HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Új szimulációs app forradalmasíthatja a nyomtatási munkafolyamatokat

ferenck 2018.04.12. 08:30

A brit 3DP szolgáltatásokat nyújtó MTC (Manufacturing Technology Centre) elsősorban repülőgép-ipari cégekkel működik együtt, kutatói tervek és prototípusok készítése mellett a technológia optimalizálását segítő új 3D nyomtatási megoldásokon dolgoznak.

Ezek egyike a sokak által használt lézer alapú fúzió, a DLM. A módszert a jó felbontás és a pontosság miatt szeretik, ugyanakkor akadnak hiányosságai is. A magas hőmérsékleti gradiens és a gyors hűlés tartós nyomokat hagyhat olvasztás közben, így egy-egy végterméken torzulások figyelhetők meg.

3dnyomtatas_szimulacio.jpg

A deformációk csak a gyártófolyamat teljes átvizsgálásával kerülhetők el.

Az MTC erre a problémára talált ki jobb megoldást, amellyel a gyártott részek pontosak, és a minőségi szabványkövetelményeknek is megfelelnek. Fizikai szimulációval jelzik előre, s fejtik vissza a torzulások mikéntjét. A szimuláció óriási segítség a tervezőnek, mert az alapján dolgozhatja át az eredeti tervet.

3dnyomtatas_szimulacio0.jpg

Mihelyst rendelkezésére áll az információ, visszafordíthatja és korrigálhatja a torzulásokat.

Virtuális tervtesztekhez, hitelesítéshez, teljesítmény-előrejelzéshez a kutatók általában a COMSOL Multiphysics szoftverkörnyezetet használják. A platformon fejleszthetők COMSOL modelleken alapuló kisebb alkalmazások. Ilyen (online elérhető) appot dolgozott ki az MTC is – szerkezeti torzulásokat jósol meg, és úgy segít tervezőket, kutatókat, mérnököket, hogy nem kell megérteniük az eredeti szimulációs modellt, és a gyártófolyamatról sem kell mindent tudniuk.

A hagyományos additív gyártási modellek mikroszerkezetek szintjéig mennek le a részletességben. A korlátozott számítási kapacitások és a magas költségek miatt ezek a modellek viszont nem alkalmasak nagy alkatrészek szimulálására, mert túl sokáig tart. A kutatóknak azonban azt is tudniuk kell, hogy a teljes rész hogyan reagál a nyomtatásra.

Sikerült költség- és időtakarékos megoldást találniuk. A modell anyagtulajdonságainak, az egybekapcsolt rétegek vastagságának stb. a paraméterei jelentik az általános inputot. Ugyanaz a modell a légjármű-szintű titántól a rozsdamentes acélig, sokféle anyagra, különböző formájú és méretű tárgyakra alkalmazható, azaz mind tesztelhetők, a prototípuskészítés munkafolyamata pedig optimalizálható.

Címkék: titán app acél szimuláció gyártótechnológiák prototípuskészítés

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3113824382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása