HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gépi tanulással pontosabb fém-alkatrészek nyomtathatók

ferenck 2017.12.22. 08:30

A GE kutatói több technológiát egyesítve, „hidegfúvást” (cold spray) robotikával és gépi tanulással összekombinálva próbálják elérni, hogy fém-alkatrészeket pontosabban nyomtassanak, illetve javítsanak meg. A hidegfúvást úgy módosítják, hogy nagyobb mennyiségben állítsák elő a részeket. A precizitáson fokozatosan javít a mesterséges intelligencia, azaz a gépi tanulás. (Szakértők szerint ugyanis – némi leegyszerűsítéssel – a gépi tanulás napjaink mesterséges intelligenciája.)

A hidegfúvás a szilárd porrészecskéket szuperszonikus gázlánggal felgyorsító anyaglerakó technológia. A részecskéket a hangsebességnél négyszer gyorsabban dolgozza meg a fúvókához szerelt robotkar. Amikor elérik az anyag egyik rétegét, folyadékként kezdenek funkcionálni, gyorsan lehűlnek, és atomfúzióra lépnek vele. Az új rétegen az eredeti mechanikai tulajdonságainak megváltoztatása nélkül állnak helyre az elhasznált, megrongálódott szakaszok.

3dnyomtatas_gerobotics1.jpg

A pontosságon a robotkar később finomít.

A technológiával a GE Aviation egyik vállalata, az Avio Aero a GE90 hajtómű egy sebességváltóját javította meg, a hidegfúvó nyomtatáshoz a kereskedelmi forgalomban is beszerezhető LightSPEE3D printert használták.

3dnyomtatas_gerobotics.jpg

A technika egyik problémája a pontatlanság, és hogy ezért a későbbiekben CNC-marással kell finomítani a nyomatokon, ami egyrészt költséges, másrészt sok anyag kárba vész.

A GE fejlesztői októberben még egy robotkarral egészítették ki a rendszert. Az egyik megfogja a pontosan meghatározott helyre mozgatandó darabot, a másik hidegfúvással fémet helyez rá.

3dnyomtatas_gerobotics0.jpg

A robotok 12 térbeli szabadságfokkal dolgoznak, és így különféle irányokba dőlhetnek meg, emelkedhetnek fel stb. Ezáltal a munka lényegesen pontosabbá válik. A technikával sikeresen elkészítették egy sugárhajtómű burkolatát.

Jelenleg mesterséges intelligenciát, gépi tanulást integrálnak a hidegfúvásba. Az egyik kutató szerint nagyjából olyan eredményt érnek el vele, mintha ugyanazt a képet évente 40 ezerszer megfestenék, és az egyes darabok közötti nüánsznyi különbségeket elemeznék.

Az MI elemzése után a robotok ismét munkába állnak, még precízebb hidegfúvással tökéletesítik az adott tárgyat.

Címkék: robot mesterséges intelligencia ipar repülőgép GE fémnyomtatás nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr2613514013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása