HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott harctéri drónok

ferenck 2017.12.21. 08:30

Az amerikai hadsereg (U.S. Army) az additív gyártótechnológia-alkalmazások egyik élharcosa a világon. Gránátvetőtől biztonsági megoldásokig, a haditengerészettől a légvédelemig sok-sok futurisztikus katonai eszközt nyomtattak már.

A marylandi Aberdeen Kísérleti Lőtéren a fegyveres erők két csoportja tanulmányoz jövőtechnológiákat. A szárazföldi erők kutatói küldetés-specifikus drónok fejlesztésére kitalált 3D nyomtatófolyamatot mutattak be a projektet lelkesen támogató tengerészgyalogságnak.

3dnyomtatas_harcteridron0.jpg

Az anyagtudományt, repülőtechnológiát és szoftvertervezést integráló drónokat először a georgiai Benning Erődben mutatták be egy 2016-os rendezvényen. Eredetileg a Georgia Tech kutatóival dolgoztak együtt, és a gépek hamarosan harci bevetésre készen állnak.

A 3D nyomtatófolyamat módosítása után az Aleph Objects LulzBot gépeit használták, majd a haditengerészetnek bemutatták a drónokat, és nagyon pozitív visszajelzéseket kaptak: mindenképpen alkalmazni akarják az ember nélküli légi járműveket (UAV-k). Először UAV-t korábban soha használt haditengerészekkel, majd szakértőkkel beszélgettek a drónokról, és mindenkit érdekelték a küldetés-specifikus gépek.

3dnyomtatas_harcteridron.jpg

Meglepte őket, hogy milyen gyorsan elkészülnek. Napokra, sőt, többen hetekre számítottak, és csak 24 óráig tartott… Kutatók szerint a folyamat még jobban lerövidíthető, ha fejlesztés közben folyamatos kapcsolatban állnak haditengerészekkel, akik digitális katalógusból kiválasztják az adott misszióra legalkalmasabb drónfajtákat.

„Az additív gyártás az új anyagokkal, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, az ember nélküli rendszerek egybeintegrálják a jövő katonáinak, haditengerészeinek döntő harctéri fölényt adó lehetőségeket” – jelentette ki a Hadsereg Kutatólaboratóriumának (ARL) Járműtechnológiai Igazgatóságát vezető Elias Rigas. Természetesen nem árulták el, hogy pontosan mire is szándékoznak használni küldetés-specifikus drónokat.

Larry L. Holmes Jr, az ARL egyik mérnöke szerint azért ekkora a 3D nyomtatás iránti általános érdeklődés, mert a technológia sci-fiket juttat eszünkbe. A filmekben odamegyünk egy felhasználói felülethez, és azt mondjuk neki, hogy „sajtburger”, mire szinte azonnal meg is kapjuk a sajtburgerünket. Az additív gyártás fejlődésével eljuthatunk addig, hogy hasonlóképpen állítunk elő tárgyakat. Szólunk a felhasználói felületnek, hogy „ember nélküli légi rendszer”, és megcsinálja nekünk.

Egyelőre persze még nem tartunk itt, drónokhoz például az anyagokat erősíteni, a gyártási folyamatot pedig gyorsítani kell.

Címkék: jövő drónok katonai alkalmazások

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1613511911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása