HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott exoskeleton térdsérülések ellen

ferenck 2018.04.26. 08:30

A sci-fi irodalom és filmek egyik kedvenc témája a külsőre robot, belül húsvér lény ember-gép hibrid. Évek óta viszont nemcsak tudományos-fantasztikus filmekben és regényekben tűnnek fel ezek a különleges szerkezetek, hanem a hadsereg mellett immár a civil életben is használható önműködő külső vázakon, exoskeletonokon dolgoznak világszerte.

Biológiailag az exoskeleton rovarok, rákfélék védelmet nyújtó páncélja. A katonai laboratóriumokban, a populáris kultúrában és ma már a polgári hétköznapokban is egyfajta külső, fizikai képességeinket megsokszorozó, testünkre szerelhető motorizált váznak tekintik.

3dnyomtatas_exoskeleton.jpg

Régóta tűnnek vonzónak és hasznosnak, csakhogy sokáig (tulajdonképpen az ezredfordulóig) hiányoztak a szükséges technológiai alapok. Azóta felgyorsultak a fejlesztések.

A sanghaji 3D nyomtató és poliéter-éter-keton (PEEK) nyomtatóanyag-gyártó INTAMSYS és az orvosi eszközöket készítő Sichuan Ju An Hui Co. közösen dolgoztak ki egy változatos térdproblémák ellen használható passzív exoskeletont.

3dnyomtatas_exoskeleton0.jpg

A beszédes BioNEEK nevű szerkezet magnetoreológiai (lényegében mágneses folyadékot tartalmazó) szelepe ütéshárítóként funkcionálva megakadályozza, hogy közvetlenül túl nagy nyomás érje a térdet, a habpárnák pedig garantálják a kényelmet, hogy az exoskeleton ne zavarja viselőjét.

Egy hozzáadható sarokvasféle résszel megelőzhető a testrész túlzott nyúlása, és a vas az ízületek gyógykezelésénél is sokat segít.

A felhasználói igények szerint testre szabható szerkezetet az INTAMSYS Funmat Pro HT printerével kivitelezték. A géppel gördülékenyen megy a nadrágtartóra emlékeztető darab és más orvosi készülékek egyedire alakítása, tartósak és masszívak, a módosítások nem rövidítik le az élettartamukat.

„A PEEK kimagasló mechanikai ereje és merevsége az INTAMSYS megbízható 3D nyomtatási megoldásaival kombinálva, a Sichuan Ju An Hui gyorsan a felhasználó méretére tudja alakítani és le tudja gyártani az összes viselője által kényelmesen hordható, a területen a printelt PEEK miatt a legmagasabb szintű védelmet nyújtó exoskeletont” – nyilatkozta Charles Han, az INTAMSYS igazgatója.

Ezúttal természetesen ne a sci-fik ember-gép hibridjeire, ne emberi képességeket feljavító csodagépre, hanem funkcionáló egészségügyi segédeszközre gondoljunk.

Címkék: orvosi exoskeleton Kína nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5713869938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása