HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott beültetések ezer mellrák-túlélőnek

ferenck 2017.10.09. 08:30

Az egészségügy a 3D nyomtatás egyik legsikeresebb alkalmazási területe. Műkezektől beültetésekig, sebészi műtétek előkészítésétől gyengénlátóknak szánt headsetekig, szinte naponta hallunk valami újat a technológia orvosi hasznosulásáról.

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ezért a dél-afrikai iMedTech beültetés- és művégtaggyártó cég a betegség alacsony jövedelmű túlélői számára indított kezdeményezés keretében nyomtatott mellel pótolnák a műtéti úton eltávolított testrészt. A projektet a cég alapítója, Nnelie Nkholise gépészmérnöknő találták ki, és (első körben) ezer rászoruló személyen segítenének.

3dnyomtatas_mellrak_1.jpg

A nyomtatott protézisekben ugyan nincs már semmi újdonság, a csak szuperlatívuszokkal méltatható kezdeményezés viszont felhívja a figyelmet, hogy ellentétben a végtagokkal, a 3DP világában eddig alig foglalkoztak mellrák-túlélőkkel. A célcsoport sem véletlen, hiszen alacsony jövedelmű dél-afrikai nők nem engedhetnek meg maguknak mellbeültetéseket.

A mindössze 28 éves, kutatásaival a technológiára és az oktatásra összpontosító Nkholise több munkájával nyert már díjat, 2016-ban a Világgazdasági Fórum Afrika top női újítója címmel jutalmazta és a Forbes Africa Woman magazinban is szerepelt. Ö képviselte Dél-Afrikát a san franciscói Globális Vállalkozói Csúcstalálkozón, cége pedig egyértelműen az additív megoldásokban látja a gyártás jövőjét.

3dnyomtatas_mellrak0_1.jpg

Az ötlet a Központi Technológiai Egyetemen végzett PhD-tanulmányai alatt született, amikor látta, hogy 3D nyomtatással kezelik égési sérültek elváltozott arcát. Megfogalmazódott benne, hogy a technológiával mellműtéten átesett személyek életkörülményein szintén javíthatnak.

Az iMedTech mellett a Minute Words szórakoztató oktatási játék is Nkholise munkája – lényege, hogy általános iskolások nyomtatott alkatrészeket használva alakítják ki saját szókészletüket. Cégével fiatal afrikai nők számára is biztosít oktatási lehetőséget: gépészmérnöki kutatói tapasztalattal rendelkező 30 év alatti hölgyeknek professzionális platformot hoztak létre, hogy az innovációból és iparági fejlesztésekből kimaradók is bekapcsolódhassanak ezekbe a tevékenységekbe.

Gondoljunk csak bele, hogy a techvilágban változatlanul milyen kevés nő dolgozik, fekete nő pedig még Dél-Afrikában is alig érvényesül ezeken a területeken.

Nkholise példája lebeghet előttük.

Címkék: rákkutatás orvosi implantátumok innovátorok Afrika

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr9712940133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása