HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Kőszénből autóalkatrészek 3D nyomtatással

ferenck 2018.01.09. 08:30

A Wyoming állambeli Sheridan-székhelyű, szénnel foglalkozó Ramaco Carbon vállalat egy másik Carbon nevű céggel, a korábban Carbon 3D néven ismert, 2014-ben alapított szilícium-völgyi újítóval kötött megállapodás értelmében utóbbi gyors printerein (M1, M2) fog termékeket előállítani.

A kaliforniai Carbon 2015-ben került rivaldafénybe, amikor bemutatta „folyamatos folyékony interfészgyártás” (CLIP) nevű szélsebes, látható rétegek nélküli technológiáját. Az ultraviola (UV) fénnyel dolgozó speciális CLIP minimum 25-ször gyorsabb a többi technológiánál. A fényt oxigénáteresztő, UV-transzparens ablakszerű felületen keresztül sugározzák. Az ablak felett folyékony műgyanta található. Mivel a printelés az ablakon keresztül történik, folyamatosságát, látható rétegek hiányát az ablak feletti „halott zóna” biztosítja.

3dnyomtatas_carbon0.jpg

Másik komoly újításuk a 3D nyomtatórendszereiket összekapcsoló CarbonSpeedCell hardver végtermékek bármilyen léptékű folyamatos gyártását teszi lehetővé.

Néhány hete 200 millió dollárt fektettek a szilícium-völgyi vállalatba, és a befektetői listán igazi nagyágyú, a GE Ventures, a General Electric kockázati tőkével foglalkozó „részlege” is szerepel. De a Carbon nemcsak gyűjti a pénzt, hanem gyártókkal is összefog, így került kapcsolatba a másik Carbonnal.

3dnyomtatas_carbon.jpg

Az együttműködés értelmében a wyomingiek hamarosan elkezdik gyártani első 3D nyomtatott termékekeit, például autó- és repülőgép-alkatrészeket, orvosi műszereket, építőipari és fogyasztói tárgyakat. Mindegyiket szénkőből kinyert szénnel készítik, és bizakodnak, hogy munkájuk eredményeként a szénszálak ára jelentősen csökkenni fog.

A gyártótevékenységre többek között a Ramaco tervezett új ipari létesítményében, az iParkban kerülhet sor. Elképzeléseik szerint a közeljövőben összesen három fejlett szénalapú technológiákra és gyártásra specializálódó hasonló üzemet alapítanak, amelyekben gyártás mellett komoly kutatásfejlesztések is várhatók. Randall Atkins vezérigazgató nyilatkozata alapján a szakterület főszereplőjévé akarnak válni. (Az iCam és a Brook Mine a másik kettő.)

A printereket tavasszal szándékozzák munkába állítani, egyelőre egy sheridani kis épületben, ahol 20-40 személy dolgozik. Ha minden az elképzelések szerint megy, hamarosan 200-nál is több alkalmazottjuk lehet.

Kérdés, hogy a két Carbon és a 3D nyomtatás meg tudja-e menteni a haldokló szénipart.

Címkék: ipar szén nyomtatók innovátorok nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9513556875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása