HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A szoftver a 3D nyomtatás jövője

ferenck 2017.12.27. 08:30

A 3D Printing Industry jövőbenéző sorozatában ezúttal Raul De Frutos, az olcsó 3DP-s operációs rendszereket fejlesztő AstroPrint üzletfejlesztési menedzsere vázolta fel, mire számít a következő években.

Pozitívan látja a desktop printerek jövőjét, viszont felhívja a figyelmet egy fontos tényre: a gyártók annyit foglalkoznak a hardverrel, hogy a szoftverről kissé megfeledkeztek. A gépek gyorsabbak és megbízhatóbbak, áruk is csökken, sőt, egyre tetszetősebbek. A Kodama megfizethető árú új 3D nyomtatója nagyon hasonlít az iPhone-ra, De Frutos nappalikban is simán el tudja képzelni.

3dnyomtatas_astro.jpg

Viszont a gyártóknak nem ártana elszakadniuk attól a beidegződéstől, hogy hobbi barkácsolóknak, és nem a nagyközönségnek állítanak elő termékeket. Akinek nem sikerül, lemarad a versenyben. Az okot is megnevezi, és vissza is tértünk a szoftveroldalhoz.

Hobbisták szívesen elbíbelődnek, fejlesztgetnek, a nagy többség viszont egyszerűséget és a nyomtatott tartalmakhoz való könnyű hozzáférést akar. A desktop printerek csak kívülről hasonlítanak az iPhone-ra, „agyuk még mindig olyan, mint egy öreg Nokiáé.”

Ezért nem terjedtek el tömegesen.

3dnyomtatas_astro0.jpg

A gyártók mindig a hardver valóban fontos változásait promótálják, termékeik viszont nem azokkal válnak mainstreammé. A következő években nem is a hardverspecifikációk, hanem a felhasználóbarát szoftverek miatt nőnek majd az eladások. A szoftverek lesznek a gyártók marketingeszközei. Egyes cégek már most rájöttek, például az Ultimaker Cura Connectje is ebbe az irányba mutat. (Az Ultimaker-gépek hazai forgalmazója a FreeDee Printing Solutions.)

Mások, például a Tumaker saját ökoszisztémájuk leegyszerűsítésével igyekeznek vonzóbbá tenni a gépeket. A szakember még két példát említ, az XYZ-t és a New Mattert, de szerinte egyre többen követik őket: a tartalommal (és szolgáltatásokkal) igyekeznek újabb vevőket szerezni.

Mindehhez persze a különböző eszközökkel szinkronizált printert és a printelhető tartalmat összekapcsoló megbízható és intelligens, felhasználóbarát felhőinfrastruktúra is kell. A gyártók zöme azonban anyagi okok miatt nem engedheti meg magának egy ilyen infrastruktúra kiépítését és fenntartását, így (az Android vagy a Microsoft OS mintájára) szabványosított és olcsó platform lenne a megoldás.

Itt jön képbe az AstroPrint a maga alacsony költségű szoftverinfrastruktúrájával. De Frutos szerint a következő 5 évben a printerek szabványosított felhőplatformmal integrálódnak egybe, a gyártók pedig az eladásokat növelő új lehetőségeket fedeznek fel a tartalomfejlesztőkkel és szolgáltatókkal való együttműködésben, és ugyanúgy beindulhat az app-építés, mint az okostelefónia világában.

„Hardverújításokra változatlanul szükség van, de a technológia tömeges elfogadásának a szoftver a hajtóereje” – összegez De Frutos.

Címkék: jövő szoftver FreeDee Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr813524047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása