HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Itt az első olvasztás nélküli 3D nyomtatótechnológia

ferenck 2018.04.16. 08:30

Új 3D nyomtatótechnológiát dolgozott ki a virginiai MELD Manufacturing Corporation startup, a techberkekben jól ismert Aeroprobe egyik leányvállalata. Eljárásuk komoly hatással lehet a fémprintelés jövőjére.

Szabadalmaztatott megoldásuk az első olvasztás nélküli additív fémalkatrész-gyártófolyamat. Olvasztás helyett dörzsöléssel és nyomással működik, amely hozzáférhetőség és termékminőség szempontjából is több előnnyel jár.

3dnyomtatas_meld.jpg

A tíz éve fejlesztés alatt álló technika fémporokon és rudakon alapul. Digitális 3D modellel programozott, automatikusan vezérelt robotkarral működik, viszont a fémet megolvasztó lézersugár helyett a kar extrém nyomást és a súrlódást, dörzsölést kombinálva éri el a fém óhajtott hőmérsékletét, hogy aztán az előre eltervezett formává lehessen alakítani. Ugyan felmelegszik, de nem annyira, hogy megolvadjon. (Az eljárás egyébként kicsit hasonlít műanyag részek FDM printeléséhez.)

A mai fémnyomtató technológiák (SLS, SLM) olvasztási folyamata miatt az alkatrészek gyakran hibásak, deformáltak, belső lyukak keletkeznek stb. Erejük és szilárdságuk szinkronizálása, a kettő együttes optimalizálása szintén okoz problémákat.

3dnyomtatas_meld0.jpg

„Az olvasztással gyengítjük a nyomatot, de más bajok is vannak vele. Ha az anyagot nyúlékonyra melegítjük fel, de nem olvasztjuk meg, ugyanazokat vagy jobb tulajdonságokat érünk el, mint más folyamatokkal, sőt, a végeredmény bizonyos esetekben még az eredeti anyagnál is kedvezőbb” – magyarázza Chase Cox, a MELD AM menedzsere.

A technológia másik előnye, hogy könnyebb tervezni hozzá és felhasználóbarátabb. Más 3D fémprinterekkel ellentétben, nincs szükség vákuumkamrára, nem kell figyelni a megolvadt részek és a levegő kölcsönhatásaira. Ezek a kamrák és a nagyteljesítményű lézer miatt a hagyományosabb fémnyomtatás egyrészt sokkal drágább, másrészt lassabb, azaz a MELD megoldása költséghatékonysága miatt jóval szélesebb körben alkalmazható.

A cég megkezdi első printere, a B8 árusítását, speciális tervezésű gépek kidolgozását vállalja nagyobb projektekhez, valamint előre gyártott alkatrészeket is árusít. Első vásárlójuk a katonai felszerelések más tárgyakként történő újrahasznosításának lehetőségeit vizsgáló Alabama Egyetem volt még januárban.

Címkék: fémnyomtatás nyomtatótechnológiák fémpor

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3113836476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása