HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatóanyagok minden mennyiségben és egy Guinness rekord – a napokban történt

ferenck 2018.04.20. 08:30

Az Aeromet International, egy nagyobb gyártókat és techcégeket (Renishaw, Rolls-Royce, PSI) tömörítő csoport a jelenlegieknél sokkal erősebb alumíniumport dolgoz ki additív gyártáshoz. A projekt célja a komoly újításnak számító A20X por továbbfejlesztése.

3dnyomtatas_news1_3.jpg

Amerikai kutatók innovatív új 3D nyomtatóanyagot dolgoztak ki. Az „okos tinta” alkalmas külső tényezőkhöz, vegyi és hőhatásokhoz formáját és tulajdonságait „hozzáigazító” (alakváltó, alakemlékező) 4D szerkezetek gyártására.

A clevelandi Cape Western Reserve Egyetemen új szupernyúlékony habanyagot hoztak létre. A poliuretán tulajdonságait 3D nyomtatással módosították, hogy robusztus és hajlítható legyen. Lábbelikhez, ülésekhez stb. használhatják.

3dnyomtatas_news2_5.jpg

A fenntartható anyagokkal foglalkozó Helsinki-székhelyű UPM Biocomposites új biokompozitot (UPM Formi 3D) fejlesztett 3D nyomtatáshoz. Az anyagban cellulózrostok és biopolimer találhatók, szemcsékben fogják gyártani nyomtatószálákhoz, illetve nagyvolumenű printeléshez. Utóbbinál közvetlenül a szemcsékből nyomtatnak majd.

A finn Aalto Egyetemen változatos alkalmazásokkal kecsegtető új 3D bionyomtató módszert dolgoztak ki. Az egyszerű technika bakteriális cellulóz nanorostokkal működik, azokkal printelnek különféle tárgyakat. Mechanikai és hőtani teljesítménye jobb, mintha hagyományos szintetikus anyagokkal dolgoznának, ráadásul biomompatibilis és biológiailag le is bomlik.

3dnyomtatas_news_5.jpg

A Chemnitzi Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportjának sikerült egy elektromos motor összes alkatrészét rézből, acélból és (hagyományos polimerek helyett) kerámiákból szimultán kinyomtatnia. A motorhoz ráolvasztásos (FDM) és szelektív lézeres szinterező (SLS) technikát egyaránt használtak.

3dnyomtatas_news0_2.jpg

A NASA Orion űrkabinjának száznál több részét fogják 3D nyomtatással előállítani. Az alkalmazott technika kulcsfontosságú lehet az embert a Marsra küldő misszióknál. A kivitelezésben a Lockheed Martin, a PADI és a Stratasys vesz részt.

Világűr után a földi légtér: a 3D nyomtatás és a kereskedelmi repülés két meghatározó nagyvállalata, a 2014-ben alapított német BigRep és az Etihad (Egyesült Arab Emirátusok) összeáll, hogy repülőgép-alkatrészeket gyártsanak. A majdani nyomatok az utastér kényelmét hivatottak növelni.   

A Minnesota Egyetem és a U.S. Army közös projektjében a természetből vett minták alapján hoztak létre és nyomtattak puha robotot. A gép mozgása egy gerinctelen állatot, a tintahalat utánozza. Rugalmasabb, kevesebb bonyolult mechanizmussal és elektronikus alkatrésszel is hatékonyan működik, így valószínűleg csatatereken is jobbak a túlélési esélyei.

3dnyomtatas_news3_3.jpg

James Bruton angol maker nyomtatott már elektromos gördeszkát, szobrokat és sok más tárgyat, most pedig a saját magáról készített 3,62 méteres nyomat a „világ legnagyobb printelt szobraként” a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Címkék: űrkutatás robot aluminium NASA nyomtatóanyagok bioprinting bioanyagok nyomtatószálak nyomtatótechnológiák repüőgép

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6513847188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása