HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A General Motors és a generatív tervezés

ferenck 2018.05.09. 08:30

A General Motors (GM) összeállt a szoftverfejlesztő Autodeskkel, és közösen tervezik a gépjárműgyártó jövőbeli termékeit. A GM szerint a 3D nyomtatás és a generatív tervezés kombinációja teljesen megváltoztathatja a járműfejlesztést. Az ember-gép együttműködés eredményeként, a komputerrel közös tervezési folyamat alapvetően más lesz.

A generatív tervezés természetes elemmel bővíti a 3D modellezés eszköztárát. Alakzatgyűjtemények vagy alaposan kidolgozott geometriai formák helyett a folyamat során paramétersorokat használnak. A paramétersorokkal többezer, többmillió potenciális rész generálódik.

3dnyomtatas_generalmotors.jpg

Az automatizált tervezéssel a hagyományos formáktól különböző geometriájú alakzatok alkothatók, amelyhez tökéletes eszköz a korábban elképzelhetetlen tárgyakat is létrehozó 3D nyomtatás.

„A gyártás jövője a generatív tervezés, és a GM úttörő a technika használatában. Jövőbeli járműveit áramvonalasítja, könnyebbé teszi vele. A generatív technológiák alapvetően változtatják meg a mérnöki munkamódszert. A gyártófolyamatot már a kezdetnél beépítik a tervezési opciókba” – magyarázza Scott Reese, az Autodesk egyik alelnöke.

3dnyomtatas_generalmotors0.jpg

A gépjárműiparban a számítógépes tervezéssel foglalkozó Hackrod startup szintén az Autodesk generatív megoldásával dolgozik, régi autókat építenek át nagysebességű újakra, és alakítanak ki egyedire vele.

A járművek tömegének csökkentésében szintén fontos szerepet játszik a generatív tervezés, Reese szerint ez az egyik nagy előnye a hagyományos módszerekkel szemben.

A GM elkötelezett a könnyebb járművek gyártása mellett, de a módszerrel nemcsak a súlyon akarnak változtatni, hanem a belső teret is optimalizálják a vezető és az utasok számára, valamint (természetesen) az autók teljesítményét is növelik.

A tömegcsökkenés azonban már GM jelenét is markánsan meghatározza. 2016 és 2018 között bemutatott 14 modelljük járművenként átlagosan közel 160, a 2019-es Chevrolet Silverado például 205 kilóval könnyebb, mint a korábbiak.

„A GM mérnökei gyorsabban próbálhatnak ki többszáz gyártásra kész, kiváló teljesítményt garantáló tervezési opciót, mint a régi módszerrel egyet” – összegez Reese.

Címkék: autó General Motors Autodesk generatív tervezés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr7913900066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása