HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás és mesterséges intelligencia az „élő építészetben”

ferenck 2017.12.29. 08:30

Philip Beesley kanadai építész technológia és természet határait feszegeti és hágja át folyamatosan. 2008-ban indult Hyozolic sorozata az alkotás közelében tartózkodó személyek mozgására reagáló, azokkal együttfejlődő immerzív installációk, az alkotó szavaival metabolikus „architektúrák” gyűjteménye.

Az ember által létrehozott szerkezeteket nem élettelen és mozdulatlan tárgyakként, hanem megújhodásra és növekedésre képes élő entitásokként fogja fel. Ezekbe a struktúrákba és épületekbe az alkotó szerint szerves lényekre jellemző funkciók integrálhatók, az ember pedig mélyebb interakciókat folytathat lakókörnyezetével.

3dnyomtatas_beesley.jpg

Beesley és egyre több kollégája kérdőjelezi meg a hagyományosan statikus építészetet.

Legújabb munkájában, a cége, a Waterloo Egyetem és a 4D Sound együttműködésében készült, a Torontói Design Expón bemutatott Astrocyte konceptuális darabban a világítóelemek 3D nyomtatását, szenzortechnológiát, üvegmegmunkálást, kémiát és mesterséges intelligenciát kombinált össze különös építészeti élménnyé. A mintegy 300 ezer komponensből álló masszív szerkezet reagens hangtájkép (soundscape) is egyben.

3dnyomtatas_beesley0.jpg

Az asztrociták az agy úgynevezett csillagsejtjei meghatározó szerepet játszanak a légzés szabályozásában. Csillagszerű felépítésük ihlette meg Beesley-t. Szerkezetét úgy programozták, hogy a környezetében lévő személyek reakcióinak függvényében bizonyos fény-, hang- és rezgésmintákat bocsássanak ki. Az interakciók érzelmi hatást és erősebb kötődést hivatottak kiváltani a nézőkből.

„A szerkezet robusztus, de kifinomult jellege változatos megnyilvánulásokat generál. Meglepő, hogy mennyire udvariasan és tisztelettel reagálnak rá. Elértük volna azt, hogy egyesek másféle, talán pozitívabb és egészségesebb interakciófajtákat éljenek át?” – elmélkedik az alkotó.

3dnyomtatas_beesley1.jpg

A szerkezet részét képezik a szerves élet összetételét utánzó, többféle olajt és szervetlen vegyi anyagot tartalmazó, egyfajta mesterséges bőrként működő speciális üvegdarabok is.

Beesley-t egyrészt a szerkezet és a közönség interakciói foglalkoztatják, de az Astrocyte más szempontból is kritikus darab: milyen eljárásokkal hozhatók létre beágyazott önjavító funkciókkal rendelkező és az organikus környezetre reagáló élő épületek?

Munkái a következőgenerációs építészetet vetítik előre, amelyben a 3DP és az MI kulcsszerepet játszik.

Címkék: építészet mesterséges intelligencia anyagtudomány szenzor innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr6913530077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása