudósa.    

A labor Alinstante (spanyolul „egy pillanat alatt”) robotja nevével mindent elmond magáról, rendeltetéséről. A 3D nyomtatással készült részek tesztelésére fejlesztett gép a minősítési folyamatot hivatott felgyorsítani.

3dnyomtatas_sandiarobot0.jpg

A moduláris munkasejtnek kitalált robot sokoldalú, skálázható, minimális emberi beavatkozással elvileg időtlen időkig működik.

Alinstante a negyedik ipari forradalom, az automatizáció jelenének jellegzetes terméke.

A mostani egység hat falból áll, mindegyik egy-egy potenciális munkaállomásnak felel meg. A falak hatszög alakban rendeződnek el a központi robotkar körül. A gép jelenleg három munkaállomást képes kiszolgálni.

Inputként a kar megragadja a nyomatot tartalmazó tálat, majd mértéktani és destruktív teszteknek veti alá. Előbbi modul 3D fényszkennert tartalmaz, amely leszkenneli, és egy program az eredeti tervvel összeveti a printelt darabot. A rendszer igyekszik megállapítani, hogy vannak-e eltérések, komoly pontatlanságok.

Következő lépésben nyújtják, összenyomják. A robot arra kíváncsi, hogy hogyan törhető el, eltörhető-e egyáltalán.

Ha a gép elégedett a nyomattal, jöhet a következő munkafázis.

Címkék: teszt robot ipar FreeDee additív gyártás Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr4614043758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása