HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Valódi szemlencsék kiterjesztett valósághoz

ferenck 2018.01.08. 08:30

A 2009-ben alapított, átlátszó anyagok és optikai termékek 3D printelésében úttörő szerepet játszó, LED-eket, szemlencséket gyártó, szakterületén már világelsőnek számító holland Luxexcel NV összeállt a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) headseteket, intelligens és más szemüvegeket készítő, 59 megoldását szabadalmaztatott Vuzix-szel.

Első körben a Vuzix Blade AR okos napszemüvegekhez készítenek szemészeti, azaz egészségügyi célokra szánt lencséket. A bemutatóra a január 9-én kezdődő fogyasztó elektronikai gigarendezvényen, a las vegasi CES-en kerül sor.

3dnyomtatas_lencse0.jpg

Sokan meglepődnek, hogy miért éri meg lencséket printelni. A rétegről rétegre történő nyomtatás akár fénytörést is eredményező pontatlanságokkal jár, komoly csiszolómunkára van szükség stb. Mindezek ellenére kifizetődő, mert például jócskán lerövidül a gyártási idő. Ráadásul a Luxexcel saját technológiát is kidolgozott rá: a Printoptical © Technology pontosan az említett problémákra jelent megoldást. A nyomtatást saját géppel, a Luxexcel VisionEngine-nel kivitelezik.

A hagyományos, szubsztraktív gyártásban először nyers áttetsző lencsét készítenek, amelyet csiszolással finomítanak. A Luxexcel saját fejlesztésű akrilalapú műgyantát (VisionClear) használ, amelyet rétegről rétegre a munkafelületre „dob” a gép, majd UV-fénnyel dolgoz meg. A rétegek összeolvadnak a korábban UV-fénnyel kezelt réteggel.

3dnyomtatas_lencse_1.jpg

3D nyomtatással nemcsak a lencsetervezés kötetlenebb, hanem okos funkciókat is beleintegrálhatnak. A Luxexcel egészségügyi lencséi 2017 márciusa óta felelnek meg a nemzetközi ISO szabványnak.

Ezt követően a cég 10 millió dolláros befektetésben részesült, majd tavaly októberben virtuális és kiterjesztett valóság (VR, AR) fejlesztését jelentették be, amelyre újabb befektetőket keresnek.

A beágyazott intelligens technológiával felturbózott lencsék csak Blade AR napszemüvegekkel szerezhetők be. Ellentétben a látványt okostelefonon átszűrő más AR- és VR-technológiákkal, a Blade szemüveget használ az AR-hez. Android OS-en működik, hullámvezető optikát integráltak bele, van hozzá érintőpad és HD kamera. Üzleti és rekreációs célokra egyaránt használható.

„Az amerikai lakosság 60 százalékának szemkorrekcióra lenne szüksége. Személyre szabott orvosi lencsék nélkül nem tudják teljes mértékben élvezni a legfejlettebb kiterjesztettvalóság-termékeket” – nyilatkozta a Luxexcel vezérigazgatója, Hans Streng.

Paul Travers, a Vuzix vezérigazgatója szintén örül az együttműködésnek, a vevőkör bővülését várja tőle.

Címkék: szemüveg orvosi optika kiterjesztett valóság

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr5113556373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása