HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Artec 3D szkennerrel dolgozik a Holland Királyi Haditengerészet

ferenck 2017.10.03. 08:30

Hollandia élen jár a 3D nyomtatótechnológiák tengerészeti, hajózási alkalmazásaiban, ami az ország történelmének és hagyományainak ismeretében aligha számít meglepetésnek.

A Rotterdam-székhelyű Damen Hajógyárak Csoport a világ első printelt, nikkel, alumínium és bronzötvözet (NAB) propellerén dolgozik. A speciális technológiát használó WAAMpeller projektet a hajózási nemzeti intézet, az NIIS támogatja.

Május óta a Királyi Haditengerészet anyag- és karbantartó részlege, az MKM Artec 3D szkennerekkel, Evaval és Space Spiderrel az ország tengeri alkalmatosságainak egy részét leszkenneli és azok alapján próbálják pontosan visszafejteni, hogy hogyan készültek, aztán a meghibásodott darabokat a szkenek alapján lehet majd szakszerűen kijavítani.

3dnyomtatas_tengereszet.jpg

Miért van erre szükség?

Azért, mert sok esetben nem állnak rendelkezésükre tervrajzok vagy 3D-s CAD fájlok, amelyek segítségükre lennének meglévő rendszerek új alkatrészekkel történő kiegészítésében.

Különösen öregebb hajók esetében szükséges ez a megoldás. A helyreállítás mérések alapján is megy, de sajnos nem mindig. Arról nem is beszélve, hogy különböző mérőeszközök kellenek hozzá, és ez a tény szintén nehezíti tervrajzok CAD fájllá alakítását. Mindezeket figyelembe véve, a szkennelés és a tervezési folyamat visszafejtése nemcsak a legjobban működő, hanem egyben a legolcsóbb és legkevésbé munkaigényes megoldás is.

3dnyomtatas_tengereszet0.jpg

Egy-egy rész szkennelése után a fájlt az Artec Studio segítségével dolgozzák „tökéletes modellé.” A modellt SpaceClaim programmal „fejtik vissza” és teszik alkalmassá, hogy .stl fájllá vagy utasítássorrá alakítsák CNC marógép számára.

A 3D szkennelés hajóipari alkalmazásának hatékonyságát több esettanulmány is bizonyítja.

Az egyikben haditengerészek partraszállását végző jármű sziklák által megrongált futókerekét próbálták helyreállítani. Az egész helyett azonban elegendő volt csak a rongált részekkel foglalkozni, mert az Artec-szkenner sikeresen azonosította a szabad szemmel láthatatlan sérüléseket. A javítást az így generált .stl fájl alapján végezte el egy robothegesztő.

Egy másik esetben egy csónak sérült üléseit szkennelték le, de a gépeket történelmi jelentőségű hajók, például a szintén holland Zöld Sárkány javításánál is használták.

Az Artec 3D szkennereit Magyarországon a FreeDee Printing Solutions forgalmazza.

Címkék: hajó CAD 3D modell 3D szkenner FreeDee 3D szkennelés Artec

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr1712922265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása