HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Chopint zongorázik és hegedűs teremtőjét kíséri a nyomtatott robotkéz

ferenck 2018.01.23. 08:30

A floridai Monad Studio pár éve mutatta be MULTI projektjének végeredményét, a Scott F. Hall zenész és hangszerkészítővel közösen alkotott öt instrumentumot, egy-egy kéthúros piezoelektromos hegedűt, egyhúros szitárszerű elektromos basszusgitárt, szintén egyhúros piezoelektromos gordonkát, egy kicsi didgeridoot (az ausztrál őslakók hagyományos hangszerét) és egy különleges dudát. A gyűjteményt tokként is funkcionáló egyedi „zenésfallal” egészítették ki.

Egy szép napon talán robotok is játszanak majd rajtuk.

3dnyomtatas_zongora0.jpg

Wojciech Świtała, a krakkói AGH Tudomány és Technológia Egyetem villamosmérnök hallgatója talán a floridai hangszerekre is gondolt, amikor szenvedélyét és stúdiumait összekapcsolva egy részben nyomtatott robotot úgy programozott, hogy tudjon, ha nem is hibátlanul zongorázni, de néhány melódiát lejátszani, ráadásul különféle szekvenciákra is betanítható.

A fejlesztő elárulta, hogy a felhasználóknak a számítógépes programban virtuális zongorabillentyűn kell gombokat nyomogatni, és a szekvenciákat lementik, majd elküldik a robotnak. A gép megtanulja, és ha leültetik a hangszer mögé, lejátssza a bebiflázott melódiákat.

3dnyomtatas_zongora.jpg

A printelt robotkar végén lévő ujjak kísérik a Chopint játszó Świtałát. Egyelőre nem tökéletes, és inkább csak lenyomkodja a billentyűket, de kezdetnek semmiképpen nem rossz, és ő vagy más muzikális beállítottságú robotok talán komolyabban is képesek lesznek majd megszólaltatni hangszereket. A gépzongoristát alkotója eleve nem úgy dolgozta ki, hogy humán zenészekkel versengjen, kezdőnek is éppen csak elmegy, de ennek ellenére érdekes kísérlet, az ember-gép együttműködés szórakoztató példája.

Kíséretnek tökéletesen elmegy.

Maga a gép a Mitsubishi egyik robotkarján alapul, amelyet Świtała villára emlékeztető nyomtatott kézzel szerelt fel. Pontosan ezért korlátozottak a muzikális képességei, és ezért szórakoztató is – tíz ujj helyett csupán kettővel játszik, alkalmasint pedig ráüt párat egy cintányérra, mint ahogy az alábbi videón is láthatjuk.

Świtała azt is elmondta, hogy a fejlesztés kezdetén jár, és több problémát meg kell oldania. A gép motorja például nem a legjobb a zenéléshez, maga a kar pedig túl lassú.

Címkék: zene robot hangszer

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9513593531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása