HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Remixeljünk nyomtatott gépeket!

ferenck 2018.03.06. 08:30

A 3D nyomtatás egyik fontos eleme a megosztás, alkotók például a Thingiverse vagy a Pinshape platformon teszik közkinccsé CAD-modelljeiket. Az anyagokat letöltik, kinyomtatják, és gyümölcsöző együttműködések alakultak ki így.

A módosítás, népszerűbb kifejezéssel „remixelés” nem egyszerű feladat. Különösen akkor nem, ha a modellnek funkcionális és mechanikai aspektusai is vannak. Mechanikus rendszerek nyomtatható modellek közötti váltogatásánál az egyik kiválasztott elem x tervező, egy másik pedig y tervező munkája. Gyakran simán megy, máskor viszont komoly kompatibilitási problémák merülnek fel eltérő megoldások egybekombinálásánál, és nem egyszer szörnyszülött az eredmény.

3dnyomtatas_remix.jpg

A potsdami Hasso Plattner Intézet kutatói többször látva, hogy makereknek sehogy sem megy a különféle modellekből kiszedett részek egybepasszintása, a remixelést leegyszerűsítő szoftvert fejlesztettek a probléma, nyomtatott gépek integrálásának megoldására.

A Grafter nevű szoftver a remixelés újraértelmezése: egyedi részek különféle modellekből való kiszedegetése helyett több részből álló teljes mechanizmusokat azonosít, és nem ezt innen, azt onnan alapú válogatásra/csipegetésre, hanem a teljes rendszer új modellbe történő átemelésére serkenti a felhasználót. Így az egyedi mechanizmusok funkcióinak feláldozása nélkül tudunk egyetlen komplex rendszerben összekombinálni különböző printelt gépeket. A folyamat felgyorsul, és természetesen garantált a kompatibilitás.

3dnyomtatas_remix0.jpg

A Graftert bemutató tanulmányhoz a kutatók egy csoporttal gépeket remixeltettek a szoftverrel, az eredeti modellek mindegyikéből mechanizmusokat tartalmazó új gépet kellett alkotniuk. Egyesek ugyan szenvedtek, de a többség sikeresen abszolválta a feladatot. A csoportban nem voltak 3DP specialisták.

Rossz hír, hogy a fejlesztők egyelőre nem akarják piacra dobni a Graftert, a prototípust eleve Rhino pluginnek szánták, nem a közkinccsé tétel volt a cél. Új keretek között akarták megmutatni nyomtatott részek remixelhetőségét, de a hangsúlyt már a fejlesztés első lépéseitől a mechanizmusokra, s nem a részekre helyezték.

Címkék: szoftver CAD Thingiverse Maker kultúra

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr113652516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása