HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bővíti a sztereolitográfia lehetőségeit a Formlabs

ferenck 2017.12.07. 08:30

A 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb része a színek bedolgozása a nyomatba. Egyáltalán nem meglepő a növekvő igény, egyre szélesedik a különféle színű nyomtatószálak spektruma, és a desktop gépekig lassan el is jutott a teljes színű (full-color) technológia is (például az XYZprinting da Vinci Color printere jóvoltából). Más printereknél lehetőségünkben áll a színek keverése, azaz a felhasználó kidolgozhatja a saját színeit vagy több színt visz a nyomatba.

Mindez főként az FFF 3D printerek világára érvényes, a sztereolitográfiával működő gépeknél korlátozottabbak a lehetőségek. Sokkal kevesebb a műgyanta-szín, és a többszínű, valamint a full-color technológia is messze van még az FFF gépekkel elért eredményektől.

3dnyomtatas_formlabs.jpg

Jó hír, hogy a desktop SLA printerek úttörője, a Formlabs bevezette a Color Kitet, egy színcsomagot, az első integrált színkeverő megoldást sztereolitográfiára. (A Formlabs nyomtatóit a FreeDee Printing Solutions forgalmazza Magyarországon.)

A szerteágazó nyomtatható műgyantáiról is ismert cég színcsomagja a Szabvány Műgyantákhoz tartozik. A mérnöki és fogászati anyagokhoz gondosan válogatták ki a színeket, ügyeltek, hogy jól el lehessen őket különíteni egymástól, és javítsák a nyomtatóanyag tulajdonságait.

3dnyomtatas_formlabs0.jpg

A Form 2 Color Kit egyelőre nem teszi lehetővé az egyszerre többszínű nyomtatást, viszont tetszés szerint válogathatunk a kikeverhető, matt, homogén színek között, aztán persze festhetjük is a nyomatot. A színes műgyanta viszont előnyösebb a festésnél, már csak azért is, mert az utóbbi kényesebb, kevésbé időtálló.

A csomag színalapú patronokból áll. Az öt doboz cián, bíborvörös (magenta), sárga, fehér és fekete. A színezőanyag-tartalom fecskendővel mérhető, a használati utasítás pedig elmagyarázza, hogyan hozhatunk létre eltérő színeket. A Formlabs 16 színt tesztelt, de a felhasználót nem korlátozza erre a 16-ra, a Color Picker eszközzel saját színt alkothatunk.

A színkeveréshez a fecskendővel gondosan le kell mérni a színezőanyagokat, majd a patronba töltjük őket, és jól megrázzuk a patront.

A Formlabs a Color Kitet kísérletibb Form X termékei közé sorolta (például a kerámia műgyanta is ezekhez a termékekhez tartozik).

Címkék: desktop sztereolitográfia FreeDee multi-colour full-color Formlabs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr913441467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása