HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Műanyaghulladékból nyomtatószál

ferenck 2017.11.08. 08:00

3D nyomtatás és oktatás kapcsolata elég közismert, a technológia egyik legfontosabb alkalmazása a jövő generációinak felkészítése a tárgyalkotásra, gyakorlati, konkrét bevezetés a tudomány, technológia, mérnöki diszciplínák és a matematika, a bűvös STEM világába. Sok intézmény, cég, magánszemély ismerte fel a 3DP oktatási potenciálját, tanmenetekbe dolgozzák be, speciális tanterveket alakítanak ki rá. Magyarországon a FreeDee Printing Solutions az ezirányú kezdeményezések élharcosa.

Darren Lomman ausztrál mérnök szintén az oktatásban, valamint környezetszennyező anyagok újrahasznosításában gondolkozik. A kellemes és nagyon élhető Nyugat-Ausztráliában ugyanis döcög a műanyag újrahasznosítása, pedig rengeteg a plasztik-hulladék, amit ésszerűen fel lehetne dolgozni, például nyomtatószálat (filament) készíteni belőle.

3dnyomtatas_hulladek.jpg

Lomman nonprofit szervezete, a GreenBatch egyrészt az Indiai-óceánt akarja megtisztítani a műanyag-szeméttől, másrészt a 3D nyomtatás iskolai, oktatási alkalmazását kívánja népszerűsíteni.

Mivel Nyugat-Ausztráliában konkrétan nincs műanyag-újrahasznosító üzem, a hulladékot – már ami nem kerül az óceánba – gyakran az azt hamvasztással energiává átalakító nemzetközi piacon értékesítik. Csakhogy a hiányos szabályozás miatt és ha nem rendezett körülmények között történik, ezzel a tevékenységgel széndioxid, szénmonoxid, higany, ólom, kadmium és kénvegyületek, mérgező anyagok kerülnek az atmoszférába.

3dnyomtatas_hulladek0.jpg

Az előrejelzések minden szempontból aggasztóak. 2050-re például több műanyag lehet az óceánokban, mint hal. Lomman erre is gondolva alapította a plasztikhulladékot összegyűjtő és feldolgozó GreenBatch céget. Az általuk gyártott nyomtatószálakkal kielégíthetnék Nyugat-Ausztrália 3D nyomtatóval rendelkező iskoláinak 70 százalékát. Hosszútávú tervük, hogy Nyugat-Ausztrália mediterrán klímájú fővárosában, Perthben felépítsék a térség első plasztik-újrahasznosító üzemét. Előtte gyűjtőpontokat állítanának fel a szövetségi államban, oda kellene bedobni a palackokat stb. A pilotprogramban most kb. 50 iskola vesz részt, ők „adnak otthont” a gyűjtőpontoknak.

Lomman szerint évente mintegy 2, 2025-ig pedig összesen 100 millió műanyagpalack szedhető össze lerakóhelyeken, szemétégetőkben és az óceánon. A jó cél érdekében közösségi pénzgyűjtő (crowdfunding) kampányt indított, illetve 3D nyomtatással készült pólókat és úszódresszeket is árulnak.

Nem ő az első, aki műanyaghulladékot használ 3D nyomtatásra. A Venture-bit speciális gépe nyomtatható labdacsokká dolgozza fel a műanyagot, a cornwalli Fishy Filaments elhasznált halászhálókat és más plasztikszemeteket, a holland Refil joghurtdobozokat alakít át filamentté.

Címkék: oktatás környezetvédelem újrahasznosítás műanyag környezetbarát technológiák Ausztrália FreeDee nyomtatószálak

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr3213199091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása