HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott szánkóval akarják megnyerni az amerikaiak az olimpiát

ferenck 2018.02.15. 08:30

A dél-koreai Pjongcsangban gőzerővel zajlanak a XIII. téli olimpia versenyei. A technológia gyors terjedését és népszerűségét figyelembe véve, a 3D nyomtatása alkalmazása csak idő kérdése volt. Most már nyugodtan beszélhetünk múlt időben, mert a 3DP óriás Stratasys besegített az amerikai szánkócsapatnak; a szánkók egyes részeket ugyanis printelték.

„Az alacsony építésű szánkókon a sportolók a hátukon fekszenek, a járművet a szánkó felnyúló szarvaival és óvatos testsúlyáthelyezéssel irányítják. A szánkó 15 centiméter magas, 124–135 centiméter hosszú, a korcsolyák közötti távolság 45 centiméter. Az együléses szánkó tömege 21–25 kilogramm, a kétüléseseké 25–30 kilogramm. A versenyzők egyéni felszerelése nagyjából a két rokonsportéval azonos, de a kezükön tüskékkel ellátott kesztyűt viselnek, a starthelyről indulva ennek segítségével gyorsítják fel magukat” – ismerteti a sportágat a Wikipédia szócikke.

3dnyomtatas_szanko.jpg

Az amerikai szánkócsapattal együttműködő Stratasys mérnökei többféle prototípust terveztek, printeltek és teszteltek. A technológiával szerencsére gyorsan tudtak dolgozni, és a tempó nem ment a minőség rovására. A 3DP lehetővé tette, hogy mindegyik sportoló számára egyedi, személyre szabott – kényelmes és ergonomikus – szánkót készítsenek.

Mihelyst meglett az optimális változat, kiváló minőségű üvegszál és kompozitanyagból Fortus 900mc gépen kinyomtatták a részeket.

3dnyomtatas_szanko1.jpg„Mivel hagyományos módszerekkel fáradságos és drága kompozitanyagokkal dolgozni, korábban fel sem merült, hogy a versenyzők ennyire személyre méretezett szánkót használjanak. Az additív gyártás adta tervezői szabadsággal viszont már lehetőségünkben áll, és ezzel drasztikusan javítjuk sportolóink teljesítményét” – áll a Stratasys nyilatkozatában.

Ránézésre nem lehet megállapítani az amerikai szánkókon, hogy részben 3D nyomtatással készültek, de a versenyzők elmondása alapján a technológia javított a teljesítményükön. Az eredmények magukért beszélnek: a második helyezett Chris Mazdzer férfi egyesben az ország első érmét nyerte.

Szánkózás mellett más téli sportokban is 3D nyomtatással újítanak. A CAPiTA snowboardokhoz, a Materialise és a Tailored Fits sícipők talpaihoz alkalmazza a technológiát.

Címkék: sport olimpia snowboard Stratasys Materialise

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2413669238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása