HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatással Vancouverben is gyorsabb az építkezés

ferenck 2017.11.06. 08:30

A Csendes-óceán partján fekvő brit-kolumbiai Vancouver a világ egyik legkellemesebb hangulatú és legszebb fekvésű városa. Sokáig a Föld legélhetőbb metropoliszai rangsort is vezette, és csak az utóbbi néhány évben szorult Melbourne és Bécs mögé. Kanadai viszonylatban enyhe, már-már mediterrán klíma, pezsgő kulturális élet, remek tengeri ételek, szabad szellem jellemzi, nem véletlenül szokták Észak-Amerika Amszterdamjaként is emlegetni. Egyébként Hongcouverként is, arra utalva, hogy amikor Hongkong visszakerült Kínához, nagyon sok tengerentúli brit útlevéllel rendelkező helyi költözött át az óceán túlpartjára, s járult hozzá, hogy a nagyváros multikulti paradicsommá váljon.

Az elmúlt időszak jelentős mértékben növekvő lélekszámával értelemszerűen nőtt az ingatlanépítés iránti igény is. A helyi LifeTec Construction Group, egy helyi építőipari cég 3D nyomtatással kívánja kielégíteni az igényeket. Az Új-Zélandon fejlesztett, Ausztráliában, Ázsiában, Európa, Afrika és Dél-Amerika egyes helyein már alkalmazott Framecad néven ismert folyamat lényege, hogy a printelt acélkeretek hamarabb és hatékonyabban előállíthatók, mintha hagyományos eljárással és faalapokkal dolgoznának. A technológia a LifeTec jóvoltából debütál Kanadában.

3dnyomtatas_vancouver.png

Lézeralapú módszerrel alakítanak ki megrendelt moduláris acélpaneleket és gerendákat. Ezek a részek a megadott házszerkezetre optimalizálhatók, majd az építési területre szállítják, ahol azonnal el is kezdik összeszerelni őket.

A LifeTec szerint a technológia korábban nem látott előnyökkel jár a vancouveri építőipar számára. Például az acélrészek könnyebbek, de erősebbek és tartósabbak is a hagyományos fánál. Helyszíni összeszerelésük napok kérdése – a megszokott öt héttel ellentétben három-négy nap. Mivel Vancouverben kevés az építőipari munkás, szintén fontos szempont, hogy a Framecad a hagyományos technológiáknál jóval kevesebb manuális tevékenységet igényel.

3dnyomtatas_vancouver0.png

„A munkaerőhiány az összes építési projektnél meghatározó tényező, tehát a folyamatok felgyorsításával nő a hatékonyság, ami mindenkinek jól jön. Nem tudjuk mindig garantálni a pénzmegtakarítást, mert ugyanolyan árakkal dolgozunk, mint a hagyományos módszerek, viszont sokkal hamarabb elkészülünk” – nyilatkozta Krishna Jolliffe, a LifeTec alapító-elnöke.

Jelenleg öt lakásból álló kisebb épületeken dolgoznak, de bíznak benne, hogy a technológia előbb-utóbb nagyobb szerkezetek printelésére, kereskedelmi és ipari létesítmények építésére is alkalmassá válik.

„A csillagos ég a határ. Mindent meg tudunk tenni, ami fával megtehető. Az eljárás egyedül toronyházakhoz nem alkalmas, de a kereteket ott is kidolgozzuk, ha kell. A technológia háromszor-négyszer gyorsabb, mint a hagyományos megoldások” – magyarázza Jolliffe.

Egyelőre egyetlen Framecad nyomtatót használnak kb. 750 négyzetméteres üzemükben, de tervezik újabbak beszerzését. A következő két évben nagyobb létesítménybe akarnak költözni, és három-négy 3D printerből álló, masszívabb acélkeret-gyártó rendszerben gondolkoznak.

Címkék: épület acél építőipar nyomtatótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr8913187330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása