HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Robotdenevér

ferenck 2018.04.09. 08:30

A robotika egyik immáron több évtizedes jellegzetes trendje természeti minták, például egyes állatok (és természetesen a Homo sapiens) vagy állatcsoportok testfelépítésének, viselkedésének, többek között mozgásának stb. másolása.

A robotika eszköztárában, a terv gyakorlati kivitelezésében egyre fontosabb szerep jut a 3D nyomtatásnak.

3dnyomtatas_denever.jpg

A változatos elektronikai készülékeket gyártó német Festo szintén a két technológia összekombinálásával készítette el az Ázsia egyes részein és Ausztráliában honos óriási gyümölcsevő denevér bionikus utánzatát (BionicFlyingFox). A cég korábban is kísérletezett az aerodinamika (légerő-tan) természetes mintáinak robottervezésbe történő átültetésével. A projekt ezeknek a kutatásoknak az eredménye. (Eddigi robotjaik tervezését hangyák, pillangók, szitakötők, kenguruk ihlették meg.)

A világ legnagyobb denevérének modellezésében sokat segített a 3D nyomtatótechnológia. A húsvér állat szárnyait csapkodva mozgatja előre a testét, szárnyak alá dugott ujjaival segíti a repülési útvonal irányítását. A repülésben kitüntetett szerepet játszik a szárnyak membránja, amelyet pehelykönnyű nyúlékony anyagból készítettek el. Ez az anyag nagyon hasonlít a denevér tollazatához.

3dnyomtatas_denever0.jpg

A bionikus óriásdenevér testéhez szénrudakat és különféle printelt komponenseket használtak, velük próbálták elérni a gép lehető leghatékonyabb mozgását. A szárnyak bőréhez ostya vékonyságú a nagyon nyúlékony (80 százalék poliuretánt tartalmazó) elasztánt alkalmazták. Az anyag például alsóneműk, könnyű farmerek egyik alkotóeleme, rugalmassága miatt szeretik.

A 87 centi hosszú gép szárnyszélessége 228 centi, tömege viszont mindössze 580 gram. Kb. 45 ezer hegesztőpontja pedig mindent elárul egyrészt a fejlesztés alaposságáról, másrészt a természet elképesztő komplexitásáról.

Működtetése félautomata módban történik, önállóan (autopilot módban) repül az előre meghatározott útvonalon, fel- és leszállását viszont ember irányítja manuálisan. Az operátor infravörös kamerával dolgozik. A gép helyváltoztatás közben mozgáskövető rendszerrel kommunikál.

A bionikus állat szépen példázza, hogy a 3D nyomtatótechnológia viszonylag olcsó anyagai és munkafolyamatai növelik a mérnöki kreativitást. A gépdenevér mozgása figyelemreméltó, fejjel lefelé is képes repülni, leszállása gördülékeny, nem megy neki tárgyaknak és a környezet más elemeinek.

Címkék: robot nyomtatóanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr913818438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása