HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás 2060-ban

ferenck 2017.10.04. 08:30

A holland multinacionális ING banki és pénzügyi szolgáltató nemrég megjelent tanulmányában (3D Printing: a threat to global trade) az utóbbi idők jövőprognózisai esetében szokatlanul messzire, közel 50 évvel tekintett előre 3D nyomtatás-ügyileg.

A szerzők következtetése: a jelenlegi számokból, trendekből stb. kiindulva 2060-ban a több mint 6 trillió dollár értékű terméket, a világkereskedelem 25 százalékát állítják elő a technológiával. Az Egyesült Államok importja hanyatlik, egyes országokkal, például Kínával, Mexikóval és Németországgal deficites lesz az amerikai kereskedés, ezzel szemben több munkahely teremtődik a helyi autógyártóknál és a printelt cuccok elérik az összes termelt javak 50 százalékát.

3dnyomtatas_jovo_2.jpg

A 2060 egyébként visszafogott becslés, mert mindez már 2040-re megvalósulhat – áll a tanulmányban. Az ING alternatív szcenáriója alapján ugyanis öt év után a 3D nyomtatókba fektetett összegek megduplázódnak, a hagyományos gépek esetében viszont a harmadukra esnek vissza tíz év után, és ha ez az ütem folytatódik, 2040-re megvalósulhat az 50 százalék.

A szerzők több forrásra, például a Wohlers 2017-es beszámolójára, valamint szakértőkkel készített interjúkra alapozták előrejelzésüket, és lényegében jelenlegi trendeket extrapoláltak. A printerekbe fektetett összegek és a velük végzett termelés léptéke bizakodásra ad okot, tehát növekedésre, szélesebb körű gyártásra számíthatunk.

Például 3D nyomtatásra és a kapcsolódó szolgáltatásokra 2016-ban 6,6 milliárd dollárt, hagyományosabb gépekre (CNC-marás, fröccsöntés stb.) viszont ennek az ezerszeresét, kb. 6700 billiárdot költöttek világszerte. Csakhogy, míg a 3DP eszközökkel, szolgáltatásokkal stb. kapcsolatos befektetések átlagban éves 29 százalékkal növekedtek az elmúlt 5 évben, addig hagyományos gépeknél „mindössze” 9,7 százalék a növekedési ráta. E számok figyelembevételével jutottak el a meglepő, de esetükben „mainstream” következtetésig, hogy 2060-ban 3D nyomtatással legalább ugyanannyi terméket állít elő a világ, mint a hagyományosabb módszerekkel.

3dnyomtatas_jovo0_1.jpg

Kérdés persze, hogy meddig tart a 29 százalékos növekedés. Sokak szerint nem sokáig, mások még nagyobb üteműt várnak. Egyesek a technológia környezetbarát jellege miatt látnak benne diszruptív potenciált, a szkeptikusabbak viszont a segédanyagokban és az additív gyártáshoz szükséges szakképzettségben, a 3D tervezéshez nélkülözhetetlen – ma még – különleges szkillek beszerzésében látják a hátráltató tényezőket.

A tanulmány szerint hosszú távon nő a saját szükségleteik egy részét mesterségesintelligencia-megoldásokkal támogatott desktop gépükön előállító otthoni felhasználók száma. A fogyasztók túlnyomó többsége azonban nem válik prosumerré, hanem ezirányú igényeiket 3DP szolgáltató-irodák által elégítik majd ki, ami azt is jelenti, hogy nő a kereslet az utóbbiak iránt.

Ma és a közeljövőben is az orvosi és fogászati eszközök, a repülőgép-ipari, az autóipari és a fogyasztói termékek, különösen az utolsó három, számítanak a legnagyobb szakterületi befektetéseknek.

A fémekkel dolgozó Wilting sales igazgatója, Adwin Kannekens szerint hosszabb távon a cég bevételeinek 40-50 százaléka származhat 3DP-vel végzett munkából.  Eric Sas, a holland Ultimaker (amelynek gépeit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza) vezérigazgatója a gyártóipar 5-10 százalékos 3DP piaci részesedését prognosztizálja a következő évtizedre.

Címkék: jövő ipar FreeDee Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1512924401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása