HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Környezetbarát nyomtatószál algából

ferenck 2017.12.06. 08:30

Két holland tervező, Eric Klarenbeek és Maartje Dros jelenleg (január 14-ig) egy rotterdami kiállításon (Change the System) is megtekinthető algából készült nyomtatható bioanyaga környezetbarát alternatívát kínál az olajalapú műanyagokkal szemben. A tervezők egy ideje kifejezetten „zöld” polimerekben gondolkodnak, Klarenbeek 6 éve foglalkozik nyomtatható bioanyagokkal, és az ő nevéhez fűződik az első élő gombákból készült 3D printelt szék is.

Mostanában viszont teljesen más természetes anyagra, az algára összpontosít. Drosszal közösen algatermesztő, szárító és a moszatot nyomtatószállá alakító módszert dolgoztak ki.

3dnyomtatas_algamoszat.jpg

A tervezők szerint az ökoanyaggal sokféle naponta használt termék gyártható: samponos üveg, szemétkosár, terítők stb. Bizakodnak, hogy az algatermesztő rendszer átméretezésével egyre többen fogják használni az anyagot, amely nemcsak azért hasznos, mert természetes, hanem azért is, mert kiszűri az atmoszférából a széndioxidot.

Az algák a szén elnyelésével növekednek, majd bioműanyagokhoz és kötőanyagokhoz felhasználható keményítőt termelnek. A környezetbarát szempontokat maximálisan kielégítő oxigén, lényegében tiszta levegő a melléktermék. Egyértelműen tömegtermelésben gondolkoznak, és ha sikerül nekik, túlmennek a „nulla széndioxid-kibocsátás” elvén, és negatív tartományba lépnek át.

3dnyomtatas_algamoszat0.jpg

Munkájukra felfigyelt a dél-francia Arles-ban lévő Luma Alapítvány, amelynek algatermesztő laboratóriumát használják is. Hollandiában és ott is helyi moszattal dolgoznak, de mindkettőből ugyanaz a termék lesz.

„Teljesen azonos a formájuk, de helyi anyagokból készülnek. Ebben a változásban, az interneten keresztül terjesztett, de helyileg gyártott termékekben hiszünk” – magyarázzák.

A közeljövőben úgynevezett „3D Pékséget”, biopolimeres 3D nyomtatók helyi hálózatát szeretnék létrehozni. Kicsit úgy működne, mint a szintén Hollandiából indult 3D Hubs, de csak környezetbarát algákból printelnének. Minden utcasarokra boltot képzelnek el, organikus nyersanyagokat „sütnének” benne, hasonlóan a kenyérhez. Nem kellene messzire menni például bútort venni, hanem helyben oldanák meg. A decentralizált gazdaságban kitüntetett szerep jutna a 3D nyomtatásnak.

Egyelőre persze még nem tartunk itt, de mindketten optimisták, 10 évet adnak elképzeléseik valóra válására.

Címkék: jövő környezetbarát technológiák nyomtatóanyagok környezetbarát nyomtatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3913440629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása